Hvert eneste år er der masser af børn, som endelig er blevet gamle nok til at komme med i køkkenet og julebage. Tålmodigheden er ikke så lang hos de små, men nissehoveder kan alle være med til at bage.
Jeg husker ikke mere, hvordan opskriften på nissehoveder kom ind i familien. Måske er den fra hjemkundskab, måske fra et Spejderjul, måske er den bare fra et ugeblad.
I hvert fald har den været med i familien siden sidst i 70’erne og er altid et hit, især blandt de yngste, for her er en kage, hvor de virkelig kan være med, uden at det tager alt for lang tid, så de mister koncentrationen.
Dejen er en mørdej, som skæres ud i tynde skiver, pyntes og bages, før der kommer glasur på toppen.
Mindre børn kan helt sikkert sætte korender og mandelsplitter på ansigterne og vil glæde sig til de færdige småkager. Måske skal de have en hjælpende hånd for at trykke øjne og munde godt fast.
Har du lyst til at bage endnu flere julesmåkager, så kig i min samlede juleoversigt her.
Nissehoveder
Ingredienser
- 300 g mel
- 200 g smør eller margarine
- 100 g sukker
- 1 æg, str. M/L
Pynt
- Korender
- Mandelsplitter
- Glasur af flormelis, kogende vand og rød pastafarve
Sådan gør du
- Mel, sukker og margarine smuldres sammen, til det er som groft sand. Ægget tilsættes og dejen samles hurtigt. Dejen rulles til en tyk pølse, ca. 30 cm lang, som presses trekantet. Pakkes i husholdningsfilm og lægges i køleskabet i en halv time.
- Ovnen opvarmes til 200° (alm. ovn, ikke varmluft). Når dejen er kold og fast, slås den mod bordet en gang på hver side, så siderne bliver flade, og trekanten står skarpere.
- Dejen skæres i ca. 3 mm tykke skiver og lægges med lidt afstand på bagepladen. (Den flyder ikke ud, det er kun for at have lidt plads at arbejde på.)
- Der trykkes to korender og en mandelsplit godt ned i den nederste halvdel af kagen som øjne og mund. Husk, at nisserne gerne må være glade, så det er ikke helt ligegyldigt, hvilken vej mandelsplitten vender;-)
- Kagerne bages 7-8 minutter, til de bliver gyldne i kanterne og får lov at køle helt af på en bagerist.
- Der røres en ret tyk, meget rød glasur, som lægges på den øverste halvdel af kagerne som en nissehue.
www.bydianawi.com
Hej Lene,
Jeg fandt dig via en anden blog, hvor du anbefalede at købe appen ProCam4. Jeg har længe villet finde en lignende APP, så jeg fulgte dit råd og købte den. Så tak for det 🙂 Jeg har dog et problem. Kan du fortælle mig hvordan man skal gemme billederne efter man har redigeret dem? Hvergang jeg skal redigere et billede fra mit album og trykker på Save, så kommer der en app om at jeg skal købe noget andet… og billedet bliver ikke gemt. Ved du hvad jeg gøre forkert?
Diana
LT
Hej Diana:-) Nej, det har jeg ikke været ude for Jeg betalte bare de 39,- og så har det kørt upåklageligt. Den gemmer alle billedændringerne som et nyt billede, og når jeg har trykket Save, skal jeg trykke Done, før den går tilbage til mappen. Jeg tror dog, der er kommet en opdatering i nat, for tidligere spurgte den, om jeg virkelig ville gå tilbage til billedmappen, når jeg trykkede Done, det gør den ikke mere. Bruger du den på ios eller hvad? (Jeg har nemlig kun erfaring med iPhone og ipad…
Jeg har googlet mig til en brugsanvisning/tutorial til ProCam, fordi der er så mange funktioner i den. (Og de fleste bruger jeg slet ikke;-))
Håber, det løser sig.
Mange hilsner Lene
www.bydianawi.com
Hej Lene,
Mange tak for svar 🙂 Jeg bruger appen på min iphone 6, og har lige tjekket for nogle tilgængelige opdateringer, men der var ikke nogle… Jeg bruger deres Urban filter, kan det være derfor den henviser mig til at købe den Urban collection i app store inden jeg kan save billedet?
Kh Diana
LT
Hej igen:-)
Det er det helt sikkert… Jeg bruger nemlig aldrig filtre, så derfor er jeg ikke stødt på advarslen:-)
Kh Lene
Trisha
Hvor er jeg overlykkelig over du har postet denne opskrift. Husker den fra min barndom i 90’erne hvor vi lavede disse småkager i hjemmekundskab. Sidenhen har jeg left og ledt og i 15-20 år uden at kunne få fat i dem. Du har reddet min julebagnibg ♥️ Tusind tak
Lene Tranberg
Ih, hvor godt, Trisha:-)
Så bliver det alligevel jul i år<3
Ha’ en dejlig dag!
Kh Lene
Birgit Hansen
Hej,
Super god opskrift – for andet år skal børnebørnene bage disse gode kager når vi holder jule bagedag med dem. En mega god tradition !! Er så hyggelig en dag !
Lene Tranberg
Hej Birgit:-)
Tak for din søde besked:-)
Rigtig god bagelyst med børnebørnene og glædelig jul!
Kh Lene