Bag en flok enhjørningsmåkager med den her nemme opskrift på sugar cookies. Kagerne bevarer formen i ovnen, så alle kagerne bliver knivskarpe.
I lørdags havde verdens bedste Anna fødselsdag. Anna er spejder, og jeg har været leder for hende, da hun var juniorspejder. Hun er altid glad, klar med et smil og er en sand mester udi hårfletningens kunst. Anna er vild med enhjørninger. Men det er en besættelse, hun har haft helt fra lille. Det er ikke bare en modedille som så mange andres.
I vinterferien var vi i en lille butik med bageudstyr og hundredevis af udstiksforme. Men særligt én af dem sprang i øjnene, og den stod nærmest og blinkede med Annas navn på. Derfor fik Anna en flok enhjørninger i fødselsdagsgave – alle forklædte sugar cookies.
Sugar cookies er simple småkager uden hævemiddel. De er rigtig gode til dekorerede småkager som de her, hvor man har brug for en formstabil kage. Overfladen bliver glat, så glasuren er nem at lægge på, og kagen holder sig i umindelige tider. Hvis man ikke kan nænne at spise dem, kan de bare stå til pynt. Eller du kan bruge dem som bordkort, bordpynt eller gavemærker.
Udstiksformen
Jeg har ikke kunnet finde præcis denne udstiksform på danske hjemmesider. (Men selvfølgelig fås der andre…) Den, jeg har brugt, laves af den tyske producent Birkmann og kan findes på deres hjemmeside lige her. Desværre leverer de ikke udenfor Tyskland… Anna fik naturligvis udstiksformen sammen med småkagerne, så hun selv kan bage flere. Denne udstiksform målte ca. 8×10 cm.
Kender du en anden Anna, som på Facebook har siden Annas Kagemagi? Hun kan nogle tricks med glasur, skal jeg hilse og sige. Hvis du har lyst til at udfordre dig selv – eller bare nyde at se på Annas kager, så gå ind og find hende her. Opskriften her er en variant af Annas.
Tricks til dejen til sugar cookies
Når man bager sugar cookies, er det vigtigt at holde dejen kold, så kagerne ikke flyder ud i ovnen. Der er to måder at gøre det på. Enten kan man rulle dejen ud, sætte den i køleskabet, stikke kagerne ud og bage dem – eller man kan rulle dejen ud, stikke kagerne ud og sætte dem i køleskabet, så de er kolde ved bagning. Jeg prøvede begge metoder og var mest ven med den sidste. Den kolde, stive dej hang fast i udstiksformen, så den var besværlig at få ud. Prøv dig frem, hvad der virker for dig.
Der er også nogle, hvor det virker bedst at rulle dejen til sugar cookies ud mellem to stykker bagepapir. Det er jeg ikke så gode venner med. Mit papir krøller en gang imellem, så der kommer grimme streger i dejen. Jeg ruller ud på bordet, som jeg plejer…
En form som denne kræver en lidt tyk småkage, for ellers bliver detaljerne ikke at se i dejen. Mine kager var 5 mm tykke. Og ellers er det bare at gå i gang. Der er sukker i denne dej, fordi det giver en mere stabil småkage, end hvis det var flormelis, der var brugt i dejen. Når vi alligevel dækker den med glasur som her, gør det ikke noget, at man kan ane de små prikker fra sukkeret.
Glasuren
Glasuren til sugar cookies er en æggehvideglasur, men den skal have den rette konsistens. Ikke for tyk, for så kan den ikke flyde sammen og blive glat, men heller ikke så tynd, at den ikke bliver, hvor den skal.
Jeg har ikke skrevet en nøjagtig mængde flormelis i opskriften, for det er et spørgsmål om gefühl, synes jeg. Min mor ville have sagt, at den skal være “passende”. Og det er lige det, den skal;-)
Når du løfter skeen op af skålen, skal glasuren løbe ned i et tykt bånd, men den skal ikke flyde sammen med det i skålen lige med det samme.
Du skal kun arbejde med at dekorere én kage ad gangen. På den måde kan du koncentrere dig om at få hver enhjørning så pæn som overhovedet muligt. Jeg lavede først alle kroppene med den hvide glasur, delte derefter glasuren og farvede den i de rette farver, før jeg pyntede haler og manker.
Andre småkager, hvor du kan slå dig løs med glasur og krymmel er de nuttede småkagemænd med hjerte.
Sugar cookies – enhjørningsmåkager
Ingredienser
Småkagedej
- 150 g blødt smør, stuetemperatur
- 150 g sukker
- 1 tsk vanillesukker
- 1 æg, str. M, stuetemperatur
- 300 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
Glasur
- 50 g æggehvide
- Flormelis
- Lidt pastafarve i pink, gul, blå, grøn, orange (rød+gul) og lilla
- Evt. lidt guld- eller glimmerfarve
Udstyr
- Kagerulle
- Udstiksform
- 8 engangssprøjteposer (eller fryseposer)
- 2 mm rund tyl
- Tandstikkere i træ
- En kødnål
- En blød, fin pensel
- En fugtig klud
- Et glas vand til at rense penslen i
- 6 små skåle
- Spiselig, sort tusch
Sådan gør du
Dejen
- Rør (pisk) det bløde smør godt med sukker og vanillesukker, til det er lyst og let. Tilsæt ægget og rør igen. Ælt melet ind i dejen, form den til en flad skive, læg dejen i en frysepose og lad den hvile i køleskabet i 30 minutter.
- Rul dejen ud til en tykkelse på 5 mm på et let meldrysset bord. Behold den samme overflade opad på dejen og flyt på dejen en gang imellem, så den ikke hænger fast i bordpladen. Brug så lidt mel som muligt, når du ruller ud, for jo mere mel, jo stivere bliver dejen, så de sidste kager bliver ikke så pæne som de første.
