Sugar cookies – en enhjørning til Anna

I lørdags havde verdens bedste Anna fødselsdag. Anna er spejder, og jeg har været leder for hende, da hun var juniorspejder. Hun er altid glad, klar med et smil og er en sand mester udi hårfletningens kunst. Anna er vild med enhjørninger. Men det er en besættelse, hun har haft helt fra lille. Det er ikke bare en modedille som så mange andres. I vinterferien var vi i en lille butik med bageudstyr og hundredevis af udstiksforme. Men særligt én af dem sprang i øjnene, og den stod nærmest og blinkede med Annas navn på. Derfor fik Anna en flok enhjørninger i fødselsdagsgave – alle forklædte sugar cookies.

Sugar cookies

Sugar cookies er simple småkager uden hævemiddel. De er rigtig gode til dekorerede småkager som de her, hvor man har brug for en formstabil kage. Overfladen bliver glat, så glasuren er nem at lægge på, og kagen holder sig i umindelige tider. Hvis man ikke kan nænne at spise dem, kan de bare stå til pynt. Eller du kan bruge dem som bordkort, bordpynt eller gavemærker.

Sugar cookies

Udstiksformen

Jeg har ikke kunnet finde præcis denne udstiksform på danske hjemmesider. (Men selvfølgelig fås der andre…) Den, jeg har brugt, laves af den tyske producent Birkmann og kan findes på deres hjemmeside lige her. Desværre leverer de ikke udenfor Tyskland… Anna fik naturligvis udstiksformen sammen med småkagerne, så hun selv kan bage flere. Denne udstiksform målte ca. 8×10 cm.

Kender du en anden Anna, som på Facebook har siden Annas Kagemagi? Hun kan nogle tricks med glasur, skal jeg hilse og sige. Hvis du har lyst til at udfordre dig selv – eller bare nyde at se på Annas kager, så gå ind og find hende her. Opskriften her er en variant af Annas.

Sugar cookies

Tricks til dejen

Når man bager sugar cookies, er det vigtigt at holde dejen kold, så kagerne ikke flyder ud i ovnen. Der er to måder at gøre det på. Enten kan man rulle dejen ud, sætte den i køleskabet, stikke kagerne ud og bage dem – eller man kan rulle dejen ud, stikke kagerne ud og sætte dem i køleskabet, så de er kolde ved bagning. Jeg prøvede begge metoder og var mest ven med den sidste. Den kolde, stive dej hang fast i udstiksformen, så den var besværlig at få ud. Prøv dig frem, hvad der virker for dig.

Sugar cookies

Der er også nogle, hvor det virker bedst at rulle dejen ud mellem to stykker bagepapir. Det er jeg ikke så gode venner med. Mit papir krøller en gang imellem, så der kommer grimme streger i dejen. Jeg ruller ud på bordet, som jeg plejer…

En form som denne kræver en lidt tyk småkage, for ellers bliver detaljerne ikke at se i dejen. Mine kager var 5 mm tykke. Og ellers er det bare at gå i gang. Der er sukker i denne dej, fordi det giver en mere stabil småkage, end hvis det var flormelis, der var brugt i dejen. Når vi alligevel dækker den med glasur som her, gør det ikke noget, at man kan ane de små prikker fra sukkeret.

Sugar cookies

Glasuren

Glasuren er en æggehvideglasur, men den skal have den rette konsistens. Ikke for tyk, for så kan den ikke flyde sammen og blive glat, men heller ikke så tynd, at den ikke bliver, hvor den skal. Jeg har ikke skrevet en nøjagtig mængde flormelis i opskriften, for det er et spørgsmål om gefühl, synes jeg. Min mor ville have sagt, at den skal være “passende”. Og det er lige det, den skal;-) Når du løfter skeen op af skålen, skal glasuren løbe ned i et tykt bånd, men den skal ikke flyde sammen med det i skålen lige med det samme.

Du skal kun arbejde med at dekorere én kage ad gangen. På den måde kan du koncentrere dig om at få hver enhjørning så pæn som overhovedet muligt. Jeg lavede først alle kroppene med den hvide glasur, delte derefter glasuren og farvede den i de rette farver, før jeg pyntede haler og manker.

Sugar cookies – enhjørningsmåkager, ca. 24 stk.

  • 150 g blødt smør
  • 150 g sukker
  • 1 tsk. vanillesukker
  • 1 æg, str. M, stuetemperatur
  • 300 g mel, proteinindhold på 8-9 g pr. 100 g

Glasur

  • 50 g æggehvide
  • Flormelis
  • Lidt pastafarve i pink, gul, blå, grøn, orange (rød+gul) og lilla
  • Evt. lidt guld- eller glimmerfarve

Udstyr

  • Kagerulle
  • Udstiksform
  • 8 engangssprøjteposer (eller fryseposer)
  • 2 mm rund tyl
  • Tandstikkere i træ
  • En kødnål
  • En blød, fin pensel
  • En fugtig klud
  • Et glas vand til at rense penslen i
  • 6 små skåle

Rør (pisk) det bløde smør godt med sukker og vanillesukker, til det er lyst og let. Tilsæt ægget og rør igen. Ælt melet godt ind i dejen, form den til en flad skive, læg dejen i en frysepose og lad den hvile i køleskabet i 30 minutter.

