Wow! Har du nogensinde set så smuk en tærte? Zigzag mønsteret på den her rabarbertærte gør den til noget helt særligt. Du kan roligt finde rabarber og tærteform frem, for det er ikke så svært, som det ser ud.
Det allerbedste ved at lave et fint mønster på en tærte er, at rabarberne beholder formen efter en tur i ovnen. De bliver selvfølgelig bløde af at blive bagt, men mandelfyldet holder sig under rabarberne i stedet for at hæve op imellem.
Mandelfyldet er tykt, blødt og lækkert! Du behøver ikke creme fraiche til tærten, for det cremede mandel-/marcipanfyld behøver ikke andet modspil end de syrlige rabarber. (Men hvis du gerne vil, må du selvfølgelig gerne.)
Det fine zigzag mønster på din rabarbertærte
Hvis du søger på chevron på nettet, dukker der alle mulige smukke ting frem med zigzagmønster. Nogle af dem er fra tøjmærket Missoni, som er kendt for netop det.
Chevronmønsteret er ikke opkaldt efter benzinmærket, Chevron, det er snarere omvendt. Første gang man brugte mønsteret, var 1.800 år før vor tid på antikke krukker i Knossos på Kreta.
For at få et ensartet mønster på din kage, er det en god idé at sortere rabarberne lidt efter størrelse og farve. På den måde bliver striberne lige tykke tværs henover kagen.
Med en skabelon tegnet op på papir, er det nemt at skære rabarberstykkerne helt ensartet. Rabarberen holdes hen til stregen, og med en skarp kniv skærer du den på skrå, før du fører det næste stykke hen til skærelinjen. Dermed bliver alle stykker lige lange og får den samme vinkel. (4 cm i længden med en vinkel på 45°.)
Det er nemmest at lave en skabelon på ternet papir og lægge et stykke madpapir eller bagepapir henover skabelonen, så rabarberen ikke kommer i kontakt med stregerne på skabelonen.
Lav en prøvelægning i formen, før du begynder at lægge mosaikken, så du har en fornemmelse af, hvordan det endelige resultat bliver.
Når du lægger rabarberne i mandelmassen, vender du dem skiftevis med den buede og den flade side opad. Så passer vinklerne nemlig sammen, og da alle stykker er lige lange, går det som en leg at lægge dem på plads.
Når du har fyldt formen ud, kan du vente med de små tilpasningsstykker, til du har forbagt mørdejen og fordelt mandelfyldet. Så kan du nemmere måle, hvor store pas-stykkerne skal være.
Rabarbertærte i en firkantet form
Den firkantede form i opskriften måler 12,5×25 cm. Kanten er perforeret, og det gør, at dejen holdes på plads i ovnen, så den ikke glider ned, men den sørger også for, at tærten bliver jævnt bagt og sprød over det hele. (Formen er købt til 40,- i Netto, men Kager og Sager har en firkantet form, som også passer fint i størrelsen.)
For at bunden bliver lige så sprød som kanten, sætter jeg tærteformen på en perforeret bagemåtte. Så kan luften slippe ud under bunden af tærten, især når jeg lægger måtten på bageristen, så varmen kan cirkulere frit i ovnen.
Når tærten er færdigbagt og kølet let af, kan du uden problemer løfte tærteformen op, så den står helt frit og skarpt.
Bruger du en anden størrelse form, skal du huske at omregne målene i opskriften, så de passer til din form. Det kan du få hjælp til ved at læse indlægget her om størrelsesforhold.
En sprød mørdej er alfa og omega, når du bager tærter. Kagen skal have det rigtige knæk. Det hjælper at bruge hvedemel med lavt proteinindhold, for det er nemlig glutenudviklingen i dejen, som driller, når tærter bliver bløde eller seje.
Dejen skal ikke æltes længe eller meget. Den skal kun lige samles og på køl.
Blindbagning
Når du skal rulle dejen ud, gør du det bedst mellem to stykker bagepapir. Dejen skal nemlig være tynd og er svær at flytte på. Formen har nemlig så lige og tynde kanter, at dejen nemt går i stykker, når du flytter på den.
Du kan godt rulle dejen ud, stikke en firkant ud med tærteformen og så rulle en lang, smal strimmel ud til kant. Jeg rullede dejen ud og flyttede den over i ét stykke. Det, syntes jeg, var nemmest.
Revner dejen, tager du bare noget af den overskydende dej fra kanterne og fylder revnerne ud. Hvis du trykker den godt sammen, ses det ikke på ydersiden af tærten.
For at få mørdejen sprød og tynd, blindbages den, før fyldet kommes i. Blindbagning betyder, at man lægger et stykke bagepapir ovenpå dejen i formen, fylder den op med fx kikærter eller ris og forbager den i ovnen. Når tærten er forbagt, fjernes kikærter og bagepapir, og du er klar til at gå videre med opskriften.
Man kan købe små kugler i ler, specielt til tærter, som man kan fylde formen op med. Jeg har bare et glas med tørre kikærter, som jeg bruger igen og igen. Når kikærterne er kølet ned, kan de fint hældes tilbage i glasset og genbruges næste gang.
Er din tærteform ikke af metal, skal du regne med, at din rabarbertærte skal bage noget længere. En porcelæns- eller fajanceform er længere tid om at fordele varmen end en form af tyndt metal. Ret bagetiden til under forbagningen af mørdejen, så dine rabarber ikke får for meget.
“STOP! Sådan må du ikke skære den!”
Junior stod ved siden af min mand, da han ville servere den smukke rabarbertærte. Morten ville dele tærten på langs, så vi ville få kvadratiske stykker. Den gik ikke med August.
Han råbte højt, for selvfølgelig skulle tærten skæres i aflange, smalle stykker, så linjen fulgte mønsteret på kagen. Det er klart.
Rabarbertærte med zigzag mønster
Ingredienser
Mørdej
- 20 g mandler
- 100 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- 35 g sukker
- 60 g koldt smør
- ca. ½ sammenpisket æg, str. M/L
Fyld/frangipane
- 100 g mandler
- 100 g sukker
- 50 g groftrevet marcipan
- 100 g smør
- 1 æg, str. M/L
- Resten af det sammenpiskede æg
- 350 g rabarber, ikke for tykke
Sådan gør du
Mørdej
- Hak mandler, mel og sukker fint sammen i en food processor eller minihakker. Tilsæt smørret og kør igen, så konsistensen ligner sand. Saml hurtigt dejen med ca. halvdelen af det sammenpiskede æg. (Gem resten af ægget til fyldet.)
- Pak dejen ind i husholdningsfilm og læg dejen på køl i 30 minutter.
Fyld
- Hak mandler og sukker fint sammen i en food processor eller minihakker. Tilsæt marcipan og smør og kør igen. Tilsæt det hele æg og resten af det sammenpiskede æg fra dejen. Stil det til side.
- Skær rabarberne ud i 4 cm lange stykker med en vinkel på 45° i enderne, så de danner et zigzag mønster, når du lægger dem skiftevis med den buede og den flade side opad. Sorter dem gerne efter farve og tykkelse.
- Lav en prøveoplægning i tærteformen, så du ved, hvordan mønsteret skal ligge. Bare lad mønsteret ligge på bordet, mens du forbager mørdejen.
Bagning
- Tænd ovnen på 180° (alm. ovn, ikke varmluft). Smør evt. formen med smør eller en bagespray. Stil den på en perforeret bagemåtte.
- Rul dejen tyndt ud mellem to stykker bagepapir. Flyt dejen over i tærteformen og sørg for, at den kommer godt ud i alle hjørner. Skær kanten ren foroven med en lille kniv, så kanten bliver lige og skarp.
- Læg et stykke bagepapir ovenpå dejen i formen. Fyld formen op med fx tørrede kikærter og blindbag tærten i 15 minutter i nederste tredjedel af ovnen. Fjern bagepapir og kikærter.
- Fyld mandelfyldet i den forbagte tærte. Læg rabarberne i zigzag mønster, så de fylder formen ud.
- Skær rabarberstykker til langs hjørner og kanter, så rabarberne dækker hele tærten.
- Bag tærten endnu 35 minutter, til kanten er sprød og gylden. Lad tærten afkøle 10-15 minutter på en rist, før du fjerner tærteringen og flytter tærten over på et serveringsfad.
Skriv et svar