Juledej til stempelsmåkager

Husker du mit indlæg om gravstencookies til halloween? Da jeg bagte gravstenene afprøvede jeg samtidig de småkagestempler, jeg havde købt i efterårsferien. Der findes en del af denne slags stempler, og jeg synes, det var svært at finde en egnet opskrift. Jeg ville have stempelsmåkager, som stod skarpt i stemplet eller mønsteret efter bagning, så kagen måtte ikke svulme op eller løbe ud. Men samtidig ville jeg ikke bare have en almindelig sukkersmåkage. Den skulle smage af noget!

Stempelsmåkager

Inspirationen kom fra mine græskarcookies, for de bløde kager smagte så fantastisk af honningkager. Derfor har jeg brugt den samme kombination af varme krydderier, og hvis du har blandet mit græskartærtekrydderi, kan du sagtens bruge det i stedet for selv at blande til denne opskrift.

Jeg havde troet, at jeg ville fylde mønsteret i mine stempelsmåkager ud med glasur, men jeg synes, det ødelægger det knivskarpe mønster, hvis det fyldes op. Derfor er disse småkager “nøgne”.

Stempelsmåkager

Tricket til at få skarpe mønstre med stempler er småkagens sammensætning. Der er kun ganske lidt bagepulver i. Derfor udvider kagen sig ikke så meget under bagning, at mønsteret forsvinder. Der er rismel i, så småkagen bliver sprød. Jeg har brugt flormelis i stedet for sukker, så der ikke kommer nogen blanke prikker efter sukkerkornene. Og endelig er småkagerne kolde, når de kommer i ovnen, så de ikke flyder ud, før overfladen er fast.

Stempelsmåkager

Stempelsmåkager

  • 250 g mel
  • 35 g rismel
  • 70 g flormelis
  • 2 tsk. stødt kanel
  • 1 tsk. stødte nelliker
  • ½ tsk. stødt ingefær
  • ¼ tsk. stødt allehånde
  • ¼ tsk. revet muskatnød
  • ¼ tsk. bagepulver
  • 125 g koldt smør
  • 1 æg, str. M/L

Bland de tørre ingredienser i en skål og sigt det sammen, så du er sikker på, at der hverken er klumper af flormelis eller bagepulver. Skær smørret i mindre stykker og smuldr det sammen med melet, indtil det har konsistens som groft sand. Saml dejen med ægget og ælt den kort igennem.

Del dejen i to, så du ikke skal arbejde med hele dejen på en gang. Læg dejklumperne i en frysepose og læg dem i køleskabet i en times tid. Tag dejen ud én klump ad gangen, den må ikke blive for blød.

Stempelsmåkager

Rul dejen ud til en tykkelse på 3-4 mm på et meldrysset bord. Stik dine stempelsmåkager ud med kagestempler, som du dypper let i mel, så dejen ikke hænger fast, læg dem på en bageplade, beklædt med bagepapir, og rul dejen ud igen. Fortsæt på denne måde, indtil al dejen er brugt. Småkagerne kan godt stå tæt på bagepladen, for de flyder ikke ud. Sæt småkagerne i køleskabet igen i minimum en halv time.

Varm ovnen op til 175°. (Alm. ovn, ikke varmluft.) Bag dine småkager i 10-11 minutter, før du lader dem afkøle på en bagerist.

Småkager som disse stempelsmåkager opbevares i en kagedåse med tætsluttende låg.

Stempelsmåkager

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *