Blodappelsiner er noget helt særligt for mig. Da jeg var barn, var det vildt eksotisk i min verden at få en frugt, som havde en anden farve end den, man plejede at se. Derfor er jeg så begejstret for blodappelsiner og har bagt en blodappelsinkage, næsten kun til mig selv.
I år synes jeg, det har været ualmindeligt svært at finde blodappelsiner i Danmark, så når jeg har set dem i Tyskland, har jeg skyndt mig at købe dem. Jeg ved, at Aldi har haft blodappelsinerne i sortimentet. Men du kan dog sagtens bage kagen med almindelige appelsiner også.
Blodappelsinkage
Inspirationen til appelsinblomsterne kom naturligvis fra ananasblomsterne på min Piña Colada lagkage. De blev bestemt ikke grimmere af at blive lavet af blodappelsiner. De er supernemme at lave. Du skal bare have et mandolinjern eller være ferm til at skære frugter i tynde skiver.
Blodappelsiner giver en smuk farve til glasuren på din blodappelsinkage. Glasuren bliver nærmest laksefarvet. Til gengæld tog dejen ikke meget farve, men smagen er der.
Jeg har bagt kagen i den ene halvdel af en kæmpemuffinform. Bunden måler 13 cm i diameter, og kagen er ca. 10 cm høj, så kagen er ikke så stor, som den måske ser ud. Der bliver dog fint 8 stykker kage af den, fordi den er så høj.
Er du vild med appelsin, kan du også bage de små appelsinkager med chiafrø. – Og har du for mange blodappelsiner, kan du både bruge dem til blodappelsinpunch og en blodappelsin-upside-downkage.
Blodappelsinkage med appelsinblomster
Ingredienser
Appelsinblomster
- 1 blodappelsin
Blodappelsinkage
- 190 g blødt smør, stuetemperatur
- 190 g sukker
- 3 æg, str. M/L, stuetemperatur
- 190 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- 1½ tsk bagepulver
- ¾ tsk natron
- 1½ spsk revet blodappelsinskal fra usprøjtede appelsiner
- ¾ dl blodappelsinsaft (ca. 2 blodappelsiner)
Glasur
- 100 g flormelis
- Blodappelsinsaft af en appelsin
Sådan gør du
Appelsinblomster
- Start med appelsinblomsterne. De kan godt laves en dag eller to i forvejen. Vask blodappelsinen grundigt. Skær tynde skiver på 1½ mm tykkelse, og sæt skiverne i en form til minimuffins. Tryk midten af blomsten ned, så den bliver blomsterformet. (Og tryk evt. i midten et par gange under tørringen eller læg lidt vægt i midten af skiven, så den bliver nede.)
- Tør appelsinskiverne i ovnen i ca. 30 minutter ved 120° varmluft, til de er tørre. Lad blomsterne køle af i muffinformen, så de bevarer formen.
Blodappelsinkage
- Forvarm ovnen til 170° (Alm. ovn, ikke varmluft). Klargør din kageform ved at smøre den godt med smør. (Tag en klat på et stykke smørrebrødspapir, og sørg for at komme godt ind i alle formens kanter og hjørner.) Drys formen med et tyndt lag mel. Læg et stykke tilklippet bagepapir i bunden af formen. Sæt din form på en bageplade.
- Vask blodappelsinerne grundigt, og riv skallen fint på et rivejern. Pres saften ud af blodappelsinerne. Du skal bruge ¾ dl. saft.
- Pisk smørret godt med sukkeret. (Jeg bruger K-spaden i min røremaskine, men du kan sagtens bruge en håndmixer.) Rør æggene i ét ad gangen og rør godt imellem hvert æg. Skrab skålens sider ned. Tilsæt appelsinsaften og rør godt.
- Sigt mel, bagepulver og natron sammen i en skål og bland det godt med et piskeris. Bland den fintrevne blodappelsinskal med melet.
- Vend mel i dejen ad et par omgange med lange tag med en dejskraber. Du skal ikke røre for længe, for så bliver kagen kompakt. Det skal kun lige blandes, så der ikke er mere tørt mel.
- Fordel dejen i formen, men fyld ikke mere i, end at den max. er ¾ fyldt. Bag din blodappelsinkage i nederste tredjedel af ovnen i 45-50 minutter. Mærk efter med et trægrillspyd i midten af kagen, om den er gennembagt, eller der følger dej med op.
Pynt
- Lad kagen afkøle helt i formen, før du vender den ud på et fad.
- Rør en tyk glasur af flormelis og blodappelsinsaft. Fordel den på toppen af din kage og pynt med blodappelsinblomsterne.
Skriv et svar