• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Bagvrk.dk
  • Forside
  • Opskrifter
  • Bagvrks bageskole
  • Om mig
  • Kontakt
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Bloglovin
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
Du er her: Forside / Opskrifter / Kager / Ampelmannkage – der er han! Eller en anden figurkage…

Ampelmannkage – der er han! Eller en anden figurkage…

13. oktober 2017 af Lene Tranberg

Gå direkte til opskrift

En Ampelmannkage er den mest spektakulære formkage, du nogensinde kommer til at bage. Her får du hele opskriften med en udførlig vejledning.

“Der er han, der er han!” Forestil dig at køre ind i Berlin med tre spændte, 9-10 årige drenge på bagsædet, som har snakket uafbrudt hele vejen fra Danmark. En af dem råber højt: “Der er han, der er han!” Øh, hvem? “Ampelmann, selvfølgelig!”. Ampelmann har fødselsdag i dag den 13. oktober og har fortjent sin egen Ampelmannkage.

(This recipe in English is found here.)

Ampelmannkage
En Ampelmannkage har motiv i alle kageskiverne.

Hvem er Ampelmann?

Ved du ikke, hvem Ampelmann er? Så har du nok ikke været i Berlin. Ampelmann er manden i lyskurven i fodgængerfeltet. En rød og en grøn. Han er designet i 1961 af Karl Peglau. Karl Peglau mente, at befolkningen lettere ville overholde trafiksignalerne, hvis de blev mødt af en venlig figur frem for de stringente, traditionelle trafiklys.

Ampelmann (eller Ampelmännchen, fordi der både er en rød og en grøn, lille trafiklysmand) blev brugt i det tidligere DDR og var truet af udryddelse, da trafiklysene skulle ensrettes efter Tysklands genforening. Der rejste sig en hel folkebevægelse til Ampelmann’s bevarelse. Ampelmann fik lov at blive og er i dag en hel industri af souvenirs, som fås overalt i Berlin.

Det er nu også svært ikke at holde af den lille Ampelmann. Med sin hat og klare symbolik virker han imødekommende, så selvfølgelig har vi købt Ampelmann-souvenirs med hjem. En dørmåtte, dørskilte, sportstasker, håndklæder, T-shirts – og to udstiksforme til småkager. Det er sidstnævnte, vi skal have gang i i dag. Til en lille Ampelmannkage med en indbagt overraskelse.

Ampelmannkage

Ampelmannkage eller en anden figurkage

Ampelmann har naturligvis sort baggrund, når han lyser op i trafikken. Det får han også næsten i kagen. En mørk chokoladekage, hvor der er sat udstukne kager ned i, før kagen er bagt.

Du behøver ikke rejse til Berlin og købe en udstiksform magen til min. (Men du må gerne, for der er dejligt dernede.) Du kan bage en Ampelmannkage som denne i alle faconer, bare udstiksformen kan være i brødformen til den endelige kage. Et godt råd vil være ikke at være for ambitiøs og vælge en udstiksform med masser af krummelurer, for jo mere kompliceret mønsteret er, jo sværere er det, at få figuren hel ud af udstiksformen og senere fylde chokoladedejen op omkring. Du bestemmer farven på den inderste dej. Du må også bare lade den være natur/lys kagefarvet, hvis det passer dig bedre.

Ampelmannkage

Bliver Ampelmannen ikke tør, når han skal bages to gange? Næh! For det første holder chokoladedejen godt på fugtigheden. For det andet er den grønne dej iskold, og så tager det længere tid, før varmen i ovnen når ind til den – og til den tid er den omgivende chokoladedej hævet op over den.

Jeg bagte min grønne dej i en lille bradepande, men næste gang bager jeg den i ovnens bradepande. Det var en smule bøvlet at udstikke mændene, fordi den grønne kage var højere end udstiksformens tykkelse. Men jeg kunne godt. Selve Ampelmann-kagen er bagt i en tre liters rugbrødsform, så der er god højde på kagen. Der skal bruges en del køle-/frysetid til den grønne kage, før du kan komme til at stikke den ud, så du skal sætte et par timer af til projektet. Kagen er 30 cm lang i denne form.

