Du kender dem godt fra bagerens vindue i december: De norske klejner med citronglasur. En gærdej formet som en klejne, kogt i olie ligesom en almindelig småkageklejne.
Norske klejner
Norske klejner er i virkeligheden ikke norske. Klejner (altså småkageversionen) hedder fattigmann på norsk, men de kender slet ikke det, vi kalder norske klejner. Oprindelsen er uden tvivl dansk, men hvorfor vi kalder dem norske, må stå hen i det uvisse.
Man kan sammenligne dem med donuts eller berlinere. Dejen er den samme, men er tilsat citronskal (som de rigtige klejner) og er pyntet med citronglasur.
Al gærdej, der koges i olie, er allerbedst på dagen. De kan spises dagen efter, men derefter bliver de hurtigt tørre.
Brug gerne din frituregryde, hvis du har en. Det er nemmere at holde den rigtige temperatur i fritøsen, end det er i en gryde. Temperaturen skal ligge på 175° for at dine klejner bliver bagt ordentligt og ikke bliver for mørke.
Brug gerne bageenzymer i dejen
Jeg har tilsat bageenzymer fra Valsemøllen i denne opskrift. [Reklamemarkeres, da jeg er ambassadør.] Enzymer forlænger holdbarheden på gærdej. Det var vigtigt for mig at modgå udtørringen af de færdige klejner, for der er ikke noget kedeligere end tørt bagværk.
Bageenzymer bruges også af din bager, og Valsemøllens er præcis de samme, som de sælger til håndværksbagerne.
Der er ikke noget unaturligt i bageenzymer. Melet indeholder i forvejen naturligt de samme enzymer, men ved at tilsætte ekstra af dem, booster man selvfølgelig melets eget indhold.
Bageenzymer bruges kun i gærdeje og anbefales ikke til rugbrød eller glutenfri bagning. Det er nemlig glutenen i hvedemelet, der sættes ekstra skub i.
Vil du fryse de norske klejner ned inden bagning, så du kan servere friskkogte klejner, kan du sagtens det, når der er enzymer i. På frost er holdbarheden på dejen 14 dage, før bageresultatet begynder at forringes.
Valsemøllens bageenzymer kan købes i de fleste supermarkeder.
Vil du læse mere om bageenzymer, kan du læse det her i Bagvrks Bageskole.
Her finder du inspiration til julebag i min samlede juleoversigt.
Norske klejner
Ingredienser
- 1½ dl kold mælk
- 25 g gær
- 1 æg, str. M/L
- 50 g sukker
- 2 tsk fintrevet, usprøjtet citronskal
- 1 tsk kardemomme
- ½ tsk groft salt
- 375 g hvedemel, gerne med glutenindhold på 12%
- 10 g Valsemøllen bageenzym (kan udelades)
- 75 g blødt smør, stuetemperatur
Til kogning
- 1-1½ liter rapsolie
Citronglasur
- 100 g flormelis
- 1½ spsk citronsaft
- Lidt gul pastafarve
Sådan gør du
- Smuldr gæren og opløs den i mælken. Tilsæt æg og sukker.
- Bland mel, citronskal, kardemomme, salt og bageenzymer godt sammen. Ælt ⅔ af melet ind i dejen, før du tilsætter det bløde smør og ælter igen, indtil der ikke er mere synligt smør.
- Tilsæt resten af melet og ælt dejen godt i 12-15 minutter, til den er blank, smidig og slipper skålens sider. Dæk skålen til med en opklippet frysepose, fastgjort med en elastik og stil dejen til hævning 1 time ved stuetemperatur.
- Når dejen er færdighævet, skrabes den ud på et let meldrysset bord og rulles ud til et rektangel på ca. 24×30 cm i 1 cm tykkelse. Flyt på dejen af og til, så den ikke hænger i.
- Del dejen i 10 rektangler på 6×12 cm med en pizzaskærer. Skær en rille i midten af hvert rektangel. Vrid klejnerne ved at putte den ene ende igennem hullet i midten og træk den forsigtigt til, så snoningerne er på midten af klejnerne.
- Læg klejnerne på en bageplade, som er drysset let med mel. Dæk dem til med et tørt viskestykke og lad klejnerne efterhæve i 30 minutter.
- Imens varmes olien op til 175° enten i en frituregryde eller en tykbundet gryde.
- Norske klejner koges i olie ca. 1½ minut på hver side, før de tages op. Lad dem afdryppe på en bageplade, før de lægges på en bagerist og afkøles helt. Kog ikke flere klejner ad gangen, end at de kan ligge i olien uden at røre hinanden.
- Rør en tyk glasur af flormelis, citronsaft og pastafarve. Hæld glasuren i en sprøjte- eller frysepose, klip spidsen af og lav glasurstriber henover klejnerne.
Skriv et svar