Du har set dem i bagerens vindue, fastelavnsboller med fløde. Du har købt dem. Måske endda i dit supermarked med bagerafdeling. Nogle gange bliver man skuffet… Eller tit, faktisk.
Hvis du spørger mig om min ærlige mening, så er der en grund til at en fastelavnsbolle med fløde koster mellem 30,- og 40,- hos en bager. Hvis du giver mindre, er de ikke værd at spise!
De billige er tit en lille wienerbolle, en lille klat syltetøj og creme, men rigeligt med flødeskum, som ikke smager af noget som helst.
De bedste fastelavnsboller med fløde?
Det her er den bedste fastelavnsbolle, jeg nogensinde har fået!
Min mand er ellers kritisk med fastelavnsboller. Der kan aldrig komme nok creme i. Men med de her fik han kam til sit hår, og aftensmaden blev udsat en time ekstra.
Jeg må også hellere advare dig om, at de her fastelavnsboller er ret store. Måske ser de frosne boller ikke ud af ret meget, men når de først er bagt, måler sådan en basse godt 10 cm på hver led.
De bedste fastelavnsboller i Odense
Det bedste sted at købe fastelavnsboller med fløde i Odense er hos bageriet Wendorff i Asylgade. Deres hindbærbolle er med rigeligt syltetøj, rigeligt creme og en fin afpyntning på toppen.
Jeg var på kagecrawl sammen med de søde bloggerpiger Nicoline fra Det Glade Køkken og Bianca fra Home by Bianca. Vi købte to fastelavnsboller hos Lagkagehuset og to hos Wendorff, delte hver af dem i tre og prøvesmagte. Wendorff vandt prisen for absolut bedste fastelavnsbolle:-)
Du har helt sikkert din egen favorit, der hvor du bor. Men kommer du til Odense, så gå ind til Wendorff. De har virkelig lækre kager og brød.
Kan man bage dem selv?
Ja da! Jeg har skudt genvej med mine fastelavnsboller. Jeg har bagt dem fra frost. Du ved, dem fra Mette Munk, som ligger i frysediskene i alle supermarkeder for tiden.
Vil du gerne selv bage fastelavnsbollerne af wienerdej er det ikke så svært. Jeg har lavet en trin for trin opskrift med instruktionsvideoer, så alle kan være med. Du finder opskriften her.
Det havde jeg ikke energi og overskud til i går. Overhovedet. Jeg vidste godt, at det ville gå sådan, for jeg mødtes med nogle veninder i forgårs, så hele dagen i går lå jeg på sofaen. Alligevel fik vi de lækreste fastelavnsboller med fløde med et minimum af indsats.
Der er creme i fastelavnsbollerne i forvejen. Ikke for meget, men nok til at man kunne nøjes med at lægge glasur på toppen og kalde det en cremebolle.
Eller gå all-in, tilføje marcipan, masser af syltetøj, konditorcreme, glasur og krymmel:-D Jeg er nok ikke den eneste, som lige nu sidder med tænder, der løber i vand, vel?
Det tager alligevel lidt tid at lave fastelavnsboller med fløde
Din vanillecreme skal køle af og sætte sig, før den kan blandes med flødeskummet. Derfor tager det et par timer, før du kan spise dine fastelavnsboller med fløde.
Du kan sagtens lave vanillecremen dagen før eller om formiddagen. Du behøver ikke stå og kigge på den køler af. Derfor er det virkelig de allerlækreste fastelavnsboller, du får med et minimum af indsats.
Jeg brugte en vanille kagecreme fra Dr. Oetker til mine fastelavnsboller og lavede en halv portion. Du kan også lave din egen vanillecreme. Det er ikke ret svært. Du finder opskriften på vanilliecremen nedenfor.
Fordelen ved at bruge pulvercremen er, at den er nem at koge sammen og smager (næsten) lige så godt som en hjemmelavet. Du slipper også for at have to æggehvider til overs, som du ikke får brugt til marengs, selvom du har de bedste intentioner, når du stiller dem i køleskabet. (Læs: Jeg smider dem også ud efter et par dage. Du er ikke alene her;-))
Har du lyst til at bage almindelige, gammeldags fastelavnsboller, finder du min opskrift her. Jeg har også en fantastisk opskrift på åbne fastelavnsboller med P-tærte og peanutbutter.
Fastelavnsboller med fløde
Ingredienser
Vanillecreme
- 1/2 pose økologisk vaniljecreme fra Dr. Oetker
- 2 1/2 dl mælk
eller
- 1,6 dl mælk
- 1 tsk vanillesukker
- 2 æggeblommer
- 50 g sukker
- 15 g Maizena majsstivelse
Fastelavnsboller
- 1 pk Mette Munk frosne fastelavnsboller (4 stk.)
Konditorcreme
- 1 blad husblas
- 2 1/2 dl piskefløde
- Al vanillecremen
Fyld i øvrigt
- 20 g marcipan i tynde skiver
- 4 spsk hindbærmarmelade
Pynt
- Flormelis
- Kogende vand
- 1 tsk mørk kakao
- Frysetørrede hindbær
- Blade af spiselig surkløver
Sådan gør du
Vanillecreme fra pulver
- Bland Dr. Oetker pulveret til kagecreme med 1/2 deciliter mælk i en skål. Bring resten af mælken i kog i en lille gryde. Når mælken koger, hælder du pulverblandingen over i mælken.
- Pisk godt og bliv ved med at røre, indtil cremen har kogt et minuts tid og er tyknet. Hæld al cremen over i en skål. Dæk den til med husholdningsfilm, helt ned på overfladen, så der ikke dannes skorpe, og stil cremen til afkøling.
Eller hjemmelavet vanillecreme
- Bring mælken i kog i en lille gryde. Kom æggeblommerne i en skål og pisk dem godt med sukker og vanillesukker. Sigt maizenaen i, og bland det godt uden at piske.
- Hæld den kogende mælk i æggeblandingen under piskning. Hæld det hele tilbage i gryden og bring det i kog under stadig omrøring. Lad cremen koge sagte i et par minutter, mens du pisker. Pas på, det ikke brænder på. Først bruser cremen lidt op, derefter falder den sammen og bliver tyk.
- Hæld cremen i en skål, dæk den til med husholdningsfilm helt ned på overfladen og sæt den i køleskabet. Lad vanillecremen afkøle helt.
Fastelavnsboller
- Bag fastelavnsbollerne efter anvisningen på pakken. Lad dem køle helt af, før du flækker dem i to.
Konditorcreme
- Læg husblassen i blød i koldt vand i 20 minutter. Varm tre spiseskefulde af fløden op i en lille gryde. Tag gryden af varmen. Tryk husblassen fri for vand og læg den i gryden, så den smelter i fløden. Bland den godt med de tre skefulde fløde, og lad husblassen afkøle til højest lillefingervarmt.
- Pisk resten af fløden, til den danner store, bløde toppe. Den må ikke piskes helt stiv.
- Pisk vanillecremen godt igennem, så den er glat. Når husblassen er afkølet, tager du en spiseskefuld flødeskum og rører godt ud i husblassen. Det sænker temperaturen, så du undgår trævler i cremen.
- Tjek, at blandingen ikke er varmere end håndvarm. Ellers kan du røre lidt vanillecreme ud i husblasblandingen. Hæld husblassen i vanillecremen i en stråle, mens du pisker, til det er blandet godt.
- Vend nu ¼ af flødeskummet i din vanillecreme, til cremen er jævn. Fortsæt med at vende resten af flødeskummet i ad et par omgange. Vend det nænsomt i med en dejskraber, så du ikke presser luften ud af flødeskummet.
- Fyld konditorcremen, som det nu er, i en sprøjtepose, klargjort med en stor, åben stjernetyl, og læg sprøjteposen i køleskabet i en halv times tid, til cremen er mere fast og til at sprøjte ud.
Fyld og pynt
- Læg fastelavnsbollebundene på et kagefad. Fordel de tynde marcipanskiver på dem. Læg en spiseskefuld hindbærsyltetøj på hver bund og smør det næsten ud til kanten.
- Sprøjt konditorcremen ud på syltetøjet i fine spiraler.
- Rør en lidt tyk glasur af flormelis, mørk kakao og kogende vand. Fordel glasuren på de fire toppe. Pynt med frysetørret hindbær og blade af surkløver, før du forsigtigt lægger kagetoppene ovenpå bollerne.
Malene
Mums! De ser gode ud. Hjemmelavede fra scratch eller ej 🙂
Lene
Tak, Malene:-)
De er monstergode!
Kh Lene
C and the City
Og til de dage du ikke orker at bage:
Rises har de suværent bedst!
Jeg har selv testet hele byens udvalg 😉
Lene
Tak, Christina:-)
Det er vist de sidste, jeg mangler at smage! Ellers har jeg også undersøgt fastelavnsbollemarkedet grundigt;-)
Hvilken variant skal jeg gå efter hos Rise?
Kh Lene
Anette
Hvor ser det bare lækkert ud!
Lene
Tusind tak, Anette:-)
Kh Lene
Stine
Mums – heldigt jeg købte Mette munk, da de var på tilbud i Rema
Lene
Hej Stine:-)
Ja, man har lov at være heldig;-) Jeg hamstrede i SuperBrugsen i dag, hvor de stod til 10,- pr pakke.
Kh Lene
Iben Nygaard
Hej. Har prøvet at lave konditorcreme to gange nu og det bliver flydende hver gang. Vanillecreme laves af pulver – første gang blev det kogt, som det stod i opskriften, men det blev aldrig tykt. Anden gang blandede jeg bare pulver og mælk og det tyknede korrekt.
Første gang brugte jeg et blad husblas og anden gang 1,5 blad. Uden held nogen af gangene. Selvom vanillecremen var tyk anden gang, blev det flydende, da jeg blandede husblas og flødeskum.
Nu ved jeg ikke lige, hvad jeg mere skal forsøge…
Lene Tranberg
Hej Iben:-)
Du skal huske at lade konditorcremen sætte sig i køleskabet, før du fylder den i fastelavnsbollen. Det er der, husblassen stivner cremen.
God fornøjelse med projektet.
Kh Lene
maja
ser lækkert ud, jeg ville bare høre hvorfor du koger cremepulveren, gør det den mere bagefast? jeg synes det dr. oetker kagecreme jeg har ikke er særlig bagefast da det flyder ud.. der står på pakken bare pisk med koæd mælk pg sæt på køl
Lene Tranberg
Hej Maja:-)
Dr. Oetker har tre forskellige typer cremepulver.
Den, du nok bruger, hedder kagecreme med vaniljesmag. (Orange pakke med tre breve.) Den er ikke bagefast, men egner sig til lagkagecreme.
Den, jeg har brugt i opskriften her, er den økologiske vanilje kagecreme. Den skal koges op og kan laves bagefast. Det er et brev med grøn top.
Den tredje mulighed er Bagestabil kagecreme. Den skal piskes med mælk og ikke koges. Den har en guldfarvet top på pulverbrevet.
Jeg håber, det besvarede dit spørgsmål.
Kh Lene
Heidi
Hvorfor kommer du husplads i konditor cremen hva gør den det har jeg aldrig gjort. Jeg laver min vaniliecrem på hvede mel ved ikke om det gør en forskel den er pæn tyk kan ikke lide smagen af den med marizena og mormors opskrift er med hvedemel den er også bagefast i fx gameldags fastelavnsboller
Lene Tranberg
Hej Heidi:-)
Husblassen er ikke i vanillecremen, men i det, der hedder konditorcremen, nemlig når vanillecremen blandes med flødeskummet.
Der er husblas i for at afstive flødeskummet, så det lægger sig flottere i mønsteret og holder formen.
Du kan fint lave vanillecremen med hvedemel i stedet for Maizena, hvis du foretrækker det.
Min vanillecreme med Maizena er også bagefast, og jeg bruger den bl.a. som fyld i gammeldags (lukkede) fastelavnsboller.
Ha’ en dejlig dag:-)
Kh Lene
Pia
Hej Lene
Kan man lave konditorcremen nogle dage i forvejen, eller bare dagen i forvejen? Eller bliver den kedelig?
På forhånd tak 🙂
Pia
Lene Tranberg
Hej Pia:-)
Du kan sagtens lave cremen dagen før. Det sker der ikke noget ved.
God bagelyst:-)
Kh Lene
Jannie
Hej Lene
Har du en opskrift på fastelavnsboller med købt bitter/wienerdej af den slags, man køber i en rulle?
Jannie
Butterdej selvfølgelig 🙃
Lene Tranberg
Hej Jannie:-)
Nej, desværre ikke. Jeg har ikke prøvet at bage fastelavnsboller af butterdej.
Ha’ en dejlig søndag.
Kh Lene