Ampelmannkage

En anden kage med en indbagt figur er påskeharekagen med en brun hare indbagt i en hvid dej.

Ampelmann-kage

Ampelmannkage eller en anden figurkage

En kage, som er bagt ind i en anden kage. Chokoladekage med vanillefigur.
Udskriv Gem på Pinterest
Forb. tid 45 minutter min
Tilb. tid 1 time t 17 minutter min
Frysetid 1 time t
Samlet tid 3 timer t 2 minutter min
Ret Kage
Køkken Bagværk
Antal 14 stykker

Ingredienser
  

Grøn dej

  • 3 æg, str. M/L, stuetemperatur
  • 250 g sukker
  • 2 tsk vanillesukker
  • 100 g smør
  • 2 dl mælk
  • Grøn pastafarve
  • 250 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
  • 3 tsk bagepulver

Chokoladedej

  • 100 g mørk chokolade, hakket
  • 1 dl fløde
  • 200 g smør, blødt
  • 250 g sukker
  • 2 tsk vanillesukker
  • 3 æg, str. M/L, stuetemperatur
  • 2 dl mælk
  • 340 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
  • 55 g mørk kakao
  • 4 tsk bagepulver

Til pynt

  • 80 g mørk chokolade

Sådan gør du
 

Start med den grønne dej

  • Varm ovnen op til 175° (alm. ovn, ikke varmluft). Gør en bradepande klar med bagepapir i bunden. Det er nemt at få til at ligge helt ud i hjørnerne, hvis du gør bagepapiret vådt og trykker vandet ud af det. (Som når man vrider en klud.)
  • Pisk æg, sukker og vanillesukker meget lyst og luftigt. Det tager minimum 10 minutter. Sigt mel sammen med bagepulver og bland det godt. Smelt smørret og bland det med mælken og pastafarven.
  • Vend mel i dejen med lange tag med en dejskraber skiftevis med mælkeblandingen. Rør evt. mere pastafarve i, indtil dejen har den rigtige grønne farve. Pisk ikke dejen for meget. Det gør kagen kompakt.
  • Hæld dejen i bradepanden og bag kagen i den nederste del af ovnen i ca. 20 minutter. Mærk efter med en tandstikker, om kagen er bagt, eller om der hænger dej ved.
  • Lad kagen køle et par minutter i bradepanden. Skær den evt. fri langs kanten af pladen, læg et stykke bagepapir ovenpå og vend den over på en anden plade. Træk bagepapiret på bunden af og sæt kagen i fryseren, indtil den er fast. Den behøver ikke være bundfrossen, men det er nemmere at stikke din Ampelmann ud, når kagen er kold.
  • Når din grønne kage er kold og fast, skærer du de brunede steder på kagen af. Både på toppen og i bunden, hvis der er nogle brune steder. Samtidig kan du rette kagen op, hvis den er bulet meget op på midten.
  • Derefter tager du din udstiksform og udstikker så mange figurer, at du har nok til, at de kan udfylde rugbrødsformen fra ende til anden. Udstik et par ekstra for en sikkerheds skyld, hvis der er nogen, der knækker. Læg kagerne på frys igen, mens du laver chokoladedejen. (Kageresterne kan lægges i fryseren og bruges til popcakes eller romkugler.)
    Ampelmann-kage

