Marengsmonstre – grusomme eller søde?

Egentlig er der ikke en ny opskrift i dette indlæg, for opskriften på marengs er den samme, som jeg plejer at bruge. Én del æggehvide, én del sukker og én del flormelis. Grunden til, at der alligevel bliver et blogindlæg ud af mine marengsmonstre, er, at jeg vil inspirere dig til selv at lege med marengs. Og at vise dig, hvor forskelligt det endelige resultat bliver alt efter, hvordan du sætter marengsen på pladen.

Marengsmonstre

Den ene portion marengsmonstre er sprøjtet ud af en engangssprøjtepose med en rund, åben tylle. De blev nærmest ensfarvede lyserøde, selvom den røde farve kun var “swirlet” i marengsen. Den anden portion marengsmonstre er uregelmæssige og meget forskellige. De er sat på bagepapiret med en ske, hvor jeg har gjort mig umage for, at den del af marengsen, som vendte mod skeen, vendte nedad på pladen. Jeg ville have de skæve totter udad.

Marengsmonstre

Der blev 24-30 marengsmonstre af portionen, men det kommer selvfølgelig an på, hvor store du laver dem.

Marengsmonstre

  • 45 g æggehvider
  • 45 g sukker
  • 45 g flormelis
  • Lidt rød pastafarve
  • Sukkerøjne

Hæld et par dråber eddike i røremaskinens helt rene skål, og tør det rundt med et stykke køkkenrulle, også på piskeriset. Det fjerner den eventuelle sidste fedthinde, der måtte være i skålen. Det er umuligt at piske hviderne stive, hvis der er den mindste smule fedt på skål eller piskeris.

Hviderne piskes helt stive (vend skålen på hovedet, så du er sikker!) og tilsæt de 45 g sukker lidt efter lidt, en spiseskefuld ad gangen, mens du pisker. Pisk igen, til æggehviderne er helt glatte og blanke. Tjek, at alt sukkeret er opløst ved at gnide lidt af marengsmassen mellem fingrene. Hvis du kan mærke sukkerkorn, må du piske lidt længere. Marengsen skal være meget stiv. Flormelis sigtes i skålen og vendes forsigtigt i marengsen.

Marengsmonstre

Dyp et trægrillspyd i rød pastafarve og stik den ned i marengsmassen. Træk striber med pastafarven i den hvide marengs. Tag et nyt grillspyd og gentag, indtil du har så meget rød farve i, som du ønsker. Pas på ikke at blande det for meget, så farven bliver ensartet.

Marengsmonstre

Hvis du ønsker de hjernemassefarvede marengsmonstre, gør du sådan her:

Tag en engangssprøjtepose med en stor, glat tylle i, og sæt den over et glas. Marengsen fyldes i sprøjteposen. Afsæt marengsmonstre på bagepapir på en bageplade og slut af med en lille top på hvert monster. Sæt sukkerøjne fast i den fugtige marengs. De må gerne være både skeløjede og kigge opad;-)

Marengsmonstre

Hvis du ønsker de uregelmæssige marengsmonstre, gør du sådan her:

Brug en stor teske til at afsætte klatter af marengs på bagepapir på en bageplade. Skrab massen af med en finger. Sæt monstrene, så den (glatte) side, der vendte ind mod skeen, vender nedad. Tilføj evt. en skefuld mere, hvis du vil have dem større.

Marengsmonstre

Du kan rette lidt på stritter og buler med en tandstikker. Sæt sukkerøjne fast i den fugtige marengs.

Bagningen

Hvis du lavede dine marengsmonstre samme størrelse som mine, skal du bage dem i ca. 2 timer ved 90° varmluft. Marengsen er færdig, når den nemt slipper papiret. Regn med, at det tager lidt længere tid at bage dem end normalt, fordi der er klatter af pastafarve i. Når tiden er gået, sætter du en grydeske i klemme i ovnlågen, så den står på klem og lader marengsen stå i den slukkede ovn, til den er helt kold.

Marengsmonstre

De afkølede marengsmonstre opbevares bedst i en tættillukket kagedåse, men jeg lader gerne en flok stå på bordet til pynt eller spisning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *