Nogle gange har man for mange bananer, så de når at blive overmodne, før de bliver spist. Andre gange har man lyst til noget med banan, og så er meget modne bananer ikke til at opdrive nogen steder. Men hvis man ved, man har lyst til at lave noget med banan, må man købe bananer i god tid, så de kan blive ordentligt modne. Til bananbrød er det allerbedst med meget gule bananer med sorte pletter på.
Bananbrød – brød eller kage?
Er bananbrød et brød eller en kage? Hmmm, det smager fantastisk og er saftigt, så jeg vil mene, det er en kage. Jeg tror kun, det hedder bananbrød, fordi det bliver bagt i en brødform. Eller også er det for at have en undskyldning for at måtte komme smør på?
Mit bananbrød er bagt med hvid hvede fuldkornsmel fra Valsemøllen. Når melet er 100% fuldkorn, tæller kagen næsten som sund, gør den ikke? Der er heller ikke så meget sukker i, som der ellers er i de fleste af mine kager.
Du kan ikke smage på kagen, at den er “sund”. Den er nøjagtig lige så lækker som alle andre kager. Måske endda mere:-) (Og skulle du have lyst til bananmuffins, har jeg også en opskrift på det.)
Prøv også det saftige pærebrød, som er bagt med inspiration fra bananbrødet.
Min rugbrødsform er 30 cm lang og 13 cm bred. Du skal ikke engang piske dejen i evigheder. Den skal bare røres sammen, hældes i formen og bages. Det er der ikke meget arbejde i. Hvis du ikke har lyst til hasselnøddeflager, kan du skifte dem ud med andre nødder – eller helt undvære dem. Hvis du putter hakket chokolade i, så går vi altså fra brød og til kage… Jeg siger det bare;-)
Bananbrød med hvid hvede fuldkornsmel
Ingredienser
- 60 g kokosolie eller rapsolie
- 2 spsk honning
- 2 æg, str. M/L, stuetemperatur
- 75 g rørsukker
- 4 modne, små bananer (300 g uden skræl)
- 100 g græsk yoghurt (eller skyr/creme fraiche/ymer etc)
- 285 g hvid hvede fuldkornsmel
- 1 tsk natron
- 30 g hasselnøddeflager
Pynt
- Hasselnøddeflager
- 1 banan
Sådan gør du
- Varm ovnen op til 175° (alm. ovn, ikke varmluft). Smør en rugbrødsform godt.
- Varm kokosolien i en lille kasserolle, til det smelter. Der skal ikke meget varme til, det skal kun lige smelte. Tag gryden af varmen og rør honningen i.
- I en skål pisker du æggene let med rørsukkeret. Bananerne moses med en gaffel og røres i sammen med kokosolien og derefter den græske yoghurt. Bland det hele godt.
- Sigt hvid hvede fuldkornshvedemel sammen med natron. Bland hasselnøddeflagerne i melet, og rør melblandingen sammen med de våde ingredienser. Du skal ikke piske, det hele skal bare blandes godt.
- Hæld dejen i brødformen. Drys med hasselnøddeflager, flæk den sidste banan i to på langs og læg dem med skærefladen opad ovenpå dejen. Bag dit bananbrød i nederste tredjedel af ovnen i ca. 50 minutter. Stik et trægrillspyd ned midt i brødet for at tjekke, om det er bagt. Der skal ikke hænge dej ved.
- Afkøl dit bananbrød i formen i 5 minutter, før du vender det ud og lader det afkøle helt på en bagerist.
Skriv et svar