Har du nogensinde stået og skullet bage en lagkage, men opdaget, at du ingen æg havde? Eller har du en i familien med æggeallergi? Så er denne æggefri lagkage opskriften, du har ledt efter.

Denne smukke og friske lagkage er nemlig fuldstændig uden æg i bundene – uden at du går på kompromis med smag eller konsistens. Bundene er svampede, søde og dejligt stabile og sammen meden let og cremet mascarponefløde og søde, saftige jordbær i fyldet, bliver det en dessert, der både kan fejre fødselsdage, konfirmationer og sommeraftener på terrassen.
Kagen er toppet med den samme creme og pyntet med jordbær og passionsfrugt, men du kan nemt variere kagen, alt efter hvad der er i sæson og i dit køleskab.

Kagebunde uden æg – virker det virkelig?
Ja! Bundene bages med natron og kærnemælk, og de hæver flot op uden behov for æg. Du kan sammenligne det med en saftig kanelkage, bare uden kanel, selvfølgelig.
Normalt piskes æggene længe, så de bliver store og luftige som i min opskrift på jordbærlagkage, men det her er en nem måde at gøre det på, fordi dejen bare skal røres sammen med en grydeske.
Bundene kan sagtens bages dagen før, du lægger dem sammen og kan fryses i op til tre måneder. Du kan derfor hurtigt trylle en lagkage frem til dine gæster.

Fyldet: Den nemmeste creme, der smager af mere
Mascarpone og fløde er den perfekte duo, når du ønsker en stabil creme med en let sødme og masser af smag. Tilsæt lidt sukker og vanilje eller revet citronskal alt efter, hvad den skal passe til. Med stykker af jordbær bliver hver lille bid til en fest i din mund.
Vær tålmodig og pisk cremen sammen ved lav hastighed, for lige pludselig tykner den – og du vil for enhver pris undgå, at cremen gryner. Pisk den hellere for lidt og pisk det sidste i hånden, så den bliver perfekt blød og lækker.
Halvdelen af cremen er blandet med jordbærstykkerne, mens den anden halvdel er smurt på toppen af kagen, som før servering pyntes med friske bær. Passionsfrugten giver et friskt og lidt syrligt modspil til de søde jordbær. Helt igennem lækkert.
Husk, at du kan gemme de tomme vaniljestænger i et glas, som du fylder en deciliter sukker i. Lad dem stå sådan, indtil du synes, du har stænger nok. Så kan det blendes, og du har dit eget vaniljesukker.
Hvordan deler man en lagkage i pæne, ens bunde?
Har du prøvet at stå med en kage, som du så for dig blive delt i pæne helt ens og ikke mindst lige bunde – og som både blev skæve, skrå og bulede, når du skar den igennem med en kniv?
Så skal du prøve dette trick: Skær først en rille hele vejen rund om kagen med en brødkniv. Den behøver ikke være mere end en centimeter dyb. Derefter lægger du et stykke sytråd ind i rillen, krydser trådenderne foran dig og trækker forsigtigt og jævnt. Sytråden gør arbejdet og skærer kagen igennem lige så fint. Så får du et snit, der er lige så skarpt som din svigermors tunge;-)

Æggefri lagkage og andre opskrifter uden æg
Denne opskrift på æggefri lagkage er selvfølgelig ikke den eneste på bloggen. Den klassiske kanelkage har følgeskab af en chokoladekage uden æg, som er mindst lige så nem, saftig og lækker.
De er skåret over samme læst og opskrifterne kan nemt varieres i det uendelige. Der er fx ikke noget i vejen for, at du bager en halv portion af chokoladekagen og på den måde får chokoladelagkagebunde, som du kan lægge sammen med det fyld, du vil.

Æggefri lagkage med jordbær og mascarponecreme.
Ingredienser
Kagebunde
- 50 g smør
- 180 g sukker
- ½ vaniljestang
- 180 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- 1 tsk natron
- 2¼ dl kærnemælk
Mascarponecreme
- 150 g mascarpone
- 3 dl piskefløde
- 3 spsk sukker
- ½ vaniljestang
Fyld og pynt
- 350 g jordbær i mindre stykker
- 2 spsk sukker
- 1 passionsfrugt
- 150 g jordbær til pynt
Sådan gør du
Lagkagebunde
- Varm ovnen op til 170° (alm. ovn, ikke varmluft). Klip et stykke bagepapir til, så det passer til bunden af en springform på ca. 23 cm. Smør formens sider.
- Smelt smørret i en gryde og bland det med sukkeret i en skål. Skrab kornene fra den halve vaniljestang ud og rør dem i. Dejen skal blot røres sammen med en grydeske, ikke piskes.
- Bland mel og natron godt i en skål, så natronen er godt fordelt.
- Hæld ⅓ af melet ned til smør og sukker ad gangen, skiftevis med kærnemælken og rør godt, indtil alt er blandet. Fortsæt, indtil det hele er rørt i. Mel skal i til sidst.
- Fordel dejen i springformen. Bag kagen midt i ovnen i ca. 30 minutter. Mærk efter med en tandstikker, om kagen er gennembagt, eller der følger dej med op.
- Lad kagen køle i formen i fem minutter, før du tager den ud og lader den afkøle helt på en bagerist. Fjern bagepapiret.
Creme og fyld
- Skær jordbærrene til fyldet i mindre stykker. Bland dem med 2 spsk sukker i en skål og lad dem trække minimum 30 minutter, så de safter og sukkeret smelter.
- Hæld mascarpone og fløde i en skål. Skrab kornene fra den halve vaniljestang ud og bland dem i sammen med sukkeret.
- Pisk cremen luftig ved lav hastighed. Stop håndmixeren i tide og pisk det sidste i hånden, så cremen ikke gryner.
- Del den afkølede kage i to bunde og læg den nederste på et kagefad.
- Del mascarponecremen i to. Bland de afdryppede jordbær i den ene halvdel. Dryp jordbærsaften over den nederste kagebund, før jordbærcremen fordeles på den.
- Læg den øverste bund ovenpå. Fordel resten af mascarponecremen på toppen og glat den med en lille paletkniv. Pynt kagen med jordbær i kvarte og kernerne fra passionsfrugten.
Noter

Ej en flot og indbydende kage, det må prøves. Og det god tip med sytråden skal i hvert fald afprøves, jeg har tit stået og ikke anet hvordan jeg skulle skære dem igennem så resultatet blev pænt.
Hej Pia:-)
Hvor fedt, at du kan bruge sytrådstricket.
Jeg havde engang en holder med riller til at dele lagkagebunde med, hvor man skulle skære ind i rillen og dele den på den måde. Det blev de hverken lige eller pæne af.
Sytråden virker mange gange bedre:-)
Ha’ en dejlig weekend.
Kh Lene