Selvom det er uendeligt tørt i haven, står mine rabarber i skyggen, så de skyder nye stilke i vejret hver eneste dag. Jeg har derfor kogt en frisk, perlende rabarbersaft af dem. [Reklame – Jeg har fået SodaStream maskinen som gave og nævner modellen sidst i indlægget.]
Perlende er måske så meget sagt, for boblerne er ikke kommet af sig selv. Jeg har fået en SodaStream maskine, som vi bruger flittigt i disse dage. Så kommer der nemlig mere væske indenbords, og det har kroppen i høj grad brug for, når det er så varmt.
Jeg har aldrig haft en SodaStream før. Jeg var ikke engang klar over, at jeg manglede den. Men det viste sig i høj grad, at hele familien fik glæde af den.
Da jeg var barn, havde de en SodaStream hos min veninde, Sonja. Dengang (husk lige, at vi er helt tilbage i slutningen af 70’erne/starten af 80’erne her…) var det ret eksotisk at få sodavand. At man selv kunne lave dem, var endnu bedre.
I min barndom fik man sodavand ved festlige lejligheder. En eller to, og ellers måtte man drikke æblejuice eller vand. Og danskvand, hvis man var rigtig modig. Men indrømmet, der var ingen af os børn, der brød sig om Apollinaris.
Nutidens børn får sodavand i “tide og utide”. Derfor er det rart med et alternativ, som er så nemt, at Junior selv kan fylde bobler i vandet.
Rabarbersaft er altid lækkert og en måde at få brugt nogle af de grovere stilke på. Det rabarberkød/kompot, der bliver tilbage, efter du har siet din saft, kan du gemme og bruge i rabarbertrifli, i “kanel”snegle i stedet for kanelremonce eller på en kage som Bedstefars Skæg. Bare læg det i fryseren, til du er klar til at bruge det.
Nem rabarbersaft
Opskriften på saften er nem at huske. Den er faktisk 1:1:1. Vej dine rabarber og tilsæt lige så meget sukker og vand. For hver 100 g rabarber lægger du også en hel nellike i gryden. (Og bryder du dig ikke om nelliker, springer du dem bare over, men de giver en forrygende smag til saften, og smager slet ikke af jul.)
Rabarbersaft skal fortyndes med vand, og gerne den slags med brus i. Du kan servere rabarberdrinks med vodka eller lys rom til sommerens fester. – Eller du blande saften op med mousserende vin til en velkomstdrink.
Opbevar din rabarbersaft køligt og mørkt og gerne i køleskabet. Så kan den nemt holde sig i månedsvis. Jeg fik ¾ liter saft af portionen nedenfor.
Bryder du dig ikke om at bruge Atamon til at forlænge holdbarheden, kan du fryse saften ned i fryseposer, så du nemt kan tø lidt op ad gangen.
Rabarbersaft
Ingredienser
- 500 g rabarber, skyllede og i mindre stykker
- 500 g sukker
- 5 dl vand
- 5 hele nelliker
- Lidt Atamon til at skylle flasker i og forlænge holdbarheden
Sådan gør du
- Bring rabarber, sukker, vand og nelliker i kog i en gryde. Lad det simre i ca. 20 minutter, til rabarberne er bløde og trevlede.
- Sigt din rabarbersaft, først igennem en grov si, og derefter gennem et rent viskestykke, lagt i en sigte. Tryk væden ud af rabarberkødet, og gem det til brug i en anden opskrift.
- Mål, hvor meget saft du har, og tilsæt Atamon efter anvisningerne på flasken. Saften må ikke koge, efter Atamonen er tilsat.
Noter
PS: SodaStream maskinen har jeg fået tilsendt som en gave fra SodaStream. Jeg har ikke tjent en krone på at skrive dette indlæg og bruge maskinen, men Forbrugerombudsmanden kræver, at alle opslag med omtale af gaver tydeligt markeres, så du ved, at jeg har fået den gratis. Sodastream maskinen er en Source model.
Pia Schmidt
Bruger du ikke Nonoxal??
Lene
Hej Pia:-)
Nej, det gør jeg faktisk ikke. Jeg har godt nok en flaske til at stå i skabet, men jeg bruger det aldrig, fordi jeg ikke bryder mig om smagen.
Jeg har læst lidt op på emnet i år og er nået til den konklusion, at det ikke er nødvendigt, da vi ikke drikker store mængder saft.
Jeg læner mig bl.a. op ad denne artikel i Samvirke: https://samvirke.dk/artikler/skal-man-bruge-nonoxal-til-rabarber
Håber, det besvarede dit spørgsmål:-)
Kh Lene
Lene Gram Møller
Har lige købt 5 bdt. rabarber og har kommet dem i fryseren til bedre tider. Glæder mig til at lave rabarbersaft efter din opskrift.
Lene Tranberg
Hej Lene:-)
Ja, det er det geniale med rabarber. De er så nemme at gemme i fryseren:-)
God fornøjelse med saften:-)
Kh Lene