Rul dejen ud til en tykkelse på 5 mm på et let meldrysset bord. Behold den samme overflade opad på dejen og flyt på dejen en gang imellem, så den ikke hænger fast i bordpladen. Brug så lidt mel som muligt, når du ruller ud, for jo mere mel, jo mere stiv bliver dejen, så de sidste kager bliver ikke så pæne som de første.

Sugar cookies

Stik dine sugar cookies ud med formen (dyp formen i mel mellem hver udstansning, så den ikke hænger i) og flyt dem forsigtigt over på bagepladen, beklædt med bagepapir. Sæt bagepladen i køleskabet i en halv time, mens du varmer ovnen op til 180° (alm. ovn, ikke varmluft).

Bag dine sugar cookies i nederste tredjedel af ovnen i 10-15 minutter, alt efter tykkelse. Mine fik 12-13 minutter. Kagerne skal være gyldne i kanterne.

Lad kagerne afkøle på pladen i et par minutter, før du flytter dem over på en bagerist og lader dem afkøle helt.

Fortsæt med at rulle dejkanterne ud, udstikke småkager, køle dem ned og bage dem, indtil du har brugt al dejen.

Sugar cookies

Glasur og pyntning

Pisk æggehviden i en skål med et håndpiskeris, indtil det begynder at skumme let. Tilsæt flormelis lidt ad gangen, mens du rører det godt med piskeriset. Når glasurens konsistens er passende, fylder du det i en engangssprøjtepose. Jeg brugte faktisk to poser: En med en 2 mm rund tyl til at tegne kanter op med og en, hvor jeg klippede spidsen af, så der kom et lidt større hul til at fylde flader ud med.

Husk, kun at arbejde med en småkage ad gangen!

Tegn kanterne op med kantglasuren. Prøv at komme så tæt på stregerne som muligt, men uden at det løber ned over. Brug den tid, det tager og gør dig umage. Med den anden sprøjtepose laver du nogle striber indenfor stregerne. Du skal ikke fylde feltet helt ud.

Sugar cookies

Med en kødnål blander du de to glasurer (kanten og det inden i) sammen med små, cirkulære bevægelser. Det er også med kødnålen, at du kan rette lidt skæve kanter til. Ved at blande glasurerne sørger du for, at kagerne får et ensartet og jævnt udseende. Fjern evt. luftbobler i glasuren ved at prikke hul i dem og blande glasuren henover. Hvis du har små toppe, eller der er detaljer, der skal fjernes, kan du gøre det med en fugtig pensel.

Fortsæt, til du har lavet de hvide kroppe på alle enhjørningerne. Lad dem tørre.

Sugar cookies

De regnbuefarvede haler og manker

Pres resten af den hvide glasur ud i seks små skåle, så portionerne er lige store. Dyp enden af en tandstikker i pastafarve og farv hver portion i sin egen farve, gul, orange, pink, lilla, blå og grøn. Det skal være pastelfarver, og der skal virkelig ikke meget farve i. Farverne bliver lidt mørkere, når de tørrer.

Hæld hver farve i en sprøjtepose og luk for den, så snart du har blandet farven i, så den ikke danner skorper på overfladen. Fortsæt, indtil du har blandet alle seks farver.

Klip spidsen af hver sprøjtepose, så du har et hul med en diameter på ca. 2 mm.

Sugar cookies

Lav små, skrå striber på hornet med den lysegule farve, så det ser snoet og forgyldt ud.

Skift mellem de forskellige farver, mens du tegner snoede striber i halen og manken. Husk pandelokken. Tryk med et jævnt pres på poserne, så glasuren kommer ud i et tempo, hvor du kan styre det. Afslut med at slippe trykket og trække en spids med glasuren.

Sugar cookies

Lad alle dine sugar cookies blive helt tørre, før du tegner øjne på med en spiselig tusch. Hvis du har lidt guldfarve eller glimmer, kan du lægge et tyndt lag på hovene og hornet. Lad også det tørre, før du pakker kagerne ned i kagedåser. Læg bagepapir imellem lagene, så du ikke ridser glasuren. Hvis du skal forære enhjørningerne væk, så put dem i små cellofanposer som mine. (De er købt i Søstrene Grene og er beregnet til fødevarer.)

Sugar cookies

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *