Savoykål er kålenes dronning. Hun er smuk. Hemmelighedsfuld, som hun folder de krøllede blade ind over hinanden og skjuler midten af den helt. Min favoritopskrift er den her tærte med savoykål.
Dette indlæg om savoykål er en del af en serie om sæsonens grønsager hos bloggernetværket Bloggers By Heart. (Læs mere lige før opskriften.)
Hvad er savoykål?
Savoykål er opkaldt efter den sydøstlige, franske region, Savoy, som grænser op til Schweiz og Italien.
Kålen har en lidt mildere smag end mange andre kåltyper. Dog er bladene ret grove, så de skal helst blancheres, før de bruges, eller salatdressingen skal masseres lidt ind i dem, så bladene bliver blødere.
De yderste blade er åbne og mørkegrønne, men jo længere du kommer ind til midten af kålen, jo lysere grønne bliver bladene.
Savoykål dukker op i butikkerne her i efteråret og forsvinder først igen i foråret. Den har derfor en lang sæson.
Kålen koger ikke ud, når den bruges i madlavning, men beholder sin lidt krøllede bladform. Den er derfor mere dekorativ end de fleste andre.
Det er nemt at pakke savoykål rundt om en fars til kåldolmere. Bladene er lettere at få af kålhovedet end hvidkålsblade, og du kan nemt lukke de små pakker med fars.
Kålen har en lang holdbarhed i køleskabet, op til tre uger. Det er også muligt at fryse savoykål, hvis du snitter den og blancherer den i 3 minutter, før den fryses ned.
Det kan godt betale sig, at lave flere retter ud af savoykålen, for der er mad til flere dage i det store kålhoved.
Kagemel i en madtærte
Hvorfor bruger jeg kagemel i en madtærte? Fordi det er vigtigt, at min skorpe er sprød og har det rigtige knæk.
Tærtebunden til denne tærte med savoykål er sprød og med en blanding af fuldkornsspeltmel og Kage hvedemel fra Valsemøllen. Kagemelet har et lavt glutenindhold (9 g protein pr. 100 g mel), og derfor bliver bunden sprød i stedet for sej, mens fuldkornsmelet mætter længere.
Hvis du bruger (brød)mel med højt glutenindhold (over 10 g protein pr. 100 g mel) til en tærtebund, får du en dej, der bliver sej efter bagning og har tendens til at danne lufthuller.
Bruger du i stedet (kage)mel med et lavt glutenindhold (8-9 g proteinindhold pr. 100 g) og ælter dejen mindst muligt, får du det perfekte, sprøde resultat på din tærtebund.
Valsemøllens Kagemel males af dansk vinterhvede, som har et naturligt lavt proteinindhold (glutenindhold) og en høj stivelseskvalitet. Derfor skal du bruge kagemel til alle tærter, også madtærter.
Jeg bruger min foodprocessor til at lave dejen, fordi den hurtigt og nemt smuldrer smørret i melet og derefter samler den med ægget, uden at dejen bliver varm.
Du kan sagtens bage tærter uden foodprocessor, hvis du bare samler dejen hurtigt uden at ælte den for meget med hænderne.
Husk, at der er forskel på, hvordan glas, porcelæn og metal leder varmen. Derfor vil der være forskel på bagetiden alt efter hvilken form, du bruger.
Tærte med savoykål og savoykålsalat
Du behøver ikke servere tærte med savoykål og salaten sammen, men smagsmæssigt går de rigtig fint i spænd.
Hvordan får man en teenager til at spise flere grønsagstærter?
Man putter bacon i og lægger et flettet låg af bacon ovenpå. Det hjalp i hvert fald på interessen fra junior;-)
(Derudover skulle jeg lige afprøve, om man kunne lave et fletlåg af bacon. – Det var endnu nemmere, end jeg havde regnet med. – Og pænt.)
Dejen er nem at samle, uden at den bliver tør. Det hjælper virkelig på lysten til at bage tærter, for der er ikke noget værre, end når man står med en dej, som er tør og revner under udrulningen.
Kålen skal blancheres i kogende vand, så den blødgøres, før den svitses sammen med rødløgene i baconfedtet. Vil du lave tærten uden bacon, undlader du det selvfølgelig bare og steger kål og løg i en klat smør.
De grove blade til salaten skal masseres med æblecidereddike og trække i køleskabet før servering. Det gør bladene blødere. Resten af ingredienserne blandes i, kort før salaten skal på bordet.
Det er en god idé at blindbage bunden
Når du forbager eller blindbager en tærtebund, bliver den mere sprød, og du forhindrer, at siderne glider ned. Dejen får den første varme og bliver ikke så våd, når fyldet hældes i.
Det er ikke svært at blindbage. Du skal blot bruge et stykke bagepapir og nogle tørrede kikærter eller ris.
Man kan købe keramiske bagebønner, men jeg bruger altid kikærter, som kan genbruges uendeligt, hvis de bare får lov at køle helt af i en skål, før de pakkes væk igen. Der går to poser kikærter til at fylde en tærteform som min.
Bagepapiret skal dække hele bunden og gå op ad siderne, så det er nemt at løfte ærterne op af formen igen.
Fold et stykke bagepapir to gange og fold derefter flere og flere gange, indtil du har en smal, trekantet stang.
