Verdens bedste brownie – med kokosmousse

August har inviteret gæster til halloween. Et par drenge fra klassen, som han skal ud at trick-or-treat’e sammen med, og ind imellem skal de have aftensmad. Jeg vil lave en lasagne med et uhyggeligt ansigt. Men der skal selvfølgelig også være en kage af en slags. I år bliver den ikke lige så stor og uhyggelig som sidste års blodige kage med glaze. Der er også grænser for, hvor meget man kan spise til dessert efter lasagne. Men en blød, saftig brownie kan alle li’.

Brownie

Jeg købte nogle halloween-støbeforme for et stykke tid siden. Jeg forsøgte at bage chokoladekage i dem, men kagerne gik totalt i stykker, da jeg forsøgte at få dem ud. Jeg tænkte, det ville gå bedre med en mousse, som kunne støbes i formen og derefter komme i fryseren, før den skulle vendes ud. Det blev til denne dessert, brownie med kokosmousse.

Brownie med kokosmousse

Jeg var på et spændende kursus i weekenden, hvor den dygtige fotograf, Pia Enghild øste ud af sine tips og tricks til et godt madfoto. Jeg håber, resultatet kan ses på mine billeder i nærmeste fremtid, efterhånden som jeg får øvet mig. Pia havde bagt en brownie, som hun ville tage billeder af sammen med os, men hun var slet ikke tilfreds med sit resultat. Hun havde tidligere fået kørt en brownie i taxa fra København for at tage billeder af den, og havde nøje fulgt den opskrift, hun havde taget billederne til. Men resultatet var slet ikke blevet, som hun havde forventet.

Brownie

Hun ærgrede sig. Hun svor, at hun aldrig ville prøve den opskrift igen. Og det er jo sådan, det er. Hvis man ikke får kagen til at lykkes, når den ikke ligner billedet, hvis der er uklarheder i opskriften eller hvis den bare ikke bliver, som man forventer, så prøver man jo ikke opskriften igen. Måske besøger man aldrig hjemmesiden eller bloggen igen. Møgærgerligt, hvis siden ellers bugner af gode opskrifter? Derfor håber jeg, at du, kære læser, sender mig en besked eller smider en kommentar under mine indlæg, hvis du har spørgsmål, eller hvis der går et eller andet galt undervejs. Jeg vil gerne svare dig – og jeg vil gerne have, at du kommer igen.

Brownie

Der er noget, der hedder forventningsafstemning. Pia havde smagt kagen på forhånd, så derfor havde hun en klar forventning til, hvordan kagen skulle smage. Hvis hun nu ikke havde smagt den før, men forventede, at kagen skulle være svampet og lækker, og hun så endte ud med en mere kageagtig brownie (som der er nogen, der godt kan li’), levede den ikke op til hendes forventninger, og hun ville blive skuffet.

Min yndlingsbrownie er blød og lidt snasket. Blød i midten. Ikke hævet og kageagtig. Heller ikke tør. Hvis du gerne vil have en anden slags brownie end det, må du finde en anden opskrift. For ellers bliver du skuffet.

Brownie

Jeg bagte min brownie i en lille bradepande på 21×31 cm. Stykkerne skulle nemlig blive store nok til, at der var plads til kokosmoussen ovenpå. Du kan sagtens putte andre nødder i dejen, hvis du vil. Jeg er bare lidt vild med valnødder. Opskriften på kokosmoussen finder du under brownien.

Brownie

  • 190 g smør
  • 260 g mørk chokolade, grofthakket
  • 450 g sukker
  • 5 æg
  • 2 spsk. olie
  • 45 g mørk kakao
  • 120 g mel
  • 80 g valnødder

Tænd ovnen på 200 grader (alm. ovn, ikke varmluft). Klargør en lille bradepande på 21×31 cm ved at lægge bagepapir i den. Jeg smurte bradepanden og lagde først et tilklippet stykke på den ene led, og derefter på den anden led. Det gør det nemt at tage brownien ud, når den er kold. Du kan også gøre bagepapiret vådt og vride det op som en karklud. Så er det også nemt at få papiret helt ud i hjørnerne.

Brownie

Nøddernes smag fremhæves, når de ristes, før de bruges i kagen. Rist valnødderne i den varme ovn i 8-10 minutter. Rør i dem undervejs. Gnid nødderne i et rent viskestykke, til de brune hinder falder af. Hak nødderne groft.

Reducer varmen til 175°, stadig alm. ovn.

Denne dej skal ikke piskes med håndmixer eller køkkenmaskine. Du skal kun bruge et håndpiskeris og en dejskraber. Sigt mel og kakao sammen i en skål.

Smelt smør i en lille gryde, lad det bruse op. Tag gryden af varmen og hæld den hakkede chokolade i. Lad det stå et øjeblik, før du rører det sammen, så du har en homogen chokolademasse. Hæld sukkeret i en skål og tilsæt chokoladen. Rør godt i sukkeret. Tilsæt æggene ét ad gangen og rør godt imellem hvert æg. Bland olien i.

Brownie

Bland valnødderne i det sigtede mel. Tilsæt melet ad to omgange og brug dejskraberen til at vende melet ind i dejen. Rør ikke for meget, for så bliver kagen tung og kompakt.

Brownie

Hæld dejen i den lille bradepande og bag din brownie i nederste tredjedel af ovnen i ca. 30 minutter. Når du stikker en trætandstikker ned i midten af kagen, skal der være fugtige krummer på, når du trækker den op. Tandstikkeren må ikke være ren, for så har kagen fået for meget. Kagen skal virke underbagt.

Brownie

Lad din brownie afkøle helt, før du tager den ud af formen og skærer den i pæne firkanter. Det gøres nemmest ved at tage en skarp kniv med et tyndt blad (fx. en forskærerkniv), dyppe den i varmt vand, før du tørrer vandet af og lægger ét snit i kagen. Vask kniven af for kage, dyp den i varmt vand igen og skær i kagen…

En brownie kan sagtens fryses, hvis du ikke får spist det hele.

Kokosmousse

  • 6 blade husblas
  • 1 dåse kokosmælk, ikke light
  • 1 ds. sødet, kondenseret mælk
  • 1½ tsk. vanillesukker
  • 2½ dl. piskefløde
  • Evt. frugt- eller pastafarve

Læg husblas i blød i koldt vand i 20 minutter. Ryst dåsen med kokosmælk. Hæld kokosmælken i en lille gryde, knug vandet af husblassen og kom det i gryden. Varm kokosmælken, indtil husblassen smelter, men ikke længere. Hæld kokosmælken i en skål og tilsæt vanillesukker og kondenseret mælk.

Lad kokosmassen køle af til stuetemperatur. Pisk fløden til bløde toppe og bland ca. 1/3 over i kokosmassen. Rør godt, til det er jævnt. Vend forsigtigt kokosmoussen sammen med resten af flødeskummet, så du bevarer fløden så luftig som muligt. Der bliver ca. 1,2 liter mousse. Skyl dine silikoneforme med koldt vand og stil dem på en plade, som kan gå i fryseren.

Kokosmousse

Du kan sagtens farve moussen, hvis du vil. Jeg fyldte først de forme, hvor moussen skulle være hvid. Jeg farvede resten af moussen med lidt orange pastafarve og fyldte i formene med græskarrene. Til sidst farvede jeg resten af moussen med lidt sort frugtfarve og fyldte formene til de sorte katte op.

Fyld moussen i formene og sæt dem i fryseren i minimum 3 timer. Når moussen er frossen, er det nemt at få figurerne ud. Træk i hjørnerne af formen, indtil kanterne slipper, og tryk dem derefter ud.

Brownie med kokosmousse

Opbevar moussen i fryseren indtil en halv time før servering. Læg dem på et stykke brownie og læg evt. lidt frugt eller en edderkop ved siden af;-)

8 Replies to “Verdens bedste brownie – med kokosmousse”

    1. Hej Anne-Lise:-)
      Du mener de forme, jeg støbte moussen i? Dem har jeg købt i Imerco.
      De superfine glaskopper købte jeg i Ikea i går. De kostede 9,- pr. kop og 12,- for to kork-underkopper. Så billigt, at jeg burde have købt mange flere:-)
      Ha’ en dejlig aften!
      Kh Lene

  1. Ej, hvor lyder det lækkert! Jeg har ingen forme, så det må jeg vidst lige have fat i og så afprøve opskriften.

    1. Hej Nina:-)
      Ellers kan du lægge bagepapir i en form/lille bradepande, hælde moussen i og sætte den i fryseren til den er frossen, og så enten varme en udstikker-ring op og stikke moussen ud – eller skære den i firkanter med en varm kniv. – Og så sætte stykkerne i fryseren igen, til du skal bruge dem.
      Medmindre du mangler en undskyldning for at købe silikoneforme, for så gør du jo bare det;-)
      God aften!
      Kh Lene

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *