• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Bagvrk.dk
  • Forside
  • Opskrifter
  • Bagvrks bageskole
  • Om mig
  • Kontakt
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Bloglovin
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
Du er her: Forside / Opskrifter / Kager / Norske klejner med citronglasur – nem opskrift på store, bløde klejner (som slet ikke er norske)

Norske klejner med citronglasur – nem opskrift på store, bløde klejner (som slet ikke er norske)

20. november 2022 af Lene Tranberg

Gå direkte til opskrift

Du kender dem godt fra bagerens vindue i december: De norske klejner med citronglasur. En gærdej formet som en klejne, kogt i olie ligesom en almindelig småkageklejne.

Norske klejner udvalgt Bagvrk.dk

Norske klejner

Norske klejner er i virkeligheden ikke norske. Klejner (altså småkageversionen) hedder fattigmann på norsk, men de kender slet ikke det, vi kalder norske klejner. Oprindelsen er uden tvivl dansk, men hvorfor vi kalder dem norske, må stå hen i det uvisse.

Man kan sammenligne dem med donuts eller berlinere. Dejen er den samme, men er tilsat citronskal (som de rigtige klejner) og er pyntet med citronglasur.

Al gærdej, der koges i olie, er allerbedst på dagen. De kan spises dagen efter, men derefter bliver de hurtigt tørre.

Brug gerne din frituregryde, hvis du har en. Det er nemmere at holde den rigtige temperatur i fritøsen, end det er i en gryde. Temperaturen skal ligge på 175° for at dine klejner bliver bagt ordentligt og ikke bliver for mørke.

Norsk klejner citronglasur Bagvrk.dk

Brug gerne bageenzymer i dejen

Jeg har tilsat bageenzymer fra Valsemøllen i denne opskrift. [Reklamemarkeres, da jeg er ambassadør.] Enzymer forlænger holdbarheden på gærdej. Det var vigtigt for mig at modgå udtørringen af de færdige klejner, for der er ikke noget kedeligere end tørt bagværk.

Bageenzymer bruges også af din bager, og Valsemøllens er præcis de samme, som de sælger til håndværksbagerne.

Der er ikke noget unaturligt i bageenzymer. Melet indeholder i forvejen naturligt de samme enzymer, men ved at tilsætte ekstra af dem, booster man selvfølgelig melets eget indhold.

Luftig krumme i norske klejner bagvrk.dk
Den luftige krumme i en norsk klejne.

Bageenzymer bruges kun i gærdeje og anbefales ikke til rugbrød eller glutenfri bagning. Det er nemlig glutenen i hvedemelet, der sættes ekstra skub i.

Vil du fryse de norske klejner ned inden bagning, så du kan servere friskkogte klejner, kan du sagtens det, når der er enzymer i. På frost er holdbarheden på dejen 14 dage, før bageresultatet begynder at forringes.

Valsemøllens bageenzymer kan købes i de fleste supermarkeder.

Vil du læse mere om bageenzymer, kan du læse det her i Bagvrks Bageskole.

Her finder du inspiration til julebag i min samlede juleoversigt.

Norske klejner med citronglasur Bagvrk.dk
Norske klejner med citronglasur udvalgt Bagvrk.dk

Norske klejner

Bløde, norske klejner med citronglasur.
Udskriv Gem på Pinterest
Forb. tid 20 minutter min
Tilb. tid 3 minutter min
Hævetid 1 time t 30 minutter min
Samlet tid 1 time t 53 minutter min
Ret Kage
Køkken Bagværk, Dansk
Antal 10 stk.

Ingredienser
  

  • 1½ dl kold mælk
  • 25 g gær
  • 1 æg, str. M/L
  • 50 g sukker
  • 2 tsk fintrevet, usprøjtet citronskal
  • 1 tsk kardemomme
  • ½ tsk groft salt
  • 375 g hvedemel, gerne med glutenindhold på 12%
  • 10 g Valsemøllen bageenzym (kan udelades)
  • 75 g blødt smør, stuetemperatur

Til kogning

  • 1-1½ liter rapsolie

Citronglasur

  • 100 g flormelis
  • 1½ spsk citronsaft
  • Lidt gul pastafarve

Sådan gør du
 

  • Smuldr gæren og opløs den i mælken. Tilsæt æg og sukker.
  • Bland mel, citronskal, kardemomme, salt og bageenzymer godt sammen. Ælt ⅔ af melet ind i dejen, før du tilsætter det bløde smør og ælter igen, indtil der ikke er mere synligt smør.
  • Tilsæt resten af melet og ælt dejen godt i 12-15 minutter, til den er blank, smidig og slipper skålens sider. Dæk skålen til med en opklippet frysepose, fastgjort med en elastik og stil dejen til hævning 1 time ved stuetemperatur.
  • Når dejen er færdighævet, skrabes den ud på et let meldrysset bord og rulles ud til et rektangel på ca. 24×30 cm i 1 cm tykkelse. Flyt på dejen af og til, så den ikke hænger i.
    Dejen til norske klejner rulles ud til 10 mm tykkelse Bagvrk.dk
  • Del dejen i 10 rektangler på 6×12 cm med en pizzaskærer. Skær en rille i midten af hvert rektangel. Vrid klejnerne ved at putte den ene ende igennem hullet i midten og træk den forsigtigt til, så snoningerne er på midten af klejnerne.
    Udskårne norske klejner Bagvrk.dk
  • Læg klejnerne på en bageplade, som er drysset let med mel. Dæk dem til med et tørt viskestykke og lad klejnerne efterhæve i 30 minutter.
    Norske klejner klar til hævning Bagvrk.dk
  • Imens varmes olien op til 175° enten i en frituregryde eller en tykbundet gryde.
  • Norske klejner koges i olie ca. 1½ minut på hver side, før de tages op. Lad dem afdryppe på en bageplade, før de lægges på en bagerist og afkøles helt. Kog ikke flere klejner ad gangen, end at de kan ligge i olien uden at røre hinanden.
    Norske klejner koges i olie Bagvrk.dk
  • Rør en tyk glasur af flormelis, citronsaft og pastafarve. Hæld glasuren i en sprøjte- eller frysepose, klip spidsen af og lav glasurstriber henover klejnerne.

Noter

Norske klejner smager allerbedst, når de er nybagte, men kan godt stå et par timer før servering.
Vil du fryse dem ned ukogte, kan klejnerne holde sig op til 14 dage i fryseren. Lad klejnerne tø op, før du koger dem i olie.
Tags Citron, Dansk Klassiker, Glasur, Jul, Julebag
Følg mig på Instagram.

Tags: Billig, Citron, Dansk klassiker, Familiefavorit, Gær, Gærdej, Gærkage, Glasur, Jul, Julebag, Juleopskrift, Nem opskrift

Previous Post: « Napolitansk pizza – den bedste pizzadej til din pizzaovn – bliv pizzamester i dit eget køkken!
Next Post: Julemarengs – få inspiration til de mange varianter: Søde, sprøde og helt uimodståelige »

Læserinteraktioner

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Primær Sidebar

Bagvrk profilbillede Lene Tranberg

VELKOMMEN TIL BAGVRK!

Jeg hedder Lene. Jeg er surdejsnørd, bageheltinde og passioneret fan af godt bagværk.

Bagvrk er bagværk, alle kan bage. Bagvrk er lækkert, nemt og fuld af smag.

Opskrifter, der begejstrer og inspirerer på alle niveauer.

Vil du vide mere om mig?

Det får du!

Alle kan lære at bage! Du skal ikke bruge andet end lidt øvelse og gode opskrifter. Det sidste giver jeg dig. Øvelsen får du hen ad vejen.

Her finder du skudsikre opskrifter, så du kan bage sprøde marengs, vandbakkelser som ikke falder sammen eller holde liv i en surdej.

Alle opskrifter er omhyggeligt forklarede, så du ikke lades i stikken eller bliver usikker på, om du gør det rigtigt. Det gør du:-)

Bliv den bedste bager i dit køkken!

Kontakt

Læs, hvordan du kan kontakte mig på min Kontaktside.

Instagram

Hvis du kun skal ønske dig én eneste kogebog den Hvis du kun skal ønske dig én eneste kogebog denne sommer, så lad det være Opskrifter fra @salatboden 🥬🥗[Reklame/gave]

Bogen er fyldt med skønne salater, som alle er overskuelige og lige til at gå til👌🏻

De smukke billeder er taget af @susannegeert og ligefrem driver mundvandet ned af hagen. 

Jeg har allerede prøvet fire opskrifter,og resultatet ligner det i bogen på en prik👌🏻 Ingen snyd eller magi. Bare masser af smag😋

Bogen får min varmeste anbefaling med på vejen♥️♥️♥️♥️♥️

#salatboden #kogebog #nemmeopskrifter #lindhardtogringhof #lækresalater #bagvrkanbefaler
🇩🇰 I dag fejrer vi Dannebrogs fødselsdag - 🇩🇰 I dag fejrer vi Dannebrogs fødselsdag - og her hos mig betyder det flagkage, selvfølgelig!
For når man ikke har en flagstang, må man bage det selv😉

Den her klassiker med jordbær og hyldeblomstmousse går man aldrig galt i byen med - og du finder opskriftslink i min story (eller på bloggen, hvis du ser med senere: Søg på flagkage på Bagvrk.dk).

🎂 Pro tip: Hyldeblomstmoussen skal være stiv - ligesom nationalfølelsen i dag🇩🇰🇩🇰

#flagkage #valdemarsdag #dannebrogskage #bagvrk #søndagskage #allekanbage #hjemmebag #hjemmebagt #lagkage #lækkersulten #lækkerier
🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot 🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot bolle?
De her fibersnegle er grove, men med masser af bid, saft og smag🤎
Perfekte til madpakken, brunchbordet eller som et lækkert mellemmåltid. 

👩🏼‍🍳Vil du bage med? Opskriften finder du i første kommentar👇🏻
🎥 Næste gang viser jeg forskellen på at skære med kniv vs. sytråd - det gør faktisk en verden til forskel!

👉🏻 Gem opskriften til næste bagedag. 
📲 Send reelen til én, der elsker snegle med god samvittighed. 
❤️ Synes godt om, hvis du vil se flere nemme og lækre hverdagssnacks!

#fibersnegle #sundeboller #hjemmebag #bageglæde #bagværk #bollerderdur #madpakkeinspiration #bagvrk #bagedag #nemmeopskrifter #hverdagsmad #brunchideer #snackinspiration #allekanbage #hjemmebagteboller #hjemmebagt #nemopskrift
Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af de Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af dem.
Det er simpelt, smagfuldt og ret svært ikke at elske:
Supernem dej, tynd, sprød skorpe, luftig krumme - og den magiske kombination af olivenolie, flagesalt og rosmarin.

Det passer til alt fra suppe og salat til tapas og grill - og det kræver hverken langtidshævning eller avanceret teknik.

Swipe for opskriften, gem den - og bag et brød, der stjæler opmærksomheden ved bordet.

Hvad ville du servere det til?

#allekanbage #bageglæde #focaccia #madbrød #hjemmebag #brødbagning #gærbrød #gærdej #bagværk #bagvrk #hjemmebagt #italienskbrød #lækkersulten #nemopskrift #nemmeopskrifter
Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte glasset for det sidste af en ny, lækker dessert - og så sprang der nærmest et stykke kage af skeen og ned på gulvet🤷🏼‍♀️😂

Ingen kom til skade under optagelsen af denne film😉😅

Ha’ en skøn onsdag😃

#allekanbage #bagvrk #fraklip #ups #dessertiglas #lækkersulten #lækkerier #grinlidtafdigselv #grinlidtmere #værglad #smil
🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎨🍞
I dag får du begge dele på én gang!
Mens Mozart spiller, danser mine fingre blidt hen over dejen, for focaccia skal prikkes med kærlighed 💛

Det her er verdens nemmeste og bedste madbrød - og ALLE kan være med! 🙌🏻

Om et par dage deler jeg opskriften i en karrusel, så du også kan trylle en luftig, sprød og lækker focaccia frem i dit eget køkken 🫒🥰

Indtil da: Læn dig tilbage, nyd musikken – og glæd dig til at bage med 🎵
Ha’ en skøn weekend☺️

#allekanbage #bagvrk #hjemmebag #focaccia #madbrød #hjemmebagt #bageglæde #bagværk #nemmeopskrifter #nemopskrift #italienskbrød
Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i d Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i dag🤩🍕
Derfor er det deep pan pizza-aften hos os i dag🍕🎉 (Og så endda på en fredag😉)

Hvorfor? Fordi du simpelthen ikke får bedre pizza end den her! (Har du smagt den, ved du, jeg har ret😉)

Deep pan pizzaen har en ultratynd, sprød skorpe, et luftigt indre, og det lækreste fyld på toppen: Blød, frisk mozzarella, en supernem tomatsauce, pepperoni, jalapenos og oregano.

En simpel, seriøst lækker, smovsende, saftig, sprød, sanselig, spektakulær, sørens god pizza!

Behøver du (virkelig?) flere gode argumenter, kan du gemme opslaget her, så du har opskriften til en anden dag. 

Det var bare det. Dejlig pizzadag til dig😃🍕

#pizzafredag #deeppanpizza #bagvrkspizza #allekanbage #verdensbedstepizza #pizzaaften #pizzapizzapizza #aftensmadinspiration #hjemmelavetpizza #hjemmebagtpizza #bagvrk
Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponer Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponere! 😍
Her viser jeg, hvordan du samler den - trin for trin. Det er faktisk meget lettere, end du tror 💪🏻

💬 Har du prøvet at bage den? Eller tør du godt kaste dig ud i det? Skriv “JA” i kommentaren, hvis du er klar! 🙌🏻

👉🏻 Selve opskriften finder du i min karrusel fra den 17. maj - scroll tilbage og gem den, hvis du ikke allerede har gjort det 💾 (Eller søg den frem på Bagvrk.dk)

🎥 Gem videoen her, så du kan finde den igen, når dejen er klar!

Rigtig god bagelyst☺️

#bagværk #kanelsnegl #kæmpekanelsnegl #bageglæde #bagvrk #hjemmebag #kageinspiration  #reelopskrift #allekanbage #hjemmebagt #lækkersulten #lækkerier #nemmeopskrifter #nemopskrift
Tør du lade være? Hvis du også følger mig, få Tør du lade være?
Hvis du også følger mig, får du alle mine tips og tricks til at lykkes med bagværk i køkkenet - direkte i dit feed😊

#bagvrk #allekanbage #hjemmebag #bageglæde #bagværk #hjemmebagt #nemmeopskrifter #bagvrkssmåtipsstorforskel
Følg på Instagram

Søg

Andre læser også:

  • Jordbærtærte som Lagkagehusets – verdens…
  • Surdejsbrød for begyndere – start med det her brød!
  • Store marengs med tyggegummi og chokoladestriber
  • Fødselsdagsboller – de bedste og blødeste bamseboller
  • Napolitansk pizza – den bedste pizzadej til…
  • Fristende chokoladesmåkager: Én bid, og du er afhængig;-)

Etisk ansvarlig influent

Etisk ansvarlig influent

Copyright © 2025 Bagvrk.dk on the Foodie Pro Theme