Energibar – mellemmåltid med god samvittighed

Kalder du det myslibar, müeslibar, müslibar, mueslibar – eller bare energibar? Hvad ville du søge opskriften under, hvis du ikke lige vidste, hvor du skulle lede på min side? Derfor hedder det nu en energibar, for så slipper jeg udenom alle stavemåderne og min egen ubeslutsomhed.

Energibar

Jeg er ret vild med en helt bestemt købe-energibar. Med mandler og græskarfrø. Den er ret sød, og indeholder hele 147 kcal. Jeg behøver ikke de puffede ris, der er i. Og jeg har helt sikkert hverken brug for sirup eller alle kalorierne. Til gengæld vil jeg gerne have et lille, nemt mellemmåltid, som ikke behøver være kage.

Energibar

I mine energibarer er der kun 25 g honning til 20 barer. Der er hverken tilsat sukker, sirup eller ekstra fedt udover det der er i kernerne. Mine energibarer bliver nemlig klistret sammen af udblødte chiafrø. Det betyder, at kalorieindholdet kun er 68 kcal pr. energibar. Er det ikke OK? Når de oven i købet smager godt? De får nemlig også sødme fra hakkede abrikoser.

Mit udgangspunkt er, at hvis du får en energibar i hånden, spiser du det hele. Uanset om den indeholder 147 eller 68 kcal. Det er også ligemeget, om jeg kunne have nøjedes med at spise halvdelen for at stille lækkersulten eller det øjeblikkelige energibehov. Jeg spiser det hele. Endnu en grund til at lave en sundere version.

Energibar

I princippet kan du lave dem med de ingredienser, du lige har i skabet. Du behøver ikke hirseflagerne, hvis du kun har havregryn. Du kan bruge andre tørrede frugter som rosiner eller tranebær, hvis der er det, du har på lager. Mængderne skal bare passe nogenlunde, og du kan ikke undvære chiafrøene, for det er dem, der binder det hele sammen. Prøv at putte lidt kanel i, eller lav tynde striber af mørk chokolade henover barerne. Prøv dig endelig frem og lad mig vide, hvordan det gik med dine barer:-)

Energibar

Som sagt bliver der 20 stk. ud af denne portion.

Energibar

  • 3 spsk. chiafrø
  • 1 dl. vand
  • 50 g mandler
  • 50 g græskarkerner
  • 35 g sesamfrø
  • 50 g havregryn
  • 50 g hirseflager
  • 10 tørrede abrikoser (ca. 70 g)
  • 25 g honning

Læg chiafrøene i blød i vandet i minimum en halv time. Rør rundt med en gaffel, så alle frø er våde. De skal svulme op blive til en tyk grød, når de er klar.

Varm ovnen op til 175° (alm. ovn, ikke varmluft). Læg et stykke bagepapir på en bageplade. Fór en brødform på 12×30 cm med bagepapir. Det gøres nemmest ved at gøre papiret vådt og vride det op som en karklud. Så kan det komme helt ud i hjørnerne og blive der.

Energibar

Hak mandler og græskarkerner groft. Bland mandler, græskarkerner, sesamfrø og gryn og bred det ud i et jævnt lag på bagepapiret. Rist blandingen i ovnen i ca. 10 minutter. Rør i det undervejs. Hak imens abrikoserne fint. Jeg synes, det er nemmest at gøre med en tung, skarp kniv.

Energibar

I en skål blander du de endnu varme nødder og gryn, de udblødte chiafrø, abrikoserne og honningen til en klistret masse. Fordel denne masse i brødformen og tryk det godt sammen.

Energibar

Bag din energibar i nederste tredjedel af ovnen i ca. 15 minutter. Massen skal være fast og kun let gylden i kanterne.

Energibar

Lad energibaren køle lidt af i formen, før du tager den ud og lader den køle helt af på en rist. Skær nu energibarerne ud i passende stykker. Mine var 3×6 cm.

Energibar

Læg energibarerne i en lufttæt bøtte med mellemlægspapir imellem lagene og opbevar dem i køleskabet. Du kan også pakke hver energibar ind i mellemlægspapir, så de er nemme at tage med i madpakken eller sportstasken. Jeg lukkede de små pakker med en klat lim fra limpistolen, så jeg ikke behøvede bruge tape.

8 Replies to “Energibar – mellemmåltid med god samvittighed”

  1. Hei Lene, tror du man kan bruke ferdigkjøpt musli og blande den med bløtlagte chiafrø, honning og aprikoser? Det er jo enkelt å veie opp ca 235 gram. Ser at vi har så mye musli hjemme fordi det har blitt kjøpt nytt når min datter – som er veganer – kommer hjem, uten at vi sjekker om vi har fra før. Og hun spiser jo ikke så mye :).

    Ha en fin dag! Vi våknet til sne, men nå har det smeltet.

    Beste hilsen Hanne @50kilomel

    1. Hej Hanne:-)
      Det tror jeg sagtens, du kan. Det er da en fin måde at få brugt det på:-) God fornøjelse.
      Her regner det kun…
      Kh Lene

  2. Mine energibarer blev ikke som håbet…
    Da jeg ristede blandingen i ovnen i 10 minutter, måtte jeg efter 9 minutter hastigt rive pladen ud af ovnen, da halvdelen var blevet brændt. Efter at have sorteret det brændte fra, tilsatte jeg chia-blanding og honningen, som godt nok gjorde massen klistret, men åbenbart ikke klistret nok. For massen blev presset ned i formen (og blev en sammenhængende “boks” af musli), men da de skulle skæres efter afkøling, smuldrede det hele. Det smager nu godt 🙂

    1. Hej Simone:-)
      Det er jeg ked af at høre. Det lyder som om, din ovn varmer meget mere end min. Er du måske kommet til at bruge varmluft i stedet for almindelig ovnindstilling? Det gør nemlig meget for temperaturen…
      Det smuldrende kan jeg ikke forklare, når du har både udblødt chia og honning i. De gange, jeg har lavet barerne, er de kommet ud som på billederne…
      Jeg håber, de lykkes bedre næste gang.
      Ha’ en dejlig dag og god jul:-)
      Kh Lene

      1. Jeg tænkte også, at det nok var ovnen!
        Nej jeg brugte helt almindelig ovnfunktion – var meget opmærksom på netop det, hehe 🙂
        Næste gang forsøger jeg mig mere lidt mere honning, hvis konsistensen bliver “tør” igen. Det eneste jeg udelod, var abrikoserne, men det er jo heller ikke dem, der får det hele til at hænge sammen. Dog tilsatte jeg én teske kakaopulver – mon det har suget lige præcis den mængde, der fik barerne til at hænge sammen? De er i hvert fald smuldrende og meget bløde, ikke sprøde.

        Rigtig god jul 🙂

        1. Hej Simone:-)
          Beklager det sene svar…
          Jo, abrikoserne får det også til at hænge sammen. Al tørret frugt, som hakkes, bliver klistret, og dermed griber det fat i de frø, der ligger ved siden af.
          Du behøver ikke bruge abrikoser, men kan sagtens bruge tranebær, rosiner eller hvad du nu har lyst til:-)
          God dag!
          Kh Lenr

  3. Hej..
    Jeg kan ikke tåle honning, og må derfor skifte det ud med sirup .. hvad ligger kcal så på.. pr bar.. ved ikke hvordan det udregnes..?
    På forhånd tak
    S.R..

    1. Hej Sarah:-)
      Jeg har tjekket kalorieindholdet på både sirup og honning, og de ligger meget ens, så kcal er det samme.
      Kh Lene

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *