Husker du mit indlæg om gravstencookies til halloween? Da jeg bagte gravstenene afprøvede jeg samtidig de småkagestempler, jeg havde købt i efterårsferien. Der findes en del af den slags stempler, og jeg synes, det var svært at finde en god opskrift på stempelsmåkager.
Stempelsmåkager
Jeg ville have stempelsmåkager, som stod skarpt i stemplet eller mønsteret efter bagning, så kagen måtte ikke svulme op eller løbe ud. Men samtidig ville jeg ikke bare have en almindelig sukkersmåkage. Den skulle smage af noget!
Inspirationen kom fra mine græskarcookies, for de bløde kager smagte så fantastisk af honningkager. Derfor har jeg brugt den samme kombination af varme krydderier, og hvis du har blandet mit græskartærtekrydderi, kan du sagtens bruge det i stedet for selv at blande til denne opskrift.
Jeg havde troet, at jeg ville fylde mønsteret i mine stempelsmåkager ud med glasur, men jeg synes, det ødelægger det knivskarpe mønster, hvis det fyldes op. Derfor er disse småkager “nøgne”.
Tricket til at få skarpe mønstre med stempler er småkagens sammensætning. Der er kun ganske lidt bagepulver i. Derfor udvider kagen sig ikke så meget under bagning, at mønsteret forsvinder.
Der er rismel i, så småkagen bliver sprød. Jeg bruger flormelis i stedet for sukker, så der ikke kommer nogen blanke prikker efter sukkerkornene. Og endelig er småkagerne kolde, når de kommer i ovnen, så de ikke flyder ud, før overfladen er fast.
Find mere inspiration til din julebagning i mine samlede juleopskrifter.
Stempelsmåkager
Ingredienser
- 250 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- 35 g rismel
- 70 g flormelis
- 2 tsk stødt kanel
- 1 tsk stødte nelliker
- ½ tsk stødt ingefær
- ¼ tsk stødt allehånde
- ¼ tsk revet muskatnød
- ¼ tsk bagepulver
- 125 g koldt smør
- 1 æg, str. M/L
Sådan gør du
- Bland de tørre ingredienser i en skål og sigt det sammen, så du er sikker på, at der hverken er klumper af flormelis eller bagepulver. Skær smørret i mindre stykker og smuldr det sammen med melet, indtil det har konsistens som groft sand. Saml dejen med ægget og ælt den kort igennem.
- Del dejen i to, så du ikke skal arbejde med hele dejen på en gang. Læg dejklumperne i en frysepose og læg dem i køleskabet i en times tid. Tag dejen ud én klump ad gangen, den må ikke blive for blød.
- Rul dejen ud til en tykkelse på 3-4 mm på et meldrysset bord. Stik dine stempelsmåkager ud med kagestempler, som du dypper let i mel, så dejen ikke hænger fast, læg dem på en bageplade, beklædt med bagepapir, og rul dejen ud igen.
- Fortsæt, indtil al dejen er brugt. Småkagerne kan godt stå tæt på bagepladen, for de flyder ikke ud. Sæt småkagerne i køleskabet igen i minimum en halv time.
- Varm ovnen op til 175°. (Alm. ovn, ikke varmluft.) Bag dine småkager i 10-11 minutter, før du lader dem afkøle på en bagerist.
Tina
Hej Lene
Jeg er helt vild med dine julesmåkagers udtryk.
Hvor har du købt udstiksformene ??
Hilsen
Tina
LT
Hej Tina:-)
Tak:-) Jeg købte udstiksformene med stempler i Tyskland i oktober. Jeg har dog hørt om nogen, der har fundet tilsvarende på eBay (fra Kina). Det er vist nogle, du skal holde udkig efter næste jul;-)
Kh Lene
Tanja
Hej kunne du ikke prøve at vise et småkagestempel? Aner ikke hvordan de ser ud og måske et linke til hvor de kan købes? Ellers giver opskrift ikke så meget mening ❤️
Lene Tranberg
Hej Tanja:-)
Det har du fuldstændig ret i:-) Det havde jeg slet ikke overvejet, fordi der er så mange, som har købt stempler, men mangler en opskrift…
Jeg ved, at Cups4Cakes har nogle, der minder om mine i sin webshop: https://cups4cakes.dk/products/udstikker-med-praeger-jingle-bells?_pos=11&_sid=866a82414&_ss=r
Men du kan også bruge stempler som disse med gummistempel: https://detgladekoekken.dk/webshop/cookie-stempelsaet/
– Eller blot almindelige udstikkere.
Ha’ en skøn weekend:-)
Kh Lene