En sund müslibar eller energibar er en sjældenhed, hvis man skal købe dem. De er ofte fyldt med sirup eller andet sukkerholdigt for at klistre dem sammen. Derfor er den her opskrift lavet på en anden og sundere måde.
Kalder du det myslibar, müeslibar, müslibar, mueslibar – eller bare energibar? Hvad ville du søge opskriften under, hvis du ikke lige vidste, hvor du skulle lede på min side? Derfor hedder det nu en energibar, for så slipper jeg udenom alle stavemåderne og min egen ubeslutsomhed.
I mine energibarer er der kun 25 g honning til 20 barer. Der er hverken tilsat sukker, sirup eller ekstra fedt udover det, der er i kernerne. Mine energibarer bliver nemlig klistret sammen af udblødte chiafrø. Det betyder, at kalorieindholdet kun er 68 kcal pr. energibar. Er det ikke OK? Når de oven i købet smager godt? De får nemlig også sødme fra hakkede abrikoser.
En købe-energibar med mange kalorier
Jeg er ret vild med en helt bestemt købe-energibar. Med mandler og græskarfrø. Den er ret sød, og indeholder hele 147 kcal. Jeg behøver ikke de puffede ris, der er i. Og jeg har helt sikkert hverken brug for sirup eller alle kalorierne. Til gengæld vil jeg gerne have et lille, nemt mellemmåltid, som ikke behøver være kage.
Mit udgangspunkt er, at hvis du får en energibar i hånden, spiser du det hele. Uanset om den indeholder 147 eller 68 kcal. Det er også ligemeget, om jeg kunne have nøjedes med at spise halvdelen for at stille lækkersulten eller det øjeblikkelige energibehov. Jeg spiser det hele. Endnu en grund til at lave en sundere version.
Improviser og brug det, du har
I princippet kan du lave dem med de ingredienser, du lige har i skabet. Du behøver ikke hirseflagerne, hvis du kun har havregryn. Du kan bruge andre tørrede frugter som rosiner eller tranebær, hvis det er dem, du har på lager. Mængderne skal bare passe nogenlunde, og du kan ikke undvære chiafrøene, for det er dem, der binder det hele sammen. Prøv at putte lidt kanel i, eller lav tynde striber af mørk chokolade henover barerne. Prøv dig endelig frem og lad mig vide, hvordan det gik med dine barer:-)
Andre sunde alternativer er de her knækbrød med kerner eller rugchips.
Energibar
Ingredienser
- 3 spsk chiafrø
- 1 dl vand
- 50 g mandler
- 50 g græskarkerner
- 35 g sesamfrø
- 50 g havregryn
- 50 g hirseflager
- 10 tørrede abrikoser, ca. 70 g
- 25 g honning
Sådan gør du
- Læg chiafrøene i blød i vandet i minimum en halv time. Rør rundt med en gaffel, så alle frø er våde. De skal svulme op og blive til en tyk grød, når de er klar.
- Varm ovnen op til 175° (alm. ovn, ikke varmluft). Læg et stykke bagepapir på en bageplade.
- Hak mandler og græskarkerner groft. Bland mandler, græskarkerner, sesamfrø og gryn, og bred det ud i et jævnt lag på bagepapiret. Rist blandingen i ovnen i ca. 10 minutter. Rør i det undervejs. Hak imens abrikoserne fint med en tung, skarp kniv.
- Fór en brødform på 12×30 cm med bagepapir. Det gøres nemmest ved at gøre papiret vådt og vride det op som en karklud. Så kan det komme helt ud i hjørnerne, og blive der.
- I en skål blander du de endnu varme nødder og gryn, de udblødte chiafrø, abrikoserne og honningen til en klistret masse. Fordel denne masse i brødformen, og tryk det godt sammen.
- Bag din energibar i nederste tredjedel af ovnen i ca. 15 minutter. Massen skal være fast og kun let gylden i kanterne.
- Lad energibaren køle lidt af i formen, før du tager den ud, og lader den køle helt af på en rist. Skær nu energibarerne ud i passende stykker. Mine var 3×6 cm.
