[Reklame for Valsemøllen. Læs mere nederst i indlægget.] En madpakke skal mætte. Den skal ikke bare være en lille ting, som udfylder lidt af et stort hul i maven. Den skal udgøre et hovedmåltid. Grove sandwichboller er et godt bud på en sådan madpakke.
Grove sandwichboller giver mere gods i madpakken. Hvedekerner, havregryn, havreklid og fuldkornsspelt gør deres til, at du forbliver mæt i længere tid.
Til gengæld giver en fugtig dej med kærnemælk det, som gør, at mine boller holder sig friske i flere dage. Som altid.
Valsemøllen
Valsemøllen har valgt mig som en af deres ambassadører i 2020. Det betyder, at jeg får lov at afprøve nogle af deres nyheder som en af de allerførste.
Jeg er meget beæret over ambassadørskabet. Valsemøllen udvælger nemlig ud fra bageglæde. Og det har jeg.
Jeg elsker at få lov at formidle den viden, jeg samler op fra mine timer i køkkenet. Jeg begejstres, når noget lykkes, og glæder mig til at dele det med dig, som læser med.
Når noget mislykkes, prøver jeg igen en anden dag. Der skal måske rettes lidt i opskriften eller fremgangsmåden. Men jeg lægger det aldrig på bloggen, før jeg er lykkedes med det 100%. Det er din garanti for at finde opskrifter, som virker i et almindeligt køkken.
Ambassadørskabet betyder også, at mine opskrifter fra tid til anden markeres som reklame på bloggen. Det bliver de, fordi jeg fx har modtaget kerner og mel til denne opskrift som gave fra Valsemøllen.
Forbrugerombudsmanden kræver, at indhold med gaver tydeligt reklamemarkeres. Men alle meninger er stadig mine egne og helt uforbeholdne.
Vil du bage andre grovboller, skulle du prøve mine fibersnegle.
Cross Nationals løbet
I weekenden afviklede vores motionsklub et løb for danske eliteløbere i den nærliggende skov. Det var et stafetløb under Dansk Atletikforbunds Cross Nationals løb.
Skoven er kuperet og ruten på knap en kilometer var meget udfordrende med høje bakker, nedløb og sving. Alligevel var den hurtigste omgangstid 3 minutter og 13 sekunder! Det er sindssygt hurtigt for så svær en rute som denne.
Klubbens medlemmer skulle selvfølgelig hjælpe til som vejvisere, samaritter, nummeruddelere osv. Og eftersom løbet startede kl. 13, havde jeg lovet at bage grove sandwichboller til os, hvis min mand smurte dem;-)
De grove sandwichboller
Jeg kunne også have kaldt bollerne for grødboller. Kerner og havregryn blev nemlig kogt op og fik lov at trække, så det var en tyk grød, da det blev rørt i dejen.
Grødboller er i min tankegang en morgenmadsbolle, hvor jeg synes, disse boller gør sig bedre som sandwichboller. Det må du gøre helt, som du vil.
Fordi jeg skulle bage dobbelt portion, havde jeg flere forsøg til at afprøve hævning og formning af dejen, indtil bollerne var perfekte.
En perfekt bolle (for mig) er hævet flot op, den er luftig, og den holder sig godt i et par dage. Især det med hævningen og afbagningen tog et par forsøg, før det sad lige i skabet.
En sandwichbolle skal ikke blive for høj. Derfor brugte jeg “burgerbolletricket”, hvor bollerne først hæver i 20 minutter, derefter presses de flade og hæver igen. På den måde får man store boller med en lidt flad top ligesom på købte burgerboller.
Som alle mine andre boller er grove sandwichboller fryseegnede. Du kan roligt bage en stor portion og lægge de fleste i fryseren. Tag dem ud af fryseren om aftenen, hvis du skal smøre madpakke om morgenen. Så er de tøet op og helt perfekte til at fylde i.
Grove sandwichboller
Ingredienser
- 60 g Valsemøllen knækkede hvedekerner
- 60 g havregryn
- 2½ dl vand
- 50 g smør
- 2½ dl kærnemælk
- 25 g gær
- 25 g Valsemøllen havreklid
- 100 g Valsemøllen speltmel fuldkorn
- 400 g Valsemøllen sigtet speltmel
- 2 tsk groft salt
- Drys: Havreklid
Sådan gør du
- Bland knækkede hvedekerner, havregryn og vand. Kog det op i en lille gryde, tag den af varmen, og lad det trække under låg i 30 minutter. Tilsæt smørret, og lad det smelte i den varme grød.
- Skrab grøden over i en røreskål. Bland kærnemælken i, og mærk efter, at grøden ikke er varmere end lillefingervarm. Smuldr gæren og rør det ud i blandingen.
- Vej havreklid og mel af. Bland det med salt og tilsæt det ad et par omgange, mens der æltes grundigt.
- Lad røremaskinen ælte dejen ved lav-medium hastighed i ca. 10 minutter, til dejen slipper skålens sider, men dejen stadig er klistret.
- Dæk skålen til med en opklippet frysepose, fastgjort med en elastik og lad dejen hæve på køkkenbordet i ca. 45 minutter til dobbelt størrelse.
- Skrab dejen ud på et let meldrysset bord og fold den ind over sig selv et par gange. Del dejen i 12 (vej den af på ca. 100 gram), stram dejen op og tril den til boller. Brug så lidt ekstra mel som muligt, men selvfølgelig uden at du klistrer helt til i dej;-)
- Hæld havreklid ud i et tyndt lag på en tallerken. Vend bollerne med samlingen opad og dyp dem i havreklid. Tryk dem fast ned mod tallerkenen, før du vender bollen om og sætter den med drysset opad på en bageplade klargjort med bagepapir.
- Læg et hårdtopvredet viskestykke over bollerne, og lad dem hæve 20 minutter på køkkenbordet.
- Fjern viskestykket, læg et stykke bagepapir henover bollerne og tryk dem flade med et skærebræt eller en bageplade, så de max er 1 cm tykke og står helt tæt på pladen. Fjern det øverste bagepapir.
- Læg igen viskestykket over bollerne, og lad dem efterhæve 45 minutter på bagepladen.
- Imens varmer du ovnen op til 220° (alm. ovn, ikke varmluft). Sæt bollerne ind i nederste tredjedel af ovnen, smid en spiseskefuld vand ind i ovnen (gerne i fx en støbejernstallerken, som du har varmet op sammen med ovnen, så ovnens bund ikke tager skade) og luk straks ovnlågen.
- Bag de grove sandwichboller i ca. 17 minutter. Åbn kort ovnlågen efter 5 minutters bagetid for at lukke dampen ud.
- Dæk de varme boller til med det fugtige viskestykke, mens de køler af, så dampen bevares inde i bollerne og holder dem friske i længere tid. Lad dem afkøle helt på en bagerist, stadig under viskestykket.
Noter
PS: Kerner og mel har jeg modtaget som gave fra Valsemøllen. Jeg har ikke tjent en krone på at skrive dette indlæg og bruge ingredienserne, men Forbrugerombudsmanden kræver, at alle opslag med omtale af gaver tydeligt markeres, så du ved, at jeg har fået det gratis. Du finder linket til Valsemøllens produktsortiment her.
Maj-Britt Houen Andersen
Hej Lene.
jeg har i dag bagt disse sandwichboller. Men jeg havde ikke speltmel så brugte alm. hvedemel. Dejen var meget klistret. Kan det passe at man skal bruge mere hvedemel i opskriften end hvis man bruger speltmel. Jeg synes at kunne læse mig lidt frem til det men ikke hvor meget mere, hvis det nu er tilfældet.
Ellers en lækker sandwichbolle der mætter, og det må det jo meget gerne når de skal med i ungernes madpakker.
Mvh. Maj-Britt
Lene Tranberg
Hej Maj-Britt:-)
Det er helt korrekt, at almindeligt hvedemel suger mindre væde end speltmel. Jeg har ikke en tommelfingerregel for, hvor meget mere mel, der skal i. Det er altid noget, jeg føler mig frem til.
(Ligesom hvis man udelader havregrynene, skal der også mere mel i.)
Mine deje er nok lidt mere klistrede, når de sættes til hævning end mange andres, fordi jeg hellere vil ælte lidt mere mel ind efter første hævning, hvis det er nødvendigt end ende op med tørre boller;-)
Det skal selvfølgelig ikke være sådan, at du klistrer hele køkkenet ind i dej, men den må gerne være blød og lidt klistret.
God bagelyst;-)
Kh Lene
Maj-Britt Houen Andersen
Hej Lene.
Tak for svar. Jeg prøver at tilsætte mere hvedemel næste gang de skal bages. For de er som sagt mega gode.
Mvh Maj-Britt
Lene Tranberg
Hej igen:-)
Ja, det er de faktisk. Jeg må snart bage dem igen:-)
Kh Lene