Jeg beklager på forhånd, at dette bliver et langt indlæg. Der er en opskrift på spejderlommer for enden af mine mange ord. Men jeg vil først udtrykke min taknemmelighed over det store stykke arbejde, som min søns spejderledere – og alle andre frivillige – laver.

Hvad laver spejdere egentlig?
Hvad tror du, spejdere laver, når de holder møder? Binder knuder og spiser skumfiduser? Jeg var spejder i rigtig mange år som barn og ung og har været leder som voksen. Og ja, spejdere binder nogle gange knob og spiser nogle gange skumfiduser. Men spejdere er tusind gange sejere, end de fleste går og tror.
Når jeg tænker tilbage på min egen spejdertid er det svært at skelne årene fra hinanden. 12 år går lynhurtigt i godt selskab, og jeg husker både, når vi gik Lucia-optog på plejehjemmet og sang julen ind – og når vi tændte ild med to pinde eller sejlede i kano i Sverige. Også selvom oplevelserne var som hhv. 8-10-årig og 17-årig.
Måske var børn gjort af et andet stof, da jeg var barn, men det betyder ikke, at nutidens spejdere er mindre seje. De lærer stadig at bruge kort og kompas, men også gps-koordinater. De dyrker adventure-spejd, hvor de går 30-50 km gennem en mørk skov.
Spejdere sover udenfor i telt, bivuak eller shelter hele året. (Det gjorde jeg ikke engang.) De klatrer på stejle bjergvægge. De bygger tømmerflåder og krydser søer (her er det ret vigtigt, at man har øvet knob og besnøringer;-)). De lærer førstehjælp – og i det hele taget lærer de at klare sig selv.
Se fx. denne video om ungdommen nu til dags. Naturligvis produceret af Det Danske Spejderkorps.
Men det, som er allervigtigst ved spejderbevægelsen, set med mine briller, er kammeratskabet og oplevelserne. Man lærer at samarbejde med mange typer børn, og man får livslange venskaber. Man griner, hygger sig, synger ved lejrbålet og står nogle gange overfor store udfordringer, men man hjælpes ad og kommer godt igennem det.
Sidste år producerede det norske Speiderforbund en video om en (curling)mors forestillinger om, hvor grueligt meget hendes lille søn ville gå igennem på sin første spejdertur. Overskriften er: “Eventyrene er derude!” Se den endelig:-)
Vi blev spejdere
Min yngste søn er spejder. Da han startede som juniorspejder, var der egentlig ikke plads til ham, for der var mangel på ledere og ikke plads til flere børn. Jeg tænkte, at der nok var nogen af de forældre, hvis børn allerede havde gået til spejder et stykke tid, som ville melde sig som ledere?
Men nej, så for at junior kunne blive spejder, måtte et “han” blive til “vi”. Vi blev spejdere. Junior og jeg. Jeg var juniorassistent i godt to år, før jeg bukkede under for stress og måtte melde fra. Jeg savner stadig fællesskabet med de andre ledere. Det er en fantastisk oplevelse, som jeg er taknemmelig for at have fået med i rygsækken, så at sige.
Junior er i mellemtiden rykket op som tropsspejder og trives med det. I efterårsferien var han på spejderkursus i Vestjylland i en uge og har fået mange nye venskaber. Om 14 dage skal han bo i “kollektiv” med de andre tropsspejdere i en lille uge og køre i skole derfra. Det bliver mærkeligt at skulle være barnløs i en uge. Men det er SÅ sejt, at han er selvstændig og rykker hjemmefra (i trygge rammer, naturligvis) som 13-årig. Hvad vi så skal bruge en hel uges børnefri til, må tiden vise;-)
Selvfølgelig kommer de til at spise for meget slik og gå for sent i seng. Måske kommer han ikke i bad en dag eller to. Men jeg er helt overbevist om, at han får de fedeste minder om en uge sammen med de andre.
Ryds Gruppe
Ryds Gruppe er en stor spejdergruppe med et par hundrede spejdere. De har et stort område med egen hytte i udkanten af Odense. Flere gange i årets løb er hele gruppen afsted. I sommer deltog de på den store spejderlejr udenfor Sønderborg. Om vinteren er der Kong Vinter-tur og i sensommeren er der oprykningstur, hvor man bliver rykket op i næste gren, fx. fra Junior (10-12 år) til Trop (12-15 år), når man er gammel nok. Alle turene er veltilrettelagt med overordnet tema og indholdsrige poster og aktiviteter. Spejderne sidder ikke bare og snitter i en pind med en dolk en hel weekend.

Ryds Gruppe deltager på H.C. Andersen Julemarkedet, hvor der sælges gløgg, æbleskiver og juletræer, hvor der er brug for ekstra hænder fra forældrene. Overskuddet går naturligvis til spejderarbejdet i gruppen. Der er to arbejdslørdage om året, hvor man hjælpes ad med at vedligeholde spejderhytten og udenomsarealerne. Der holdes en midsommerfest med aktiviteter, tombola og fællesspisning. Og endelig er der altid brug for kage, når spejderne skal afsted på tur. (Det er her, jeg gerne bidrager.)
Ved du hvad? Jeg er så imponeret over alle de ildsjæle, som yder så stor en frivillig indsats for, at min søn får den fantastiske ballast i sit liv, som det er at være spejder. Så er det mindste, jeg kan gøre, da at bage en kage i ny og næ.
Husk at sige tak
Husker du at sige tak til dit barns træner? Dit barns gymnastikinstruktør? Påskønner du dit barns musiklærer? Eller dit barns spejderleder? Husk, at de her mennesker gør det, fordi de kan li’ at være sammen med børn. Også andre folks børn! Fordi de kan li’ at lære fra sig. Fordi de gerne vil dele den viden og de færdigheder, man har brug for.
Men husk lige, at mange af disse frivillige mennesker har dine børn, når ungerne er trætte efter en lang dag i skolen. Måske er dit barn ikke altid motiveret for at deltage. Heller ikke selvom du synes, det er en knippelgod idé, at han træner til at blive den nye Messi.
Husk at hjælpe, hvor du kan. Giv en hånd, når lederen beder om det. Du behøver ikke bage en kage, men så køb dog i det mindste én, som de kan få med på tur. Sig ja, når fodboldholdet skal køres. Sig ja, når der er brug for, at du står i boden og sælger æbleskiver.
Stop op en gang imellem i din hverdag og nyd, at du kan gøre noget for andre, som gør noget for dine børn. Det er så lidt, der skal til. Tit er det nok at sige TAK:-)
Nu er vi snart ved opskriften på spejderlommer
Jeg er snart fremme ved opskriften, som naturligvis er inspireret af min tid som spejder(leder). Som juniorleder prøver man videregive, hvor vigtigt det er at have styr på sine ting. At have “spejderlommen i orden” vil sige, at man altid har blyant, papir, sangbog, plaster og tændstikker i uniformslommen. Når man har spejderlommen i orden, kan man hurtigt komme i gang med opgaven uden at skulle fare rundt og lede efter en blyant eller låne tændstikker af nabopatruljen.

Spejderlommer er en ny kage
Mine spejderlommer er en ny kage skabt til den spejdertur, som min søn skulle på i weekenden. En blød og smidig gærdej som til kanelsnegle, fyldt med Nutella, knuste kiks, chokolade og miniskumfiduser. Spejderlommer kan spises med én hånd, mens man er på tur eller laver noget med den anden hånd. Det er en lejrbålskage – uden bål – fordi den smager som ristede skumfiduser med chokolade og kiks.
Kiksene giver sprødhed indeni den bløde gærdej. De beholder nemlig sprødheden, selvom de bliver bagt i ovnen sammen med alle de andre lækre sager. Jeg ville lyve, hvis jeg skrev, at de er hurtige at bage, for det tager altså lidt tid at rulle hver bolle ud for sig, knække kiksene i mindre stykker og fylde kagerne. Til gengæld er du så heldig, at du ikke kan undgå at få Nutella på fingrene undervejs, så du har carte blanche til at slikke fingrene af, før du vasker dem;-)

Altså, prøv dem! Og hvis du kender en spejder, så bag nogle ekstra spejderlommer.
PS: Og husk så at sige TAK! 🙂

Andre rigtig gode turkager er kanelmuffins, rambomuffins eller drømmekagemuffins.

Spejderlommer
Ingredienser
Dej
- 50 g gær
- 2½ dl mælk
- 1 æg, str. M/L
- 60 g sukker
- ½ tsk groft salt
- 100 g blødt smør
- 600 g hvedemel
Fyld
- 130 g Nutella
- 192 små skumfiduser
- 96 store chokoladeknapper
- 6 Digestive kiks
Pensling
- 1 æg
- 1 spsk. fløde eller mælk
Sådan gør du
Start med dejen
- Lun mælken til den er lillefingervarm og opløs gæren heri. Tilsæt æg, sukker, salt og halvdelen af melet og ælt det jævnt, før du ælter smørret i. Jeg bruger K-spaden i min køkkenmaskine i denne første del af processen, fordi den bedre fordeler smør og mel i resten af dejen. Skift herefter til dejkrogen.
- Tilsæt resten af melet og ælt dejen i 10-12 minutter, til du har en smidig dej, som slipper skålens sider. Dejen er stadig lidt klistret.
- Dæk skålen til med en opklippet frysepose, fastgjort med en elastik og sæt dejen til hævning et lunt sted i 45 minutter.
Formning og fyld
- Klargør tre badeplader med bagepapir. Pisk fløde og æg sammen med en gaffel. Del de seks kiks i fire dele hver med en tung, skarp kniv.
- Ælt dejen kort igennem. Hvis den er meget klistret, må du ælte mere mel ind i den, men undgå det helst, for jo mere tør en dej bliver, jo mindre smidig bliver den, så den nemmere revner i ovnen.
- Del dejen i 24 lige store stykker. (Jeg vejede mine af på 46 g pr. stk.). Stram hver del af dejen op til en lille bolle efterhånden og tril den under en hul hånd på køkkenbordet. Læg bollerne under et hårdtopvredet viskestykke, så de ikke tørrer ud, mens du arbejder med resten af dejen.
- Hver lille bolle rulles ud til en cirkel på et par millimeters tykkelse. På den ene halvdel af cirklen smøres ca. en halv teskefuld Nutella, ikke helt ud til kanten. Pensl med æg langs kanten af dejcirklen. Knæk kiksen i mindre stykker og fordel dem på Nutellaen. Fordel herefter skumfiduser og chokoladeknapper ovenpå.
- Luk dejcirklen omkring fyldet, og tryk kanterne godt til. Flyt din spejderlomme over på bagepladen. Tør bordet af for æg, hvis du er kommet til at pensle udenfor cirklen. Fortsæt med at rulle ud og fylde, indtil du har otte spejderlommer på en bageplade. Dæk kagerne til med et viskestykke og lad dem efterhæve i 30 minutter.
Bagning
- Varm ovnen op til 220° (alm. ovn, ikke varmluft). Fortsæt med at rulle ud og fylde i spejderlommerne, indtil du har lavet 24.
- Inden kagerne kommer i ovnen, skal du gå samlingerne langs kanterne efter, om de har åbnet sig lidt under hævningen. I så fald klemmer du dem sammen igen. Pensl spejderlommerne med æggeblandingen og bag dem i nederste tredjedel af ovnen i ca. 10 minutter.
- Når spejderlommerne kommer ud af ovnen, dækker du dem til med et viskestykke, så det holder på fugtigheden.
Noter

Fra en leder i en helt anden spejdergruppe et helt andet sted i landet: tak for tak og Selvtak! De minder fra din egen spejdertid, du refererer, bekræfter at det er det hele værd. Jeg blev helt rørt.
Det gjorde jeg også, da jeg skrev indlægget, Jakob:-)
Ha’ en dejlig aften!
Kh Lene
Spejderleder fra Glostrup her. Det er så dejligt at læse, at det frivillige lederarbejde bliber påskønnet, og at børnene får så meget ud af det. Det er det, det hele handler om for os<3
Og de her spejderlommer lyder fuldstændig geniale! Men nu kommer det store spørgsmål: Hvordan laver man en bålversion af dem? 😉
Hej Mie:-)
Tak for din søde besked.
Er det ikke dig, der skal afprøve bålversionen for mig? ;-D
Jeg tror ikke, det er så svært endda, hvis du fylder sand i den store gryde i “patruljekasse-sættet”, sætter den mellemste gryde indeni og varmer det godt over gløderne, før du lægger spejderlommerne i og bager dem i din “ovn”?
Jeg glæder mig til at høre om resultatet;-)
Kh Lene
Selvom min søn er FDF’er skal han SÅ meget have en stor portion spejderlommer med på lejr her i weekenden, for at sige tak for halvandet års bidrag til fantastisk barndom. Fantastisk barndom i FDF, som helt sikkert skal fortsætte mange år endnu…
TAK! siger moren og barnet.
Kan man evt bruge alm. kogechokolade, hakket i stykker, hvis man ikke har de store chokoladeknapper?
Hej Ulla.
Det er så stort at få sådanne minder med fra barndommen:-)
Du kan sagtens bruge alm. kogechokolade, hakket i småstykker i stedet for de knapper, jeg brugte. Du bestemmer også, om chokoladen skal være lys eller mørk.
God fornøjelse med dem – og god tur til sønnen.
Kh Lene
Hej Lene,
hvis du ville fryse dem, hvordan ville du optø dem? Inden du bager dem eller efter? Og varme dem igen i ovnen eller bare lade dem stå? På forhånd tak – glader mig at prøve denne spaendende opskrift ;-).
Mh, Heidi
Hej Heidi:-)
Jeg ville optø spejderlommerne ved stuetemperatur (og fryse dem efter bagning). Hvis du vil lune dem, vil jeg kort køre dem ind under vandhanen, ryste det meste af vandet af og lune dem i 4-5 minutter i en 200 grader varm ovn;-)
Kh Lene