Læg nu spidsen af papiret på formens midte og marker, hvor formens kant er. Lav et tydeligt knæk på papirtrekanten og klip af, så du kun har ca. 6 cm fra knækket og opad.
Når du folder papiret ud igen, kan du nemt lægge den i formen, fordi den nu er rund og følger tærteformen. Hæld kikærterne ud på bagepapiret, og dejen er klar til at blive blindbagt.
Har du lyst til mere efterårsmad, vil jeg anbefale dig at lave den her kartoffel-/porresuppe.
Sæsonens grønsager hos Bloggers by Heart bloggere
Denne tærte med savoykål og salaten dertil er mit bidrag til serien Sæsonens grønsager hos Bloggers by Hearts madbloggere.
I går delte Malene en opskrift på grillede artiskokker på sin blog heltoptilmånen.dk. Jeg er vild med artiskokker, så dem må jeg helt bestemt prøve.
I morgen glæder jeg mig til at læse, hvad Malin tryller frem med rødbeder på Malinsmad.dk
Serien om sæsonens grønsager med Bloggers By Heart bloggere kører frem til og med den 12. september, så hvis du hver dag følger sporet fra den tidligere dags blog, kan du følge med hos alle bloggerne og hver dag opdage nye blogs og lækre opskrifter.
Tærte med savoykål
Ingredienser
Tærtedej
- 75 g Valsemøllen speltmel, fuldkorn
- 100 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- ½ tsk groft salt
- 90 g koldt smør
- 1 æg, str. M/L
Tærtefyld
- 250 g savoykål i mellemfine strimler
- 100 g bacon i tern
- 1 mellemstort rødløg i skiver
- Salt
- Friskkværnet peber
- 3 æg, str. M/L
- 200 g creme fraiche 18%
- 1 pk bacon i skiver (150 g) til fletlåget
Derudover
- Kikærter eller bagebønner til blindbagning
Sådan gør du
Start med tærtedejen
- Bland mel og salt. Tilsæt smørret og smuldr det sammen med melet, til det ligner groft sand. Tilsæt ægget og saml hurtigt dejen.
- Rul dejen ud på et meldrysset bord og beklæd en smurt tærte form (Ø24 cm) med dejen. Prik huller med en gaffel i bunden af dejen, og stil formen på køl i minimum 30 minutter.
Baconlåget
- Varm ovnen op til 200° (alm. ovn, ikke varmluft).
- På et stykke bagepapir på en bageplade fletter du et kvadratisk låg med baconstrimlerne. Læg et stykke bagepapir ovenpå og derefter endnu en bageplade, så de flettede strimler ligger i pres.
- Sæt pladerne i den øverste rille i ovnen og bag dem i 20 minutter. Lad baconen ligge i pres, indtil den skal ovenpå tærten.
Fyldet
- Snit savoykålen mellemfint. (Del hvert blad i fire på langs og snit dem i 7-10 mm brede strimler.) Pil rødøget, og skær det i ringe.
- Kog kålen i saltet vand i et par minutter. Lad savoykålen dryppe af i et dørslag.
- Varm en sauterpande godt op, og steg baconternene sprøde. Tag dem op.
- Svits savoykål og rødløg i baconfedtet, og lad det simre under låg, til løgene er bløde. Det tager 7-10 minutter.
- Hæld baconternene tilbage i panden, og smag fyldet til med salt og peber. Husk, at baconlåget også er salt.
- Pisk æg og creme fraiche godt sammen.
Bagning
- Skru ovnvarmen ned til 180° (alm. ovn, ikke varmluft).
- Blindbag tærten i 10 minutter: Læg et stykke tilklippet bagepapir ned i formen, og hæld fx tørrede kikærter ned på bagepapiret, før du sætter tærteformen ind på risten i nederste rille i ovnen.
- Tag tærten ud, og fjern bagepapiret med ærterne. (De kan genbruges, hvis du lader dem køle helt af.) Bland æggemassen med kålfyldet, og fordel det i tærten.
- Bag tærten yderligere i ca. 35 minutter, til tærtebunden er sprød og velbagt, og fyldet ikke er flydende. Læg baconfletlåget over tærten de sidste 10 minutter af bagetiden. (Husk, der er forskel på varmeledningen, om du bruger en form af metal, porcelæn eller glas. Derfor vil bagetiden variere.)
- Lad din tærte med savoykål køle lidt af, før du serverer den.
Noter
Savoykålsalat
Ingredienser
- 250 g savoykål i mellemfine strimler
- 2 spsk æblecidereddike
- 1 spsk olivenolie
- 1 spsk honning
- Salt og friskkværnet peber
- 40 g pinjekerner
- 50 g grofthakkede, tørrede tranebær
Sådan gør du
- Snit savoykålen. Bland dressingen af æblecidereddike, olivenolie og honning og smag den til med salt og peber. Hæld dressingen over kålen, og masser den ind i kålen.
- Dæk skålen til, og lad den trække i køleskabet i mindst en time, så kålen blødgøres.
- Imens rister du pinjekernerne på en lille pande, til de er gyldne og dufter.
- Bland de hakkede tranbær og de ristede pinjekerner i salaten og servér.
Skriv et svar