• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Bagvrk.dk
  • Forside
  • Opskrifter
  • Bagvrks bageskole
  • Om mig
  • Kontakt
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Bloglovin
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
Du er her: Forside / Opskrifter / Marengs & småkager / Klejner – den bedste opskrift på en juleklassiker!

Klejner – den bedste opskrift på en juleklassiker!

24. november 2018 af Lene Tranberg

Gå direkte til opskrift

Jeg stiller mig selv spørgsmålet hver eneste jul: Er klejner virkelig alt det besvær værd? Dejen skal æltes, rulles ud, skæres ud, vrides, rulles ud igen, køles ned og endelig koges i olie eller palmin. Men når man først står med en nykogt klejne, som smelter på tungen, er svaret et klart: JA!

Klejner. En klassisk juleopskrift fra Bagvrk.dk.

Min mor har altid skåret dejen ud med en klejnespore med ét hjul, men den teknik har jeg aldrig lært. Jeg kan allerbedst li’, at alle klejnerne har samme størrelse, så jeg er ret begejstret for klejnerullen, som både skærer de fire kanter og revnen i midten til at vride klejnen igennem.

Hvordan vrider man klejner?

Det er måske svært at forestille sig, hvordan man gør, hvis man aldrig har prøvet at vride klejner før. Der er ikke noget hokus pokus i teknikken, og når du først har gjort det et par gange, kan du slet ikke forstå, at det var svært lige før.

Klejner. En klassisk juleopskrift fra Bagvrk.dk.

Man tager en af de spidse ender og putter den forsigtigt gennem revnen midt i dejen. Herefter skubber man forsigtigt dejen igennem hullet, så der kommer en snoning midt på klejnen. Øv dig i at få snoningen til at ligge midt på/midt i hullet. Det giver de pæneste, lige klejner.

Klejner. En klassisk juleopskrift fra Bagvrk.dk.

Palmin eller olie?

Palmin er raffineret, bleget kokosfedt og har et højt indhold af mættede fedtsyrer. Ved raffineringen har man fjernet duft og smag af kokos, så palmin smager helt neutralt. Du skal bruge 2-3 pakker palmin til en portion klejner som denne. Da palmin koster ca. kr. 30,- for 500 g, er det en ret kostbar udgift på en småkage, som ikke koster mange ører i ingredienser.

Jeg har altid tidligere brugt palmin og kogt klejnerne i en lille gryde, men i år har jeg kogt klejnerne i rapsolie i frituregryden i stedet.

Klejner. En klassisk juleopskrift fra Bagvrk.dk.

Det er svært at styre temperaturen på olie/palmin i en gryde. Den optimale temperatur er 180°. Ved 180° bliver olien ikke så varm, at klejnerne (og olien) bliver sort. I stedet bliver klejnerne gyldne og sprøde.

Min palmin plejer at blive kulsort og skulle skiftes flere gange. Ved at bruge den elektriske frituregryde, sørger termostaten for en konstant temperatur, og jeg skal ikke tænke på andet end at vende klejnerne i gryden og tage dem op, når de er færdige.

Olien blev stadig mørk, men slet ikke så sort, som når det er palmin i en gryde. Jeg slap også for de små, sorte fnug, som sætter sig på klejnerne sidst i processen i gryden. De sidste klejner blev lige så fine, som de første. Derudover koster rapsolie kun en brøkdel af palmin.

Klejner. En klassisk juleopskrift fra Bagvrk.dk.

Min mors opskrift

Opskriften er gammel og står i min håndskrevne kogebog, så det er fra et af de første år, efter jeg flyttede hjemmefra. Jeg har selvfølgelig fået opskriften fra min mor, som har skrevet den ind i sin håndskrevne kogebog.

Jeg tror, opskriften engang har været dobbelt så stor. Det synes i hvert fald underligt, at der skal ¼ tsk. kardemomme i (i stedet for fx en knivspids), men der bliver 150-180 kager af denne portion, så det slår til de fleste steder:-)

Har du lyst til andre kager, kogt i olie? Så kast et blik på opskriften på Berliner Pfannkuchen.

Klejner. En klassisk juleopskrift fra Bagvrk.dk.

Klejner

Den klassiske julesmåkage med smag af kardemomme og citronskal.
Udskriv Gem på Pinterest
Forb. tid 45 minutter min
Tilb. tid 45 minutter min
Hviletid 4 timer t
Samlet tid 5 timer t 30 minutter min
Ret Småkage
Køkken Bagværk
Antal 150 stk.

Ingredienser
  

  • 500 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
  • 250 g sukker
  • ¼ tsk kardemomme
  • ½ tsk hjortetaksalt
  • ½ tsk revet skal af en usprøjtet citron
  • 125 g smør eller bagemargarine
  • 3 æg, str. M/L
  • 1500 g Palmin eller
  • 2½ – 3 l raps- eller fritureolie

Sådan gør du
 

  • Bland mel, sukker, kardemomme, hjortetaksalt og citronskal i en skål. Smør eller margarine smuldres ud i de tørre ingredienser, til det har konsistens som groft sand. 
  • Æggene æltes i ét ad gangen, så dejen samles. Tilsæt evt. en smule koldt vand, hvis dejen er meget tør.
  • Dejen rulles ud i ca. 2 mm tykkelse, skæres med en klejnerulle eller -spore, vrides til klejner og stilles køligt til næste dag – eller minimum en halv time i køleskab. 
  • (At vride en klejne betyder, at man tager en af endespidserne, putter den gennem hullet i midten og trækker den forsigtigt ud.)
  • Hvis du bruger en frituregryde med termostat, varmes olien op til 180°.
  • Hvis du bruger en gryde: Olien varmes op i en lille gryde (“lille bund, ikke for dyb”, har jeg noteret i parentes, så det lyder som en af min mors tilføjelser), til det syder omkring en tændstik. (Og har du et termometer, så tjek temperaturen, så den holder sig på de 180°.)
  • Klejnerne koges nogle stykker ad gangen i olien, til de er gyldne. Vend dem undervejs, så de bliver kogt på begge sider. Tag klejnerne op med en hulske og læg dem til afkøling på køkkenrulle.

Noter

Opbevar dine klejner i en kagedåse med tætsluttende låg.
Du kan fryse de færdigvredne, ukogte klejner ned, så du hurtigt kan koge en portion friske klejner. Du behøver ikke tø dem op først.
Tags Citron, Dansk Klassiker, Jul
Følg mig på Instagram.
Klejner. En klassisk juleopskrift fra Bagvrk.dk.

Tags: Citron, Dansk klassiker, Familiefavorit, Jul, Juleaften, Julebag, Juleopskrift, Nem opskrift, Småkager

Previous Post: « Nutellacookies – det allerbedste af alting
Next Post: Æbleskiver – de er da hjemmelavede ;-) Nem opskrift til julehygge »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Ole Meyer

    24. november 2018 kl. 13:42

    Kære Lene,
    Tak for endnu en inspiration. Jeg må igang med klejnebagningen.
    Og denne gang med frituren!

    Svar
    • Lene

      24. november 2018 kl. 17:24

      Kære Ole:-)
      Det var da kun så lidt. Det er i hvert fald ikke sidste gang, jeg finder frituregryden frem til det;-)
      Kh Lene

      Svar
      • Dorte Andersen

        8. november 2023 kl. 11:55

        Olien/ fedtstoffet fra klejnekogning.. hvad poller gør jeg ved det, når jeg bor i en lejlighed i en boligblok? Da jeg boede i hus , røg der ned i jorden.

        Svar
        • Lene Tranberg

          13. november 2023 kl. 11:25

          Hej Dorte:-)
          Jeg ville hælde det tilbage i plasticflasken og sortere det som restaffald.
          God bagelyst.

          Kh Lene

          Svar
  2. Hanne C. Dyrnes

    2. december 2020 kl. 21:18

    Hei Lene, jeg husker at den første gangen jeg kommenterte et av bildene dine på Instagram, så var det fordi du hadde laget noe du kalte “Norske klejner”, og jeg ante ikke hva det var. Plutselig i dag forstod jeg at det heter Fattigmann i Norge! Jeg er ikke vokst opp med disse kakene selv, men har smakt dem. Her bruker man forresten litt conjac i! Det er trolig ikke feil :D.

    Skal se nærmere på juleboken din når jeg skal begynne å bake. Foreløpig er det oppussing av yngstemanns soverom som står for tur.

    Ønsker deg en fin førjulstid.

    Hilsen Hanne

    Svar
    • Lene Tranberg

      2. december 2020 kl. 21:22

      Hej Hanne:-)
      Så vidt jeg husker, er det vores almindelige klejner, som hedder Fattigmann i Norge, og at I slet ikke har Norske Klejner?
      Norske Klejner er en aflang donut-type, kogt i olie med citronglasur. Cognac i dejen lyder ikke dårligt:-)

      Ha’ en dejlig december og god arbejdslyst med yngstemandens værelse;-)

      Kh Lene

      Svar
  3. Christel Jensen

    16. december 2021 kl. 17:04

    Skal for 1. gang prøve at lave klejner og syntes det lyder smart med frituregryde. Men hvor mange klejner anbefaler du at der koges ad gangen i den?

    Svar
    • Lene Tranberg

      16. december 2021 kl. 17:05

      Hej Christel:-)
      Jeg koger 4-5 stykker ad gangen, som der nu er plads til.
      God bagelyst!

      Kh Lene

      Svar
  4. Dorte

    17. december 2021 kl. 5:08

    Hej Lene

    …Og det ER bare den bedste opskrift. jeg har de seneste par år prøver forskellige opskrifter. Nu behøver jeg ikke lede længere.
    Hvorfor skal klejnerne i køleskabet først. Hvorfor ikke bare koge med det samme?

    Tak for en fantastisk hjemmeside

    Svar
    • Lene Tranberg

      17. december 2021 kl. 9:09

      Hej Dorte:-)
      Tusind tak. Det glæder mig meget, at du også kan li’ den:-)
      Klejnerne skal på køl før kogning, for ellers falder de nemt fra hinanden i olien. De er simpelthen for bløde til at kunne koges pænt.

      Ha’ en dejlig jul, når du når der til!

      Kh Lene

      Svar
  5. Ulla Bendixen

    23. december 2024 kl. 10:40

    Der står at hviletiden er 4 timer. Men hvornår skal den hvile? det står ikke i opskriften 😊

    Svar
    • Lene Tranberg

      16. februar 2025 kl. 16:15

      Hej Ulla:-)
      Dejen skal hvile, når klejnerne er formet. Altså, før de koges.

      Kh Lene

      Svar
  6. Cindie

    5. januar 2025 kl. 17:38

    Jeg glæder mig rigtig meget til at ptøve denne opskrift. Lige et spørgsmål inden jeg giver mig i kast med den; hvilken forskel gør det, vvis jeg ikke stiller det til køling, inden det ryger i olien?

    Svar
    • Lene Tranberg

      18. januar 2025 kl. 16:22

      Hej Cindie:-)
      Hvis de ikke kommer på køl først, bliver de “uldne” på overfladen og får ikke den samme sprødhed.
      God bagelyst.

      Kh Lene

      Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Primær Sidebar

Bagvrk profilbillede Lene Tranberg

VELKOMMEN TIL BAGVRK!

Jeg hedder Lene. Jeg er surdejsnørd, bageheltinde og passioneret fan af godt bagværk.

Bagvrk er bagværk, alle kan bage. Bagvrk er lækkert, nemt og fuld af smag.

Opskrifter, der begejstrer og inspirerer på alle niveauer.

Vil du vide mere om mig?

Det får du!

Alle kan lære at bage! Du skal ikke bruge andet end lidt øvelse og gode opskrifter. Det sidste giver jeg dig. Øvelsen får du hen ad vejen.

Her finder du skudsikre opskrifter, så du kan bage sprøde marengs, vandbakkelser som ikke falder sammen eller holde liv i en surdej.

Alle opskrifter er omhyggeligt forklarede, så du ikke lades i stikken eller bliver usikker på, om du gør det rigtigt. Det gør du:-)

Bliv den bedste bager i dit køkken!

Kontakt

Læs, hvordan du kan kontakte mig på min Kontaktside.

Instagram

🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot 🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot bolle?
De her fibersnegle er grove, men med masser af bid, saft og smag🤎
Perfekte til madpakken, brunchbordet eller som et lækkert mellemmåltid. 

👩🏼‍🍳Vil du bage med? Opskriften finder du i første kommentar👇🏻
🎥 Næste gang viser jeg forskellen på at skære med kniv vs. sytråd - det gør faktisk en verden til forskel!

👉🏻 Gem opskriften til næste bagedag. 
📲 Send reelen til én, der elsker snegle med god samvittighed. 
❤️ Synes godt om, hvis du vil se flere nemme og lækre hverdagssnacks!

#fibersnegle #sundeboller #hjemmebag #bageglæde #bagværk #bollerderdur #madpakkeinspiration #bagvrk #bagedag #nemmeopskrifter #hverdagsmad #brunchideer #snackinspiration #allekanbage #hjemmebagteboller #hjemmebagt #nemopskrift
Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af de Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af dem.
Det er simpelt, smagfuldt og ret svært ikke at elske:
Supernem dej, tynd, sprød skorpe, luftig krumme - og den magiske kombination af olivenolie, flagesalt og rosmarin.

Det passer til alt fra suppe og salat til tapas og grill - og det kræver hverken langtidshævning eller avanceret teknik.

Swipe for opskriften, gem den - og bag et brød, der stjæler opmærksomheden ved bordet.

Hvad ville du servere det til?

#allekanbage #bageglæde #focaccia #madbrød #hjemmebag #brødbagning #gærbrød #gærdej #bagværk #bagvrk #hjemmebagt #italienskbrød #lækkersulten #nemopskrift #nemmeopskrifter
Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte glasset for det sidste af en ny, lækker dessert - og så sprang der nærmest et stykke kage af skeen og ned på gulvet🤷🏼‍♀️😂

Ingen kom til skade under optagelsen af denne film😉😅

Ha’ en skøn onsdag😃

#allekanbage #bagvrk #fraklip #ups #dessertiglas #lækkersulten #lækkerier #grinlidtafdigselv #grinlidtmere #værglad #smil
🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎨🍞
I dag får du begge dele på én gang!
Mens Mozart spiller, danser mine fingre blidt hen over dejen, for focaccia skal prikkes med kærlighed 💛

Det her er verdens nemmeste og bedste madbrød - og ALLE kan være med! 🙌🏻

Om et par dage deler jeg opskriften i en karrusel, så du også kan trylle en luftig, sprød og lækker focaccia frem i dit eget køkken 🫒🥰

Indtil da: Læn dig tilbage, nyd musikken – og glæd dig til at bage med 🎵
Ha’ en skøn weekend☺️

#allekanbage #bagvrk #hjemmebag #focaccia #madbrød #hjemmebagt #bageglæde #bagværk #nemmeopskrifter #nemopskrift #italienskbrød
Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i d Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i dag🤩🍕
Derfor er det deep pan pizza-aften hos os i dag🍕🎉 (Og så endda på en fredag😉)

Hvorfor? Fordi du simpelthen ikke får bedre pizza end den her! (Har du smagt den, ved du, jeg har ret😉)

Deep pan pizzaen har en ultratynd, sprød skorpe, et luftigt indre, og det lækreste fyld på toppen: Blød, frisk mozzarella, en supernem tomatsauce, pepperoni, jalapenos og oregano.

En simpel, seriøst lækker, smovsende, saftig, sprød, sanselig, spektakulær, sørens god pizza!

Behøver du (virkelig?) flere gode argumenter, kan du gemme opslaget her, så du har opskriften til en anden dag. 

Det var bare det. Dejlig pizzadag til dig😃🍕

#pizzafredag #deeppanpizza #bagvrkspizza #allekanbage #verdensbedstepizza #pizzaaften #pizzapizzapizza #aftensmadinspiration #hjemmelavetpizza #hjemmebagtpizza #bagvrk
Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponer Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponere! 😍
Her viser jeg, hvordan du samler den - trin for trin. Det er faktisk meget lettere, end du tror 💪🏻

💬 Har du prøvet at bage den? Eller tør du godt kaste dig ud i det? Skriv “JA” i kommentaren, hvis du er klar! 🙌🏻

👉🏻 Selve opskriften finder du i min karrusel fra den 17. maj - scroll tilbage og gem den, hvis du ikke allerede har gjort det 💾 (Eller søg den frem på Bagvrk.dk)

🎥 Gem videoen her, så du kan finde den igen, når dejen er klar!

Rigtig god bagelyst☺️

#bagværk #kanelsnegl #kæmpekanelsnegl #bageglæde #bagvrk #hjemmebag #kageinspiration  #reelopskrift #allekanbage #hjemmebagt #lækkersulten #lækkerier #nemmeopskrifter #nemopskrift
Tør du lade være? Hvis du også følger mig, få Tør du lade være?
Hvis du også følger mig, får du alle mine tips og tricks til at lykkes med bagværk i køkkenet - direkte i dit feed😊

#bagvrk #allekanbage #hjemmebag #bageglæde #bagværk #hjemmebagt #nemmeopskrifter #bagvrkssmåtipsstorforskel
🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad m 🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad med dig?

Det får ikke problemerne til at forsvinde, men måske hjælper det lidt😁😂

#godtråd #bagvrk #allekanbage #bageglæde #kageterapi #bageterapi
Skal du bruge dejspade eller dejkrog til gærdej? Skal du bruge dejspade eller dejkrog til gærdej?
Svaret er: Dem begge! 🙌

Først samler jeg dejen - og ælter smørret i - med dejspaden.

Så tilsætter jeg resten af melet og skifter til dejkrogen.

Nu skal der æltes, til dejen er blank, slipper skålen og kan trækkes ud i et flot glutenvindue - det er dér, magien sker! ✨🥰

En lille ting, der gør en kæmpe forskel for din gærdej!

#bagvrk #allekanbage #bagetip #bageglæde #bagvrkssmåtipsstorforskel #bagvrksbageskole #bagvrkssmåtips #hjemmebag #hjemmebagt #bagværk #gærdej #gærbrød #røremaskine
Følg på Instagram

Søg

Andre læser også:

  • Surdejsbrød for begyndere – start med det her brød!
  • Jordbærtærte som Lagkagehusets – verdens…
  • Ciabattabrød – opskrift på hurtigt eller…
  • Fristende chokoladesmåkager: Én bid, og du er afhængig;-)
  • Fibersnegle – Sunde boller og et smart trick
  • Fødselsdagsboller – de bedste og blødeste bamseboller

Etisk ansvarlig influent

Etisk ansvarlig influent

Copyright © 2025 Bagvrk.dk on the Foodie Pro Theme