Roen sænker sig over huset, vi er klar til weekend. Der står en portion surdejsbrød til sidste hævning i kurvene på køkkenbordet. På kagefadet står den fineste tærte med flettet låg, fyldt med ferskner, hindbær og krydderier. – Og smør… Måske er det bare ligesom kaffe og oliven, man kan lære at elske smagen af bagt smør? Så der er håb for mig? Jeg krydser fingre, for resten af denne peach melba tærte dufter fantastisk.
Den fine peach melba tærte
Jeg så et billede på Instagram af det fineste, flettede låg og har vovet det ene øje for at lave det i dag. Det gik helt godt:-) Og var slet ikke så svært, for dejen var smidig og nem at have med at gøre. Der er ikke så meget sukker i dejen, så måske er tærten ligefrem sund? Eller måske ikke så meget…
Vil du bage andre tærter, vil jeg anbefale dig pæretærten med chokolade, cremetærten med små pærer eller den fine rabarbertærte.
Peach melba tærte
Ingredienser
Dej
- ½ dl koldt vand
- ½ dl creme fraiche 18%
- 360 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- 2 spsk rørsukker
- 200 g koldt smør
Fyld
- 1 ds henkogte ferskner
- 75 g frosne hindbær
- 75 g rørsukker
- ½ tsk stødt kanel
- ¼ tsk muskatnød
- ½ tsk stødt kardemomme
- 3 spsk Maizena majsstivelse
Pensling
- 1 æggeblomme
- 1 spsk piskefløde (eller mælk)
Sådan gør du
- Creme fraiche og vand piskes godt sammen i en skål. Bland mel og rørsukker i foodprocessoren. Tilsæt smørret i små tern og kør, til det er hakket til en grynet konsistens. Tilsæt halvdelen af creme fraiche-vandet og bland godt. Gentag med resten af blandingen. Hvis du ikke kan samle dejen, tilsættes en smule mere vand.
- Del dejen i to. Hver del formes til en 10 cm stor skive, pakkes i plastfolie og lægges i køleskabet i en time. Før udrulning tages dejen ud og hviler på køkkenbordet i 10 minutter.
- Smør en tærteform med en diameter på 28 cm godt med smør.
- Den ene del af dejen rulles ud til en cirkel med en diameter på ca. 35 cm. Dejen flyttes forsigtigt over i den smurte tærteform, hvor dejen hænger ud over kanten. Skub dejen forsigtigt på plads langs kanten, og sæt formen i køleskabet i 30 minutter.
- Den anden del af dejen rulles ud – enten til en firkant, hvis du vil lave et flettet låg som mit – eller til et rundt låg, hvis du foretrækker det. Hvis du laver fletninger, skæres dejen i strimler, hvoraf en del flettes til fletninger. Fletningen langs kanten af tærten skal have en længde på ca. 90 cm. Låget (eller strimlerne til det) sættes også i køleskabet i 30 minutter.
- Fersknerne skæres i tynde både. Krydderier, rørsukker og maizena blandes i en skål. Ferskner og hindbær blandes, og de tørre ingredienser røres i. Lad det trække ved stuetemperatur i 20 minutter.
Bagning
- Forvarm ovnen til 220° (alm. ovn, ikke varmluft). Hæld fyldet i tærtebunden. Læg låget på (eller flet låget med strimlerne hængende ud over kanten. Kantfletningen lægges ovenpå samlingen.) Pres kanterne godt sammen.
- Tærten pensles med æggeblomme-fløde-blandingen og bages midt i ovnen i 25 minutter til kanten er lys gylden. Ovnen skrues ned på 190°, og tærten bages i yderligere 25 minutter til fyldet bobler og kanten er dyb gyldenbrun.
Skriv et svar