Hvordan er en klassisk lagkage? Bunde, syltetøj, fløde, creme, frugt, Nutella? Hvad er der i din yndlingslagkage? Jeg kan nu allerbedst li’ dem med jordbær og flødeskum. Men de smager af sommer og solskin. Hvad skal der så i en lagkage om vinteren?
Du kan gøre lige nøjagtig, hvad du har lyst til. Der er plads til masser af variation i den her opskrift, men jeg fortæller dig bare, hvordan jeg gjorde, da jeg bagte den. Så finder du selv ud af resten.
Lagkage med vanilleflødecreme
Ideen kom sig egentlig af, at jeg havde lavet for meget konditorcreme til de Napoleonskager, jeg lavede i efteråret. Den dag, det lykkedes mig at lave dem perfekte, var vi kun fire, så jeg lavede kun fire kager. Men hele portionen til vanillecremen…
Well, det var ret simpelt at bage et par lagkagebunde og lægge dem sammen. I min kage var der således konditorcreme (som er vanillecreme, lettet med flødeskum) og hindbærmarmelade, og på toppen var der en chokoladeganache, som løb ned ad siderne på kagen, en såkaldt drip-effekt.
Der er ikke så mange ben i at bage en klassiker som den her. Derfor ligger opskriften i kategorien supernem. Du må også gerne låne opskriften på konditorcremen og lægge den imellem købte bunde. Jeg siger det ikke til nogen;-)
Vil du inspireres til andre opskrifter, så kig på min samlede kageoversigt her.
Lagkage med creme, hindbærsyltetøj og chokoladeganache
Ingredienser
Lagkagebunde, 3 stk.
- 150 g smør, stuetemperatur
- 150 g sukker
- 1 tsk vanillesukker
- 3 æg, str. M/L
- 150 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- 1 tsk bagepulver
Konditorcreme
- ¼ vanillestang (eller 1 tsk vanillesukker)
- 1½ dl mælk
- 2 æggeblommer
- 50 g sukker
- 14 g Maizena
- 2½ blade husblas
- 1½ dl piskefløde
Chokoladeganache
- 40 g piskefløde
- 80 g mørk chokolade, finthakket
- Derudover: Hindbærmarmelade og lidt frysetørrede hindbær.
Derudover
- 175 g Hindbærmarmelade
- Lidt frysetørrede hindbær eller krymmel
Sådan gør du
Lagkagebunde
- Varm ovnen op til 220° (alm. ovn, ikke varmluft) og smør tre forme med en diameter på 20 cm med smør. Læg et stykke tilklippet bagepapir i bunden af alle forme. (Hvis du ikke kan have alle formene i ét lag i ovnen, skal du bruge varmluft og stille ovnen på 200°.
- Pisk smør, sukker og vanillesukker lyst og luftigt. Rør æggene i ét ad gangen og rør godt imellem hvert æg.
- Bland mel og bagepulver godt sammen og sigt det ned i dejen. Vend det i dejen med lange tag med en dejskraber. Du må ikke røre for meget, for så bliver dine lagkagebunde kompakte.
- Fordel dejen i de tre forme og bag dem i 10-11 minutter. Lad bundene afkøle i formene i fem minutter, løsn dem langs kanten, vend dem ud og lad dem afkøle helt på en rist.
Konditorcreme
- Start med vanillecremen: Flæk vanillestangen på langs, skrab kornene ud, og bring stang og korn i kog med mælken.
- Kom æggeblommerne i en skål og pisk dem godt sammen med sukkeret. Sigt maizenaen i, og bland det uden at piske. (Hvis du bruger vanillesukker, kan du bare blande det i æggeblandingen sammen med sukkeret.)
- Hæld den kogende mælk i æggeblandingen under piskning. Hæld det hele tilbage i gryden og bring det i kog under stadig omrøring. Lad cremen koge op tid under stadig piskning. Pas på, det ikke brænder på.
- Først bruser cremen op, derefter lægger skummet sig, og cremen tykner.
- Sigt cremen over i en skål, så vanillestangen sigtes fra. Dæk cremen til med husholdningsfilm helt ned på overfladen og sæt den i køleskabet. Lad vanillecremen afkøle til stuetemperatur.
- (Hvis du laver vanillecremen i god tid, så tag den ud af køleskabet, før du går videre med resten af konditorcremen, så vanillecremen ikke er iskold.)
- Læg husblassen i blød i koldt vand i 20 minutter. Tryk husblassen fri for vand og læg den i en lille gryde sammen med tre spsk. fløde. Varm det op, indtil husblassen er smeltet. Tag gryden af varmen. Lad husblassen afkøle til højest lillefingervarmt.
- Pisk resten af fløden, til den danner bløde toppe. Den må ikke piskes helt stiv.
- Pisk den afkølede vanillecreme godt igennem, så den er glat. Når husblassen er afkølet, hældes den i vanillecremen, mens du pisker, til det er blandet godt.
- Vend nu ¼ af flødeskummet i vanillecremen, til cremen er jævn. Fortsæt med at vende resten af flødeskummet i ad et par omgange. Vend det nænsomt i med en dejskraber, så du ikke presser luften ud af flødeskummet.
- Lad cremen begynde at sætte sig i køleskabet, før du samler kagen. Du kan også fylde konditorcremen i en sprøjtepose og lægge den på køl, indtil det er tid til at samle.
Chokoladeganache
- Varm fløden op til kogepunktet i en kasserolle. Tag gryden af varmen og tilsæt den finthakkede chokolade. Lad det stå et øjeblik og rør med en dejskraber, indtil massen er blank og glat. Det er nemmest at røre i midten først og så længere og længere udad.
Saml lagkagen
- Læg en lagkagebund på et kagefad. Smør et godt lag hindbærmarmelade henover bunden, fordel halvdelen af konditorcremen henover. Smør lagkagebund nr. to med hindbærmarmelade og konditorcreme og læg den ovenpå den nederste bund. Læg den sidste lagkagebund ovenpå. Tryk lagkagen let sammen.
- Hæld chokoladeganachen ud over lagkagen og lad det løbe lidt ned ad siderne som en drip-effekt. Drys med frysetørret hindbær eller krymmel og lad din lagkage trække i køleskabet i minimum en time før servering.
Maja
Kan man lave lagkagebunden i en bradepande?
Og hvor lang tid skal den så have i ovnen?
Med venlig hilsen
Maja
LT
Hej Maja:-)
Det kan du godt. Jeg har dog ikke selv bagt bunden i bradepande, så jeg har desværre ikke tid på, hvor lang tid den skal have.
Kh Lene
LT
Hej igen:-)
Jeg har nu haft tid til at konsultere mine bagebøger og notater. Hvis du hælder dejen i en bradepande på 36×40 cm i stedet for de tre små forme, passer portionen. Bagetiden er 10-12 minutter.
Maja
Hej Lene 🙂
Tusind tak for hjælpen.
Jeg skal nemlig bage en lagkage til min fars fødselsdag,
og jeg tror denne bund passer perfekt 🙂
Med venlig hilsen
Maja
Lene Dalsgaard
Hej navnesøster.
Jeg har med tungen hængende forventningsfuldt ud af munden, har jeg læst din opskrift på lagkage med chokoladeganash. Kan man bruge mandelmælk i stedet for fløde, jeg har prøvet at bringe de to elementer sammen, og det smager som marcipanbrød. Det kunne blive godt på toppen af en kage, ikke ?
Venlig hilsen
Lene Dalsgaard, Ribe
Lene
Hej Lene.
Mmmm, det lyder lækkert:-) Jeg har selv prøvet med kokosmælk i chokoladeganache, og det blev noget tyndere end almindelig ganache. Måske skal du bare bruge lidt mindre mandelmælk end fløde, så der er forholdsmæssigt mere chokolade i?
Jeg glæder mig til at høre mere om din mandelchokoladeganache:-)
Kh Lene
Karina
Hej Lene.
Kan man lave cremen dagen før, lægge den i strøjtepose og sprøjte ud dagen efter eller bliver den for stiv hvis den ligger for længe? Havde tænkt mig at lave en tal kage bare som en helt alm. lagkage i stedet for, så det skal sprøjtes ud i dutter.
Venlig hilsen Karina
Lene
Hej Karina:-)
Du kan godt lave cremen dagen før og sprøjte den ud, men den bliver lidt pænere/glattere i overfladen, hvis den kun får lov at sætte sig og derefter bliver sprøjtet ud.
Det betyder ikke det helt store, når det er runde dutter, men mere hvis det er med en stjernetyl, fordi kanterne så ikke bliver helt så skarpe.
God fornøjelse med kagen:-)
Kh Lene