- Stik dine sugar cookies ud med formen (dyp formen i mel mellem hver udstansning, så den ikke hænger i) og flyt dem forsigtigt over på bagepladen, beklædt med bagepapir. Sæt bagepladen i køleskabet i en halv time, mens du varmer ovnen op til 180° (alm. ovn, ikke varmluft).
- Bag dine sugar cookies i nederste tredjedel af ovnen i 10-15 minutter, alt efter tykkelse. Mine fik 12-13 minutter. Kagerne skal være gyldne i kanterne.
- Lad kagerne afkøle på pladen i et par minutter, før du flytter dem over på en bagerist og lader dem afkøle helt.
- Fortsæt med at rulle dejkanterne ud, udstikke småkager, køle dem ned og bage dem, indtil du har brugt al dejen.
Glasur og pyntning
- Pisk æggehviden i en skål med et håndpiskeris, indtil det begynder at skumme let. Tilsæt flormelis lidt ad gangen, mens du rører det godt med piskeriset. Når glasurens konsistens er passende, fylder du det i en engangssprøjtepose.
- Jeg brugte to poser: En med en 2 mm rund tyl til at tegne kanter op med og en, hvor jeg klippede spidsen af, så der kom et lidt større hul til at fylde flader ud med.
- Husk, kun at arbejde med en småkage ad gangen!
- Tegn kanterne op med kantglasuren. Prøv at komme så tæt på stregerne som muligt, men uden at det løber ned over. Brug den tid, det tager og gør dig umage. Med den anden sprøjtepose laver du nogle striber indenfor stregerne. Du skal ikke fylde feltet helt ud.
- Med en kødnål blander du de to glasurer (kanten og det inden i) sammen med små, cirkulære bevægelser. Det er også med kødnålen, at du kan rette lidt skæve kanter til. Ved at blande glasurerne sørger du for, at kagerne får et ensartet og jævnt udseende.
- Fjern evt. luftbobler i glasuren ved at prikke hul i dem og blande glasuren henover. Hvis du har små toppe, eller der er detaljer, der skal fjernes, kan du gøre det med en fugtig pensel.
- Fortsæt, til du har lavet de hvide kroppe på alle enhjørningerne. Lad dem tørre.
De regnbuefarvede manker og haler
- Pres resten af den hvide glasur ud i seks små skåle, så portionerne er lige store. Dyp enden af en tandstikker i pastafarve og farv hver portion i sin egen farve: Gul, orange, pink, lilla, blå og grøn. Det skal være pastelfarver, og der skal virkelig ikke meget farve i. Farverne bliver lidt mørkere, når de tørrer.
- Hæld hver farve i en sprøjtepose og luk for den, så snart du har blandet farven i, så den ikke danner skorper på overfladen. Fortsæt, indtil du har blandet alle seks farver.
- Klip spidsen af hver sprøjtepose, så du har et hul med en diameter på ca. 2 mm.
- Lav små, skrå striber på hornet med den lysegule farve, så det ser snoet og forgyldt ud.
- Skift mellem de forskellige farver, mens du tegner snoede striber i halen og manken. Husk pandelokken. Tryk med et jævnt pres på poserne, så glasuren kommer ud i et tempo, hvor du kan styre det. Afslut med at slippe trykket og trække en spids med glasuren.
- Lad alle dine sugar cookies blive helt tørre, før du tegner øjne på med en spiselig tusch. Hvis du har lidt guldfarve eller glimmer, kan du lægge et tyndt lag på hovene og hornet.
Charlotte
Kære Lene
Er de fryseegnet? Skal lave omkring 30-40 cookies som skal udstikkes som kongekroner til børnefødselsdag. Kan jeg bage dem en af dagene, fryse dem, tage dem op lørdag og pynte dem og servere søndag?
For skal også lige nå at lave to talkager ´1.b` om lørdagen i konge\dronning-tema Tænker som chokoladekagedej, har du en go opskrift til bradepande?
Elsker din blog, du er megesej
Kærligst Charlotte
Lene
Kære Charlotte:-)
Tusind tak for din søde besked<3
Du kan sagtens bage dem før tid, men du skal bare lægge dem i en tætlukket kagedåse, indtil du skal pynte dem.
Småkagedejen kan fryses, men de bagte småkager bliver mærkelige af det;-)
God fornøjelse!
Kærlig hilsen
Lene
Pia
Ej altså, de smager virkelig godt! Jeg har bagt i mange år, men kun bagt sugar cookies få gange, men din opskrift er helt sikkert den jeg vil bruge fremover.
Har lige bagt en dobbelt portion, halvt med cacao i, til et halloween arrangementer i morgen, og gemt halvdelen af dejen til et andet arrangement senere på måneden, er sikker på at de vil bringe glæde!
Lene Tranberg
Hej Pia:-)
Hvor er det godt at høre:-D
Det er jeg virkelig glad for. Tak:-)
Kh Lene
Rie
har lige bagt kagerne og de smager rigtig godt. Jeg har et spørgsmål til glasuren, når man laver den på æggehvide, hvordan er holdbarheden så og hvordan skal de opbevares ?
Lene Tranberg
Hej Rie:-)
Du skal bare lade glasuren blive helt tør, så kan du lægge kagerne i en kagedåse. Hvis du lægger bagepapir imellem lagene, bliver glasuren ikke skrammet.
Ligesom marengs er der så meget sukker i glasuren, at den bliver helt tør og kan holde sig i månedsvis i en kagedåse ved stuetemperatur.
God fornøjelse med kagerne.
Kh Lene