Hjemmelavet pizza med tynd, sprød bund. En boblet kant med lufthuller. Ost, som kun lige er smeltet og hverken sprød eller brun. Den her opskrift er til dig, som ELSKER pizza! Og som vil bage lige så gode bunde som din foretrukne, italienske restaurant.
Opskriften på pizzabund er udviklet over flere år. Vi har spist mange pizza gennem tiden. Der har været fem opskrifter på bloggen, hvoraf de tre var bagt med gær som den her. De tre er nu kogt ned til en samlet opskrift med alle mine tips og tricks, så du også lærer at bage fantastiske pizzaer!
Har du mere lyst til deep pan pizza, skal du bage den her. Der findes ingen bedre! Ingen over, ingen ved siden af. Ikke engang Pizza Huts berømte deep pan kan måle sig med den:-)
Er du i stedet ude efter en surdejspizza, skal du bage den her. Surdej i pizzadejen løfter din pizza op i samme liga som Gorms pizza;-)
En hjemmelavet pizza skal langtidshæve
Pizza er fastfood? Det er det kun, fordi din pizzamand bruger tid på at hæve dejen, så den er klar til brug, når du ringer og bestiller din pizza.
Hvis du vil have en pizzabund som de gode, italienske, skal det tage den tid, det tager. Du kan lave dejen om morgenen, så den er klar, når du kommer hjem. Du kan også ælte dejen om aftenen, og lade den hæve til næste aften i køleskabet.
Når dejen får lang tid til at udvikle sig, får den en bedre smag. Den bliver mere smidig, nemmere at forme, og den får de store lufthuller, som vi elsker på kanten af pizzaen. En skorpe, som er værd at spise, fordi den smager lige så godt som resten af pizzaen.
Modstå fristelsen til at prikke hul i de store dejbobler! Det er netop de store bobler, fyldt med luft, som giver dig den perfekte bund på en hjemmelavet pizza.
Glem alt om kagerullen!
Nogle af jer smiler i skægget, for I ved, at det med kagerulle og pizzadej er en af mine kæpheste. Pizzadej skal formes med hænderne, så man ikke går glip af alle de lækre lufthuller, dejen er blevet fyldt med under hævningen.
Hvis du ruller pizzadejen ud, klemmer du luften ud af dejen. Noget af den rejser sig igen, men det er ikke dem alle, og dejen bliver mere som en franskbrødsdej end en rigtig pizzadej.
Husk på, at pizzabagerne har lavet pizzaer tusindvis af gange, så de har øvet sig på at håndtere dejen og måske kaste med den i luften. Du bliver heller ikke lige så god til fodbold som Ronaldo uden at træne først, vel? 😉
Formning af pizzaen
Når du former en pizza, er det godt at drysse durummel på bordet, hvis du har det i skabet. Durum virker nærmest som små kugler, der får din pizzadej til at bevæge sig frit på bordet uden at hænge fast.
Du skal hele tiden kunne bevæge pizzadejen, uden at den klistrer fast, hverken til bord eller hænder.
Jeg drysser altid lidt mel på bordet, vender dejkuglen om to gange, så den får et lag mel på begge sider. Pres med fingerspidserne en centimeter fra kanten hele vejen rundt. Det er det, som bliver til kanten på din pizzabund.
Herefter løfter jeg dejen op og trækker i den, så den bliver større. Du kan lægge dejen på dine håndrygge og trække hænderne fra hinanden. Det er en blid måde at strække dejen på, og dine fingre og knoer trækker ikke dejen i stykker.
Jeg tager fat i kanten af dejen, og lader tyngdekraften gøre dejen større og større. Da glutennettet er veludviklet, er dejen smidig og går ikke i stykker.
Læg dejen på et stykke bagepapir, som passer til bagestålet og læg nu dit yndlingsfyld på pizzaen.
Vil du gerne se, hvordan jeg former en pizzadej, kan du se den her video. Der er uendelige teknikker og metoder til det, og du skal finde den, der virker for dig:-)
Bagestålet er din ven
Din pizzamand har måske en stenovn, eller i det mindste har han en ovn, hvor bunden kan blive knaldvarm, så bunden bliver bagt, før osten bliver brun.
Det skal du efterligne, når du laver hjemmelavet pizza.
Jeg bager altid mine pizzaer på Bagestålet. Har du ikke et bagestål eller en pizzasten, kan du bruge en bageplade eller bradepande, som du vender med bunden opad og varmer op sammen med ovnen, til den er rygende varm. (Læs mere om Bagestålet i dette blogindlæg.)
Der findes flere slags bagestål. Genvirk laver et stål af overskudsproduktion fra marktromler, mens Diablosteel laver et tykt stål, som virkelig holder på varmen.
Jeg varmer ovnen op til 275° på en funktion, der kombinerer undervarme med varmluft. Jeg sætter bagestålet ind i ovnen på risten i anden nederste position, når jeg tænder ovnen, og lader det hele varme godt op i minimum 30 minutter.
Gør det samme, hvis du bruger en almindelig plade. Den skal være rygende varm, og når pladen vender med bagsiden opad, kan du nemt lade pizza og bagepapir glide over på pladen.
Hjemmelavet pizza Margherita
En pizza Margherita er den simpleste form for pizza, men den smager helt fantastisk, når den er god!
På ferier i Italien har vi brugt vores selvopfundne “Margherita indeks” til at finde restauranternes prisniveau. (Ikke uvæsentligt, når vi var 6 i familien.) Ved at sammenligne prisen på en pizza Margherita på de forskellige menukort, var det nemt at finde den mest fordelagtige restaurant.
Vi valgte ikke nødvendigvis den billigste restaurant, men sammenholdt med Margherita indekset var det en god rettesnor;-)
På en hjemmelavet pizza kan du selvfølgelig putte lige, hvad du har lyst til. Jeg kan godt li’ at rive lidt parmesan henover, men i princippet er en pizza Margherita kun med tomat, ost og basilikum.
Legenden fortæller, at en pizzamand, Raffaele Esposito opfandt pizza Margherita i 1890 til ære for den italienske dronning, Margherita. Pizzaen fik det italienske flags farver, rød, hvid og grøn for at fejre samlingen af Italien.
Det er nok bare en god historie, for en pizza med de samme ingredienser blev bagt i Napoli så langt tilbage som i 1796…
Mit favoritfyld til hjemmelavet pizza
Mit yndlingsfyld på en hjemmelavet pizza er faktisk slet ikke med tomatsauce. Den er med sort oliventapenade:-) (Grøn pesto er heller ikke dårligt.)
Smør et tyndt lag tapenade på bunden, riv en frisk, afdryppet mozzarellakugle i mindre stykker med hænderne, riv (igen med hænderne) en frisk tomat i mindre stykker (uden væde og kerner), læg en kogt kartoffel i tynde skiver ovenpå, og slut af med halve skiver parmaskinke.
Pizzaen bages som i opskriften nedenfor og toppes med en god håndfuld rucola, når den kommer ud af ovnen.
Jeg siger dig, det er MEGAlækkert;-)
Hjemmelavet pizza som pizza Margherita
Ingredienser
PIZZADEJ TIL TRE PIZZAER
- 4 dl lunkent vand, 28°
- 15 g gær
- ½ tsk groft salt
- 560 g Tipo 00 hvedemel
- Lidt olivenolie til fadet
FYLD TIL PIZZA MARGHERITA
- 3 kugler frisk mozzarella
- 1 ds flåede tomater af god kvalitet
- 1 bundt basilikum
- 50 g fintrevet parmesanost
- Olivenolie
- Salt og peber
- Durummel til formning af pizzaerne
Sådan gør du
PIZZADEJ
- Smuldr og opløs gæren i det lune vand. Tilsæt salt og halvdelen af melet. Ælt det godt sammen, før du tilsætter resten af melet og ælter det ind.
- Ælt dejen i røremaskine med dejkrog i 10-12 minutter, indtil dejen er blød og elastisk. Dejen slipper skålens sider, men vil stadig virke lidt klæbrig, når du rører ved den.
- (Hvis du ikke har en røremaskine, kan du sagtens håndælte dejen. Det tager ca. 20 minutter. Pas på, du ikke tilsætter mere mel. Heller ikke selvom du ikke vil have dej på fingrene. Dine pizzaer bliver usmidige og tørre af for meget mel.)
- Dæk skålen til med en opklippet frysepose, fastgjort med en elastik, og stil dejen til hævning i en time, eller til den har nået dobbelt størrelse.
- Skrab dejen ud på bordet. Træk i den og fold den ind over sig selv et par gange, før du folder den til en pølse. Del dejen i tre lige store stykker.
- Stram dejen op ved at trække ud i de fire hjørner, og lægge dem ind over midten. Gentag med de nye hjørner. Vend dejen om med samlingen nedad.
- Drej dejen hen over bordet uden mel og stram på denne måde overfladen op, så det yderste lag spændes, og du kan se luftboblerne igennem det tynde lag dej.
- Smør et fad med lidt olivenolie. Læg dejkuglerne i fadet, smør lidt mere olivenolie på toppen af dejen, så den ikke tørrer ud og dæk fadet til med husholdningsfilm, før du sætter det i køleskabet natten over. (Eller mindst 7 timer.)
PIZZABAGNING
- Læg bagestålet på ovnristen i nederste tredjedel af ovnen, og varm den op til 275° (undervarme og varmluft kombineret, hvis du har den funktion.) Det tager mindst 30 minutter, før stålet er rigtig varmt. Kan din ovn ikke gå så højt op, skruer du den op til det højeste, den kan, men din pizza skal bage længere.
- Tag dejen ud af køleskabet, mens du før fyldet klar. Lad mozzarellakuglerne afdryppe i en sigte i minimum en halv time.
- Hæld væden fra tomaterne. Knus tomaterne med hænderne (eller en gaffel) i en dyb tallerken, indtil massen er ensartet.
- Drys bordet med durummel. Durummel er nærmest små kugler af hård hvede, som forhindrer, at din bløde pizzadej klistrer fast til bordet. Klargør tre stykker bagepapir, som passer i bagestålets størrelse.
- Tag en dejkugle, og vend den i durummelet. Læg den med oversiden opad og tryk med fingerspidserne langs dejens kant. Træk nu i dejen, så den strækker sig.
- Læg dejen på bagsiden af dine hænder, og træk dem langsomt fra hinanden, mens du strækker dejen. Hold derefter i dejens kant, mens du lader tyngdekraften gøre arbejdet, så dejen strækkes tyndere. Drej dejen, så de andre sider også strækkes.
- Læg pizzadejen på bagepapiret. Smør dejen med et tyndt lag tomat.
- Pluk mozzarellakuglerne i mindre stykker (bare med fingrene), og fordel på pizzaerne. Læg basilikumblade på, riv parmesanen henover, dryp med lidt olivenolie og krydr med salt og peber.
- Når bagestålet er brandvarmt (tjek evt. temperaturen med et infrarødt termometer), åbner du ovnen, og lader den første pizza glide ind på stålet sammen med bagepapiret.
- Bag pizzaen i 6-8 minutter, til bunden er gylden og sprød og kanten boblet fint op. (Mine fik 61/2 minut.)
- Lad stålet varme op igen i ca. 5 minutter, før du bager den næste pizza. På denne måde sikrer du, at stålet altid yder sit allerbedste og -varmeste.
- Drys den færdigbagte pizza med lidt friske basilikumblade.
Nina Marie Marvin
Hej Lene
Jeg er også helt vild med Jamie Oliver.Jeg har købt bogen på engelsk i august .
Har alle hans bøger og dvd film. Det er dejlig ukrukket mad.
Der kommer en ny bog 15 november: Jamie’s friday night feast cookbook, den har jeg lige bestilt på amazon.co.uk
Ha en dejlig weekend
Nina Marie
Lene
Hej Nina Marie:-)
Åh, den lyder helt fantastisk:-)
Jamie har nemlig en helt ukrukket, men meget sanselig tilgang til madlavning. (Jeg moste fx tomaterne med en gaffel i stedet for med fingrene, som Jamie gjorde;-))
Du ønskes også en dejlig weekend!
Kh Lene
Helle westh Mark
Hej Lene
Har lige fået bagestål er ved at finde den pizzadej der passer bedst til mig og hvor smagen er
Er lige ved at prøve din opskrift, havde lidt problemer da jeg skulle stramme dejen op, bruger du lidt mel der
Min ovn har ikke den funktion med undervarme og varmluft er det så bedst med over – undervarme eller varmluft
God søndag
Lene Tranberg
Hej Helle:-)
Jeg bruger et tyndt lag mel på bordet, når jeg strammer dejen op, så dejen ikke hænger i. Min bordskraber af stål er guld værd til at hjælpe hænderne med at stramme dejen op.
Jeg ville foretrække over- og undervarme og sætte stålet i bunden af ovnen, så varmen bliver kraftigst nedefra.
Rigtig god bagelyst!
Kh Lene
Sophie
Din opskrift er altid et sikkert hit her hjemme!
Vi elsker hjemmelavet pizza, og kan ikke forstå, hvordan vi tidligere kunne klare os uden bagestålet – det er min nye bedste ven! 🙂
Lene Tranberg
Hej Sophie:-)
Tusind tak:-)
Jeg ved heller ikke, hvordan jeg tidligere kunne undvære bagestålet. – Det må have været dengang, vi købte pizzaerne;-)
Kh Lene
Ellen
Hej Lene
Fik et bagestål i julegave og skulle selvfølgelig afprøve det med pizza. Hold nu op jeg brugte din opskrift og lavede de bedste pizzaer jeg nogensinde har lavet.
Eneste problem var, at inden jeg fik bagt den 3. pizza, var nr. 1 begyndt at køle af. Kan man på en eller anden måde enten holde den varm (jeg har ikke 2 ovne) eller kan man give den en hurtig opvarmning?
Iøvrigt er dine opskrifter supergode – har lige bagt dine boller med chiafrø og havregryn, men lavede dem som et brød. Det kommer jeg til at gøre igen for det smager bare så supergodt.
mvh Ellen
Lene Tranberg
Hej Ellen:-)
Hvor dejligt, at dine pizzaer blev de bedste nogensinde. Klap dig selv på skulderen fra mig;-)
Du kan godt give pizza nr. 1 en hurtig opvarmning, hvis den er blevet kold.
Vi plejer at lave store pizzaer og evt lægge to slags fyld på, så der er noget for enhver smag. På den måde spiser vi dem efterhånden, som de kommer ud, og ingen venter;-)
God bagelyst og god weekend!
Kh Lene
Lisa
Hej Lene.
Kunne du ikke lave en video af hvordan du folder dejen efter første hævning? Jeg havde dej over det hele, den klistrede til alt (bord, fingre, kniv m.m.).
Lægger du de 3 dejkugler på et fad eller hver sit?
Jeg er lidt spændt på at bage pizzaer i morgen, jeg havde nemlig ret svært ved det med at folde og stramme dejen op fordi den var så klæbende (kom lidt durum på bordet, men det hjalp ikke meget).
Hilsen Lisa
Lene Tranberg
Hej Lisa:-)
Jo, det er på min to-do liste for februar;-)
Jeg lægger dejkuglerne i det samme fad, godt smurt med olie, så dejen ikke hænger i.
Hold øje, videoen skal nok komme op på et tidspunkt:-)
Ha’ en dejlig aften!
Kh Lene
Lisa
Også en dejlig aften til dig.
Men er det helt normalt at dejen hænger sådan i?
Lene Tranberg
Hej igen.
Når jeg ælter min dej længe nok, ee glutennettet godt udviklet, og så klistrer dejen ikke så meget som din.
Kh Lene
Lisa
Tak Lene for en utrolig lækker pizzadej, den var værd at vente på , vores egen opskrift er skrottet efter 32 år .
Jeg lærte at jeg altid skal læse hele opskriften igennem inden jeg går i gang, jeg havde ikke lige fået med at dejen skulle hæve min. 7 timer, min dej kom til at hæve i næsten 21 timer, men det gjorde den ikke ringere.
I går havde jeg problemer med at folde & strække dejen, tænker om jeg skal ælte den længere end de 10-12 min. (har en Kenwood XL), til gengæld var den utrolig lækker at arbejde med i dag.
Hilsen Lisa
Christina
Fantastisk opskrift 🙂 er nysgerrig på om du kan lave en opskrift på en calzone ???
Lene Tranberg
Hej Christina:-)
Tak:-)
Jeg har arbejdet på en calzoneopskrift flere gange, men jeg har ikke været tilfreds med fyldet. Det skal nok lykkes en dag;-)
Kh Lene
Stine
Hejsa
Fantastisk opskrift. Vi laver altid pizza ud fra ovenstående nu.
Er dog nysgerrig på om du har erfaring med af dejen kan nedfryses? Kan jo ske at børnene pludselig laver andre planer for aftensmaden
Mvh Stine
Lene Tranberg
Hej Stine:-)
Tak for din søde besked:-)
Du kan fryse dejen på flere stadier:
Som kugler, der skal tøes op, formes og færdighæves.
Som formede, ubagte bunde.
Med fyldet på, hvor du har bagt dem nogle minutter kortere end i opskriften. Sidstnævnte er den metode, vi foretrækker, fordi vi så har en luksus-frysepizza til en dag, hvor det gerne må gå lidt hurtigere;-)
God bagelyst og god weekend!
Kh Lene
Jan Larsen
Super fin og nem opskrift – tak for den!
Når jeg har lagt fyld på, kæmper jeg med at få pizzaen over på spaden, og af igen når den skal ind i min pizza ovn. Har du et fif til det?
Lene Tranberg
Hej Jan:-)
Prøv at drysse bordet med durummel, når du former pizzaen og sørg for, at fyldet ikke kommer for tæt på kanten. Der kan nemlig nemt trække fugt fra fyldet ned under pizzaen, så den klæber fast.
Jeg plejer at kontrollere, at pizzaen kan bevæge sig på spaden, før jeg bærer den ud til pizzaovnen. Ellers drysser jeg lidt mere durummel ind under pizzaen.
God bagelyst.
Kh Lene