Italienske pandekager har ikke meget med Italien at gøre, udover at der er parmesan i dejen og ovenpå til gratinering. Til gengæld er det en af de ældste opskrifter i min håndskrevne kogebog. Vi lavede dem nemlig i skolekøkkenet i hjemkundskab i 6.-7. klasse.

Parmesan
Maden i mit barndomshjem var ikke ret eksotisk. God dansk mad, og mange af retterne kom fra Karolines køkken, ugeblade eller min mors håndskrevne kogebog.
Da vi havde hjemkundskab i 6.-7. klasse, havde jeg aldrig smagt parmesan før. Den parmesan, vi brugte i skolekøkkenet var den færdigrevne i en gul pose, som lugter af… Ja, den lugter af bræk. (Det gør den altså…)
Den færdigrevne parmesan har ikke meget at gøre med den friskrevne, vi nu bruger i stort set alle italienske retter. (Undtagen tiramisu.) Den friske parmesan smager lidt af nødder. Jeg er vild med den:-)
Jeg kan især anbefale Nikolais spaghetti carbonara eller den her pastaret med salvie, bacon og valnødder.

Italienske pandekager
De italienske pandekager fik en stor plads hos de fleste af os i klassen. Madpandekagerne smagte fantastisk med ret simpelt kødfyld i. Hver gang jeg deler et billede af de italienske pandekager, kommer der altid en kommentar fra min skoleveninde, Berit, som også mindes dem med glæde.

Det er nemt at lave italienske pandekager, og du kan roligt tage børnene med i køkkenet eller lade dem lave retten selv, hvis de er store nok til at bage pandekager.
Jeg har rettet lidt i mængderne i forhold til min håndskrevne opskrift. Der stod nemlig noget med 3/8 tsk. Sikkert, fordi opskriften blev skaleret ned i skolekøkkenet.

Når du bager pandekager, skal panden være varm. Bag dem ved høj varme, så de bliver gyldne, men stadig er bløde og smidige. Hvis du bager pandekager ved for lav varme, bliver de tørre og læderagtige.
Hold pandekagerne lune og bløde under et låg eller en omvendt tallerken.

Pandekagerne kan forberedes med fyld og sættes i køleskabet (eller fryses ned). På den måde kan det blive en ret, du forbereder til travle dage, så de blot skal gratineres, før der er aftensmad. Husk at snitte en blandet salat til, for der er absolut ingen grønsager i, udover et hakket løg;-)

Italienske pandekager
Ingredienser
Pandekager
- 100 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- ½ tsk groft salt
- ½ tsk bagepulver
- 15 g fintrevet parmesan
- 2 æg, str. M/L
- 2½ dl mælk
- Smør til bagning
Kødfyld
- 150 g bacon i skiver
- 1 hakket løg
- 400 g hakket oksekød
- 1 dl ketchup
- Salt og peber
Til gratinering
- 30 g smør
- 15-20 g fintrevet parmesan
Sådan gør du
Pandekager
- Bland de tørre ingredienser. Pisk æg og mælk sammen. Tilsæt mælkeblandingen til de tørre ingredienser ad et par omgange. Pisk massen sammen, så der ikke er nogen klumper.
- Bag 8 pandekager ved høj varme. Læg pandekagerne i en stak under en omvendt tallerken, så de holder sig lune og bløde.
Kødfyld
- Varm ovnen op til 250°. (Alm. ovn, ikke varmluft.)
- Skær baconskiverne i tern og steg dem uden fedtstof i en gryde. Tag dem op.
- Steg løgene i baconfedtet, til de er bløde og gyldne. Tag dem op.
- Brun kødet, til det har skiftet farve. Hæld løg og bacon tilbage i gryden. Tilsæt ketchup og lad det simre i 10 minutter, før du smager til med salt og peber.
Samling og gratinering
- Smør et ildfast fad med en lille klump smør.
- Fordel kødfyldet i de 8 pandekager og rul dem omkring fyldet. Læg pandekagerne tæt i fadet.
- Fordel parmesanen henover pandekagerne. Skær smørret i små stykker og læg dem på parmesanen. Gratinér de italienske pandekager i ca. 15 minutter og server med en grøn salat.
Noter

Skriv et svar