Definer lige ægte karamel… Hvorfor er det vigtigt? Jo, altså. Der findes så mange opskrifter med kondenseret mælk og dulce de leche. Men det er altså ikke det, som disse karamelmuffins smager af. De smager af rigtig karamel, som i gamle dage. Som i karamelsovs.

Karamelmuffins
Det, der overraskede mig, var effekten af hjortetaksalten. Hjortetaksalt er noget, jeg bruger til jul til at bage småkager med. Til vanillekranse eller falske makroner. Det giver en sprød overflade, og det skete også med disse karamelmuffins. De er meget luftige indeni og har en sprød, krakeleret overflade.

Det kan godt være lidt tricky at lave karamel, men bare man er forsigtig og ikke hælder koldt vand i det varme sukker, skal det nok lykkes.

Find inspiration til mange andre muffins i min samlede oversigt her.

Karamelmuffins med ægte karamel
Ingredienser
Karamel
- 150 g sukker
- 1½ dl kogende vand
I øvrigt
- 65 g blødt smør, stuetemperatur
- 75 g sukker
- 2 æg, str. M/L, stuetemperatur
- 250 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- 2½ tsk bagepulver
- ½ tsk hjortetaksalt
- Al karamellen
Pynt
- Flormelis
- Kogende vand
- Mandelsplitter
Sådan gør du
- Varm ovnen op til 180°. (Alm. ovn, ikke varmluft.)
- Sukkeret smeltes og brunes på en pande. Du må ikke røre i det, mens det smelter. Det kogende vand tilsættes (pas på, det kan godt sprøjte lidt), og det koges sammen til en sauce. Husk at røre godt og hold øje med, at det ikke brænder på. Sæt det til side, mens du laver dejen.
- Smørret røres godt med sukkeret, til det er lyst og luftigt. Tilsæt æggene ét ad gangen og rør godt imellem hvert æg. Sigt mel sammen med bagepulver og hjortetaksalt og rør det i, før du til sidst vender karamelsaucen i.
- Fordel dejen i 12 muffinforme og bag dem i ca. 22 minutter.
- Lad dine karamelmuffins køle helt af på en bagerist, før du pynter dem med glasur og mandelsplitter.
Noter

Kan man ikke bruge karamel lavet af kondenseret mælk?Og isåfald hvor meget.
Hej Marianne:-)
Jeg ved ikke, hvor meget kondenseret mælk, du skal bruge, for min mission med denne opskrift var netop at undgå den meget søde karamel fra kondenseret mælk og i stedet bruge en gammeldags, kogt karamel:-)
Jeg er desværre ikke til meget hjælp, så du må prøve dig lidt frem;-)
Kh Lene
Hej Lene. Mener du engang lagde en opskrift op med muffins med pebermyntestænger. Jeg kan dog ikke finde den. Husker jeg forkert eller hvad?
Hej Marianne:-)
Tænker du på sukkerstokke?
Dem, der kommer nærmest er disse karamelmuffins, hvor du kan udskifte karamelbolcherne (og det øvrige sukker) med sukkerstokke.
Ellers har jeg kun lavet boller med sukkerstokke i stedet for sukker, pebermyntemarengs og småkager med et lille bolchevindue af sukkerstokke
Så ja, lidt forkert huskede du;-)
Kh Lene