Hanne Camilla Dyrnes
Hei Lene, tror du man kan bruke ferdigkjøpt musli og blande den med bløtlagte chiafrø, honning og aprikoser? Det er jo enkelt å veie opp ca 235 gram. Ser at vi har så mye musli hjemme fordi det har blitt kjøpt nytt når min datter – som er veganer – kommer hjem, uten at vi sjekker om vi har fra før. Og hun spiser jo ikke så mye :).
Ha en fin dag! Vi våknet til sne, men nå har det smeltet.
Beste hilsen Hanne @50kilomel
LT
Hej Hanne:-)
Det tror jeg sagtens, du kan. Det er da en fin måde at få brugt det på:-) God fornøjelse.
Her regner det kun…
Kh Lene
Simone
Mine energibarer blev ikke som håbet…
Da jeg ristede blandingen i ovnen i 10 minutter, måtte jeg efter 9 minutter hastigt rive pladen ud af ovnen, da halvdelen var blevet brændt. Efter at have sorteret det brændte fra, tilsatte jeg chia-blanding og honningen, som godt nok gjorde massen klistret, men åbenbart ikke klistret nok. For massen blev presset ned i formen (og blev en sammenhængende “boks” af musli), men da de skulle skæres efter afkøling, smuldrede det hele. Det smager nu godt 🙂
LT
Hej Simone:-)
Det er jeg ked af at høre. Det lyder som om, din ovn varmer meget mere end min. Er du måske kommet til at bruge varmluft i stedet for almindelig ovnindstilling? Det gør nemlig meget for temperaturen…
Det smuldrende kan jeg ikke forklare, når du har både udblødt chia og honning i. De gange, jeg har lavet barerne, er de kommet ud som på billederne…
Jeg håber, de lykkes bedre næste gang.
Ha’ en dejlig dag og god jul:-)
Kh Lene
Simone
Jeg tænkte også, at det nok var ovnen!
Nej jeg brugte helt almindelig ovnfunktion – var meget opmærksom på netop det, hehe 🙂
Næste gang forsøger jeg mig mere lidt mere honning, hvis konsistensen bliver “tør” igen. Det eneste jeg udelod, var abrikoserne, men det er jo heller ikke dem, der får det hele til at hænge sammen. Dog tilsatte jeg én teske kakaopulver – mon det har suget lige præcis den mængde, der fik barerne til at hænge sammen? De er i hvert fald smuldrende og meget bløde, ikke sprøde.
Rigtig god jul 🙂
LT
Hej Simone:-)
Beklager det sene svar…
Jo, abrikoserne får det også til at hænge sammen. Al tørret frugt, som hakkes, bliver klistret, og dermed griber det fat i de frø, der ligger ved siden af.
Du behøver ikke bruge abrikoser, men kan sagtens bruge tranebær, rosiner eller hvad du nu har lyst til:-)
God dag!
Kh Lenr
Sarah
Hej..
Jeg kan ikke tåle honning, og må derfor skifte det ud med sirup .. hvad ligger kcal så på.. pr bar.. ved ikke hvordan det udregnes..?
På forhånd tak
S.R..
Lene
Hej Sarah:-)
Jeg har tjekket kalorieindholdet på både sirup og honning, og de ligger meget ens, så kcal er det samme.
Kh Lene
Carina
Hej! Jeg vil kaste mig ud i disse skønheder! Er det en specifik honning? Fast eller det der flydende? Er ikke helt inde i “honning” 😀
Mvh
Carina H.
Lene
Hej Carina:-)
Gør det, de er rigtig gode;-)
Nej, det var bare en ganske almindelig lysegul honning, jeg brugte anden gang. Første gang brugte jeg en slat af en meget speciel blomsterhonning, vi havde fået i gave fra Yemen, så det kommer sig ikke så nøje, hvilken honning du bruger:-)
Kh Lene
Carina
Tak for hurtigt svar!
Jeg glæder mig til at prøve dem:)
God aften:)
Lene
Tak i lige måde:-)
Josephine
Hej Lene
Hvordan er holdbarheden på barerne?
