Koteletter i fad med cremet flødesauce og løse ris er en klassiker i det danske køkken. Når det er lavet rigtigt, er det en himmerigsmundfuld. Derfor får du min opskrift her.
[Reklame – Le Creuset] Jeg har modtaget støbejernsfadet, som jeg har brugt i denne opskrift som gave. Læs mere sidst i indlægget.
Hvis du var barn i 80’erne eller 90’erne, har du helt sikkert fået serveret koteletter i fad. Med champignons og flødesauce. Måske er du slet ikke klar over, hvor nemt det er at lave?
Nogle bruger tomater i flødesaucen, ligesom jeg gør i min mørbradgryde. Det kan du frit vælge, om du vil.
Før vi kommer til den væsentlige del, nemlig opskriften, får du lige et par tips til risene:
Sådan koger du løse ris
Junior stillede spørgsmålet: “Hvordan får du risene til at lade være med at klistre sammen?”
Svaret er: Ved at bruge den rigtige slags ris, nemlig parboiled ris. Til indisk mad bruger vi jasmin eller basmatiris. De skal klistre sammen.
Når det er tilbehør til danske retter som boller i karry, mørbradgryde eller som her koteletter i fad, bruger jeg altid de løskogte ris.
Det er ikke svært at koge ris, og der er ingen grund til at købe ris i kogeposer. Risene i kogeposer er nemlig ofte hvide ris, hvor hinden er poleret af. Det betyder, at de vitaminer og næringsstoffer, som sidder i risets hinde også er fjernet.
Parboiled ris er også hvide ris, hvor hinderne er poleret af. Men inden de poleres gennemgår risene en inddampningsproces (parboiling), så vitaminer og jern presses ind i riskornet.
Hvis du vil bruge ris i kogeposer, så kig efter nogle, hvor der står, de er parboiled. Så går du nemlig ikke glip af næringsstofferne.
Min metode til at koge løse ris slår aldrig fejl: Brug 1 deciliter ris pr. person. Brug dobbelt så meget vand som ris og lidt salt. Bring det i kog. Lad det simre i 12 minutter under låg, og derefter trække i 10 minutter. Så er risene møre, og alt vandet er dampet væk/ind i risene.
Mit støbejernsfad til koteletter i fad
Støbejernsfadet på billedet er i virkeligheden et Tarte tatin-fad fra Le Creuset, til at lave den klassiske, franske æblekage i. Det egner sig fortrinligt til koteletter i fad, fordi fadet kan bruges på kogepladen, gå i ovnen og er pænt nok til at komme med på bordet også.
Jeg har i lang tid sukket efter fadet, fordi det er så smukt og harmonisk i formen. Da muligheden bød sig for at indgå et samarbejde med Le Creuset om grej til mine opskrifter, sagde jeg ja med det samme.
Det vil dog ikke være alle opskrifter med Le Creuset produkter på billederne, som markeres som reklame. Jeg havde nemlig en del af dem i forvejen:-)
Koteletter i fad med cremet flødesauce.
Ingredienser
- 1 mellemstort løg
- 4 svinekoteletter (4-500 g)
- 500 g champignons
- 2½ dl piskefløde
- Salt og peber
- Lidt smør til stegning
Løse ris
- 4 dl parboiled ris
- 8 dl vand
- 1 tsk groft salt
Sådan gør du
- Varm ovnen op til 200° (alm. ovn, ikke varmluft).
- Hak løget fint. Steg løgternene klare i lidt smør, uden at de tager farve. Tag dem af panden.
- Steg koteletterne et par minutter på begge sider, så de får lidt farve. Krydr med salt og peber. Tag dem af panden, og læg dem i et ildfast fad. Læg løgene ovenpå.
- Rens champignonerne og skær dem i skiver. Svits dem i stegefedtet i panden, indtil de er gyldne, og al væden er dampet væk. Læg champignonerne i fadet til koteletter og løg.
- Hæld fløden i panden og kog panden af, så al den gode smag kommer med. Smag flødesaucen til med salt og peber. Hæld saucen over koteletterne, og sæt fadet i ovnen i 20 minutter til overfladen er gylden.
Løskogte ris
- Hæld ris, vand og salt i en tykbundet gryde og bring det i kog under låg.
- Lad risene simre for svag varme under låg i 12 minutter. Sluk under gryden, og lad risene trække i 10 minutter (stadig under låg), til de er møre, og vandet er dampet væk.
- Rør rundt med en gaffel, og server risene varme sammen med koteletterne.
Noter
PS: Jeg har modtaget støbejernsfadet som gave fra LeCreuset. Jeg har ikke tjent en krone på at skrive dette indlæg og bruge fadet, men Forbrugerombudsmanden kræver, at alle opslag med omtale af gaver tydeligt markeres, så du ved, at jeg har fået det gratis. Du finder linket til Le Creusets produktsortiment her.
Anette Brammer
En klassiker, som faktisk også kan laves med kylling.
Lene Tranberg
Hej Anette:-)
Mmmmm, ja, kylling ville heller ikke være dårligt;-)
Kh Lene