Vinden rusker i træerne, det er efterår. Der findes ikke noget bedre end et lunt stykke kage, når vi med røde kinder vender hjem efter en tur i skoven. Bag en kanelstang med æbler og find hverdagsmagien.
Efterår er bagetid. Der er ro til at fordybe sig i køkkenet, og haven kalder ikke i samme grad som om sommeren. At stå med hænderne i en gærdej er en kærkommen form for mindfulness.
Kanelstang med æbler
Har du for mange æbler? Måske nogle, der har set bedre dage eller en pose Too good to go, som du ikke lige har fået spist? I stedet for at smide dem ud, skal du bage dem ind i en gærdej.
Den bløde, saftige kanelremonce kombineret med æbler sender dit mundvand ud i de yderste afkroge af mundhulen bare ved tanken. Et stykke er slet ikke nok. Heldigvis bliver der to gode stænger af opskriften, så du kan roligt spise løs.
Den smidige gærdej holder på fyldet uden at lade den mindste smule sive ud på bagepladen. Når toppen af en kanelstang med æbler flettes som her, får den damp, der siver ud fra de varme æbler, lov at forsvinde fra dejen, så den ikke bliver for våd eller revner.
Der er marcipan og rosiner i fyldet. Begge klæder både æbler og kanel, men kan undværes, hvis du vil. Mængden af remonce skal skrues lidt i vejret, hvis du undlader marcipanen.
En smidig gærdej
Den blanke, smidige dej er nem at have med at gøre, når den er æltet længe nok. Det er nemlig vigtigt, at gluten i dejen udvikles, så dejen kan strække sig, når den hæver. Glutenudviklingen gør også dejen nem at rulle ud uden at hænge i bordet.
Ligesom den navnkundige Søren Ryge kringle eller Bagvrks kringle virker dejen klistret, indtil den er æltet nok. Derfor er mange tilbøjelige til at putte mere mel i, end der står i opskriften. Lad være med det.
En dej med for meget mel vil aldrig kunne blive lige så luftig, og dit bagværk bliver hurtigere tørt.
Jeg ælter dejen ved lav til medium hastighed i 15 minutter. Så slipper dejen skålens sider og er blank og elastisk. Den klistrer ikke til fingrene, og du kan nemt trække dejen af dejkrogen.
Når du senere ruller dejen ud, giver den sig. Du behøver ikke drysse så meget mel på bordet som med en dej, der ikke var æltet grundigt. Flyt på dejen under udrulningen og drys bordet let med mel, når det er nødvendigt.
Det er nemmest at ælte dejen i en røremaskine, men du kan godt ælte den i hånden. Så skal den æltes i mindst 20 minutter, før du har den samme glutenudvikling som på maskinen. Der skal armmuller og en grydeske til;-)
Prøv at bruge bagemargarine i blok i stedet for smør i din kanelstang med æbler. Det giver en luftigere dej, når kagen er bagt. Med smør bliver krummen mere bastant og tung, men den får selvfølgelig smørsmagen af det.
Vær opmærksom på, at en dej godt kan æltes for længe. Lad være med at ælte den fx en halv time i maskinen. Når en dej er overæltet, revner den og falder fra hinanden. Så er den lige til skraldespanden, for du vil aldrig kunne få et godt resultat med en dej, hvor glutenstrengene er revet over.
Kanelstang med æbler
Ingredienser
Gærdej
- 1 dl lunkent vand
- 25 g gær
- 2 æg, str. M/L
- 25 g sukker
- 1 nip groft salt
- 350 g hvedemel, gerne med glutenindhold på 12%
- 150 g blød margarine (ikke smør)
Fyld
- 200 g æbler, skrællede i tynde skiver
- 75 g blødt smør eller bagemargarine
- 75 g sukker
- 75 g groftrevet marcipan
- 1 tsk vanillesukker
- 1 spsk stødt kanel
- 30 g rosiner
Pensling og drys
- 1 sammenpisket æg
- Perlesukker
- Svensk perlesukker
Sådan gør du
- Opløs gæren i det lunkne vand. Tilsæt æg, salt, sukker og ⅔ af melet. Saml dejen, før margarinen æltes ind, til der ikke er mere synligt margarine. (Det gøres nemmest med K-spaden i røremaskinen.)
- Skift til dejkrogen, tilsæt resten af melet og ælt dejen grundigt i ca. 15 minutter, til dejen slipper skålens sider og er blød, blank og smidig. Når dejen er færdigæltet, klistrer den stort set ikke til fingrene.
- Dæk skålen til med en opklippet frysepose, fastgjort med en elastik og lad dejen hæve til dobbelt størrelse i ca. 45 minutter.
- Imens laver du fyldet: Rør en remonce ved at blande smør, sukker, marcipan, vanillesukker og kanel godt sammen. Skræl æblerne og skær dem i tynde skiver.
- Når dejen er færdighævet, ruller du den ud til et kvadrat på 40×40 cm på et let meldrysset bord. Flyt på dejen undervejs og løft den op fra bordpladen i begge sider, så dejen slapper af og ikke trækker sig sammen, når du begynder at skære i den.
- Del dejen i to felter på 20×40 cm. Flyt dem lidt fra hinanden.
- Fordel remoncen på midten af de to dejstykker. Drys med rosiner og læg æbleskiverne tæt.
- Skær nu skrå strimler ud fra midten med en lille smule afstand til fyldet. Fold enderne ind og flet dejstrimlerne ind over fyldet. Gentag med den anden kanelstang.
- Flyt stængerne over på en bageplade klargjort med bagepapir. Dæk dem til med et tørt viskestykke og lad dem efterhæve i 30 minutter.
- Varm imens ovnen op til 220°. (Alm. ovn, ikke varmluft.)
- Når dejen er færdighævet, pensles den med sammenpisket æg og drysses med svensk perlesukker (haglsukker) og perlesukker.
- Bag kanelstængerne i nederste tredjedel af ovnen i 5 minutter, før ovnen skrues ned på 200°, og de bages i yderligere 12-15 minutter, til de er gyldentbrune.
- Dæk de færdigbagte kanelstænger til med et tørt viskestykke, mens de køler af.
Skriv et svar