Bananmuffins er en af de allerbedste muffins, jeg kender. De er saftige og svampede, og så er det den allerbedste måde at bruge de brune bananer, som har ligget i frugtskålen lidt for længe. Jo mere modne, jo mere smag.
Opskriften på bananmuffins har fem år på bagen og trængte til nye billeder. Det kan undre, at vi ikke får bananmuffins oftere, for de er så nemme og hurtige at bage, at der ikke er noget at betænke sig på.
Modne bananer
Den eneste udfordring kan være, at finde bananer, som er modne nok. Får du en pose fra Too Good to Go med modne bananer, vil det være oplagt.
Ellers må du gøre som jeg: Læg bananerne et sted væk fra frugtskålen. Ellers risikerer du, at familien når at spise dem, før de bliver modne nok til muffins;-)
Du kan fint bruge frosne bananer til opskriften. Derfor skal du ikke være bange for at få meget modne bananer i overskud, hvis du ikke lige får bagt, når de er på toppen. Skræl bananerne og læg dem i en frysepose, før du fryser dem ned. Så er de lige til at tø op og mose.
Der er så stor forskel på størrelsen af bananer, at “3 bananer” kan være et vidt begreb. Du vil oftere og oftere støde på opskrifter her på Bagvrk, hvor mængden er angivet i gram også. – For hvor store er tre bananer eller to gulerødder?
Bananmuffins eller banankage?
Banankage er lige så nemt at bage som gulerodskage eller kanelkage. (Og hvis du bager dobbelt portion af opskriften her, passer det med en lille bradepande på ca. 25×35 cm. I så fald skal kagen have ca. 45 minutter ved 190°.)
Banankage er en klassiker, som kan gøres en lille smule finere ved at blive bagt i muffinstørrelse og pyntet med chokoladeganache og en skive tørret banan eller chokoladekrymmel.
Du bestemmer, om det er mørk eller mælkechokolade, du bruger.
Når du bager muffins med natron, er det en god idé ikke at have for høj varme i ovnen, aldrig over 175°. Ellers vokser kagerne nemlig for hurtigt og for voldsomt, så de løber ud over det hele. Ved 175° bages kagerne kontrolleret og lige op, så de får den fineste lille top, selvom der måske var lidt for meget dej i formen.
Jeg fylder aldrig formene mere end ¾ op, for så kan dejen ikke være der. Der bliver 12 bananmuffins af opskriften.
Det skal også indskydes, at jeg foretrækker høje muffinforme. Bruger du de lave, almindelige, bliver der 18-20 muffins af opskriften.
Chokolade ganache med smør
Bananerne lå i frugtskålen og var helt perfekt modne til bananmuffins. Til gengæld havde jeg ingen fløde til ganachen. Jeg vovede det ene øje og brugte en teskefuld smør i stedet. Det resulterede i den fineste, bløde, blanke chokoladeganache.
Du skal derfor ikke betænke dig på at bage muffins med chokoladeganache, selvom du ikke har alt det rigtige til opskriften.
Du kan fint bruge yoghurt, skyr eller et andet surmælksprodukt i dejen, hvis du ikke har creme fraiche eller kærnemælk.
Bananmuffins
Ingredienser
- 60 g blødt smør, stuetemperatur
- 125 g sukker
- 1 tsk vanillesukker
- 1 æg str. M/L, stuetemperatur
- 3 modne bananer, ca. 275 g skrællet vægt
- ½ dl creme fraiche eller kærnemælk
- 225 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- 1 tsk bagepulver
- 1 tsk natron
- 75 g grofthakket, mørk chokolade
Chokoladeganache
- 100 g chokolade
- 1 tsk smør
Pynt
- Chokoladekrymmel eller
- Tørrede bananskiver/bananchips
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 175° (alm. ovn, ikke varmluft) og læg 12 papirforme i en muffinform med 12 huller.
- Rør smør, sukker og vanillesukker lyst og cremet. Tilsæt ægget og rør igen. Mos bananerne med en gaffel, bland mosen med kærnemælken og rør det i dejen.
- I en skål blandes mel, bagepulver og natron. Chokoladen hakkes og blandes med melet. Vend de tørre ingredienser i dejen med lange tag med en dejskraber. Du skal ikke piske, så får du kompakte muffins.
- Fordel dejen i de 12 muffinforme. Put ikke mere dej i, end at formene ikke fyldes højere op end ¾.
- Bag dine bananmuffins i nederste tredjedel af ovnen i ca. 22 minutter. Mærk efter med en tandstikker af træ, om kagerne er gennembagte, eller om der følger dej med op.
- Lad dine bananmuffins afkøle 5 minutter i metalformen, før du tager dem ud og lader dem afkøle helt på en bagerist.
Chokoladeganache
- Hak chokoladen fint og smelt den over vandbad. Tilsæt smørret og lad det smelte, mens du rører i ganachen.
- Overtræk de afkølede bananmuffins med chokoladeganachen og drys med chokoladekrymmel.
Karen
Jeg har bagt banan/chokolademuffins idag, skal bruge dem på lørdag. Hvornår må jeg putte ganachen på?
Lene Tranberg
Hej Karen:-)
Har du frosset dem ned? Eller er de i en frysepose? Hvis jeg var dig, ville jeg lægge dem i fryseren, tage dem op lørdag morgen og lægge ganachen på, når de er tøet op.
Når det så er sagt, har jeg selv frosset dem ned med ganache og tørrede bananskiver på, så det kan sagtens lade sig gøre også:-)
God fornøjelse med dem.
Kh Lene
Karen
Jeg har bagt banan/chokolademuffins idag, skal bruge dem på lørdag. Hvornår må jeg putte ganachen på?
Marianne
Hej Lene. Kan jeg bruge frosne bananer? Hilsen Marianne
Lene Tranberg
Hej Marianne:-)
Ja, det kan du sagtens.
God bagelyst:-)
Kh Lene
Marianne
Tak for hurtigt svar
Marianne
Hej Lene
Kan jeg lave disse bananmuffins uden sukker? Det er til en børnehave hvor der ikke må være sukker i.
Og tusind tak for nogle rigtig gode opskrifter
Lene Tranberg
Hej Marianne:-)
Njah, jeg tror ikke, det vil blive godt.
I stedet vil jeg anbefale dig at kigge forbi hos Valdemarsro. Hun har en opskrift på bananmuffins uden sukker:-)
https://www.valdemarsro.dk/hverdagsmuffins-uden-sukker/
God bagelyst!
Kh Lene
Marianne
Tusind tak Lene
Lone Skov Pedersen
Hej Lene tak for dejlig opskrift jeg prøvede i dag at skifte sukker ud med Sukrin Gold og ca 80 g af de 225 g mel blev skiftet ud med fuldkornshvedemel. Dette med stor succes
Hilsen Lone
Lene Tranberg
Hej Lone:-)
Det glæder mig meget:-)
Tusind tak for tilbagemeldingen.
Kh Lene
Katrine
Plejer at brug den her opskrift https://www.maduniverset.dk/opskrift/bananmuffins-ii, men da jeg så din opskrift med chokolade på toppen er bananmuffinen bare blevet endnu mere lækker 🙂 som om chokoladen giver kagen det sidste løft
Lene Tranberg
Hej Katrine:-)
Det glæder mig, du har opgraderet din sædvanlige opskrift med min:-)
Tak for alle stjernerne.
Kh Lene