Har du prøvet at regne på, hvad sukkerkrymmel koster? Hvis du fx skulle købe sukkerøjne til at sætte på en kage? En hurtig googlesøgning viser mig, at 24 sukkerøjne koster ca. kr. 28,- Jeg fik ca. 600 ud af en æggehvide og lidt flormelis. Har jeg så lige sparet kr. 690,-, hvis vi antager, at mine råvarer kostede ca. kr. 10,-? Nej, ikke helt. Jeg har jo også brugt lidt tid på det.
Hjemmelavede sukkerøjne
Men hvis vi nu antager, at jeg selv vil bestemme, hvordan mine sukkerøjne skal se ud. Hvor store de skal være. Så har jeg vundet på det:-) Sukkerøjne og anden krymmel kan holde sig i evigheder, op til et år endda. Meeen jeg skal da til at bage kager, der skal øjne på nu. 300 kager i runde tal, hvis der kun skal et par på hver. Det er godt nok mange kager;-) Jeg tror, der kunne slippes et monster eller to løs til halloween, så de kan blive brugt. Måske endda et treøjet uhyre?
Det er såre simpelt at lave krymmel. Måske har du tidligere læst mit indlæg om krymmel i en bestemt farve? Eller det lidt mere udfordrende regnbuekrymmel? Det er bare en æggehvideglasur, som tørres i ovnen. Jeg endte med lidt ekstra sort glasur, da jeg havde opbrugt al den hvide glasur. Det blev til en stak overskæg. Man ved aldrig, hvornår man kan få brug for overskæg, vel?
Sukkerøjne
Udstyr
- 1 lille pensel
- 1 skål med vand
Ingredienser
- 1 æggehvide
- Flormelis
- Sort pastafarve
- Mørk kakao
Sådan gør du
- Pisk æggehviden let skummende med et piskeris. Rør æggehviden med en passende mængde flormelis, til du har en lidt stiv glasur.
- Tag en mindre del af glasuren fra og farv den sort. Jeg puttede lidt kakaopulver i den sorte glasur sammen med pastafarven for at få den mørkere. Selvom glasuren kun er mørkegrå, når du har blandet den, bliver den mørkere, når den får lov at stå lidt.
- Hæld glasuren i to engangssprøjteposer. I posen med den hvide glasur havde jeg sat en rund tylle med en åbning på 5 mm. Sprøjteposen med den sorte glasur klippede jeg bare spidsen af, så jeg fik et hul på 1½ mm bredde.
- På bagepapir afsættes hvide øjne. Du bestemmer, om de skal være runde eller ovale. Når du har tegnet en eller to rækker hvide øjne, tager du din pensel, dypper spidsen i vand og tørrer den let i en ren karklud.
- Herefter går du alle “øjenæblerne” efter, og dupper let med penslen på dem, så der ikke er nogen toppe, der stikker op. Skyl penslen engang imellem og dup den igen i karkluden.
- Med den sorte glasur afsætter du en prik på de hvide sukkerøjne. Igen går du alle prikkerne efter med penslen, så der ikke er små toppe.
- De sorte prikker behøver ikke sidde lige i midten af øjet. Hvis du sætter dem skævt for midten, har du mulighed for at vende og dreje øjnene, så dine kager kan blive skeløjede eller kigge opad. Du har uendelige muligheder;-)
- Bliv ved med at tegne øjne et par rækker ad gangen, indtil du har opbrugt al æggehvideglasuren. Jeg fik to bageplader med sukkerøjne. Da jeg havde brugt al den hvide glasur, havde jeg stadig lidt sort glasur til overs. Den blev brugt til små, sorte overskæg. Du kan også lave øjenbryn, hvis du vil.
- Den hurtigste måde at tørre sukkerøjne på er i ovnen. (Alternativt kan du lade dem stå ved stuetemperatur og tørre. Det tager ca. 24 timer.)
- Sæt ovnen på 80° varmluft og tør øjnene i 30-45 minutter alt efter størrelse. Øjnene skal let slippe bagepapiret, når de er helt tørre. Lad øjnene stå i ovnen med en grydeske i klemme i ovnlågen, indtil ovnen er helt kold.
Birgitte
Hej Lene.
Hvor skal pladen være i ovnen? Ved du hvor mange g flormelis ca? ?vh Birgitte
Lene Tranberg
Hej Birgitte:-)
Pladen kan være i nederste tredjedel eller i midten. Det betyder knap så meget, når det er lav temperatur og varmluft.
Jeg ved desværre ikke, hvor meget flormelis, jeg brugte. Jeg vejer det aldrig af til glasur, for der er også forskelle på æggehvidernes størrelse.
God bagelyst!
Kh Lene