Du er inviteret til julefrokost og er blevet bedt om at sørge for osten. Du har inviteret vennerne til ost og rødvin en fredag aften. Eller du vil servere tapas. Men du mangler noget til at gøre det helt særligt? Så byg dig et knækbrødshus!
Jeg stod midt i vores lokale Netto en fredag eftermiddag og prøvede at lade mig inspirere til aftensmaden. Der var ikke noget sindsoprivende i køledisken, og jeg var helt blank. Vi havde fået bøffer og rødvin sidste fredag.
Der var også det der honningkagehus, jeg havde tænkt på, jeg hellere måtte få bygget i år. Men inden jeg fik lavet dej, rullet ud, bagt, pyntet og limet sammen, ville der hurtigt gå tre dage med det. Så lang tid kunne jeg ikke overskue at bruge på et projekt, som bare skulle stå til pynt resten af måneden…
I min desperation trak jeg “tapas-kortet”. Det kan vi allesammen li’. Godt nok vil vi have hver sin type pålæg, men der er altid noget for enhver smag. Altså, jeg skulle købe brød, oliven, ost, skinke, serrano, salami…
Men hvis jeg nu købte lidt knækbrød, kiks og pizzatopping med hjem, kunne jeg bygge mig et knækbrødshus. Og pålæg, oste og oliven kunne pynte rundt om huset på fadet? Ja, selvfølgelig! Så behøvede jeg heller ikke bygge det honningkagehus i år;-)
Jeg blev så begejstret for min idé om et knækbrødshus, at jeg helt glemte at købe brød. (Jo, jeg køber også ciabattabrød af og til, når jeg har lyst til at springe over, hvor gærdet er lavest;-)) Så mens jeg byggede huset, hævede dejen til mit focacciabrød i stedet. Det er så nemt, at det ikke kan betale sig at købe brød… – Ellers må du endelig bage et ciabatta selv.
Hvad er et knækbrødshus?
Et knækbrødshus er bygget op af knækbrød og holdes sammen med smeltet ost. Jeg havde ingen intentioner om at spise selve knækbrødet, så jeg brugte bare den billige pizzatopping til at lime huset sammen med.
Dog havde jeg en forestilling om, at vi ville tage tagstenene af og spise dem til osten. Derfor er saltkiks og de små kiks sat fast med en klat Philadelphia friskost med hvidløg og urter. Vi kunne dog ikke nænne at spise af huset – og kiksene bliver en lille smule bløde af friskosten efter et par timer, så jeg skulle bare have samlet det hele med smeltet ost.
Du må bygge dit knækbrødshus, helt som du vil. Hvis du tror gæsterne vil spise det, så brug friskost eller lignende til at sætte dekorationerne fast med, for så er kiksene nemme at tage af. Skal det mest stå til pynt, så lim det sammen med smeltet ost, så det holder.
Har du slet ingen intentioner om at spise huset, men vil have det stående som et hus julen over i dit nisselandskab, så lim det sammen med limpistol. Det går lynhurtigt.
Knækker knækbrød ikke?
Mit Wasa-knækbrød målte 6,2×11,6 cm. Der måtte en lille skitse til, for at jeg var helt tilfreds med opbygningen af huset. Fire stykker knækbrød skulle skæres i smig, så taghældningen kom til at passe.
Jeg skar et lille hjørne af et stykke knækbrød med en tung, skarp kniv. Det blev ret præcist. Jeg mærkede af, hvor snittet i virkeligheden skulle være og gentog. Da knækkede knækbrødet selvfølgelig et helt forkert sted!
Den optimale måde at lægge snit på knækbrød er ved at lægge knækbrødet på et skærebræt. Tag en takket brødkniv, pres knækbrødet ned mod skærebrættet og sav med brødkniven, som du ville save med en fukssvans. Så lykkedes det lige så fint, og jeg fik helt lige kanter at bygge op efter.
Gavlene består hver af to stykker knækbrød, der er limet sammen. Siderne på knækbrødshuset er et stykke knækbrød hver, mens hver tagflade er tre stykker knækbrød, der også er limet sammen.
Lav en “prøveopbygning”, hvor du holder knækbrødet op foran dig, så du ser om proportionerne passer sammen. Læg saltkiksene på taget og se, hvordan det passer. Læg de små pyntekiks på gavlene og siderne, og forestil dig det færdige hus.
Den smeltede ost
Hvis du har en microovn, vil jeg anbefale dig at smelte osten deri. Det er længe siden, vi har haft en microovn, så jeg smeltede min ost i en skål over vandbad.
Husk, at osten er meget varm, når den er smeltet, så læg fx en karklud rundt om sprøjteposen, når du skal lime huset sammen. Hvis osten bliver for kold, kan den ikke klæbe, så du er nødt til at arbejde lidt hurtigt. (Og derfor skal du lave prøveopbygningen, så du ikke er i tvivl om, hvad du skal og i hvilken rækkefølge.)
Hvis du vælger at lime tagsten og dekorationskiks fast med ost, skal du sandsynligvis smelte osten ad to omgange, så den ikke størkner for hurtigt.
Brug din fantasi
Denne tapasanretning var “bare” en hverdagstapas. Men skinken blev rullet og lagt som en brændestabel bag huset. Saltstængerne blev gangstien ind til hoveddøren. Nogle af parmesanklodserne blev fødder til rosmarintræerne – og den flade skål med friskost blev en lille sø i baghaven.
Mangler du inspiration til, hvad du ellers kan servere til tapas, så prøv at kigge på denne lille oversigt. Der er hjælp at hente, og listen vil helt sikkert blive længere, efterhånden som jeg får flere opskrifter lagt ind.
Knækbrødshus
Ingredienser
- 12 stk. knækbrød, lidt tykt
- 25 saltkiks
- Små figurkiks
- Saltstænger
- 75 g pizzatopping eller anden revet ost
- 50 g Philadelphia friskost med hvidløg og urter
- eller
- 75 g pizzatopping eller anden revet ost
- Et fad med plads til hus og ost/tapas
Til servering
- Skinker, oste, oliven, druer
- Små kviste rosmarin eller lignende
Sådan gør du
- Læg knækbrødet frem på bordet, så du ved, hvilke dele du skal bruge:To stykker til siderne, fire stykker til gavlene, seks stykker til taget.
- Skær gavlstykkerne i smig ved at afmærke målet på knækbrødets bredde i den ene side (der, hvor gavlen støder op til husets side). Sav med en takket brødkniv fra mærket og op til spidsen af gavlen.
- Husk at gavldelene skal være parvis spejlede af hinanden, hvis der er forskel på for- og bagside af dit knækbrød.
- Smelt pizzaosten over vandbad eller i mikroovnen. Fyld osten i en engangssprøjtepose og klip et hul i spidsen med en diameter på 3-4 mm, så du kan trykke osten ud og lime delene sammen.
- Start med at samle de to gavle og de to tagflader med ost på knækbrødets kanter. Lim en saltkiks på som dør i den ene gavl. Lim siderne fast til gavlene og sæt et par små klatter ost på det fad, du vil servere huset på, så huset ikke glider rundt på fadet.
- Lim tagfladerne fast til gavle og sider, så de mødes i tagrygningen og går lige langt ud over begge gavle på huset.
- Stil huset i køleskabet, indtil osten er fast, og huset står stabilt.
- Smelt mere ost eller find kniv og friskost frem.
- Sæt en klat ost bagpå saltkiks og figurkiks og lim dem fast på knækbrødet. Det er nemmere, end det lyder. Saltkiksene skal ligge taglagt som tagsten.
- Dekorer nu med dine skinker, oste, druer, oliven etc på fadet rundt om knækbrødshuset. Sæt små rosmaringrene fast i klodser af ost, så de får en fod og kan stå som små træer. Brug din fantasi og hyg dig med det.
- Sæt fadet med knækbrødshuset og osten i køleskabet indtil servering.
Skriv et svar