Vi bruger ikke samme opskrift, når vi laver lasagne her i huset. Morten bruger Jamie Olivers, jeg bruger “min egen”. Det er ligesom med boller i karry. Jeg laver den altid på samme måde, men har aldrig skrevet opskriften ned, for den ligger bare i hånden. Men nu er den tilgængelig for dig også, for min opskrift er faktisk for god til kun at være i mit hoved.
Det er nogle gange en god øvelse at beskrive, hvordan man gør og hvor meget man putter i, for man bliver mere opmærksom på det, man laver. Mere nærværende og mere nøjagtig.
Giv din lasagne lov til at trække
Det tager tid at lave lasagnen, for den skal helst stå og trække et par timer, før den bliver rigtig god. Lasagnen får lov at sætte sig, samle sig og blødgøre pladerne. Du kan sagtens lave en ekstra stor portion kødsovs – eller bolognese, som den jo hedder – og samle lasagnen efter aftensmaden. Bare stil den i køleskabet til næste aften, bag den og vupti har du slow food lasagne på “et øjeblik”:-)
I anledning af halloween lavede jeg et ansigt på toppen. Og dobbelt portion. Det er selvfølgelig bare pjat, og sådan serverer jeg den ellers ALDRIG. Men har du lyst, så gør det endelig. Jeg tegnede ansigtet op med en tandstikker i det øverste lag bechamelsauce, dryssede med parmesan, tegnede konturerne op med chilisauce (kunne godt have været ketchup) og satte skæve tænder af gulerod i munden og jalapeños og oliven som øjne. Øjenbrynene var lidt persille, men brug fantasien. Du kan lave hvad som helst. Også en klassisk lasagne uden noget pjat;-)
Det perfekte lasagnefad
Jeg drømmer om et ildfast fad, som passer til købe-lasagneplader, uden at man skal stå og knække hjørner af. Det findes ikke. Eller, jeg har i hvert fald ikke kunnet opstøve et. Så jeg står troligt og knækker plader hver gang for at den kommer til at se ordentligt ud.
Uanset hvad, er det besværet og arbejdet værd. Tørre kanter, der svupper op og ikke er kogt ordentligt er træls at spise. Sådan er denne ikke… Den er blød og cremet med ost i bechamelsaucen – uden at osten trækker lange tråde, når man tager et stykke.
Vil du selv lave dine lasagneplader, finder du min opskrift her. Opskriften på cannelloni er også værd at kaste et blik på, hvis du vil have variation i dine italiensk retter.
Lasagne
Ingredienser
Kødsauce
- 2 spsk olivenolie
- 1 løg, finthakket
- 2 fed hvidløg, finthakket
- 500 g hakket oksekød
- 1½ spsk tørret oregano
- 1 kvist timian eller 1 tsk tørret
- 2 laurbærblade
- 1 ds hakkede tomater
- 1 lille ds tomatpuré (70 g)
- Salt og friskkværnet peber
Bechamelsauce
- 50 g smør
- 65 g hvedemel
- ½ l mælk
- Revet muskatnød
- Salt og friskkværnet hvid peber
- 100 g revet mozzarellaost
Derudover
- 250 g lasagneplader
- 35 g hel parmesan
Sådan gør du
Kødsaucen
- Hak løget og hvidløgsfeddene fint. Varm olien i en gryde og svits løgene, uden at de tager farve. Tilsæt kødet og steg det, til det ændrer farve, mens du rører i det af og til.
- Hæld tomater og tomatpuré i gryden sammen med krydderurter, salt og peber, og lad kødsaucen simre ved svag varme i en halv time. Smag saucen til.
Bechamelsaucen
- Smelt smørret i en gryde. Tilsæt melet og rør godt. Lad blandingen bage lidt i gryden. Tilsæt mælken lidt ad gangen og pisk godt imellem hver gang, så der ikke kommer klumper i saucen. Lad saucen simre i 10 minutter under jævnlig omrøring, så den ikke brænder på.
- Smag din bechamelsauce til med muskatnød, salt og hvid peber og rør mozzarellaen i.
Sådan samler du en lasagne
- Smør et ildfast fad på 18×25 cm med smør. Læg et lag kødsauce i bunden. Læg lasagneplader ovenpå. Læg dernæst et lag bechamelsauce og igen lasagneplader. Fortsæt på denne måde, indtil du har opbrugt al kødsauce og bechamelsauce.
- Du skal afslutte med bechamelsauce og sikre dig, at alle lasagneplader er dækket, og at saucerne kommer helt ud til kanten. Ellers ender du med tørre kanter.
- Riv parmesanosten på et rivejern og drys den hen over toppen af din lasagne. Sæt husholdningsfilm henover lasagnen og lad den trække i køleskabet i mindst 2 timer. Den kan sagtens stå længere tid i køleskabet.
- Varm ovnen op til 200° (alm. ovn, ikke varmluft) og bag lasagnen i 25 minutter. Hæv varmen til 220° og bag den i yderligere 15 minutter. Stik med en kniv i lasagnen, så du er sikker på, at lasagnepladerne har fået nok. Især, hvis du springer trækketiden i køleskabet over og går direkte til bagningen.
- Hvis der er risiko for, at din lasagne bliver for mørk, skal du dække toppen til med et stykke sølvpapir.
Jesper Jensen
Den lyder bare SUPER lækker. Jeg har altid elsket lasagne,men aldrig turde give mig i hak med den grundet bechamel saucen,men du får det til at lyde nemt. Skal den bage længere hvis ikke den trækker? Skal den bage længere hvis man tilsætter skivede gulerødder og blad seleri? Til sidst,hvordan opvarmer du den hvis den har været frosset ned?
Tusind tak for at dele din opskrift som jeg vil prøve i morgen.
Mvh
Lene
Hej Jesper:-)
Tak for din dejlige besked. Det er altså ikke så svært at lave sauce (når man lige ved, hvordan selvfølgelig)
Hvis den ikke trækker, skal den have lidt længere, måske 5-10 minutter, men hvis du på et tidspunkt har tiden, skal du unde dig selv at lade den trække, for den bliver virkelig meget bedre af det:-)
Hvis du blander grønsagerne i kødsaucen, behøver den ikke bage længere.
Når jeg har frosset lasagnen ned, tager jeg den gerne op aftenen før og sætter den i køleskabet, så den kan tø langsomt op. Jeg tager den ud af køleskabet en halv til en hel time, før den skal i ovnen, så den ikke er helt iskold.
God fornøjelse med lasagnen:-)
Kh Lene