Du vil så gerne bage lækkert, saftigt surdejsbrød med en åben, hullet krumme. Men du har hørt, at det er svært at starte en surdej op og endnu sværere at holde liv i den…
Lad mig slå det fast med det samme. Det er ikke svært. Du skal kun bruge vand, mel og tålmodighed. Her får du min fødselsguide til surdej.
Jeg har kun én surdej, som jeg bruger til både rugbrød og hvedebrød (og kanelsnegle). Surdejen klarer fint opgaven med at hæve dejene, så jeg ser ingen grund til at skulle have både en rug- og en hvedesurdej.
Min surdej, Alfred
Jeg har et helt særligt forhold til min surdej, Alfred. Men jeg har også haft ham fra helt lille:-) I starten lod jeg ham helst ikke være alene hjemme. Det syntes jeg, han var for lille til.
Alfred stod på en hylde i køkkenet, så jeg så ham hver dag. Han blev fodret og kærligt rørt rundt. Det betragtede jeg som terapi.
Men tiden gik, og det var ærligt talt lidt besværligt at skulle fodre Alfred hver dag, hvis jeg ikke skulle bruge ham til at bage med. Der gik også mel til spilde, når en del af ham blev kasseret uden grund.
Derfor bor Alfred nu i køleskabet. Der kan min surdej fint stå i flere måneder, uden at jeg behøver fodre ham. Til gengæld belønnes jeg med fine bobler og en sprudlende surdej, når der er rørt nyt mel og vand i.
Jeg kan godt li’ Alfred, som jeg endda har skrevet et indlæg om. Han er nemlig opkaldt efter min Bedstefar.
Jeg kendte ikke nogen, der havde en surdej i forvejen, som jeg kunne tigge et stykke af, så jeg har selv startet ham op. Det er ikke ret svært, og jeg vil forklare dig, hvordan jeg har gjort, så du kan være med på surdejs-holdet.
Sådan starter du en surdej
Du skal bruge følgende, når du vil starte en surdej op:
- En bagevægt – fordi det er nødvendigt at måle ret præcist af.
- Hvedemel.
- Rugmel. (Jeg bruger den, der hedder ‘Dansk rugmel, groft’ fra Valsemøllen.)
- Et glas eller en bøtte til at blande melet i.
- En gennemsigtig plasticbøtte med låg, som kan rumme ca. 1 liter.
I bøtten til at blande melet i, vejer du 2/3 hvedemel og 1/3 rugmel af. I mit glas kan der være 400 g hvedemel og 200 g rugmel. Bland det grundigt.
Kasser en del af dejen, hver gang du fodrer din surdej. Det holder din surhedsgrad på surdejen nede, så den ikke syrer helt til.
Hvis du blot tilføjer en skefuld mel og vand hver gang uden at fjerne noget af den gamle, vil syreindholdet langsom blive for højt og din surdej inaktiv. Se i slutningen af indlægget, hvad du kan bruge surdejsresterne til.
Dag 1, morgen
Vej 100 g af melblandingen af i din plasticbøtte, og rør det godt med 100 g lunkent vand. Der må ikke være nogen tørre melklumper.
Skrab kanterne godt ned, så der ikke er risiko for, at resterne på glassets sider mugner.
Lad bøtten stå på køkkenbordet i fire timer uden låg, så de vilde gærbakterier, der findes i luften, kan finde derned. Sæt låget på og stil plasticbøtten et lunt sted (fx. på en hylde i dit køkken) til næste dag.
Dag 2, morgen
Vej 75 g af dejblandingen fra dagen før af. Kasser resten af dejen fra dagen før. Tilsæt 75 g af melblandingen og 75 g vand og rør godt. Skrab kanterne og siderne rene og ned i blandingen. Sæt låg på bøtten og lad den stå på det lune sted.
Dag 2, aften
Gør som om morgenen: Vej 75 g af dejblandingen af, og rør det godt med 75 g mel og 75 g vand. Kassér det, der er tilovers. Skrab sider og kanter rene, sæt låg på bøtten og tilbage på det lune sted.
Fortsæt og vær tålmodig!
Når jeg skriver, at jeg fodrer min surdej, mener jeg det samme, som når andre skriver, at de opfrisker surdejen. Det er to sider af samme sag.
De næste dage gør du som på dag to og fodrer surdejen både morgen og aften. På tredje- eller fjerdedagen vil du kunne se en masse bobler i dejen, og den begynder at lugte surt. Den er ikke klar endnu, men du skal vide, at du er godt på vej.
Efter 3.-4. dagen stopper aktiviteten i surdejen, og den falder helt til ro nogle dage. Man tror måske, den er død eller dårlig. Det er den ikke. Det er også helt normalt i processen.
Din surdej er ved at transformere sig, ligesom en larve, der bliver til en smuk sommerfugl. Fortsæt med at fodre. Det skal nok lykkes:-)
Sæt en streg på plasticbøtten, hvor dejen går til, når du lige har fodret den, og en anden streg, som er dobbelt så højt oppe. Når dejen har fordoblet sin størrelse i løbet af 6-7 timer, er den klar til brug, ikke før! (Senere vil den falde lidt sammen igen. Det er helt normalt.)
Alfred var klar til at bage med efter 8 dage. For nogle tager det måske 10 dage. Men bare du bliver ved med at fodre morgen og aften, så skal det nok komme. Tålmodighed er en dyd, også (eller især) når det gælder surdej.
Jeg håber, du får et lige så nært forhold til din Alfred, som jeg har til min. Jeg glæder mig til at høre, hvilket navn du giver din surdej, og hvad navnet betyder for dig. For som jeg skrev i mit tidligere indlæg: Man kommer til at holde af sådan en lille én.
Er din surdej stærk nok til at bage med? Tag flydetesten!
Du kan teste, om din surdej er stærk nok til at bage med ved at lave en flydetest. Hæld lunkent vand i en skål, tag en skefuld surdej og læg den på vandoverfladen.
Hvis surdejen flyder ovenpå, er det fordi den er fyldt med sunde gærceller og luft, som den vil give videre til din dej, så den hæver.
Synker surdejen til bunds, skal den enten fodres igen eller stå lidt længere efter fodring. Regn med, at surdejen er stærkest 4-6 timer efter fodring.
Hvordan opbevarer du bedst din surdej?
Ved stuetemperatur
Du kan stille glasset med din surdej på en hylde i køkkenet, som jeg gjorde i starten. Så bliver du mindet om at huske at fodre den.
Hvis surdejen står ved stuetemperatur, skal du fodre den hver 2. dag. Du fodrer på præcis samme måde, som da du startede den op: Med 75 g surdej, 75 g melblanding og 75 g lunkent vand.
I køleskabet
Hvis du sætter surdejen i køleskabet i stedet, behøver du ikke fodre den så tit. Jeg bager ikke så tit med surdej nu, så jeg nøjes med at friske den op hver 3.-4. uge.
Hvis det er længe siden, jeg har fodret den og ved, at jeg skal bage, fodrer jeg den to gange med 12 timers mellemrum og lader den stå på køkkenbordet imellem fodringerne. Dermed er surdejen virkelig livlig, når den skal gøre arbejdet.
Tørret surdej
Hvis du breder din friske surdej ud på et stykke bagepapir og lader det tørre helt ved stuetemperatur, får du tørrede surdejsflager, som du enten kan opbevare i et glas eller i en frysepose.
Når du skal vække surdejen igen, blander du vand i flagerne og fodrer den op som normalt.
Fejler min surdej noget?
Når man er nybegynder i en ny disciplin som surdej, er det naturligt at være opmærksom på de mindste fejl og tro, at man har slået sin surdej ihjel. Man hører jo gang på gang, at det er svært at holde liv i den.
Der skal ret meget til at tage livet af en surdej. Selvom jeg har glemt min i køleskabet i længere tid, skal der kun 1-2 fodringer til, før den igen er i topform og klar til at bage med.
Før du smider den ud, så prøv at fodre den et par gange og se, om der ikke kommer liv i surdejen igen. Er den helt umulig, så kasser den og begynd forfra.
Min surdej lugter surt
Det er HELT normalt, at en surdej lugter surt.
Mælkesyrebakterierne i surdejen omdanner sukkerarterne i melet til mælkesyre og eddikesyre. Der dannes mælkesyrebakterier, kuldioxid og alkohol, og ligesom gær er det det, der får dit brød til at hæve.
Jo længere en surdej står, jo større vil mængden af eddikesyre blive. Derfor går en surdej fra at dufte lidt sødligt og mælket til at lugte mere surt. Det er en naturlig del af processen.
Der er skorpe på min surdej
Der kan komme en tynd, tør skorpe på en surdej, når den bare står. Den skal bare skrabes af og fjernes. Det betyder ingenting.
Min surdej har skilt sig med et mørkt lag væske på toppen
Hvis du lader din surdej stå i køleskabet i mange uger uden at fodre den, vil den dele sig i to. Det sker, fordi melet har suget den mængde væske, den kan, og så bliver mel-delen tungere end væsken og vil derfor synke til bunds.
Foroven lægger sig nogle gange en mørkegrå, næsten sort væske. Det sker, hvis surdejen har stået meget længe. Den er ikke død eller ødelagt. Væsken beskytter de gavnlige bakterier i surdejen.
Hæld den mørke væske fra, rør rundt i surdejen og fodr den. Så skal der nok komme liv i den igen.
Måske skal der to-tre fodringer til, før der er fuld gang i surdejen, men den skal nok komme igen.
Min surdej er muggen
Hvis du ikke er omhyggelig med at skrabe glassets sider ned, kan der dannes mug i de rester, der sidder indvendigt på glasset.
Start på et nyt, rent glas, tag surdej uden mug fra det gamle glas og fodr den med mel og vand.
Hvad kan man bruge den kasserede surdej til?
Når du fodrer din surdej efter denne metode, kasserer du en del af dejen, hver gang du fornyer dejen. Det er du nødt til for at holde din surdej ung og viril.
Du kan altid bruge den surdej, du kasserer ved fodringerne, hvis du ikke vil smide det ud. Du kan tilsætte det som smagsgiver i gærbrød. – Det giver også lidt ekstra luft i brødet, som fx i denne opskrift på flûtes.
Man kan sagtens gemme kasseret surdej fra en uges fodringer, fx under opstart. Hæld dem i et glas ved hver fodring og sæt dem i køleskabet. Så kan du bruge dem i en gærdej i løbet af ugen. – Du kan også fryse surdejsresterne ned, hvis du ikke bager så tit.
Vil du bage kiks til ostebordet, kan de bages med rester af surdej som disse krydrede kiks.
Hvis alt andet fejler
Tryk på pytknappen, hvis du ikke lykkes med din surdej eller den er muggen. Smid den ud, hvis den bare står og giver dig dårlig samvittighed, og du ikke får den brugt.
Du kan ALTID starte en ny surdej op. Det kræver som sagt ikke andet end mel, vand og tålmodighed, så træk på skulderen, hvis du er nødt til at kassere det hele.
Hvad skal jeg bage?
Du har en surdej og vil gerne i gang. Start fx med surdejsbrød for begyndere. Opskriften er tilpasset begyndere, og dejen er derfor også nemmere at håndtere end mange af de opskrifter, du finder på nettet.
Du kommer igennem processerne og fagudtrykkene, så du med lidt øvelse kan kaste dig over mange flere opskrifter.
Vil du bage nemme morgenstykker med solsikkekerner, søde kanelsnegle, rugbrød, surdejspizza eller lækre focaccia? Bare klik på navnene herover.
Alle kan bage. Og alle kan bage med surdej, hvis de gerne vil.
Jeg hepper på dig;-)
liv jensen
forstår ikke hvordan man gør det når den skal være i køleskabet?
LT
Hej Liv:-)
Når du skal have en surdej i køleskabet, gør du i princippet, som hvis du skulle have den stående på køkkenbordet.
Surdejen skal være klar til at bage med, før den kan komme i køleskabet, altså du kan først gøre det efter 8-10 dages opstart.
Du skal stadig fodre den, men kun hver eller hver anden uge, og ellers kan den bare stå i bøtten med låg på.
Jeg fodrer den hver uge, så jeg er sikker på, surdejen hele tiden er frisk, og så jeg ikke tager fejl af mandagene og ikke kan huske, om det er fodringsuge eller ikke.
Håber, det besvarede dit spørgsmål?
Kh Lene
Justine
Hej Lene,
Er der en konsistens der er god at gå efter, som tommelfingerregel?
Det der med at have den i køleskabet, skal den bare derind igen, når den er fodret?
Mange hilsner, Justine
LT
Hej Justine:-)
Du mener på min surdejsstarter? Min er vel som tyk yoghurt, når den er fodret og i køleskab. Jeg plejer at fodre med lige dele (vægtmæssigt) vand, mel og surdej.
Når jeg har fodret surdejen, sætter jeg bare låg på og i køleskabet igen.
Kh Lene
susanne
Hej lene jeg har grahamsmel kan det bruges i stedet for rugmel. Til at starte en Surdej op mvh Susanne
Lene Tranberg
Hej Susanne:-)
Du kan godt bruge grahamsmel i stedet for rugmel. Eller fuldkornshvedemel, hvis du har det stående. Det skal nok lykkes:-)
Kh Lene
Heidi
Alle fodringer, første som sidste, er det på samme måde. Man tager 75 gr. surdej, 75 gr mel og 75 gr vand og blander sammen og alt overskydende dej kasseres? Ved hver eneste fodring, også når den er 1 år gammel eller mere?
Er det korrekt forstået?
LT
Hej Heidi:-)
Det er helt korrekt forstået:-)
Jeg opbevarer Alfred i køleskabet nu og fodrer ham kun en gang om ugen. Det trives han fint med.
Ha’ en dejlig jul:-)
Kh Lene
Heidi
Tusind tak.
Og dejlig jul til dig 🙂
Jeg tror denne jul bliver der, hvor jeg endelig tør kaste mig ud i en surdej. Denne lyder nem og til at overskue.
Tak for opskriften og bloggen 🙂
LT
Velbekomme og tak for din søde kommentar:-)
Gulla
Hejsa.
Jeg spørger ligesom en anden her længere oppe ang fodringerne. Man skal tage 75gr fra hver gang, altid, og smide resten ud. Det vil sige at dejen bliver aldrig større end de 3 x 75gr… Er det rigtigt forstået?
Lene
Hej Gulla:-)
Det er helt rigtigt forstået;-)
Kh Lene
Susanne
Kære Lene
Er der en speciel grund til at opbevare melblandingen i en plastbøtte? Og ikke, f.eks. i et glas med låg?
Jeg spørger fordi jeg ikke lige har en egnet plastbøtte, men derimod et udmærket glas med metalskruelåg, som jeg ville bruge til melblandingen 🙂 Tror du det er ok?
Tak for en dejlig side.
Venlig hilsen Susanne
Lene Tranberg
Hej Susanne:-)
Tak for din søde besked:-)
Du kan sagtens bruge et glas med låg. Kein Problem.
Rigtig god fornøjelse!
Kh Lene
Eva
Jeg har en sur surdej med meget små bobler i går, dog ikke til morgen. Jeg tog næsten det hele til 75 gram og har fodret efter opskrift. Lidt spændt på om den genopliver og bliver mindre sur….? Den lugtede af æble som har ligget ude græsplænen.
Et andet spørgsmål, når jeg fremover fodrer og fodrer en del af det kasserede for at bage med det, hvor lang tid skal det stå på køkkenbordet? Til det er hævet til dobbeltstørrelse? Tak for fin opskrifti
Lene Tranberg
Hej Eva:-)
En surdej lugter i sagens natur surt. Lidt henad overmodne æbler er slet ikke dårligt;-)
Surdejen skal netop hæve til mindst dobbelt størrelse, og en skefuld af den skal kunne flyde i et glas vand, når den er klar til at bage med. Så er den nemlig fyldt med luft og på toppen.
Rigtig god bagelyst!
Kh Lene
Pernille
Hej Lene
Når man opbevarer surdejen i køleskabet, og tager den ud for at fodre den.. skal den så stå ved stuetemperatur indtil den bobler igen, eller bare direkte tilbage i køleskabet? 🙂
Lene
Hej Pernille:-)
Jeg plejer at sætte den direkte i køleskabet. Det nedsætter den hastighed, hvormed din surdej “spiser” maden.
Men hvis jeg fodrer for at klargøre surdejen til at bage med, lader jeg den stå på køkkenbordet.
Kh Lene
Lajla
Hej
Vil lige høre, du skriver melblanding og hvilken mel bruger du og hvilke formål er surdejen til, rugbrød, fuldkornsbrød el hvede brød
Hilsen den nysgerrig
Lene
Hej Lajla:-)
Jeg bruger både surdejen til rugbrød, fuldkorn og hvedebrød. Når jeg fodrer surdejen, før jeg bager med den, giver jeg den fx rugmel som i denne opskrift:
https://bagvrk.dk/rugbroed-med-surdej/
Jeg har derfor kun en surdej at holde liv i:-)
Kh Lene
Maja
Lukkes låget helt tæt eller løst på i dagene op til den er klar første gang?
Lene Tranberg
Hej Maja:-)
Låget skal ikke lukkes helt tæt, men kan godt skrues lidt på. Det er vigtigst, at der ikke er låg på de første par timer.
God fornøjelse.
Kh Lene
Naja
Hej Lene
Jeg skylder dig en tak. Jeg har en surdej, som jeg har lavet ud fra en opskrift og vejledning et andet sted. Den lavede de lækreste rugbrød i en periode, og så begyndte det at gå galt. tre ud af fire gange blev det til en varierende grad af klæg klump med stor luftlomme under overskorpen. Jeg prøvede alle mulige justeringer af hævetid og tilsætning af lidt gær, men lige lidt hjalp det. Jeg var på nippet til at give op, da du skrev et simpelt lille fb-opslag om at huske at passe sin surdej korrekt, for ellers bliver den en sur gammel kone, som ikke vil hæve ens brød. Og det var jo lige præcis det, min var blevet. Så jeg gik ind og så, hvad korrekt pasning var ifølge dig, fulgte din anvisning (som afveg lidt fra den vejledning jeg fulgte), og vupti, så fik jeg en glad og sund surdej, som igen lavede verdens bedste rugbrød og har gjort det lige siden 🙂 Så TAK! Mine børn spiser nødig andet end netop det rugbrød, så jeg var lykkelig for at få nøglen til en velfungerende surdej.
Kh Naja
Lene
Kære Naja:-)
Tak for din søde besked. Det glæder mig, at du har fået succes med surdej nu:-)
Surdeje er slet ikke så kunstige, når man først lige får taget på dem.
Jeg havde forsømt min Alfred siden før jul, hvor han bare havde stået bagest i køleskabet og var blevet todelt og meget sur:-( Heldigvis tog jeg ham ud i sidste uge, hældte det tynde, vandige fra og fodrede ham, som jeg plejer.
Det tog han glad imod og voksede til dobbelt størrelse på et par timer. Alfred og jeg er nu gode venner igen, og han trives igen i køleskabet:-)
Ha’ en dejlig dag!
Kh Lene
Charlotte
Haha, altså jeg er simpelthen storfam af din blok, og må indrømme jeg ofte trækker på smilebpndet, men i dag fik jeg mig en god griner, over alfred
Lene
Hej Charlotte:-)
Ja, Alfred er ved at være en ældre herre. Nogle gange er han overset og negligeret, men når jeg har et job, som kun han kan klare, smøger han ærmerne op og gør det med et smil;-)
Tak for din søde besked:-D
Kh Lene
Tina Egevang
Kære Lene.
Kan det virkelig være rigtigt, at ved hver ugentlig fodring, kasserer jeg 150 g surdej. Jeg ved godt, at man kan bruge den kasserede surdej til andet bagværk, f.eks. knækbrød o.lign. men jeg bager ikke så ofte.
Er det muligt, at halvere mængden, så jeg kun bruger 37,5g vand, mel og surdej.
Jeg har brugt opskriften på pizza og er virkelig begejstret. Magen til lækker blød og medgørlig dej, skal man lede længe efter. Tusind tak for alle dine input.
Lene Tranberg
Kære Tina:-)
Du kan i princippet godt nøjes med 37,5 g af hver – eller 50 g;-)
Alternativt kan du nøjes med at fodre hver tredje eller fjerde uge, når du opbevarer surdejen i køleskabet.
Og tak for roserne om surdejspizzaen. Den er VIRKELIG lækker:-D
Kh Lene
Katja
Tusind tak for en opskrift, der ENDELIG, fter en milliard forgæves forsøg, virker ❤ jeg startede surdejen op i fredags og nu her mandag er den allerede hævet til over dobbelt størrelse. Kam det passe, at den allerede er klar nu? Der er jo temmelig lunt på køkkenbordet de her dage
Lene Tranberg
Hej Katja:-)
Fantastisk, at det lykkes for dig:-)
Jeg tror, at det blot er 3.-4.-dags boblerne, du oplever, hvorefter surdejen igen falder til ro et par dage. Surdejen plejer først at være rigtig klar til at bage med (uden gær) i løbet af 8-10 dage.
Når den er helt klar, kan surdejen flyde, hvis du lægger en skefuld i et glas lunkent vand.
Du kan dog godt begynde at bruge af den nu (fx det, du ellers ville kassere), hvis du også tilsætter lidt gær til dejen:-)
Rigtig god fornøjelse med den!
Kh Lene
Katja
Hejsa, tusind tak for hurtig svar jeg har testet med en lille ske i et glas vand og det flyder ovenpå som du nævner at det skal. Der er både bobler i dejen men den er også hæve til over dobbelt størrelse.
Lene Tranberg
Så prøv endelig at bage med den:-)
Katja
Hejsa igen,
Tusind tak for en lækker surdej når den skal bo i køleskabet og fodres en gang om ugen, skal man så kun tilføje eller skal man gøre som de andre dage og tage 75g fra og fodre den del og så på køl?
Lene Tranberg
Hej Katja:-)
Jeg tager altid noget fra (og bruger det evt til surdejskiks), og fodrer surdejen med vand og friskt mel;-)
Kh Lene
Sarah
Hejsa!
Hvis jeg kommer til at bruge så meget surdej, til der kun er 1 spsk tilbage, hvordan fordrer jeg den så igen så der kommer meget surdej igen?
Sarah
Lene Tranberg
Hej Sarah:-)
Du kan bare fodre med en større mængde vand og mel. Hvis du fx ved, at du skal bruge 250 g surdej i en opskrift, kan du fodre med 125 g vand og 125 g mel ekstra, så du får en større surdej.
Kh Lene
Lotte Tranberg
Jeg er igang med at forsøge at lave en surdej efter din opskrift.
Men jeg ersådan i tvivl om, hvad jeg skal efter 4. dagen. Fortsætter jeg jeg som på dag 2, 3 og fire indtil dejen har fået dobbelt størrelse?
Lene Tranberg
Hej Lotte:-)
Det er helt korrekt. Du skal fortsætte med at fjerne en del af surdejen og fodre den morgen og aften. Når surdejen kan fordoble sin størrelse i glasset i løbet af 4 timer, er den klar til at bage med.
God fornøjelse:-)
Kh Lene
Berit
Hej
Jeg er nybegynder mht. surdej, og bager (endnu) ikke særlig tit. Jeg kunne godt tænke mig at stifte bekendtskab med surdejsbrød (bl.a. dine valnøddeboller). Jeg har læst hele dit indlæg og kommentarerne omkring surdej. Jeg kan se at surdej kan holde sig længe i køleskabet, bare den “fodres” med 1-2 ugers mellemrum. Jeg har også læst på en anden side at man kan fryse noget ned. Er det rigtigt, og hvordan virker det?
