Du har lavet verdens bedste friske pasta, men synes, der skal noget andet til end den sædvanlige kødsovs. Det kunne være den klassiske spaghetti carbonara, men du kunne pifte den lidt op til at være denne pasta med valnødder i stedet.
Linguine er en af mine favoritpastaer, når jeg skal købe pasta. Det er nemt at få en sauce til at hænge fast, den er rarere at bide i end almindelig spaghetti, og ikke så stor i munden som båndspaghetti, fettuccine.
Den nemmeste opskrift på hjemmelavet pasta finder du her.
Tagliatelle, tagliolini, taglierini, linguine?
Same, same, but different? Der findes 400 forskellige typer pasta i Italien. Det er så mange, at det er umuligt at overskue. Jeg har spurgt Wikipedia om forskellene og blev ikke meget klogere.
Linguine har et ovalt tværsnit og en bredde på ca. 4 mm. Det er bredere end spaghetti, men ikke så bredt som fettuccine. Hvis pastaen er tyndere end linguine, hedder den linguettine.
Tagliatelle er smallere bånd end fettuccine. Tagliatelle har en bredde på mellem 6,5 og 10 mm. Det italienske ord ‘tagliare’ betyder ‘at skære’.
Tagliolini og varianten taglierini er lange, smalle bånd med en tykkelse på under 3 mm.
Forvirringen er total. Mange af forskellene er regionale. Mens fettuccine er populær i det romerske og toscanske køkken, er tagliatelle en typisk pasta i Bologna.
Jeg ved ikke, præcis hvilken type min friske pasta blev. Den blev virkelig god og har fået sit eget blogindlæg. Og uanset, hvad den hedder, kommer den alligevel ikke, når jeg kalder:-D
Jeg har ikke lavet pasta i 10 år, og det fortryder jeg nu. Det er nemlig ikke ret svært.
Pasta med valnødder
Aftensmaden blev et ret vellykket forsøg. Jeg lavede en flødesauce med salvie, valnødder, sprød bacon og masser af friskkværnet peber. Meget simpelt og megalækkert.
Valnødderne giver et godt bid til retten, så det er helt klart en ny favorit på det italienske repertoire.
Junior er altid med på at teste nye retter. Og ikke mindst går han op i at finde på nye navne til retterne. Hans bud var, at min pastaret skulle hedde ‘iuglandis’, fordi det betyder valnød på latin. Jeg er ret sikker på, det bliver sværere at finde pasta iuglandis på Google end pasta med valnødder…
Frisk pasta i denne tykkelse skal kun koge 3-4 minutter, men hvis du bruger en anden pasta, skal du bare kigge på kogeanvisningen på pakken.
For en gangs skyld brugte jeg kun kort tid på at tage billederne. Maden var simpelthen så lækker, at vi kastede os over den, før nogen kunne nå at sige “Instagram”.
Find listen med alle mine pastaopskrifter her.
Pasta med valnødder, salvie og bacon
Ingredienser
- 50 g valnødder
- 200 g bacon i skiver
- 1 spsk smør
- 6 g friske salvieblade (12 mellemstore)
- 1 dl piskefløde
- 65 g friskrevet parmesan
- Salt
- Friskkværnet peber
- 450-500 g frisk pasta
Sådan gør du
- Rist valnødderne på en tør pande i ca. 10 minutter. Læg dem i et tørt viskestykke og gnid skallerne af. Hak valnødderne lidt groft.
- Steg baconskiverne sprøde på en tør pande. Lad dem dryppe af på et stykke køkkenrulle, og klip dem i mindre stykker med en køkkensaks.
- Varm smørret op på en ren pande. Hak salviebladene i tynde strimler, og rist dem på panden, indtil smørret begynder at brune. Tilsæt valnødderne, hæld fløden i panden, og rør det sammen Tag panden af varmen og stil den til side.
- Kog rigeligt vand til den friske pasta. Tilsæt salt til kogevandet, og kog pastaen efter anvisningen på pakken. Lad det dryppe af i et dørslag.
- Bland den kogte pasta med saucen med salvie og valnødder, bacon, parmesan og smag den til med salt.
- Hæld pastaretten over i et serveringsfad, og krydr med masser af friskkværnet peber.
Hanne
Uden tvivl den bedste, nye pastaret, vi har prøvet i familien.
Vores piger var vilde med den.
Lene Tranberg
Hej Hanne:-)
Det glæder mig, I kunne li’ den.
Kh Lene