Verdens bedste lasagne laves på min måde;-)

Vi bruger ikke samme opskrift, når vi laver lasagne her i huset. Morten bruger Jamie Olivers, jeg bruger “min egen”. Det er ligesom med boller i karry. Jeg laver den altid på samme måde, men har aldrig skrevet opskriften ned, for den ligger bare i hånden. Men nu er den tilgængelig for dig også, for min opskrift er faktisk for god til kun at være i mit hoved.

Lasagne

Det er nogle gange en god øvelse at beskrive, hvordan man gør og hvor meget man putter i, for man bliver mere opmærksom på det, man laver. Mere nærværende og mere nøjagtig.

Det tager tid at lave min lasagne, for den skal helst stå og trække et par timer, før den bliver rigtig god. Lasagnen får lov at sætte sig, samle sig og blødgøre lasagnepladerne. Du kan sagtens lave en ekstra stor portion kødsovs – eller bolognese, som den jo hedder – og samle lasagnen efter aftensmaden. Bare stil den i køleskabet til næste aften, bag den og vupti har du slow food lasagne på “et øjeblik”:-)

Lasagne

I anledning af halloween lavede jeg et ansigt på toppen. Og dobbelt portion lasagne. Det er selvfølgelig bare pjat, og sådan serverer jeg den ellers ALDRIG. Men har du lyst, så gør det endelig. Jeg tegnede ansigtet op med en tandstikker i det øverste lag bechamelsauce, dryssede med parmesan, tegnede konturerne op med chilisauce (kunne godt have været ketchup) og satte skæve tænder af gulerod i munden og jalapeños og oliven som øjne. Øjenbrynene var lidt persille, men brug fantasien. Du kan lave hvad som helst. Også en klassisk lasagne uden noget pjat;-)

Lasagne

Jeg drømmer om et ildfast fad, som passer til købe-lasagneplader, uden at man skal stå og knække hjørner af. Det findes ikke. Eller, jeg har i hvert fald ikke kunnet opstøve et. Så jeg står troligt og knækker lasagneplader hver gang for at den kommer til at se ordentligt ud.

Uanset hvad, er det besværet og arbejdet værd. Jeg hader tør lasagne! Med tørre kanter, der svupper op og ikke er kogt ordentligt. Sådan er denne ikke… Den er blød og cremet med ost i bechamelsaucen – uden at osten trækker lange tråde, når man tager et stykke. Der er aftensmad til 4 personer i denne portion.

Lasagne

Lasagne, 4 personer

Kødsauce

  • 2 spsk. olivenolie
  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 500 g hakket oksekød
  • 1½ spsk. tørret oregano
  • 1 kvist timian eller 1 tsk. tørret
  • 2 laurbærblade
  • 1 ds. hakkede tomater
  • 1 lille dåse tomatpuré
  • Salt og friskkværnet peber

Bechamelsauce

  • 50 g smør
  • 65 g hvedemel
  • ca. ½ liter mælk
  • Revet muskatnød
  • Salt og friskkværnet hvid peber
  • 100 g revet mozzarellaost

Derudover

  • 250 g lasagneplader
  • 35 g hel parmesan

Lasagne

Kødsaucen

Hak løget og hvidløgsfeddene fint. Varm olien i en gryde og svits løgene, uden at de tager farve. Tilsæt kødet og steg det, til det ændrer farve, mens du rører i det af og til.

Hæld tomater og tomatpuré i gryden sammen med krydderurter, salt og peber, og lad kødsaucen simre ved svag varme i en halv time. Smag saucen til.

Bechamelsaucen

Smelt smørret i en gryde. Tilsæt melet og rør godt. Lad blandingen bage lidt i gryden. Tilsæt mælken lidt ad gangen og pisk godt imellem hver gang, så der ikke kommer klumper i saucen. Lad saucen simre i 10 minutter under jævnlig omrøring, så den ikke brænder på.

Smag din bechamelsauce til med muskatnød, salt og hvid peber og rør mozzarellaen i.

Lasagne

Sådan samler du en lasagne

Smør et ildfast fad på 18×25 cm med smør. Læg et lag kødsauce i bunden. Læg lasagneplader ovenpå. Læg dernæst et lag bechamelsauce og igen lasagneplader. Fortsæt på denne måde, indtil du har opbrugt al kødsauce og bechamelsauce.

Du skal afslutte med bechamelsauce og sikre dig, at alle lasagneplader er dækket, og at saucerne kommer helt ud til kanten. Ellers ender du med de tørre kanter.

Riv parmesanosten på et rivejern og drys den hen over toppen af din lasagne. Sæt husholdningsfilm henover lasagnen og lad den trække i køleskabet i mindst 2 timer. Den kan sagtens stå længere tid i køleskabet.

Lasagne

Varm ovnen op til 200° (alm. ovn, ikke varmluft) og bag lasagnen i 25 minutter. Hæv varmen til 220° og bag den i yderligere 15 minutter. Stik med en kniv i lasagnen, så du er sikker på, at lasagnepladerne har fået nok. Især, hvis du springer trækketiden i køleskabet over og går direkte til bagningen.

Hvis der er risiko for, at din lasagne bliver for mørk, skal du dække toppen til med et stykke sølvpapir.

Lasagne

Hvis I mod forventning ikke får spist det hele, kan lasagne fryses ned eller stilles i køleskabet til dagen efter. Vi har ikke haft en mikroovn i mange år, så i stedet hælder jeg en slat vand i bunden af det fad, lasagnen skal varmes i og sætter et stykke sølvpapir henover. Lasagnen varmes i en 200° varm ovn i ca. 20 minutter. Fjern evt. alufolien de sidste fem-ti minutter. Stik en kniv ind midt i lasagnen og mærk på knivens spids, om den er varm. Så er lasagnen det også;-)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *