Pita betyder fladbrød. Det græske fladbrød stammer (naturligvis) fra Grækenland og Middelhavslandene, hvor det bruges til at dyppe i tzatziki, hummus etc. På dansk er pitabrød et brød, som er hult indeni, så man kan fylde det op med alskens fyld.
Jeg har den mest fantastiske opskrift på traditionelle, hule pitabrød. Den er godt forklaret, der er en instruktionsvideo til, så du kan bage pitabrød, som er mange gange bedre, end dem man køber.
De gange, jeg har været i Grækenland, er det ikke de hule pitabrød, jeg har fået serveret til tzatzikien. (Vil du lave en lækker tzatziki, skal du lave den her.) Det har været græske fladbrød, som er bagt på panden i stedet.
Når fladbrødet bages på en pande i lidt olie, får det en anden smag, end når det bages i ovnen. (Ligesom hvis du forestiller dig forskellen på en hakkebøf, som er stegt på en pande, sammenlignet med en, som er stegt i ovnen uden fedtstof.)
En varm stegepande kan godt gøre det ud for et bagestål. Især hvis du har en støbejernspande. Den holder godt på varmen, så du skal ikke knalde den op på fuld varme på komfuret.
Det tilfældige pitabrød
En god del af mine græske fladbrød pustede sig op under bagningen på panden. Det havde jeg ikke regnet med, og jeg kalder dem derfor “tilfældige pitabrød”.
Når først panden er godt og jævnt varm, og dejen lægges på, puster fladbrødet sig op, så det bliver til et hult brød. Det var dog ikke alle brødene, som blev hule. De første svulmede ikke op, men blev dog tykke og luftige, men med mere uregelmæssige hulrum.
Da vi ikke skulle bruge dem til at putte fyld i, men blot til at dyppe i tzatzikien og spise til vores souvlaki grillspyd, gjorde det ikke noget.
Græske fladbrød
Det tager kortere tid at lave græske fladbrød, fordi de ikke skal rulles ud så mange gange og hvile som mine traditionelle “danske” pitabrød.
Du skal dog stramme dejen op til en bolle og trille den rund under en hul hånd. Hvis du ikke ved, hvordan du gør det, kan du se videoen ved pitabrødene.
Hvis du vil, kan du stege dem sammen med krydderurter på panden, men du kan også tilsætte lidt tørret timian, rosmarin eller oregano til dejen, så du kan lege med smagen.
Græske fladbrød er et smagfuldt brød, som holder sig friskt flere dage i en frysepose, men som også kan fryses ned. Du kan derfor godt bage en stor portion, så du hurtigt kan tage dem ud af fryseren, når det bliver grillvejr igen.
Server fladbrødene til al slags grillmad, men især grillspyd, en lækker salat (som fx den her græske salat) eller til en god suppe.
Græske fladbrød eller græsk pita
Ingredienser
- 130 g yoghurt naturel
- 2½ dl varmt vand
- 25 g gær
- 1 spsk olivenolie
- 550 g Valsemøllen Tipo 00 mel
- 1½ tsk groft salt
- 1 tsk sukker
Sådan gør du
- Bland yoghurt og det varme vand. Tjek, at det ikke er varmere end lillefingervarmt, før du smuldrer gæren ud i det, og rører det glat sammen med olivenolien.
- Bland mel, salt og sukker. Ælt ⅔ af melet ind i de våde ingredienser. Brug gerne K-spaden i din røremaskine. Så bliver det hurtigere blandet.
- Skift til dejkrogen, og ælt resten af melet ind i dejen. Ælt dejen i 12-15 minutter, til den er blank og smidig. Brug ikke mere mel, for så bliver dejen tør, og har ikke så nemt ved at hæve op.
- Dæk skålen til med fx en opklippet frysepose, fastgjort med en elastik, og stil dejen til hævning et lunt sted i en times tid, til den har nået dobbelt størrelse.
- Skrab dejen ud på et let meldrysset bord, og ælt den kort igennem. Del dejen i 10 lige store stykker, stram dejen op, og tril dem runde under en hul hånd. Dæk bollerne til med et tørt viskestykke, og lad dem hvile på køkkenbordet i 10 minutter.
- Imens varmer du stegepanden op over medium varme. Den skal være godt og jævnt varm.
- Rul dejbollerne ud til en diameter på ca. 20 cm, en ad gangen. Dejen må ikke hænge i bordet, så sørg for at drysse med mel, hvis dejen klistrer fast. Flyt rundt på dejen, når du ruller den ud.
- Hæld en lille smule olivenolie på panden. Læg dit fladbrød på, og lad det bage i ca. 30 sekunder, før du vender det om. Bag fladbrødet 1-2 minutter på hver side, indtil der er gyldne pletter på det, og det er tykt og luftigt.
- Læg de græske fladbrød på en bagerist, og dæk dem til med et rent viskestykke, så de holder sig bløde og lune, mens du bager resten.
Annette Bonde
Jeg har tilmeldt mig på mail, men der kommer ikke nogen, heller ikke i spam, tror i glemmer at min mail ender på it. a@bonde.it og ikke dk
Lene Tranberg
Hej Annette:-)
Du står i systemet med din .it mail, og jeg kan se, at det seneste nyhedsbrev er sendt til dig den 25.7., men det er ikke åbnet.
Den seneste mail, du har åbnet, var den med Store Bededag i maj.
Jeg skal undersøge, om der er noget, jeg kan gøre herfra:-)
Kh Lene
Pia
Jeg har bagt/stegt disse fladbrød for første gang i dag. De smager godt og jeg kan kun anbefale dem.
Lene Tranberg
Kære Pia:-)
Tusind tak, det var dejligt at høre:-)
Kh Lene