Chokoladedejen

  • Din ovn skal igen være 175° varm. Smør eller spray din rugbrødsform godt med smør. (Den måler ca. 11x11x30 cm.
  • Varm fløden op til kogepunktet, tag gryden af varmen og hæld fløden over den hakkede chokolade. Lad det stå et par minutter, så chokoladen kan begynde at smelte, før du rører det sammen til en ensartet masse.
  • Rør smør, sukker og vanillesukker godt sammen. Tilsæt æggene ét ad gangen og rør godt imellem hvert æg. Sigt mel, bagepulver og kakao sammen. Sørg for, at det er blandet godt.
  • Vend mel i dejen med lange tag med en dejskraber, skiftevis med mælken, afslut med mel. Du skal ikke røre for meget, kun lige til alt er blandet godt. Vend herefter den smeltede chokolade i, til dejen er jævn og ensartet.
  • Hæld ca. en centimeter chokoladedej i formen og bag det i ca. 7 minutter. Dejen er ikke gennembagt på dette tidspunkt, men har nået at sætte sig lidt. Hæld resten af chokoladedejen i en engangssprøjtepose eller en frysepose.
  • Placer dine kolde, udstukne figurer helt tæt sammen i formen. Pres dem lidt ned i den bløde dej, så de står fast. (Jeg sprøjtede en stribe dej i midten af formen, fordi jeg havde brug for at der også kom chokoladedej mellem Ampelmanns ben.)
    Ampelmann-kage
  • Figurerne skal nå hele vejen hen i formen. Fordel resten af chokoladedejen ligeligt på begge sider af figurerne. Når du har brugt al dejen, glatter du dejen lidt med en dejskraber og trækker dejen op over figurerne.
    Ampelmann-kage
  • Bag kagen i den nederste tredjedel af ovnen i 45-50 minutter. Mærk efter med et grillspyd af træ, om kagen er gennembagt, eller om der hænger dej ved. Du skal naturligvis mærke i begge sider af kagen, og ikke i midten, for den grønne dej er jo bagt;-)
  • Lad kagen afkøle fem minutter i rugbrødsformen, før den vendes ud og afkøles helt på en rist.
  • Når din Ampelmannkage er kølet af, smeltes de sidste 80 g chokolade over vandbad. Hæld den smeltede chokolade i en sprøjte- eller frysepose, klip et lille hjørne af og lav striber på tværs af kagen.
  • Ved servering skæres kagen i pæne skiver. Man kan næsten ikke undgå at blive imponeret over det fine mønster i kagen:-)

Noter

Ampelmannkagen kan naturligvis fryses ned
Tags Chokolade, Formkage, Vanille
IG Bananmuffins
Ampelmannkage
Ampelmannkage
Ampelmannkage

Tags: Berlin, Børnevenlig, Chokolade, Fest, Formkage, Fødselsdag, Kakao, Motivkage, Nem opskrift, Rørekage

Previous Post: « Marengsmonstre – grusomme eller søde marengs til halloween
Next Post: Chili con carne med oksespidsbryst – lækker simremad »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Trine

    13. januar 2018 kl. 20:20

    Kunne man lave udstiksdejen
    med appelsinsmag eller citron? Vare for at give lidt syrlighed ??? I såfald har du et forslag !

    Svar
    • LT

      13. januar 2018 kl. 20:29

      Hej Trine:-)
      Ja, det kan du sagtens:-) Jeg ville bare rive noget citron- eller appelsinskal og blande i melet – og udelade vanillesukkeret. Mit bud er skal af en citron eller appelsin, men prøv at smage på dejen, om der skal mere i, før du bager den:-) (Jeg ville foretrække appelsin, når den anden dej er med chokoladesmag.)
      God fornøjelse.
      Kh Lene

      Svar
      • Trine

        13. januar 2018 kl. 20:39

        Tak

        Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Primær Sidebar

Bagvrk profilbillede Lene Tranberg

VELKOMMEN TIL BAGVRK!

Jeg hedder Lene. Jeg er surdejsnørd, bageheltinde og passioneret fan af godt bagværk.

Bagvrk er bagværk, alle kan bage. Bagvrk er lækkert, nemt og fuld af smag.

Opskrifter, der begejstrer og inspirerer på alle niveauer.

Vil du vide mere om mig?

Det får du!

Alle kan lære at bage! Du skal ikke bruge andet end lidt øvelse og gode opskrifter. Det sidste giver jeg dig. Øvelsen får du hen ad vejen.

Her finder du skudsikre opskrifter, så du kan bage sprøde marengs, vandbakkelser som ikke falder sammen eller holde liv i en surdej.

Alle opskrifter er omhyggeligt forklarede, så du ikke lades i stikken eller bliver usikker på, om du gør det rigtigt. Det gør du:-)

Bliv den bedste bager i dit køkken!

Kontakt

Læs, hvordan du kan kontakte mig på min Kontaktside.

Instagram

Skvalderkål – haven kalder det ukrudt, jeg kald Skvalderkål – haven kalder det ukrudt, jeg kalder det pesto!

I stedet for at rive håret ud over det grønne mylder i bedene, så lav en skøn, grøn pesto med skvalderkål.

Den smager fantastisk og er så nem, at du (næsten) vil ønske, du havde mere ukrudt.

Swipe i billederne for at få opskriften🌱

#bagvrk #skvalderkål #ukrudtmedformål #pestoelskere #hjemmelavetpesto #ukrudtsbekæmpelse #ukrudt
Jeg er ked af at sige det… Men det er rigtigt🔨
Du må hellere like den her video. Bare for at være på den sikre side😉😂

Følg med for flere gode bagetips♥️

#allekanbage #forensikkerhedsskyld #bagvrk #bagetips #goderåd
Der noget særligt ved at bage ciabatta🥖 Dejen Der noget særligt ved at bage ciabatta🥖
Dejen er blød og levende under hænderne. Den kræver tålmodighed – og belønner dig med sprød skorpe og en krumme fuld af store, smukke huller.

Jeg elsker, når brødet syder, idet det rammer det varme bagestål, og når dampen hjælper med at løfte skorpen lige det sidste.

I dag deler jeg min opskrift med dig – så du kan bage dine egne ciabattabrød derhjemme.
Hurtigt eller koldhævet, smagfuldt og lige til at dyppe i god olivenolie.

🥖Gem opskriften, hvis du også elsker brød med karakter – og fortæl mig, hvis du kaster dig ud i det!🥖

#ciabatta #hjemmebag #hulletkrumme #langtidshævet #sprødskorpe #brødbagning #bageglæde #crumbshot #allekanbage #bagvrk #coilfold #brødbagning #sandwichbrød
Har du også prøvet at bage et brød, der var… Har du også prøvet at bage et brød, der var… mere kompakt end kønt?
Så er det tid til at møde coil fold!

Det lyder lidt som noget, man laver i fitnesscentret – men det er bare en supernem teknik, der hjælper din dej med at holde på luften.

Løft, fold, drej – og lad boblerne gøre arbejdet.
Resultatet? Et brød med huller, du næsten kan gemme smør i.

Gem reelen, så du har den klar næste gang, du bager – og send den til en bageven, der også fortjener luft i krummen!

#bagvrk #bagvrkstips #bagetips #coils #coilfold #bagetips #hjemmebag #brødmedkrumme #godebageråd #lufthulleribrød #bagtmedkærlighed #bagværk #brødtips #brødbagning #bagværkbagtmednærvær #godtbrød #godkrumme #allekanbage #hjemmebagt #bageglæde
Fra dej til drøm: Ciabattabrødene ryger i ovnen, Fra dej til drøm: Ciabattabrødene ryger i ovnen, får et pust damp – og kommer ud med den perfekte, hullede krumme. 
Den fulde opskrift deler jeg her på Instagram på onsdag!

#allekanbage #bagvrk #hjemmebagt #hjemmebag #bageglæde #bagværk #nemopskrift #bagvrk #madbrød #ciabatta #brød #gærdej #brødbagning #brødtid #italienskbrød #sprødskorpe #hulletkrumme #homemadebread #breadlovers #crumbshot #bakingfromscratch
En hvedebølge med varme hveder – fordi vi alles En hvedebølge med varme hveder – fordi vi allesammen har brug for lidt gær-terapi (og smør under hagen).

Mine hveder er høje, luftige og smørvenlige – og de har lige præcis nok fuldkorn til, at man kan kalde dem “fornuftige” (uden at det går ud over smagen)😅

Opskriften sidder lige i skabet – og hvis du aldrig har bagt dine egne hveder før, så lover jeg, at du bliver omvendt ved første bid!

Find opskriften i dagens slides – og husk at bage rigeligt. De smager endnu bedre dagen efter, ristet og med iskoldt smør.

#allekanbage #bagvrk #hvedebølge #varmehveder #storebededag #bageglæde #hjemmebag #gærdej #brødelskere #bagningmedhjertet #danskbagværk #tandsmør #fuldkornmedfølelse #hjemmebagt #bagværk #lækkersulten #nårduelskeratbage #dansktradition
“Er det en tærte – eller et patchworktæppe?”😍

Rabarbersæsonen er her, og det betyder tærter i smukke mønstre og med masser af smag.

Denne zigzag-rabarbertærte kræver ikke meget af dig – men belønningen er sprød, sød, syrlig og så pæn, at du næsten ikke kan nænne at spise den. (Næsten…)

Swipe for opskrift, tip til den perfekte mørdej, og hvordan du nemt lægger et zigzag mønster, som imponerer både svigermor og Instagram.

Har du rabarber i haven – eller en nabo, du kan charmere?😉

#bagvrk #rabarbertærte #zigzagmønster #hjemmebag #rabarberlykke #bageglæde #allekanbage #hjemmebag #hjemmebagt #bagværk #tærte #bagværkbagtmednærvær #lækkerier #lækkersulten #kageglad #kagesulten
Bagvrks små tips – Stor forskel #02 Kniven er Bagvrks små tips – Stor forskel #02 
Kniven er fin.
Men den har det med at gå sine egne veje, når man skal skære en lagkagebund i flere, så de både bliver bulede og skæve🙈

Derfor bruger jeg… sytråd. Jep, helt almindelig sytråd!
Skær en rille hele vejen rundt med en brødkniv, læg tråden i, kryds enderne og træk.
Så får du et snit, der er lige så skarpt som din svigermors tunge.

Det er nemt. Det er præcist. Og du føler dig som en kage-ninja.

Gem det her trick – og del det med en, der altid kæmper med skæve bunde!

#bagvrk #lagkagebunde #kagetips #bagetips #bagvrkssmåtipsstorforskel #sytrådstrick #kagehack #kagetipsmedkant #allekanbage #hjemmebag #hjemmebagt #bageglæde #lækkersulten #bagværk #lækkerier #bagning #kagesulten #lagkage
Bagvrks små tips – Stor forskel #01 Sådan tril Bagvrks små tips – Stor forskel #01
Sådan triller du flotte boller af en klistret dej👌🏻😃

Du har lavet en lækker, blød dej – men den hænger fast i både hænder og bord, når du skal forme boller😅

Mit trick? Dyp hænderne let i en smule smagsneutral olie – så slipper dejen nemt, og du får smukke, ensartede boller uden at tilsætte ekstra mel.

Et lille tip, der gør en stor forskel – og som du måske ikke vidste, du manglede💡😉

Vil du hellere se det i praksis? Så find min reel med små tips #01😉

Gem tippet til næste gang du bager – og del det med én, der også elsker hjemmebag.

#allekanbage #bagetip #bagetips #bagvrk #boller #gærdej #hjemmebag #bagtmedkærlighed #bageliv #bagelyst #brødelskere #bakefromscratch #bakinghack #bakebetter #diybaking #brødtip #bageråd #hjemmebagt #bagvrksbageskole #bageskole
Følg på Instagram

Søg

Andre læser også:

  • Surdejsbrød for begyndere – start med det her brød!
  • Rugbrød uden surdej – blødt og lækkert rugbrød med gær
  • Marcipansnegle – bagt i bradepande –…
  • Gateau Marcel – den ultimative chokoladekage
  • Syrensirup – supernem opskrift til drinks…
  • Kartoffelsalat – det her er verdens bedste opskrift!

Etisk ansvarlig influent

Etisk ansvarlig influent

Copyright © 2025 Bagvrk.dk on the Foodie Pro Theme