• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Bagvrk.dk
  • Forside
  • Opskrifter
  • Bagvrks bageskole
  • Om mig
  • Kontakt
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Bloglovin
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
Du er her: Forside / Opskrifter / Kager / Guinnesskage – en mørk, svampet chokoladekage

Guinnesskage – en mørk, svampet chokoladekage

17. marts 2017 af Lene Tranberg

Gå direkte til opskrift

Der findes rigtig mange middelmådige chokoladekager. Den her Guinnesskage er ikke middelmådig på nogen måder: En blød, næsten sort chokoladekage med masser af smag – toppet med en blød creme med hvid chokolade og flødeost.

Guinnesskage med ostecreme Bagvrk.dk

I dag, den 17. marts er den irske nationaldag, St. Patrick’s Day. St. Patrick var en missionær, som gjorde irerne kristne, og han fejres hvert år på sin dødsdag. Et af hans symboler var trekløveret (på irsk: shamrock), som var et billede på den hellige treenighed. Du kan læse mere om St. Patrick på Wikipedia. 

Har du lyst til at bage andre kager til St. Patrick’s Day skal du bage regnbuemuffins med guldstykker indeni – eller green velvet cupcakes.

Guinnesskage

Noget af det mest irske, jeg kan komme i tanker om, er min yndlingsøl, Guinness. Kulsort, tør med tykt, lysebrunt skum og en smag af ristet malt, kaffe og lakrids. Dejligt for sig selv i et glas, men sandelig også lækkert i den her Guinnesskage.

Sort Guinnesskage med blød hvid chokoladecreme Bagvrk.dk

Kagen er meget mørk. Næsten sort. Den er blød, luftig, let svampet og har en dyb smag af chokolade. Der er ret meget mørk kakao i. Og endnu mere smør.

Det startede naturligvis med noget krymmel… Jeg havde lavet regnbuekrymmel forleden, som jeg tænkte skulle på nogle vanillecupcakes. Men da jeg var ude at handle, lå der et glas med shamrock-krymmel og kaldte på mig. Man skal aldrig gå ned på krymmel – eller lade en anledning til at bage en ekstra kage passere forbi. Slet ikke, når den er så blød, smeltende og chokoladerig som den her.

Er det svært at få fat i en rigtig Guinness, kan du sagtens bruge porter eller hvidtøl i stedet.

Opskriften stammer oprindeligt fra Donal Skehans hjemmeside.

Springform med bagebælte Bagvrk.dk

Bagebæltet

Når jeg bager en kage som den her, vikler jeg mit bagebælte omkring formen. Et bagebælte er en hæklet eller strikket “strimmel” af bomuldsgarn, som kan rumme en hel del vand. (Du kan læse om, hvordan du selv laver et her.)

Når en kage normalt bages, sker det udefra og ind. Kanterne sætter sig først, mens midten af kagen tit bliver ved med at hæve op, indtil kagen er gennembagt. Derfor kommer der en buet top på kager.

Det kan du undgå ved at bruge et bagebælte. Det meget våde bælte gør, at bagningen af kanten forsinkes, så siderne hæver op sammen med midten af kagen, hvorefter hele kagen bliver færdigbagt.

Har du ikke et bagebælte, kan du bruge våde viskestykker eller strimler af gamle frottehåndklæder. Det fungerer på sammen måde.

Guinnesskage
Som du kan se, var en tredjedel af kagens højde over springformens kant.
Guinnesskage med hvid chokoladecreme Bagvrk.dk

Guinnesskage

En næsten sort chokoladekage med en blød ostecreme med hvid chokolade.
Udskriv Gem på Pinterest
Forb. tid 20 minutter min
Tilb. tid 1 time t 10 minutter min
Samlet tid 1 time t 30 minutter min
Ret Kage
Køkken Bagværk, Irsk
Antal 12 personer

Ingredienser
  

Kagen

  • 300 g smør
  • 1½ dl Guinness (eller porter)
  • 250 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
  • 2 tsk natron
  • 100 g mørk kakao
  • 375 g sukker
  • 3 æg, str. M/L, stuetemperatur
  • 1 spsk vanillesukker
  • 1½ dl creme fraiche 18% (eller 185 g)

Cremen

  • 200 g hvid chokolade
  • 125 g smør, stuetemperatur
  • 200 g flødeost (ikke light)
  • 200 g flormelis
  • Grøn kløverkrymmel

Sådan gør du
 

Kagen

  • Varm ovnen op til 180°. (Alm. ovn, ikke varmluft.)
  • Beklæd bunden på en springform (23 cm diameter) med bagepapir og smør siderne grundigt.
  • Smelt smørret i en kasserolle og pisk kakao og Guinness i. Sæt det til side.
  • I en stor skål blander du mel, vanille, sukker, og natron. Lav en fordybning midt i de tørre ingredienser og hæld smørblandingen ned i hullet sammen med de tre æg og creme fraichen.
  • Vend det godt sammen med lange tag med en dejskraber, til alt er blandet godt.
  • Læg (meget) våde viskestykker eller et bagebælte omkring formen. Stil den på en bageplade. Hæld dejen i den smurte springform.
  • Bag kagen i 1 time og 10 minutter, eller indtil et trægrillspyd kan stikkes ned i midten, uden at der følger våd dej med op.
  • (Husk at lade være med at åbne ovnen, før der er gået mindst en time af bagetiden. Du risikerer, at kagen falder sammen.)
  • Lad kagen køle af i mindst en halv time i formen, før du fjerner ringen. Skær med en smal, skarp kniv langs springformen for at løsne kagen. Lad kagen køle HELT af, før du pynter den.

Cremen

  • Imens kagen køler af, laver du cremen: Smelt den hvide chokolade over vandbad og lad det køle af i 15 minutter. Pisk det bløde smør og flødeosten, til det er jævnt og luftigt. Pisk den afkølede chokolade i, til den er jævnt fordelt.
  • Sigt flormelis ned i massen ad et par omgange, og vend den i med lange tag med en dejskraber, til alt er blandet godt. Sæt cremen på køl i 30 minutter.
  • Når kagen er helt kold, er det tid til at pynte din Guinnesskage med cremen. Fordel cremen på toppen af kagen og smør den rundt i bløde hvirvler ligesom ølskummet. Drys nogle grønne trekløverkrymmel henover og server kagen med en god kop kaffe til.

Noter

Hvis du ikke bruger bagebælte eller våde viskestykker om din form, skal den ca. bage i 50 minutter.
 
Får du ikke spist hele kagen, skal resten af den opbevares i køleskabet. Kagen er fryseegnet.
Tags Chokolade, Guinness, Hvid chokolade, St. Patricks Day, Supernem
Kulsort Guinness chokoladekage Bagvrk.dk
Guinnesskage
Guinneesskage set oppefra Bagvrk.dk
Følg mig på Instagram.

Tags: Chokolade, Creme, Formkage, Guinness, Kakao, Nem opskrift, Rørekage, Smørcreme, St. Patricks Day

Previous Post: « Krymmel – når du bare VIL have den rigtige farve
Next Post: Regnbuemuffins – guld for enden af regnbuen? »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Ane

    17. marts 2023 kl. 12:22

    Hvis man laver en halv portion, hvor længe tror du så den skal have i ovnen?

    Svar
    • Lene Tranberg

      20. marts 2023 kl. 10:47

      Hej Ane.
      Hvis du laver en halv portion, afhænger bagetiden af, om du bruger en mindre form eller blot hælder halvt op i formen.
      Mit svar vil være et gæt, da jeg ikke selv har testet det.
      Hvis du bruger en form med en mindre diameter, så dejen kommer lige så højt op i formen, skal kagen bages en del længere end hvis du bruger samme størrelse form som i opskriften.
      God bagelyst.

      Kh Lene

      Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Primær Sidebar

Bagvrk profilbillede Lene Tranberg

VELKOMMEN TIL BAGVRK!

Jeg hedder Lene. Jeg er surdejsnørd, bageheltinde og passioneret fan af godt bagværk.

Bagvrk er bagværk, alle kan bage. Bagvrk er lækkert, nemt og fuld af smag.

Opskrifter, der begejstrer og inspirerer på alle niveauer.

Vil du vide mere om mig?

Det får du!

Alle kan lære at bage! Du skal ikke bruge andet end lidt øvelse og gode opskrifter. Det sidste giver jeg dig. Øvelsen får du hen ad vejen.

Her finder du skudsikre opskrifter, så du kan bage sprøde marengs, vandbakkelser som ikke falder sammen eller holde liv i en surdej.

Alle opskrifter er omhyggeligt forklarede, så du ikke lades i stikken eller bliver usikker på, om du gør det rigtigt. Det gør du:-)

Bliv den bedste bager i dit køkken!

Kontakt

Læs, hvordan du kan kontakte mig på min Kontaktside.

Instagram

Hvis du kun skal ønske dig én eneste kogebog den Hvis du kun skal ønske dig én eneste kogebog denne sommer, så lad det være Opskrifter fra @salatboden 🥬🥗[Reklame/gave]

Bogen er fyldt med skønne salater, som alle er overskuelige og lige til at gå til👌🏻

De smukke billeder er taget af @susannegeert og ligefrem driver mundvandet ned af hagen. 

Jeg har allerede prøvet fire opskrifter,og resultatet ligner det i bogen på en prik👌🏻 Ingen snyd eller magi. Bare masser af smag😋

Bogen får min varmeste anbefaling med på vejen♥️♥️♥️♥️♥️

#salatboden #kogebog #nemmeopskrifter #lindhardtogringhof #lækresalater #bagvrkanbefaler
🇩🇰 I dag fejrer vi Dannebrogs fødselsdag - 🇩🇰 I dag fejrer vi Dannebrogs fødselsdag - og her hos mig betyder det flagkage, selvfølgelig!
For når man ikke har en flagstang, må man bage det selv😉

Den her klassiker med jordbær og hyldeblomstmousse går man aldrig galt i byen med - og du finder opskriftslink i min story (eller på bloggen, hvis du ser med senere: Søg på flagkage på Bagvrk.dk).

🎂 Pro tip: Hyldeblomstmoussen skal være stiv - ligesom nationalfølelsen i dag🇩🇰🇩🇰

#flagkage #valdemarsdag #dannebrogskage #bagvrk #søndagskage #allekanbage #hjemmebag #hjemmebagt #lagkage #lækkersulten #lækkerier
🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot 🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot bolle?
De her fibersnegle er grove, men med masser af bid, saft og smag🤎
Perfekte til madpakken, brunchbordet eller som et lækkert mellemmåltid. 

👩🏼‍🍳Vil du bage med? Opskriften finder du i første kommentar👇🏻
🎥 Næste gang viser jeg forskellen på at skære med kniv vs. sytråd - det gør faktisk en verden til forskel!

👉🏻 Gem opskriften til næste bagedag. 
📲 Send reelen til én, der elsker snegle med god samvittighed. 
❤️ Synes godt om, hvis du vil se flere nemme og lækre hverdagssnacks!

#fibersnegle #sundeboller #hjemmebag #bageglæde #bagværk #bollerderdur #madpakkeinspiration #bagvrk #bagedag #nemmeopskrifter #hverdagsmad #brunchideer #snackinspiration #allekanbage #hjemmebagteboller #hjemmebagt #nemopskrift
Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af de Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af dem.
Det er simpelt, smagfuldt og ret svært ikke at elske:
Supernem dej, tynd, sprød skorpe, luftig krumme - og den magiske kombination af olivenolie, flagesalt og rosmarin.

Det passer til alt fra suppe og salat til tapas og grill - og det kræver hverken langtidshævning eller avanceret teknik.

Swipe for opskriften, gem den - og bag et brød, der stjæler opmærksomheden ved bordet.

Hvad ville du servere det til?

#allekanbage #bageglæde #focaccia #madbrød #hjemmebag #brødbagning #gærbrød #gærdej #bagværk #bagvrk #hjemmebagt #italienskbrød #lækkersulten #nemopskrift #nemmeopskrifter
Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte glasset for det sidste af en ny, lækker dessert - og så sprang der nærmest et stykke kage af skeen og ned på gulvet🤷🏼‍♀️😂

Ingen kom til skade under optagelsen af denne film😉😅

Ha’ en skøn onsdag😃

#allekanbage #bagvrk #fraklip #ups #dessertiglas #lækkersulten #lækkerier #grinlidtafdigselv #grinlidtmere #værglad #smil
🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎨🍞
I dag får du begge dele på én gang!
Mens Mozart spiller, danser mine fingre blidt hen over dejen, for focaccia skal prikkes med kærlighed 💛

Det her er verdens nemmeste og bedste madbrød - og ALLE kan være med! 🙌🏻

Om et par dage deler jeg opskriften i en karrusel, så du også kan trylle en luftig, sprød og lækker focaccia frem i dit eget køkken 🫒🥰

Indtil da: Læn dig tilbage, nyd musikken – og glæd dig til at bage med 🎵
Ha’ en skøn weekend☺️

#allekanbage #bagvrk #hjemmebag #focaccia #madbrød #hjemmebagt #bageglæde #bagværk #nemmeopskrifter #nemopskrift #italienskbrød
Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i d Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i dag🤩🍕
Derfor er det deep pan pizza-aften hos os i dag🍕🎉 (Og så endda på en fredag😉)

Hvorfor? Fordi du simpelthen ikke får bedre pizza end den her! (Har du smagt den, ved du, jeg har ret😉)

Deep pan pizzaen har en ultratynd, sprød skorpe, et luftigt indre, og det lækreste fyld på toppen: Blød, frisk mozzarella, en supernem tomatsauce, pepperoni, jalapenos og oregano.

En simpel, seriøst lækker, smovsende, saftig, sprød, sanselig, spektakulær, sørens god pizza!

Behøver du (virkelig?) flere gode argumenter, kan du gemme opslaget her, så du har opskriften til en anden dag. 

Det var bare det. Dejlig pizzadag til dig😃🍕

#pizzafredag #deeppanpizza #bagvrkspizza #allekanbage #verdensbedstepizza #pizzaaften #pizzapizzapizza #aftensmadinspiration #hjemmelavetpizza #hjemmebagtpizza #bagvrk
Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponer Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponere! 😍
Her viser jeg, hvordan du samler den - trin for trin. Det er faktisk meget lettere, end du tror 💪🏻

💬 Har du prøvet at bage den? Eller tør du godt kaste dig ud i det? Skriv “JA” i kommentaren, hvis du er klar! 🙌🏻

👉🏻 Selve opskriften finder du i min karrusel fra den 17. maj - scroll tilbage og gem den, hvis du ikke allerede har gjort det 💾 (Eller søg den frem på Bagvrk.dk)

🎥 Gem videoen her, så du kan finde den igen, når dejen er klar!

Rigtig god bagelyst☺️

#bagværk #kanelsnegl #kæmpekanelsnegl #bageglæde #bagvrk #hjemmebag #kageinspiration  #reelopskrift #allekanbage #hjemmebagt #lækkersulten #lækkerier #nemmeopskrifter #nemopskrift
Tør du lade være? Hvis du også følger mig, få Tør du lade være?
Hvis du også følger mig, får du alle mine tips og tricks til at lykkes med bagværk i køkkenet - direkte i dit feed😊

#bagvrk #allekanbage #hjemmebag #bageglæde #bagværk #hjemmebagt #nemmeopskrifter #bagvrkssmåtipsstorforskel
Følg på Instagram

Søg

Andre læser også:

  • Jordbærtærte som Lagkagehusets – verdens…
  • Surdejsbrød for begyndere – start med det her brød!
  • Napolitansk pizza – den bedste pizzadej til…
  • Store marengs med tyggegummi og chokoladestriber
  • Fødselsdagsboller – de bedste og blødeste bamseboller
  • Fristende chokoladesmåkager: Én bid, og du er afhængig;-)

Etisk ansvarlig influent

Etisk ansvarlig influent

Copyright © 2025 Bagvrk.dk on the Foodie Pro Theme