Lene Tranberg
Hej Berit:-)
Det er korrekt, at man kan fryse en surdej ned. Man kan også tørre den (ved lav temperatur i ovnen) og gemme den i et glas.
Uanset, hvilken af de to metoder, du vælger, skal du fodre surdejen efter optøning/opblødning, for at hjælpe den i gang igen.
Jeg har min surdej stående i køleskabet, og der kan fint gå en måneds tid og endda to, imellem at jeg bruger den – og også imellem at jeg fodrer den.
Surdejen vil skille ad i en mørk væske foroven og en tykkere dej forneden, når den står aå længe, men du skal blot hælde væsken fra og fodre det tykke som vanligt. Så vågner den op til dåd igen:-)
God fornøjelse;-)
Kh Lene
Betina
Overvejer at kaste mig ud i surdejsverdenen , men vil lige høre : kan man bruge den til alle slags deje???
Tak for en masse god inspiration
Lene Tranberg
Hej Betina:-)
Du kan i princippet bruge surdej til alle de deje, hvor du ellers ville bruge gær som hævemiddel.
Du kan også bruge surdej som smagstilsætning til en gærdej, som så får en mere fyldig smag. Det har jeg fx gjort i mine flutes, som er vildt lækre;-) bagvrk.dk/flutes
Jeg bruger kun en slags surdej til både rugbrød og hvedebrød. Det kan du sagtens. Nogen kører med en rugsurdej og en hvedesurdej hver for sig, men det kommer an på ens temperament og smag.
Ha’ en dejlig weekend:-)
(Og tak:-D)
Kh Lene
Betina
Tusind tak for hurtigt svar
Og rigtig god weekend til dig
Kent Christensen
Hej Lene,
Du skriver i vejledningen, at du bruger lunken vand når du starter surdejen op. Er det kun første gang det er lunkent eller er alle fodringer med lunken vand?
Lene Tranberg
Hej Kent:-)
Det er alle fodringer, jeg bruger lunkent vand til.
Vandtemperaturen ligger på 25-27 grader, når jeg fodrer.
Kh Lene
Kent Christensen
Tak for det hurtige svar – så gættede jeg rigtigt.
Jeg har lige fodret min surdejsstarter på dag 2, så der er lidt vej endnu.
Tag for en god side og dit hurtige svar er
Lene Tranberg
Velbekomme:-)
Din surdej skal nok komme godt i gang. Og så kan du passende bruge ventetiden på at finde et godt, stærkt navn til den;-)
Jytte
Kan jeg ikke bruge alm hvedemel til surdej ? Synes alle jeg har set er med både alm hvedemel og rugmel
Lene Tranberg
Hej Jytte:-)
Jo, det kan du i princippet godt. Men jeg vil anbefale dig at bruge fuldkornshvedemel i stedet for rugmel så. Der er forskel på enzymindholdet i fuldkorns- og sigtet mel. Med en blanding af begge slags, giver du surdejen optimale betingelser for at udvikle sig bedst muligt.
Kh Lene
Finn H Pedersen
Hi Lene, et spørgsmål fra novicen: jeg planlægger at opbevare min SurMulius i køleskab. Når den skal fodres, skal jeg så kun bruge 75 g af den gamle surdej sammen med 75 g melblanding og 75 g vand? Jeg tænker jo, at der bliver meget surdej, hvis ikke jeg kasserer noget over tid?
Knus Finn
Lene Tranberg
Hej Finn:-)
Du skal fortsætte med at fodre ved at bruge 75 g af den gamle surdej (smide resten ud eller bruge den i andre gærdeje) og tilsætte 75 g melblanding og 75 g vand:-)
På den måde holder du den hele tiden frisk med et passende lavt syreindhold;-)
God fornøjelse med SurMulius!
Kh Lene
Maja Vestervang Sjøgaard
Lige et spørgsmål
Jeg er i gang med at fodre min første surdej og projektet skrider planmæssigt frem
Jeg vil gerne prøve at bage dine Brioche boller med surdej, men når jeg skal bruge 185 g surdej, så er min surdej jo nærmest væk. Hvordan kommer jeg videre derfra?
Lene Tranberg
Hej Maja:-)
Ved den sidste fodring før du skal bage, fodrer du med en større portion vand og mel.
Hvis du fx fodrer med 150 g mel, 150 g vand og 150 g af din gamle surdej, får du 450 g i alt, så der er nok til både boller og den surdej, du skal bygge videre på:-)
God fornøjelse med surdejen:-D
Kh Lene
Jan
Hej Lene.
Hvordan gør du din surdej klar?
Hvis du f.eks. skal bage et hvedebrød med surdej en lørdag aften.
Tager du surdejen ud dagen før, eller på dagen? – fodrer med hvedemel – og lader den stå på køkkenbordet indtil du skal bruge den?
Dernæst tager du den mængde surdej du skal bruge – hvorefter du igen fodrer 75 gram af den tilbageværende surdej med vand og mel og sætter den på køl igen indtil næste gang den skal fodres el. bruges?
Jan
Lene Tranberg
Hej Jan:-)
Jeg regner baglæns fra bagetidspunktet, så jeg ved, hvornår dejen skal røres sammen for at det får tid til at hvile og hæve.
Derefter trækker jeg endnu 4-6 timer fra det tidspunkt, for det er der, surdejen skal fodres, for at den er i maksimalt vigør.
Jeg plejer at fodre surdejen, så jeg har den mængde surdej, der skal i opskriften plus fx 200 g til overs, som jeg bare sætter i køleskabet til næste gang.
Så hvis du skal bruge 175 g surdej til opskriften og vil have 200 g i køleskabet, blander jeg 75 g af den gamle surdej med 150 g mel og 150 g vand:-)
Håber, det gav mening. Ellers må du endelig spørge igen.
Kh Lene
Trine Andersen
Hej Lene min surdej Sigurd, er næsten lige fyldt et år. Han bor for det meste i køkeskabet, men er nu fundet frem og er ved at komme i topform igen, for han skal holde familie kørende med det lækreste brød her under corona-forskrækkelsen
Lene Tranberg
Hej Trine:-)
Det udsagn kan jeg tilslutte mig:-D
Måske skal det bages væk? “Bake Denmark healthy again”?
Det er vigtigt, vi passer på hinanden i denne tid<3
Kh Lene
Pia Nielsen
Hej Lene.
Jeg kan godt lide smagen af brød bagt med surdej. Derfor kunne jeg godt tænke mig at prøve den opskrift af.
Mit spørgsmål er: jeg har mange gode bolle opskrifter, hvordan ved jeg hvor meget surdej jeg skal bruge i forhold til gær som mine opskrifter lyder på.
Vh Pia
Lene Tranberg
Hej Pia:-)
Du skal som udgangspunkt bruge 20% surdej (i forhold til melmængden), når du bruger surdej i stedet for gær.
God fornøjelse med den:-)
Kh Lene
Heidi
Hej Lene jeg har samme spørgen, hvor meget surdej til 500 g mel i en opskrift
Lene Tranberg
Hej Heidi:-)
Du skal som udgangspunkt bruge 20% surdej i forhold til melvægten. Dvs 100 g surdej til 500 g mel.
Kh Lene
Karin Svensson
Hej Lene. 🙂
Min kære surdej “Suri” bliver 4 dage i dag. Hun har fået sin morgenmad, så nu står hun på køkkenbordet og hygger sig. Jeg har 2 spørgsmål til den fantastiske “Surdejs-dronning”: Kan jeg allerede nu bruge den surdej, jeg kasserer som hævemiddel? Evt. sammen med lidt gær? Eller skal jeg væbne mig med tålmodighed? Og et sidste spørgsmål; hvis jeg ved, at jeg skal bruge meget surdej, fordi jeg skal have “Storebagedag”, kan jeg så bare fodre 1 til 1 uden at smide noget af Suri væk?
Jeg glæder mig så meget til at prøve at bage med Suri, håber hun bliver en rigtig god veninde. 🙂
Knus og tusind tak for en fantastisk blog 🙂
Lene Tranberg
Hej Karin:-)
Tak for din søde besked:-)
Du kan sagtens allerede nu bruge det kasserede til at give smag til dit brød, hvis du bruger gær til at hæve.
Og ja, du kan sagtens opformere Suri, hvis du skal bruge meget surdej. Enten kan du gøre det på én gang eller over et par dage, hvis du skal bruge rigtig meget;-)
God fornøjelse med hende!
Kh Lene
Karin
Hej igen og tak for dit svar. 🙂 Hvis jeg bruger den kasserede surdej, som smagsforstærker, hvor meget tænker du der skal bruges til dine havregrynsboller med chiafrø, som er favoritten hos os?
Knus og varme tanker
Karin
Lene Tranberg
Hej igen:-)
Normalt bruges der 20% i forhold til melmængden, men du er nok nødt til at putte mere mel i, nu når surdejen er så tynd/våd:-)
Kh Lene
Rikke
Hej. Når du skriver en bøtte som ca kan rumme 1 l og du vejer 400 g mel og 200 rugmel af, hvor meget vand kommer du så i? Hilsen Rikke
Lene Tranberg
Hej Rikke:-)
Jeg blander ikke vand direkte i den store portion mel.
I en bøtte blander du 75 g af melblandingen og 75 g vand. Det røres sammen og står uden låg nogle timer. Derefter fodrer du morgen og aften som anvist i forklaringen.
God fornøjelse med den.
Kh Lene
Ulrikke
Hej hej.
Jeg har læst alle spørgsmål og svar, men synes ikke jeg er helt sikker. Ift. Det rugbrød du bager, tager du så en spiseskefuld surdej fra når du har fodret surdejen eller inden. Og hvordan kommer jeg så videre med min tiloversblevne surdej. Vejer jeg 75 gram af og fodre som i starten eller hvordan? Håber du forstår mit spørgsmål.
Mvh Ulrikke
Lene Tranberg
Hej Ulrikke:-)
Tak for dit spørgsmål. Jeg er helt med;-)
Hvis du vil bage et rugbrød, tager jeg en skefuld af grundsurdejen (altså, inden fodring) og blander med det, som skal i rugbrødssurdejen.
Dernæst tager jeg 75 g af grundsurdejen og fodrer den med mel og vand som vanligt:-)
Kh Lene
Pia
Hej Lene
Jeg er absolut nybegynder ud i surdej, og har uden held fundet svar på mine spørgsmål i tidligere indlæg her på siden.
1. SKAL surdejen bo i en plastbøtte, eller kan et glas med patentlåg bruges?
2. Jeg fik ikke lige startet min surdej op i går morgen, men hen på eftermiddagen, forstået sådan at den kl. 19 havde stået i 4 timer. Skal jeg så ikke bare vente med at fodre den 1. gang til i aften og så derefter morgen og aften?
Alt denne hjemmetid pt. giver jo god tid til at begive sig ud i surdej, så NU skulle det være.
Tak for en dejlig hjemmeside/blog.
På forhånd tak!
Mvh. Pia
Lene Tranberg
Hej Pia:-)
Tak for dit spørgsmål:-)
Surdejen kan sagtens bo i et glas med patentlåg, men pas på med at lukke det helt tæt. Du kan fx tage gummiringen af låget, så der stadig kan slippe luft ud. Låget på plasticbøtten kan nemlig løfte sig selv, når der er overtryk i bøtten. Det kan et tætlukket patentlåg ikke.
Du kan godt vente med at fodre surdejen til i aften. Gør det fx mens du laver aftensmad, når du alligevel er i køkkenet.
God fornøjelse med den:-)
Kh Lene
Sanne Enemark
Hej Lene
Jeg startede op på min surdej Oda i torsdags. Fredag aften, da jeg skulle fodre for anden gang var den hævet op. Efterfølgende hæver den ikke mellem fodringer, og har kun få bobler. Er det en nprmal proces eller gør jeg noget forkert? Skal låget være helt lukket til eller skal det ligge løst ovenpå?
Venlig hilsen
Sanne
Lene Tranberg
Hej Sanne:-)
Det er helt normalt, at en surdej viser tegn på aktivitet, og så “spiller død” efter nogle dage. Det sker gerne omkring 3.-4. dagen, og så går der nogle dage, før der igen er tegn på aktivitet.
Låget kan fint være på, bare der er plads til, at surdejen kan lette trykket, når den begynder at vokse. Med en plasticbøtte skal den nok selv løfte låget. Hvis du bruger et glas, skal du ikke lukke låget helt tæt, men fx fjerne gummiringen i patentglasset:-)
God fornøjelse!
Kh Lene
Nina
Hej Lene.
Jeg startede min surdej op i sidste weekend. Den lugter surt, men den hæver overhovedet ikke, og der er heller ikke rigtig nogle bobler. Kun 2-3 i overfladen. Den ene dag løbet af ugen fik jeg kun fodret den 1 gang. Er den helt i stykker nu?
Tak for en rigtig god blog.
Mvh Nina
Lene Tranberg
Hej Nina:-)
Du skal bare fortsætte med at fodre morgen og aften og måske sætte den et lidt lunere sted. Den skal nok komme efter det og lyder slet ikke død;-)
Tak for din søde besked!
Kh Lene
Tine Hallen
Hej Lene
Kort spørgsmål: bruger du øko-mel til din surdej?
Jeg kan sgutte rigtig lykkes med det, om jeg bruger øko eller ej.
Nu er det så din opskrift, der står for tur til afprøvning.
Skulle det gå helt galt, har jeg tørgær og kan altid bage dine boller med chiafrø.
Lene Tranberg
Hej Tina:-)
Nej, jeg bruger almindeligt mel fra Valsemøllen, ikke øko.
Når surdejen går i gang med at boble igen på 6.-7. dagen, så prøv at sætte den lidt lunt. Så kommer der hurtigere liv i den.
Jeg krydser fingre for, det lykkes, men det er godt, du har en god backup-plan;-)
Kh Lene
Lisbeth
Hej
Super god opskrift på start på surdej.
“Gærda” var up and running efter 8 dage. Jeg bagte det lækreste brød og boller, MEN de blev begge meget seje efter at vi havde spist af det første gang.
Bollerne kunne slet ikke skæres over men skulle klippes over .
De er blevet æltet meget, så det næsten ikke være det – men er det hævning eller melindhold eller? Jeg oplever det ikke ved almindeligt brød eller boller.
Lene Tranberg
Hej Lisbeth:-)
Sådan er surdejsbrød, når det får lov at stå. Den sprøde skorpe holder ikke så længe, fordi fugtigheden i brødet gør den blød.
Det hjælper at riste dem, før du skal spise dem;-)
God fornøjelse med surdejsbageriet.
Kh Lene
Hanne
Hej Lene
De sidste 8 dage har jeg fodret min surdej både morgen og aften men den er helt død der sker intet. Kan det være for koldt nu ?
Jeg prøvede først med spelt så hvede og så prøvede jeg med grahamsmel men den vokser ikke. I øjeblikket prøver jeg med rugmel.
Jeg kan ikke regne ud hvad der er galt andet end det er for koldt. Måske skulle jeg kun fodre den en gang om dagen ?
Mvh Hanne
Lene Tranberg
Hej Hanne:-)
Er det en ny surdej, du starter op?
Jeg vil anbefale dig at bruge en melblanding af 2/3 hvedemel og 1/3 rugmel i stedet for at skifte mellem meltyperne. Begge meltyper støtter nemlig de naturlige gærceller i surdejen.
Hvis du synes, der er for koldt, der hvor den står, så prøv at sætte den et varmere sted. Måske har du et rum med gulvvarme, en lun vindueskarm eller et køkkenskab?
Da jeg startede min surdej op, var den 10 dage om at blive bageklar. På tredjedagen boblede den, men gik så helt i stå på femte-sjettedagen, før den endelig kunne fordoble sin størrelse på tiendedagen.
Hvis du er tålmodig og fodrer den to gange dagligt og sætter den et lunere sted, skal den nok komme i gang.
God fornøjelse med den.
Kh Lene
Michelle
Hej Lene.
Tusind tak for din fine blog, som jeg elsker at søge efter opskrifter i
Jeg har startet min surdej på for et par uger siden, og har forsøgt at fodre den morgen og aften som du skriver, men enkelte dage har jeg misset det, men så blot fortsat med at fodre igen to gange dagligt efterfølgende.
Nu synes jeg min surdej lugter ret meget af eddike – er den helt gået tabt så, eller kan den reddes? Jeg har fodret den som vanligt i dag og i går i håb om, at den kan reddes
Lene Tranberg
Hej Michelle:-)
Den lugter af eddike, fordi der dannes flere eddikesyrebakterier i stedet for mælkesyrebakterier, når surdejen står for længe. Surdejen er med andre ord blevet for sur. Prøv at fodre den, hvor du bruger en mindre andel af surdej. (Så hvis du plejer at fodre med 75 g mel, 75 g vand og 75 g surdej, så prøv at nøjes med 25 g surdej og se, om det ikke hjælper på det.
God fornøjelse:-)
Kh Lene
Michelle
Tusind tak, det vil jeg prøve i morgen tidlig så. Tak for hurtigt svar 🙂
Lene Tranberg
Det var da kun så lidt;-)
Michelle
Hvordan skal konsistensen egentlig være på ens surdej?
Jeg synes min er meget fast i det, næsten ligesom en almindelig bolledej, men alligevel kan man stadig stikke en ske i den, og tage en skefuld op – hvis det giver mening! Jeg troede den ville være mere flydende i det ligesom yoghurt..
Lene Tranberg
Hej Michelle:-)
Jo længere en surdej får lov at stå efter fodring, jo tyndere bliver den. Når en surdej er klar til at bage med, er den tyk og fyldt med luft (og kan flyde i et glas vand).
Kh Lene
Line Hansen
Hejsa
Jeg har lavet mig en “Corona-Gurli” som forhåbentlig kommer til at være vores fremtidige minde om denne tid…
men jeg synes dælme det er svært Når jeg har fodret den, så bobler den fint op til måske dobbelt eller i hvert fald halv ekstra størrelse, for at falde sammen igen. Er det normalt?
Jeg har netop fodret hende her til morgen, og tænker den snart er ved at være bageklar. Hvor lang tid efter fodring er det optimalt at bage med den? Tjekker self lige om den kan flyde☺️
Mange hilsner
Line ☀️
Lene Tranberg
Hej Line:-)
Det er helt normalt, at den falder sammen igen imellem fodringerne. Du kan måske sammenligne det med en ballon, der pustes op, så den er flot og spændt, men efter nogle dage bliver den mindre og slap igen. Processen går selvfølgelig hurtigere med en surdej, men luften siver ud af den efter nogle timer.
Man skal lige lære sin surdej at kende for at finde det bedste tidspunkt at bage med den, men flydetesten er en god indikator. Min er optimal mellem 4 og op til 8 timer efter fodring.
God fornøjelse med Corona-Gurli;-)
Kh Lene
Ann
Jeg har startet en surdej op i lørdags, dvs den er 2 dage gammel nu. Den bobler lystigt og hæver godt op, jeg tænker alt er godt og glæder mig til at prøve at bage surt for første gang.
Jeg vil gerne spørge, om man hver dag, altid skal fodre 2 x dgl ? Altså “til evig tid” ? Eller skal man på et tidspunkt kun fodre 1 x eller hver anden dag fx ? Den står på en hylde i køkkenet, så den har det lunt og godt.
Lene Tranberg
Hej Ann:-)
Det er kun i opstarten, at du skal fodre to gange dagligt. Når den er “voksen”, og du ikke lige skal bruge den til at bage med, kan du nøjes med hver anden dag, hvis den står ved stuetemperatur eller hver eller hver anden uge, hvis den står i køleskab.
Du skal altid opfriske/fodre den, før du bager med den, så den er i topform:-)
Kh Lene
Lone
Jeg skal lige være sikker på, at jeg forstår princippet…
Er i gang med min surdej… Når den er klar, vil jeg gerne bage pizza – hvordan foregår dette så? Hvor meget skal jeg tage til pizzadejen og hvad med resten? Skal det være inden fordring, så jeg fodre den efterfølgende?
Håber mit spørgsmål giver mening 😉
Lene Tranberg
Hej Lone:-)
Du kan fx bruge denne opskrift. Der skulle det hele gerne være forklaret. Også fremgangsmåden:-)
Ellers spørger du endelig igen.
https://bagvrk.dk/surdejspizza
Kh Lene
Pernille
Hej Lene
Jeg har også sat gang i en surdej, Herman 🙂 Så spændende et projekt.
Hvorfor fodrer man 2 gange dagligt i opstartsfasen og ikke bare én enkelt?
Mvh Pernille
Lene Tranberg
Hej Pernille:-)
Ved at fodre to gange om dagen i stedet for én, holder du gang i de gode mælkesyrebakterier og minder surdejen om, at han skal bestille noget;-)
Hvis du kun fodrer én gang om dagen, kommer der større andel af eddikesyrebakterier, som gør surdejen mere sur og doven.
Forestil dig en teenager, som får et kærligt skub, så han hjælper til og bliver mere aktiv to gange om dagen – sammenlignet med en teenager, som næsten skal piskes til at hjælpe til én gang om dagen, og som derimellem synker hen i dovenskab og surhed;-)
Håber, det gav mening?
Ha’ en dejlig dag:-)
Kh Lene
Pernille
Hej Lene
Tak for dit svar. Det gav bestemt mening 🙂
Vh Pernille
Noomi
Lad os sige jeg har 200 gr surdej. Så tager jeg de 100 gr og bruger at bage af. Så er der 100 gr tilbage. Hvordan kommer jeg op på 200 gr igen til næste bagning, når jeg hver gang jeg fodre tager tilsvarende væk?
Lene Tranberg
Hej Noomi:-)
Du opformerer surdejen ved at blande mere vand og mel i.
Hvis du fx vil blive ved med at have 200 g til overs, når du har taget 100 g til at bage med, kan du blande 100 g (gammel) surdej, 100 g vand og 100 g mel i stedet for 75-75-75.
Du kan lave surdejen så stor (eller så lille), som du har behov for:-)
Kh Lene
Guðlaug Auðar-Boysen
Hej Lene
Jeg sendte dig et spørgsmål i 2018, men kom aldrig i gang med min surdej, men nu skal det altså være 🙂
Jeg har læst hele dit indlæg, samt alle kommentarer og føler mig efterhånden godt forberedt. Jeg skal dog lige ved én ting.
Det her med et låg på bøtten/patentglasset. Forstår jeg det rigtigt med at det ALDRIG skal være helt lukket?
– Plastikbøtte: skal jeg bare lægge låget ovenpå?
– Patentglas: kommer der luft nok ud/ind hvis man fjerne gummiringen men lukker klemmen helt i?
Mit køleskab er meget lille, så jeg har ikke plads til at gemme den der, så jeg forestiller mig at skulle fodre den hver anden dag.
Når du ved du skal bruge den til bagning, fordrer du den så 12 timer før, tager så det du skal bruge fra og fodrer resten?
De bedste hilsner,
Gulla
Lene Tranberg
Hej Gulla:-)
Låget skal være helt taget af nogle timer, når du starter din surdej op, så luftens bakterier kan komme til.
Derefter sætter jeg låget ordentligt på, så overfladen ikke tørrer ud.
Når først surdejen begynder at vokse rigtigt, er der mange gasser/kræfter på spil, så der kan det være en god idé at køre med “løst” låg nogle timer.
På min plastbøtte sætter jeg altid låget rigtigt fast, for der kan surdejen godt selv løfte låget, hvis den vokser for meget.
Med et glas lægger jeg låget løst på, indtil den har nået toppen, og så lukker jeg låget tæt til. (Igen for at overfladen ikke tørrer ud.)
