Man kan lave meget ud af marengs. