Her får du den ultimative grundopskrift på marengs. Alt, du skal vide, så du lykkes med de sprøde, fine marengs uden revner eller andre fejl.
Indlægget består af følgende overskrifter:
- Grundreglerne for en vellykket marengs
- Piskning af marengs
- Fra skålen til bagepladen
- Bagning af marengs
- Grundopskrift på marengs
Grundopskrift på marengs
De farvede marengs
De her marengs skulle bruges til noget bestemt. Junior var på spejdertur (igen). Denne gang var det hele gruppen, der skulle afsted, og de blev knap 130 spejdere plus ledere. Jeg havde ikke lige nogen ambitioner om at skulle bage 150 Harry Potter kager, som var temaet for turen. Men en lille marengs kan jeg altid snitte. Derfor valgte jeg at farve marengsen i de fire kollegiefarver fra Harry Potter: Gul som Hufflepuff, grøn som Slytherin, rød som Gryffindor og blå som Ravenclaw.
Min grundopskrift på marengs er den samme, som når jeg ellers har bagt marengs. Jeg bruger lige dele æggehvide, sukker og flormelis. Vægtmæssigt, altså. Striberne tegner jeg indvendig i engangssprøjteposen med et trægrillspyd, som jeg bare dypper i pastafarven.
Ovnen fyldt med marengs
Jeg havde fire plader i ovnen på én gang. Det plejer jeg ellers aldrig. Jeg burde have flyttet rundt på pladerne, for de blå revnede lidt for mig. Min ovn (som ellers var en Siemens topmodel, da den var ny) bager ikke jævnt ved varmluft, og jeg bruger sjældent varmluft til andet end marengs af samme grund.
Når ovnen er fyldt op med fire plader, ender en god del af varmen helt oppe i toppen af ovnen, hvor de blå stod. Det var de ikke vilde med, men det ved jeg til næste gang. Da jeg så tilmed satte en grydeske i klemme i døren, for at damp og varme kunne slippe ud, forsvandt varmen hurtigt fra overfladen af de øverste – og varmen indeni dem ville også ud, og så revnede de.
Jeg ved godt, at jeg tit skriver, at marengs er supernemt, men selvom jeg har bagt et par tusind marengs gennem det seneste år, så er der stadig nogle faldgruber, som jeg også falder i. Derfor: Lav ikke kæmpeportioner marengs, så du presser ovnen til det yderste. Det går i hvert fald ikke i min ovn;-)
Hvis du har brug for inspiration til, hvad du kan bruge marengs til, så har jeg samlet mine marengsopskrifter her. Der er masser at tage sig til;-)
Jeg iler videre med min grundopskrift på marengs…
Du får grundreglerne for en vellykket marengs her:
- Sørg for, at skål og piskeris er helt rene! Du har ingen chance for at piske hviderne stive, hvis der er den mindste smule fedtstof, sæbe eller urenheder på redskaberne.
- Sørg for, at dine hvider er rene. Der må altså ikke være nogen rester af blomme i hviderne. Overhovedet. Ellers kan du ikke piske dem stive.
- Du behøver ikke bruge pasteuriserede æggehvider til marengs. Der er ikke nogen salmonellarisiko ved danske æg længere. Nogle gange bruger jeg alligevel pasteuriserede hvider. Men det er fordi det er nemmere at have en flaske stående i køleskabet, så jeg kan veje den mængde hvider af, jeg vil bruge – uden at skulle have en plan for, hvad jeg skal bruge blommerne til.
Pisk!
- Pisk ved medium hastighed til at starte med. Sæt farten op, når der begynder at dannes bobler.
- Pisk hviderne helt stive, før du begynder at putte sukker i. Vend skålen på hovedet. Hvis hviderne bliver inde i skålen, er de stive.
- Drys sukkeret i lidt ad gangen. Hvis du hælder det hele i, klasker hviderne sammen. Jeg tager en spiseske og drysser sukkeret tyndt ud ved siden af piskeriset, mens maskinen kører på lidt lavere hastighed.
- Pisk marengsen i 8-10 minutter, efter du har puttet det sidste sukker i. Pisk på medium til høj hastighed. Når du gnider lidt af marengsen mellem fingrene og ikke kan mærke sukkerkorn, og marengsen nærmest samler sig om piskeriset og er tyk, blank og glat – så er marengsen klar.
- Hvis du vil have farve eller smag i marengsmassen, tilsætter du det sammen med sukkeret, én dråbe ad gangen! Hvis du hælder for meget i på én gang, klasker marengsen sammen.
- Hvis du skal bruge forskellige farver marengs, kan du godt tilsætte farven som det sidste, når du har delt marengsen i mindre portioner, men gør det blidt. Du skal ikke presse luften ud af massen. Rør pastafarven i med en dejskraber.
- Sigt flormelisen i og vend det forsigtigt i med lange tag med en dejskraber. Bland ikke længere, end til massen er ensartet. Pres ikke luften ud af massen.
Fra skålen til pladen
- Sæt bagepapiret fast på bordet eller bagepladen med en lille klat marengs under hvert hjørne af papiret. Det gør det nemmere at sætte marengsen af på pladen, uden at papiret suser rundt.
- Jeg bruger engangssprøjteposer til langt de fleste af mine marengs. Nogle gange med tyller i, andre gange klipper jeg bare spidsen af posen. Sæt sprøjteposen ned over et glas eller en tynd kande, så du kan bruge begge hænder til at skrabe marengsen ud af skålen.
- Hvis der skal være striber udenpå marengsen, dypper jeg et trægrillspyd i pastafarve og tegner tynde striber indeni posen. Når du begynder at sprøjte marengsen ud, vil det første komme ud uden striber. Det kan du bare sprøjte ud i en skål og fylde tilbage i sprøjteposen.
- Hvis du sprøjter marengsen ud i toppe, så sørg for at holde tyl og sprøjtepose lodret, mens du sprøjter. På denne måde undgår du at få “vindskæve” marengs, der hælder til den ene side. Tryk med et jævnt tryk på posen, slip trykket, lige før du er færdig og træk tyllen lidt op, så du får en fin spids.
- Forskellige tyller giver forskellige marengs. De fire Harry Potter marengs er sat med forskellige tyller, så der kommer forskellige mønstre i overfladen. Også i mine julekranse, gav de forskellige tyller forskelligt udseende på de små træer.
- Hvis der ikke skal være spidser på dine marengs, kan du fugte en pensel med lidt vand, tørre den af på en ren klud og lægge toppen ned med penslen.
- Du kan også sætte marengsmassen på bagepapiret med en ske. Så bliver det mere rustikke marengs, men det er genialt til små marengsmonstre eller store marengs med tyggegummi i.
- Du kan sagtens putte krymmel eller sukkerøjne på dine marengs, inden de skal i ovnen. Den lave temperatur smelter ikke krymlen. I stedet klistrer sukkerpynten fint fast til marengsen.
Bagningen
- Marengs behøver ikke stå og hvile, før du bager dem. I mine første opskrifter lod jeg marengsen hvile på bagepladen i 20 minutter, før jeg bagte dem. Det gør jeg ikke mere. Det viste sig nemlig, at der var stor forskel på bagepapir, så nogle slags papir sugede fugt fra marengsen, så de kom til at sidde fast efter bagning og ikke ville slippe papiret.
- Jeg bager (eller rettere tørrer) langt de fleste marengs ved 80° varmluft. Det er supervigtigt, at temperaturen holdes nede, især hvis dine marengs er små. Ellers når varmen for hurtigt ind til midten af marengsen og så smelter sukkeret, og marengsen revner. Det gælder om at få skorpe på og langsomt gennemtørre dem.
- Marengs tager den tid, en marengs skal tage. Ofte har jeg dem i ovnen i 2-2½ time (nogle gange endda 3 timer), før de slipper papiret. Hellere for længe end for kort tid.
- Sluk for ovnen og lad dem køle langsomt af. Hvis du bare tager dem ud og sætter dem på bordet, er der risiko for at de revner, fordi varmen forlader overfladen, og varmen indeni marengsen vil hurtigt ud. Enten kan du sætte en grydeske i klemme i ovnlågen, så den står på klem, eller du kan åbne og lukke lågen en gang imellem, så dampen kan slippe ud. Lad dem stå i den slukkede ovn, indtil de er helt kolde og gerne natten over.
- Hvis du vil have tyggegummi i dine marengs, skal du bage dem ved højere temperaturer. Mine store marengs bages ved 150° (alm ovn, ikke varmluft) i 25 minutter og står også og køler af i ovnen, efter den er slukket.
- Opbevar marengs i en tætlukket kagedåse. Så kan de i princippet holde sig i månedsvis.
Grundopskrift på marengs
Ingredienser
- 50 g æggehvider
- 50 g sukker
- 50 g flormelis
Sådan gør du
- Læs alle de gode råd og tips i blogindlægget herover.
- Pisk æggehviderne helt stive i en helt ren skål. Tilsæt sukkeret en teskefuld ad gangen.
- Pisk ved høj hastighed, indtil du ikke kan mærke sukkerkorn, når du gnider lidt af massen imellem to fingre.
- Sigt flormelisen i og vend det forsigtigt i marengsmassen med en dejskraber, så du ikke presser luften ud af marengsen. Sæt marengsen i små toppe på bagepladen.
- Bag dine marengs ved 80° varmluft i 2-3 timer, indtil de slipper papiret, når du flytter på dem. Lad marengsen køle af i ovnen, indtil den er helt kold. Sæt en grydeske i klemme i ovnlågen, så evt. damp kan slippe ud.
Natascha Nanche
Tak for en grundig og forståelig beskrivelse. Jeg fulgte din opskrift, og lod den køle af natten over med en grydeske i ovnlågen. Men til morgen var de helt klistrede udenpå…? Jeg havde bagt dem i knap 3 timer ved 80 grader varmluft… konsistensen var fin, de er hverken revnede eller krakelerede. De har frugtpasta-striber, men det er lige så meget det hvide der er klistret.
Lene
Hej Natascha:-)
Du skal tænde for ovnen igen og tørre dem lidt længere. Marengs kan drille lidt, når det er så fugtigt i vejret, som i disse dage. De suger det hele til sig.
De skal nok blive gode igen:-)
Kh Lene
Torben Pedersen
Har en Siemsovn man kan ikke sætte lågen på klem så slukkes ovnen? hvad går man1
TORBEN
Lene
Hej Torben.
Min er også en Siemensovn. Jeg sætter først grydeskeen i klemme, når jeg har slukket ovnen, og marengsen skal køle af.
Kh Lene
Barbara
Helt fantastisk gennemgang. Har lavet perfekte ‘kys’ for første gang. Tak!
Lene
Kære Barbara:-)
Sikke en dejlig besked at stå op til:-D Tusind tak!
Ha’ en dejlig dag:-)
Kh Lene
mette scheurer
Hej Lene
Jeg vil gerne lave bikuber og har altså brug for, at bage en marengs som er forholdsvis stor og hul indeni. Har du erfaring med den type marengs-bagning?
MVH
Mette
Lene Tranberg
Hej Mette:-)
Nej, jeg har ikke bagt bikuber, men du kan sagtens bruge min grundopskrift til dem.
Jeg ved, at Pia fra Nyborgs Room har en god opskrift og vejledning til bikuber, så måske kan du lure lidt på den også;-)
https://nyborgs-room.com/bikuber/
Ha’ en dejlig dag!
Kh Lene
Karina
Hej! Hvor mange bliver der ud af grundopskriften?
Lene Tranberg
Hej Karina:-)
Det kommer meget an på, hvor store du laver dem;-)
Regn med 30-40 stykker, hvis de ikke er så store.
Kh Lene
Karina
Tak for en meget nem opskrift. Har kun lavet marengs 2 gange og de er blevet helt perfekte i første forsøg efter at have fulgt din opskrift.
Lene Tranberg
Hej Karina:-)
Hvor dejligt, at det lykkedes så fint;-)
Kh Lene
Tabita
Kan man lave marengsmassen i god tid? Fx fylde den i sprøjteposen og opbevare på køl? Fx et par timer?
Lene Tranberg
Hej Tabita:-)
Beklager det sene svar.
Det bliver ikke så godt, når man lader marengsen ligge, før man sprøjter den ud til toppe. Den mister noget af sin luftighed og bliver ikke så spændstig.
Jeg vil mene, den max skal ligge i køleskabet i en times tid.
God fornøjelse med dem:-)
Kh Lene
Marianne Remvold
Hej Lene, tak for den fine og nyttige beskrivelse af marengs.
Jeg kunne godt tænke mig at tilføje lidt smag til dem, men på hvilke5 tidspunkt i processen er sr5 bedst at gøre.
På forhånd tak, de bedste hilsner Marianne
Lene Tranberg
Hej Marianne:-)
Hvis det er tørre krydderier som vanillesukker eller kanel etc, kan du blande det i sukkeret.
– Og det ville jeg egentlig også gøre, hvis det er flydende smag, du tilsætter.
God fornøjelse med dem:-)
Kh Lene
Susanne
Hej Lene
Kan man bage 2 bageplader marengs på samme tid og skal bagetid forlænges?
Lene Tranberg
Hej Susanne:-)
Ja, det kan du sagtens. Bagetiden er ca den samme – alt efter marengsens størrelse.
God fornøjelse:-)
Kh Lene
Betty Andersen
Tak for den fornemme gennemgang af marengs. Nu lykkes jeg med dem hver eneste gang.
Bare tak.
Lene Tranberg
Hej Betty:-)
Det er skam mig, der takker, fordi du læser med.
Ha’ en dejlig weekend.
Kh Lene
Gitte
Hej, sidder lige og kigger på din opskrift, er det rigtigt forstået at du først kommer flormelisen i efter at æggehvider og sukker er pisket sammen…?
Lene Tranberg
Hej Gitte:-)
Ja, det er helt rigtigt forstået. Rigtig god fornøjelse:-)
Kh Lene
Gitte
Mange tak for svar, de blev super fine ;O)
Vh Gitte
Paula Djervad
Hej Lene
Super fin beskrivelse, hvordan kan det være at du bruger både sukker og flormelis ?
Hvor meget smag i form af tørre kryderier vil du mene man ska bruge ?
Pft Paula
Lene Tranberg
Hej Paula:-)
Det med krydderier er lidt et smagsspørgsmål. I mine græskarmarengs bruger jeg 1/2 tsk krydderi til 45 g æggehvide.
Jeg bruger både sukker og flormelis, fordi det giver det bedste resultat (sukkeret bliver helt opløst) og den bedste smag (de bliver tilpas søde). Flormelis er nemt at vende forsigtigt i de stive hvider uden at ødelægge luftigheden:-)
Kh Lene
Naja
I din opskrift på bogstav kage hvilken type hdr du brugt til de marengs? Jeg har forsøgt at lave dem med striber, men striberne smitter af selvom det hvide er helt tørt og knasende. Jeg skulle meget gerne bage 2 eller tre plader. Men jeg er bange for at det kikser.
Lene Tranberg
Hej Naja:-)
Selvom det hvide er tørt og knasende, skal du bare lade dem tørre videre, til farven også er tør. Pas dog på med at putte for tykke striber i posen, for så tager det evigheder. Der sker ikke noget ved at lade marengs tørre i mange timer.
Vejret kan også spille ind, for nu hvor det har regnet så meget, kan der være en del fugt i luften. Det vil marengs hurtigt suge til sig. Derfor er det vigtigt, at du putter dem i en tætsluttende dåse, når de er kølet af;-)
Du kan sagtens tørre 2-3 plader i ovnen på én gang med varmluft.
Min tyl er sådan en, som den er nummer to fra venstre på dette billede:-) https://www.metteblomsterberg.dk/webshop/sproejteposer-og-tyller/product/blomsterbergs-tyllesaet-6-stk
God fornøjelse med dem:-)
Kh Lene
Naja
Der skulle stå tyle har du brugt
Jeanette
Der var tyggegummi i mine da jeg tog dem ud, men efter et par dage i kagedåse er de helt pulveriserede. Ved du hvad dette skyldes?
Lene Tranberg
Hej Jeanette:-)
Hmm, det har jeg ikke hørt om før.
Mener du ‘pulveriserede’ som om de er tørret yderligere ud og knust?
I de her dage med høj luftfugtighed plejer det at være det modsatte, som gør sig gældende, nemlig at marengsen suger fugt fra luften.
Kh Lene
Natasja
Hej Lene
Hvis jeg vil lave små mini marengs, men samtidig gerne vil have lidt tyggegummi indeni. Er det muligt ?!
Hvor lang tid og hvor mange grader tror du så de skal have i ovnen ?
Vh. Natasja
Lene Tranberg
Hej Natasja:-)
Hvis man gerne vil have tyggegummi i marengs, skal de bage i kortere tid ved højere temperatur.
Mine store marengs bager jeg ved 150 grader i 25 minutter.
https://bagvrk.dk/store-marengs/
Det er nemmere at få tyggegummi i store marengs end i små, hvor varmen når hurtigere ind til midten.
Jeg har ikke noget bud på, hvor lang tid små marengs skal have, for jeg har ikke prøvet det. Jeg er bange for, at de nærmest “eksploderer” i ovnen og ikke bliver særlig pæne…
God fornøjelse med eksperimenterne;-)
Kh Lene
Diana
Hey
Har du erfaring med sukkerfri marengs?
Syntes de bliver hvinende søde/kolde i smagen og bagerierne er også anderledes….
Lene Tranberg
Hej Diana:-)
Nej, det har jeg desværre slet ingen erfaring med.
Jeg tror, den her ville være et godt bud: https://www.helsam.dk/opskrifter/bagvaerk/marengskys
Kh Lene
Nikita
Hvor lang tid vil du mene de kan holde sig efter bagning? Og kan man sprøjte dem ud som blomster? ☺️
Lene Tranberg
Hej Nikita:-)
Marengs kan sagtens holde sig flere måneder i en tætlukket kagedåse.
Du kan sagtens sprøjte dem ud som blomster. Bare slå dig løs;-)
Du kan evt finde inspiration ved at søge på meringue flowers på Pinterest.
God bagelyst!
Kh Lene
Helle Sommer
Endelig lykkedes jeg med marengs!
Jeg danser foran min ovn, fordi de blev så fine.
Tusind tak:-)
Lene Tranberg
Hej Helle:-)
Sikke en dejlig besked:-)
Sejrsdanse, når man (endelig) lykkes med noget, er de allerbedste.
God weekend!
Kh Lene
Helle
Kan jeg gøre marengsmassen klar et par timer før jeg skal bruge den
Lene Tranberg
Hej HelLe:-)
Beklager det meget sene svar.
Du kan ikke gøre marengsmassen klar så længe før, du vil bruge den. Så mister den noget af sin luftighed.
Jeg håber, du trods alt fik bagt gode marengs?
Ha’ en dejlig weekend.
Kh Lene
Helle Christine Kildegård
Så er der tre slags kys i ovnen. Den første plade stod og ventede med at blive bagt indtil jeg havde tre plader klar. Det er faktisk den, som føles tyggegummi- agtig efter 2 1/2 t i ovnen. Den har stået i midten hele tiden. De to andre har jeg byttet rundt.
Nå, jeg giver alle tre plader lidt længere tid og krydser for knasende kys.
Pyntet med glimmer og smagt til med smag. Jordbær, mynte og kaffe. Og desuden noget pastafarve i jordbær og mint
Lene Tranberg
Hej Helle:-)
Hvis marengsen ikke er tør, så tøv ikke med at give dem længere tid i ovnen. Nogle gange er de længere om at tørre, især hvis der er farve i eller udenpå.
Dejligt, de lykkedes for dig:-)
Ha’ en skøn weekend.
Kh Lene