Jeg stiller mig selv spørgsmålet hver eneste jul: Er klejner virkelig alt det besvær værd? Dejen skal æltes, rulles ud, skæres ud, vrides, rulles ud igen, køles ned og endelig koges i olie eller palmin. Men når man først står med en nykogt klejne, som smelter på tungen, er svaret et klart: JA!
Min mor har altid skåret dejen ud med en klejnespore med ét hjul, men den teknik har jeg aldrig lært. Jeg kan allerbedst li’, at alle klejnerne har samme størrelse, så jeg er ret begejstret for klejnerullen, som både skærer de fire kanter og revnen i midten til at vride klejnen igennem.
Hvordan vrider man klejner?
Det er måske svært at forestille sig, hvordan man gør, hvis man aldrig har prøvet at vride klejner før. Der er ikke noget hokus pokus i teknikken, og når du først har gjort det et par gange, kan du slet ikke forstå, at det var svært lige før.
Man tager en af de spidse ender og putter den forsigtigt gennem revnen midt i dejen. Herefter skubber man forsigtigt dejen igennem hullet, så der kommer en snoning midt på klejnen. Øv dig i at få snoningen til at ligge midt på/midt i hullet. Det giver de pæneste, lige klejner.
Palmin eller olie?
Palmin er raffineret, bleget kokosfedt og har et højt indhold af mættede fedtsyrer. Ved raffineringen har man fjernet duft og smag af kokos, så palmin smager helt neutralt. Du skal bruge 2-3 pakker palmin til en portion klejner som denne. Da palmin koster ca. kr. 30,- for 500 g, er det en ret kostbar udgift på en småkage, som ikke koster mange ører i ingredienser.
Jeg har altid tidligere brugt palmin og kogt klejnerne i en lille gryde, men i år har jeg kogt klejnerne i rapsolie i frituregryden i stedet.
Det er svært at styre temperaturen på olie/palmin i en gryde. Den optimale temperatur er 180°. Ved 180° bliver olien ikke så varm, at klejnerne (og olien) bliver sort. I stedet bliver klejnerne gyldne og sprøde.
Min palmin plejer at blive kulsort og skulle skiftes flere gange. Ved at bruge den elektriske frituregryde, sørger termostaten for en konstant temperatur, og jeg skal ikke tænke på andet end at vende klejnerne i gryden og tage dem op, når de er færdige.
Olien blev stadig mørk, men slet ikke så sort, som når det er palmin i en gryde. Jeg slap også for de små, sorte fnug, som sætter sig på klejnerne sidst i processen i gryden. De sidste klejner blev lige så fine, som de første. Derudover koster rapsolie kun en brøkdel af palmin.
Min mors opskrift
Opskriften er gammel og står i min håndskrevne kogebog, så det er fra et af de første år, efter jeg flyttede hjemmefra. Jeg har selvfølgelig fået opskriften fra min mor, som har skrevet den ind i sin håndskrevne kogebog.
Jeg tror, opskriften engang har været dobbelt så stor. Det synes i hvert fald underligt, at der skal ¼ tsk. kardemomme i (i stedet for fx en knivspids), men der bliver 150-180 kager af denne portion, så det slår til de fleste steder:-)
Har du lyst til andre kager, kogt i olie? Så kast et blik på opskriften på Berliner Pfannkuchen.
Klejner
Ingredienser
- 500 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- 250 g sukker
- ¼ tsk kardemomme
- ½ tsk hjortetaksalt
- ½ tsk revet skal af en usprøjtet citron
- 125 g smør eller bagemargarine
- 3 æg, str. M/L
- 1500 g Palmin eller
- 2½ – 3 l raps- eller fritureolie
Sådan gør du
- Bland mel, sukker, kardemomme, hjortetaksalt og citronskal i en skål. Smør eller margarine smuldres ud i de tørre ingredienser, til det har konsistens som groft sand.
- Æggene æltes i ét ad gangen, så dejen samles. Tilsæt evt. en smule koldt vand, hvis dejen er meget tør.
- Dejen rulles ud i ca. 2 mm tykkelse, skæres med en klejnerulle eller -spore, vrides til klejner og stilles køligt til næste dag – eller minimum en halv time i køleskab.
- (At vride en klejne betyder, at man tager en af endespidserne, putter den gennem hullet i midten og trækker den forsigtigt ud.)
- Hvis du bruger en frituregryde med termostat, varmes olien op til 180°.
- Hvis du bruger en gryde: Olien varmes op i en lille gryde (“lille bund, ikke for dyb”, har jeg noteret i parentes, så det lyder som en af min mors tilføjelser), til det syder omkring en tændstik. (Og har du et termometer, så tjek temperaturen, så den holder sig på de 180°.)
- Klejnerne koges nogle stykker ad gangen i olien, til de er gyldne. Vend dem undervejs, så de bliver kogt på begge sider. Tag klejnerne op med en hulske og læg dem til afkøling på køkkenrulle.
Ole Meyer
Kære Lene,
Tak for endnu en inspiration. Jeg må igang med klejnebagningen.
Og denne gang med frituren!
Lene
Kære Ole:-)
Det var da kun så lidt. Det er i hvert fald ikke sidste gang, jeg finder frituregryden frem til det;-)
Kh Lene
Dorte Andersen
Olien/ fedtstoffet fra klejnekogning.. hvad poller gør jeg ved det, når jeg bor i en lejlighed i en boligblok? Da jeg boede i hus , røg der ned i jorden.
Lene Tranberg
Hej Dorte:-)
Jeg ville hælde det tilbage i plasticflasken og sortere det som restaffald.
God bagelyst.
Kh Lene
Hanne C. Dyrnes
Hei Lene, jeg husker at den første gangen jeg kommenterte et av bildene dine på Instagram, så var det fordi du hadde laget noe du kalte “Norske klejner”, og jeg ante ikke hva det var. Plutselig i dag forstod jeg at det heter Fattigmann i Norge! Jeg er ikke vokst opp med disse kakene selv, men har smakt dem. Her bruker man forresten litt conjac i! Det er trolig ikke feil :D.
Skal se nærmere på juleboken din når jeg skal begynne å bake. Foreløpig er det oppussing av yngstemanns soverom som står for tur.
Ønsker deg en fin førjulstid.
Hilsen Hanne
Lene Tranberg
Hej Hanne:-)
Så vidt jeg husker, er det vores almindelige klejner, som hedder Fattigmann i Norge, og at I slet ikke har Norske Klejner?
Norske Klejner er en aflang donut-type, kogt i olie med citronglasur. Cognac i dejen lyder ikke dårligt:-)
Ha’ en dejlig december og god arbejdslyst med yngstemandens værelse;-)
Kh Lene
Christel Jensen
Skal for 1. gang prøve at lave klejner og syntes det lyder smart med frituregryde. Men hvor mange klejner anbefaler du at der koges ad gangen i den?
Lene Tranberg
Hej Christel:-)
Jeg koger 4-5 stykker ad gangen, som der nu er plads til.
God bagelyst!
Kh Lene
Dorte
Hej Lene
…Og det ER bare den bedste opskrift. jeg har de seneste par år prøver forskellige opskrifter. Nu behøver jeg ikke lede længere.
Hvorfor skal klejnerne i køleskabet først. Hvorfor ikke bare koge med det samme?
Tak for en fantastisk hjemmeside
Lene Tranberg
Hej Dorte:-)
Tusind tak. Det glæder mig meget, at du også kan li’ den:-)
Klejnerne skal på køl før kogning, for ellers falder de nemt fra hinanden i olien. De er simpelthen for bløde til at kunne koges pænt.
Ha’ en dejlig jul, når du når der til!
Kh Lene