Rigtig god fornøjelse med din surdej:-)
Kh Lene
Michael Pallesen
Hej
Som mange andre har jeg også taget fat på surdej, fandt dog en anden starter opskrift end din, hvilket jeg godt kan være træt af nu 🙂
Nå, men min surdej er oppe og køre og har brugt den mange gange efterhånden, men den opskrift jeg har brugt, har enten ikke forklaret korrekt hvordan man vedligeholder dejen, eller jeg har misforstået noget 🙂 Problemet er at min surdej’s mængde vokser og vokser. Derfor jeg endte herinde.
Nå, nu tror jeg jeg har fået styr på det med at man skal kassere en del af moder-surdejen, hver gang man enten skal bage eller bare vedligeholde den.
F.eks. Hvis jeg skal bruge 150 gram surdej til bagning og vil ende med at have 200 g moder-surdej til køleskabet, tager jeg 75 gram gammel moder-surdej og blander op med 140 gram vand og 140 gram mel. Dette lader jeg så stå på bordet til det er vokset til ca. dobbelt størrelse. Tager mine 150 gram og sætter resten ind i køleskabet.
Er det ikke korrekt?
En anden ting, måske mere teoretisk omkring surdej. Alt det brød jeg har lavet indtil nu har smagt fantastisk. Sprød skorpe osv.
Men min surdej har aldrig kunne flyde inden jeghar brugt den. Kun delvist. Det skyldes igen at opskriften har været ret vag omkring andvendelsen af surdejen. Jeg har “bare” taget min moder-surdej ud af køleskabet, taget 150g fra og ladet denne stå ved stuetemperatur uden at “aktivere” den. Speder så min moder-surdej op med 150 gram vand og mel og stiller den ved siden af de 150 g.
Mit spørgsmål er så.. Hvorfor har jeg fået lækkert bagværk på trods af en surdej, som i teorien ikke har været klar og optimalt?
Har jeg i virkeligheden ikke set den fulde effekt af surdej endnu? Synes bare at de billeder jeg ser af surdejs bagværk ligner mit på en prik 🙂
På forhånd tak
Michael
Lene Tranberg
Hej Michael:-)
Der er mange tilgange til surdej, og mange måder at gøre tingene på.
Din tanke omkring fodring og gemmesurdej er helt korrekt, når du vil have 200 g i køleskabet og bruge 150 g til at bage med. Du kunne også have valgt 120 g af hver, men på din måde er surdejen lidt mindre syrlig.
Din tidligere måde, hvor surdejen hele tiden vokser i størrelse giver en mere og mere sur surdej (større andel af syre).
Grunden til, at du “alligevel” får lækkert brød med den gamle metode, skyldes, at når din surdej møder mel og vand i dejen tænker den: “Fedt, endelig får jeg noget at arbejde med!” Mens dejen hæver, udvikler surdejen sig også og hæver dermed brødet:-)
Hvis din modersurdej ellers har været velnæret, kan du godt bruge den uden at fodre først, det tager bare lidt længere tid at nå frem, og brødet har en større andel af syre:-)
God fornøjelse med surdejsbageriet!
Kh Lene
Mai-Liss
Kære Lene,
Jeg er godt i gang med surdej og har lige haft et par dage med stillstand, noget jeg kan se er helt normalt. Nå er Albert på vej tilbage. MEN, jeg er ved at løbe tør for rugmel! Og i disse corona tider kan jeg dessverre ikke finde rugmel i butikkene her jeg bor. Kan jeg transformere den over til at blive foderet med fuldkorsmel og hvordan skal jeg i så tilfelle gå frem?
Lene Tranberg
Kære Mai-Liss:-)
Hvor dejligt, at du er ved at få godt gang i din surdej:-)
Ingen grund til panik. Du kan i stedet for rugmel sagtens bruge fuldkornsmel. Bland 2/3 hvedemel med 1/3 fuldkornsmel, og så fodrer du bare, som du ellers ville have gjort;-)
God fornøjelse med Albert!
Kh Lene
Michael Pallesen
Hej og mange tak for svar!
Jeg har nu prøvet den “nye” metode 2 gange og er kommet frem til at min surdej kan flyde når jeg blander de øvrige ingredienser i.
Jeg synes dog at jeg har mistet både smag og hævning i bollerne når de er færdige.. De er blevet noget mere våde og bagetiden på ca. 10 minutter (250 grader), holder ikke længere. Efter 10 minutter, ser de færdige ud men indeni er de stadig klæge.
I dag har jeg så prøvet at skrue lidt ned, men selv efter 16 minutter med først høj varme og efterfølgende lavere, bliver de ikke som før.
Kan du på nogen måder sige hvad problemet måske er?
Mvh
Michael
Lene Tranberg
Hej Michael:-)
Er det den samme opskrift, du bruger, som før? Lader du dem hæve lige så længe? Måske kan det være derfor.
Hvis din surdej kan flyde osv, er den jo mere klar til at hæve “med det samme” og skal ikke hæve så længe, som den gamle surdej skulle for at få luft ind i brødet. Derfor vil den nye surdej overhæve og blive mere tyndtflydende og flade ud, når du så skal bage bollerne.
Der er også en mindre syrlig smag i en ung surdej, som kan flyde, end i en ældre (mere syrlig) surdej, som du havde før.
Det lyder som om, du havde mere held med din gamle metode;-) Måske skal du bare kassere noget af den engang imellem.
Kh Lene
Kristina
Kære Lene,
Tak for din blog. Jeg har læst alle indlæg men synes ikke der er nogen der kan samlingers med den udfordring jeg har pt. Derfor dette spørgsmål Min surdej hæver fint op til dobbelt størrelse og dejen er også rigtigt fin og elastisk om aften før jeg går i seng. Næste morgen ser den ud til at have hævet som den skal til minimum dobbelt størrelse, men når jeg hælder den ud på bagebordet er det som den flyder ud og luften siver ud. Bollerne hæver slet ikke ved bagning og har nærmest små åbne huller i og helt flade. What to do? Pft Kristina
Lene Tranberg
Kære Kristina:-)
Det, du oplever, er klassiske tegn på en overhævet dej. Det tyder på, at der er for varmt i dit køkken, eller at hævetiden er for lang.
Når en dej overhæver (det er det samme for en gærdej og surdej), bliver den blød, løbende, og som du beskriver det, siver luften helt ud.
Prøv at lade dejen hæve kortere, koldere eller at lade den hæve i køleskabet i begyndelsen eller slutningen af hævetiden.
Rigtig god bagelyst:-)
Kh Lene
Kristina
Kære Lene, tak for hurtigt svar, jeg skal straks prøve igen, nu med kortere og koldere hævning 😉
Mvh
Kristina
Lene Tranberg
Kære Kristina:-)
Velbekomme;-)
Kh Lene
Pernille
Den ultimative guide – TAK for den Lene 🙂
Efter flere forgæves forsøg med andre opskrifter på at få liv i en surdej, var dette den gyldne vej for mig. Olga lever i bedste velgående på 3.-4. år (ja, jeg har vist helt glemt, hvor gammel hun er)
ps kunne jeg give stjerner her, ås havde jeg uden tvivl givet fem store flotte stjerner 😛
Lene Tranberg
Hej Pernille:-)
Hvor er det godt at høre, at der stadig er liv i Olga:-)
Tak for din søde besked!
Kh Lene
Lisa B. Skov
Hej Lene.
Tusinde tak for en skøn blog, med mange lækre opskrifter.
Jeg kunne godt tænke mig at starte en surdej op, men vi er ikke så vild med rugmel, så jeg tænker om man kan lave en surdej alene på hvedemel?
Hvis ja er proceduren så den samme?
Hilsen Lisa
Lene Tranberg
Hej Lisa:-)
Tusind tak for din søde besked. Du kan sagtens starte en surdej op med kun hvedemel, og det er helt samme procedure.
God bagelyst!
Kh Lene
Lisa B. skov
Hej Lene.
Mange tak for svar, så vil jeg sætte en surdej i gang i weekenden.
Hilsen Lisa
Mette Rekve
Hej…
Når du skriver at du opbevarer surdejen i en plastbøtte med låg, er det så tætsluttende låg ? I alle andre opskrifter synes jeg der står, at man ikke må lægge låg på.
MVH Mette
Lene Tranberg
Hej Mette:-)
Låget er ikke tætsluttende. På min plasticbøtte pifter surdejen selv låget, når den ikke kan komme af med luften.
Hvis du bruger et glas, skal låget llgges løst på.
Jeg lægger låg på for at overfladen ikke skal tørre ud;-)
God bagelyst!
Kh Lene
Mette Rekve
Hej Lene…
Tak for svaret. Det resulterede i en levende surdej og dit “surdejsbrød for begyndere” 🙂 Nu til næste fase. Jeg skal ikke bage lige foreløbig, så jeg vil gerne sætte den i køleskabet, men jeg har lidt svært ved at gennemskue hvordan opfriskningen skal foregå. Tager man den bare ud af køleskabet, opfrisker den og sætter den ind i køleskabet igen med det samme eller skal den stå lidt på køkkenbordet (jeg skal ikke bruge den foreløbig) ? Og er det stadig med et ikke tætsluttende låg ?
MVH Mette
Lene Tranberg
Hej Mette:-)
Hvor fedt, at du kom godt i gang med surdejen:-)
Når du ikke skal bruge din surdej i længere tid, skal du bare opfriske den og stille den tilbage i køleskabet.
Jeg sætter låget fast, og så kan man løsne det efter lidt tid og sætte det fast igen, hvis der er brug for det.
Processen går noget langsommere i køleskabet, så der er ikke så meget tryk på surdejen, som når den står på køkkenbordet.
Rigtig god bagelyst:-)
Kh Lene
Annette Kitzberg Hansen
Hej Lene
jeg startede min surdej d 8 januar efter din opskrift, og den har opført sig efter forskrifterne. i lørdags på 9.dagen, ved sin aftenfodring hævede den op til 2xdobbelt størrelse, så søndag valgte jeg at holde igen, da jeg ikke nåede at bage med den som beregnet. nu har jeg fodret her til morgen, skal jeg fodrer til aften?
den bor på en hylde i køkkenet indtil videre,,, så tænkte at fodre hver anden dag er fint, men om det er 1 eller 2 gange, er jeg i tvivl om..
og tak for alle dine fine opskrifter 🙂
mvh Annette
Lene Tranberg
Hej Annette:-)
Tillykke med din surdej:-)
Det er fint at fodre den en gang hver anden dag, når den står på en hylde i køkkenet. Så skal den nok holde sig fint i live;-)
Rigtig god bagelyst!
Kh Lene
Ulf Meisner-Jensen
Min surdej fyldte 17 år her til vinter og det er en evig kamp at finde på ting at bruge fodrings rester på. Mine to favoritter er:
Pandekager, udelad sukker og brug lidt grovere mel. Et par æg, en slat mælk og lidt salt. Geniale som hurtig frokost med alskens indhold.
Surdejs starter (evt. med friske krydderurter) stegt i smør på varm pande og drysset med flage salt, tænk riskager bare med smag og næringsværdi.
PS: Kan godt lide at du i mange af dine artikler fremhæver behovet for tålmodighed. Absolut den vigtigste ingrediens i alt der vedrører surdej. Planlægger altid med 24-36 timer og (mis)bruger køleskab til at flette sammen med dagligdag.
Lene Tranberg
Hej Ulf:-)
Tak for dine gode forslag til at få brugt surdejsresterne.
Tålmodighed er en vigtig ingrediens i mange ting, men især i surdej.
Et surdejsbrød tager den tid, et surdejsbrød skal tage;-)
God bagelyst!
Kh Lene
Ane
Hej
Min surdej har stået på køl nogle uger nu og er fodret her til morgen, den vokser så flot. Men skal jeg blive ved med at fodre 2 gange daglig ? Planlægger at bage af den på onsdag
Lene Tranberg
Hej Ane:-)
Du skal fodre den 4-6 timer før, du planlægger at bage med den.
Hvis du har den stående i køleskab, skal den ikke fodres så tit mellem bagningerne. Der kan den sagtens stå 2-3 uger.
Har du den stående på køkkenbordet, kan du nøjes med at fodre den hver 2.-3. dag.
God bagelyst!
Kh Lene
Linda
hej det er første gang jeg prøver at starte en surdej op.. jeg er på 4. dagen nu og har lige fodret den efter anvisningerne.. synes ikke rigtig der sker noget… der er været enkelte meget små bobler i men ellers er det bare mel og vand. den dufter ikke rigtig af noget endnu. den står ovenpå køleskabet og jeg har ca 23 grader i køkkenet.. er det mig der er utålmodig?
Lene Tranberg
Hej Linda:-)
Ja, det er dig, der er utålmodig;-)
Ingen surdeje er ens eller lige længe om at komme i gang.
Der går typisk 8-10 dage, før surdejen er klar til at bage med, og der kan være mange variationer af bobler etc undervejs.
Det lyder som om, din surdej har fine forhold med temperatur og pasning, så den skal nok blive god;-)
God bagelyst!
Kh Lene
Linda Jørgensen
Hej Lene
Tusind tak jeg finder tålmodigheden frem
Kh Linda
Linda Jørgensen
Hej igen. Jeg var på 6. dagen i går. Og begge gange ved fodring i går og igen her til morgen var den fyldt med bobler og hævet til dobbelt størrelse. Jeg prøvede for sjov at lave flydetesten. Og den flød ovenpå. Så sku den være klar nu? Jeg skal først starte dit surdejsbrød for begyndere op onsdag aften. Skal jeg fortsætte i dag og i morgen at fodre 2 gange om dagen?
Kh Linda
Lene Tranberg
Hej Linda:-)
Tillykke med den:-)
Du kan nøjes med at fodre en gang om dagen indtil du bager med den på onsdag.
Kh Lene
Linda Jørgensen
Tusind tak ih jeg glæder mig
Blev så glad da den havde boblet så meget.
Kh Linda
Anneline
Hej Lene. Min surdej har været godt kørende men pludselig vil den ikke rigtig. Det er som om det er blevet lidt træt. Den hæver, men ikke ret meget. (Hvillet gør at mit rugbrød heller ikke hæver ret meget) Den lugter heller ikke rigtig surt længere. Men den kan godt flyde. Jeg har opfrisket den nogen gange i håb om at den bare lige skulle have lidt ekstra opmærksomhed, men det gør ikke nogen forskel. Har du nogen råd?
Mvh Anneline
Lene Tranberg
Hej Anneline:-)
Prøv at sætte surdejen et lunere sted, når du har fodret den. (Et lunt gulv eller i nærheden af tørretumbleren er fint.)
Alternativt kan du bruge større andel af gammel surdej, når du fodrer eller lade den stå i længere tid.
Det er sikkert bare fordi det er blevet koldere i vejret;-)
God bagelyst!
Kh Lene
Karoline Kyed
Hej Lene.
Er det normalt atmion surdej er meget vandet? Eller flydende?
Synes jeg har målt godt efter. Har dog opdaget at jeg glemte at lade dejen stå med åben løg de første 4 timer, er det for sent nu?
Skal jeg starte forfra?
Mvh. Karoline 🙂
Anne
Kan man bruge fuldkornshvedemel i stedet for almindelig hvedemel?
Lene Tranberg
Hej Anne:-)
Nej, jeg vil råde dig til at starte surdejen op med de blandinger, der er beskrevet her.
Når du så skal bage brød med den, kan du godt bage med fuldkornsmel.
Kh Lene
Tina
Hej
Jeg har før haft en surdej, som blev fodret ved at jeg tog en del af rugbrødsdejen og rørte med den resterende surdej. Kan man gøre det på dennemåde?
Med hilsen fra Tina
Lene Tranberg
Hej Tina:-)
Ja, når du først har god gang i din surdej, kan du fint bruge den på den måde, du beskriver;-)
Kh Lene