Pandekagedagen er en forholdsvis ny skik i Danmark, men egentlig har anledningen til den altid eksisteret. I hvert fald lige så længe som kristendommen. Det er i dag, du skal spise pandekager.

Hvide tirsdag
1. marts 2022 er pandekagedagen i år. Det er dog ikke så svært at finde ud af, hvilken dag man skal fejre den næste år. Pandekagedagen falder nemlig altid på tirsdagen efter fastelavn.
Den tirsdag kaldes også ‘hvide tirsdag’. Grunden til navnet er, at man på hvide tirsdag skulle sørge for at få spist det sidste hvide mel, sukker, æg og mælk, som var forbudt at indtage under fasten. Altså, den faste som varede de 40 dage fra fastelavn til påske…
Hvidt mel, sukker, æg og mælk passer temmelig nøjagtigt med opskriften på pandekager. (Og mange andre ting, men nu er det altså pandekagedagen, det her handler om;-) )
Opskriften stammer fra ‘Anders Ands kogebog’. I kogebogen hedder opskriften “Drømmepandekager”, fordi Fætter Guf sidder i sin yndlingsstol og drømmer om Bedstemor Ands dejlige drømmepandekager.
Kogebogen kan stort set selv slå op på siden. Ikke mindst fordi opskriften på den modsatte side er på ‘Anders’ nemme koldskål‘.
Pandekager
Det er nemt at bage pandekager, og Junior har bagt dem i mange år på egen hånd: En lørdag morgen, hvor han stod tidligt op, gik i køkkenet og først vækkede os, når der var morgenmad – eller når han blev træt af at vende pandekager og ville have hjælp til at bage resten.
Når du bager pandekager, så bag dem ved ret høj varme på blusset. Ellers bliver de seje og læderagtige. En pandekage skal være gylden, men stadig være blød. Du skal heller ikke piske dejen længe, når du har rørt den sammen.

Har du lyst til at bage andre end de almindelige, skulle du prøve de tykke, amerikanske pandekager. De kan serveres med sirup og friske bær – eller hvad du nu har lyst til.

En anden dejlig opskrift er Emils pandekagelagkage. En anderledes pandekagelagkage med sammenrullede pandekager, støbt ind i jordbærmousse.

Pandekager
Ingredienser
- 300 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- ½ tsk groft salt
- 2 tsk sukker
- 1 tsk kardemomme
- 5 dl mælk
- 3 æg, str. M/L
- 3 spsk olie
Sådan gør du
- Bland de tørre ingredienser i en skål. Slå æggene ud i mælken og pisk det sammen. Tilsæt mælkeblandingen i melet ad et par omgange. Pisk godt mellem hver gang, så der ikke er nogen klumper.
- Rør olien i, og lad dejen hvile i 30 minutter. Rør dejen igennem, før du går i gang med at bage.
- Varm en lille pande op, og kom lidt smør eller olie på panden til den første pandekage. Hvis du bruger en teflonpande, behøver du ikke komme fedtstof på panden til de øvrige pandekager.
- Hæld lidt af dejen på den varme pande, og drej panden rundt, så dejen dækker hele panden i et tyndt lag. Når overfladen er stivnet, vendes pandekagen med en paletkniv – eller i luften – og bages på den anden side.
- Læg pandekagerne i en stabel på en tallerken. Læg et stykke alufolie henover for at holde dem varme, eller sæt stablen i ovnen ved lav temperatur, så de holdes lune og bløde.
Noter

Skriv et svar