Du skriver godt nok, at de skal i køleskab, men jeg overvejede at have et par stykker i en lufttæt bøtte i handskerummet i bilen. Jeg har nemlig brug for at kunne have noget mættende energirigt der, til eventuelle energikriser på vej fra arbejde og direkte til træning.
Lene
Hej Josephine:-)
På denne tid af året virker handskerummet vel nærmest som et køleskab:-) Barerne er jo uden konserveringsmidler af nogen art, så jeg ville nok ikke tage flere med, end du får spist i løbet af et par dage. Jeg har dog ikke oplevet, at de er blevet dårlige.
God fornøjelse og god træning;-)
Kh Lene
Tina Morsing Nielsen
Hej. Er fristet af at prøve dine müslibar. Ville man kunne erstatte abrikoser med friske dadler eller bliver det for sødt?
Mvh. Tina
Lene Tranberg
Hej Tina:-)
Det ville jeg ikke tøve med at gøre. Barerne er nemlig ikke så søde i forvejen;-)
God fornøjelse!
Kh Lene
Caroline
hejsa.
Hvad vejer en bar i gram?
Lene Tranberg
Hej Caroline:-)
Det kan jeg faktisk ikke huske. Mit umiddelbare gæt udfra ingredienslisten er omkring 20 g.
Kh Lene
lena
Hej Lene 🙂
Sikke en lækker opskrift, som jeg klart skal prøve af 😀
Når man udbløder chia frøene, skal den ene dl vand så med over i blandingen eller sies fra?
Lene Tranberg
Hej Lena:-)
Tusind tak:-)
Jeg plejer at udbløde chiafrøene så længe, at de bliver til en tyk grød. Det hele kommer over i blandingen.
God fornøjelse:-)
Kh Lene
Lena
Tak for svar
De smager så godt! Og fulgte din opskrift til punkt og prikke jeg forstår bare ikke hvordan du kan få det til så få kalorier jeg lavede dobbelt portion, og har scannet alle tingene ung i lifesum med mængde/vægt osv. men appen siger at der er 299 kcal i pr bar og jeg har 40 bar i alt. Ved du hvordan det kan være??
Lene Tranberg
Hej Lena:-)
Dejligt, du kunne li’ dem:-)
Jeg brugte ikke lifesum, men en anden app, da jeg lavede opskriften.
299 lyder af ekstremt meget, når jeg sammenligner med en købt energibar med masser af sukker, hvor der “kun” var 147 kcal i?
Det lyder i mine ører, som om der enten er en indtastningsfejl eller en regnefejl? 🙂
Kh Lene
Lena
Ja. Syntes jeg virkelig også. Men har eftertjekket mange gange er virkelig underligt.
Victoria
3 spsk ciafrø 146 kcal
1 dl vand 0 kcal
50g mandler 307 kcal
50g græskarkerner 287 kcal
35g sesamfrø 221 cal
50g havre 190 kcal
50g hirse 190 kcal
70g abrikos 169 kcal
25g honning 76 kcal
Til sammen: 1586 kcal
Per stk (20) 79,3 kcal
Vibeke
Hej
Jeg havde ikke hirseflager, så brugte i stedet quinoaflager og dadler i stedet for abrikos.
Da de var kolde skar jeg dem op og kom lidt smeltet chokolade på og dryssede derefter med finthakkede peanuts. De smager mega godt.
Det med peanuts på, gjorde jeg, fordi jeg synes de manglede lidt salt.
De skal helt sikkert laves igen. Tak for opskriften.
Lene Tranberg
Hej Vibeke:-)
Det lyder lækkert med peanuts sammen med chokoladen. Det må jeg helt sikkert prøve en dag.
Tak for inspirationen:-)
Kh Lene
Marie
Hej Lene.
De ser lækre ud – dem skal jeg helt sikkert prøve kan de fryses ned?
Mvh Marie
Lene Tranberg
Hej Marie-1qa:-)
Det har jeg ikke prøvet, så det må du lade komme an på en prøve;-) Jeg kan dog ikke se, hvorfor de ikke skulle kunne fryses.
God fornøjelse!
Kh Lene