Du har helt sikkert smagt juleboller før. Med en blanding af julens krydderier, rosiner og den omdiskuterede sukat. Jeg vil introducere dig for en ny slags: Pebermynteboller med knuste sukkerstokke i og drysset med sukkerstok, så de får et tyndt lag smeltet sukker på toppen.
Dejen er en lys og luftig bolledej med en snert af vanille og ikke for søde, selvom sukkerstokkene er rent sukker. Du kan sagtens tage børnene med i køkkenet, for det er ikke for tidligt, at de lærer at trille runde boller.
Jeg forestiller mig de lune boller til en kop varm chokolade. Pebermynteboller med smør. Og måske et stykke mørk pålægchokolade. Så det bliver lidt hen ad After Eight i bolleform?
Har du mere lyst til almindelige juleboller, skal du i stedet bage mine magiske juleboller som i Snefald. Prøv også den fine krans af Luciaboller.
Hvordan får du dine boller så runde?
Jeg får tit spørgsmålet, hvordan jeg får mine boller så runde og glatte. Det er alene et spørgsmål om øvelse.
Tidligere rullede jeg bollerne mellem to håndflader, som man sikkert altid gør, når man ikke har lært at trille boller endnu. Bollerne blev da OK runde i diameter, men hverken glatte eller virkelig flotte udenpå. Der var både revner og samlinger på bollerne.
Tricket er at stramme dejen godt op, så overfladen spændes ud, ligesom en ballon, der pustes op. Dermed hæver bollerne bedre, og toppen bliver knivskarp og stram.
Når du har delt din dej i lige store klumper (jo, jeg vejer dejen af, så de bliver lige store, for så bliver de også ens bagt), tager du en klump dej op i hånden.
Vend den, så du har ydersiden af dejen udad, fx. toppen af din dej, ikke skærefladen. Træk nu i de fire hjørner af dejen og saml dem på midten, så ydersiden af dejen bliver strammet op. Gør det samme en gang til med de nye hjørner, stadig med ydersiden udad.
Læg dejen med samlingen nedad på et rent (ikke meldrysset) bord. Tril bollerne mod bordpladen under en hul hånd, til de er flotte og runde.
Friktionen mod bordet gør, at dejen på bollens yderside strammes yderligere op. – Ligesom når man tager fat midt på en halvoppustet ballon og holder luften i den øverste halvdel af ballonen, så den bliver større.
Er du mere til en visuel forklaring, så kig med på min Youtube-video af, hvordan jeg laver pitabrød. Der viser jeg det også…
Pebermynteboller
Der bliver 10 pebermynteboller ud af opskriften. De tager ikke lang tid at lave og er overhovedet ikke svære. Har du ikke mod på at trille boller endnu, så lader du bare være og gør, som du altid har gjort:-) Men prøv nu alligevel med et par stykker og se forskellen. Pludselig kan du slet ikke holde op.
PS: Husk at lægge posen med sukkerstokkene på et skærebræt, før du knuser dem, så der ikke kommer mærker i din bordplade. Sukkerstokke er ret hårde, og hakker pynter ikke i en træbordplade. (Jeg taler af erfaring her…)
Jeg har brugt lidt bageenzymer i mine boller for at få dem til at hæve endnu mere. Det er valgfrit, om du bruger enzymer. Pebermynteboller kan godt bages uden.
Der kommer ingen pink eller røde prikker indeni bollerne. Sukkerstokkene smelter ligesom almindeligt sukker. Derfor er bollerne helt lyse, men meget luftige og fine.
Pebermyntesmagen er ikke skarp, men du kan sagtens smage den.
Pebermynteboller
Ingredienser
- 2 dl lunkent mælk
- 20 g gær
- 1 nip groft salt
- 1 tsk vanillesukker
- 350 g hvedemel, gerne med glutenindhold på 12%
- 7 g Optimax bageenzymer (kan udelades)
- 50 g blødt smør
- 4 knuste sukkerstokke (48 g)
Pynt
- Lidt mælk
- 1 knust sukkerstok
Sådan gør du
- Gæren smuldres og røres ud i den lunkne mælk. Tilsæt salt og vanillesukker.
- Bland bageenzymer med hvedemelet og ælt halvdelen ind i dejen, før du putter det bløde smør i. Ælt grundigt, så der ikke er nogen striber af smør.
- Tilsæt resten af melet sammen med de knuste sukkerstokke og ælt i 10-12 minutter, til dejen er blød, smidig og slipper skålens sider.
- Dæk skålen med en opklippet frysepose, fastgjort med en elastik og sæt dejen til hævning et lunt sted i en time, eller til den har nået dobbelt størrelse.
- Skrab dejen ud på bordet. Del den i 10 lige store stykker, og tril hver af dem til en bolle. Sæt bollerne på en bageplade, klargjort med bagepapir.
- Pensl med mælk og drys med knust sukkerstok, før du sætter bollerne til hævning i ca. 40 minutter. Dæk bollerne til med en frysepose og et viskestykke, hvis du hæver dem på køkkenbordet, så overfladen ikke tørrer ud.
- Varm ovnen op til 210° (alm. ovn, ikke varmluft), og bag bollerne i nederste tredjedel af ovnen i 15-16 minutter.
- Lad bollerne køle af på en rist. Læg ikke noget over dem, før sukkeret har fået lov at størkne på toppen.
Skriv et svar