Der findes rigtig mange middelmådige chokoladekager. Den her Guinnesskage er ikke middelmådig på nogen måder: En blød, næsten sort chokoladekage med masser af smag – toppet med en blød creme med hvid chokolade og flødeost.
I dag, den 17. marts er den irske nationaldag, St. Patrick’s Day. St. Patrick var en missionær, som gjorde irerne kristne, og han fejres hvert år på sin dødsdag. Et af hans symboler var trekløveret (på irsk: shamrock), som var et billede på den hellige treenighed. Du kan læse mere om St. Patrick på Wikipedia.
Har du lyst til at bage andre kager til St. Patrick’s Day skal du bage regnbuemuffins med guldstykker indeni – eller green velvet cupcakes.
Guinnesskage
Noget af det mest irske, jeg kan komme i tanker om, er min yndlingsøl, Guinness. Kulsort, tør med tykt, lysebrunt skum og en smag af ristet malt, kaffe og lakrids. Dejligt for sig selv i et glas, men sandelig også lækkert i den her Guinnesskage.
Kagen er meget mørk. Næsten sort. Den er blød, luftig, let svampet og har en dyb smag af chokolade. Der er ret meget mørk kakao i. Og endnu mere smør.
Det startede naturligvis med noget krymmel… Jeg havde lavet regnbuekrymmel forleden, som jeg tænkte skulle på nogle vanillecupcakes. Men da jeg var ude at handle, lå der et glas med shamrock-krymmel og kaldte på mig. Man skal aldrig gå ned på krymmel – eller lade en anledning til at bage en ekstra kage passere forbi. Slet ikke, når den er så blød, smeltende og chokoladerig som den her.
Er det svært at få fat i en rigtig Guinness, kan du sagtens bruge porter eller hvidtøl i stedet.
Opskriften stammer oprindeligt fra Donal Skehans hjemmeside.
Bagebæltet
Når jeg bager en kage som den her, vikler jeg mit bagebælte omkring formen. Et bagebælte er en hæklet eller strikket “strimmel” af bomuldsgarn, som kan rumme en hel del vand. (Du kan læse om, hvordan du selv laver et her.)
Når en kage normalt bages, sker det udefra og ind. Kanterne sætter sig først, mens midten af kagen tit bliver ved med at hæve op, indtil kagen er gennembagt. Derfor kommer der en buet top på kager.
Det kan du undgå ved at bruge et bagebælte. Det meget våde bælte gør, at bagningen af kanten forsinkes, så siderne hæver op sammen med midten af kagen, hvorefter hele kagen bliver færdigbagt.
Har du ikke et bagebælte, kan du bruge våde viskestykker eller strimler af gamle frottehåndklæder. Det fungerer på sammen måde.
Guinnesskage
Ingredienser
Kagen
- 300 g smør
- 1½ dl Guinness (eller porter)
- 250 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- 2 tsk natron
- 100 g mørk kakao
- 375 g sukker
- 3 æg, str. M/L, stuetemperatur
- 1 spsk vanillesukker
- 1½ dl creme fraiche 18% (eller 185 g)
Cremen
- 200 g hvid chokolade
- 125 g smør, stuetemperatur
- 200 g flødeost (ikke light)
- 200 g flormelis
- Grøn kløverkrymmel
Sådan gør du
Kagen
- Varm ovnen op til 180°. (Alm. ovn, ikke varmluft.)
- Beklæd bunden på en springform (23 cm diameter) med bagepapir og smør siderne grundigt.
- Smelt smørret i en kasserolle og pisk kakao og Guinness i. Sæt det til side.
- I en stor skål blander du mel, vanille, sukker, og natron. Lav en fordybning midt i de tørre ingredienser og hæld smørblandingen ned i hullet sammen med de tre æg og creme fraichen.
- Vend det godt sammen med lange tag med en dejskraber, til alt er blandet godt.
- Læg (meget) våde viskestykker eller et bagebælte omkring formen. Stil den på en bageplade. Hæld dejen i den smurte springform.
- Bag kagen i 1 time og 10 minutter, eller indtil et trægrillspyd kan stikkes ned i midten, uden at der følger våd dej med op.
- (Husk at lade være med at åbne ovnen, før der er gået mindst en time af bagetiden. Du risikerer, at kagen falder sammen.)
- Lad kagen køle af i mindst en halv time i formen, før du fjerner ringen. Skær med en smal, skarp kniv langs springformen for at løsne kagen. Lad kagen køle HELT af, før du pynter den.
Cremen
- Imens kagen køler af, laver du cremen: Smelt den hvide chokolade over vandbad og lad det køle af i 15 minutter. Pisk det bløde smør og flødeosten, til det er jævnt og luftigt. Pisk den afkølede chokolade i, til den er jævnt fordelt.
- Sigt flormelis ned i massen ad et par omgange, og vend den i med lange tag med en dejskraber, til alt er blandet godt. Sæt cremen på køl i 30 minutter.
- Når kagen er helt kold, er det tid til at pynte din Guinnesskage med cremen. Fordel cremen på toppen af kagen og smør den rundt i bløde hvirvler ligesom ølskummet. Drys nogle grønne trekløverkrymmel henover og server kagen med en god kop kaffe til.
Ane
Hvis man laver en halv portion, hvor længe tror du så den skal have i ovnen?
Lene Tranberg
Hej Ane.
Hvis du laver en halv portion, afhænger bagetiden af, om du bruger en mindre form eller blot hælder halvt op i formen.
Mit svar vil være et gæt, da jeg ikke selv har testet det.
Hvis du bruger en form med en mindre diameter, så dejen kommer lige så højt op i formen, skal kagen bages en del længere end hvis du bruger samme størrelse form som i opskriften.
God bagelyst.
Kh Lene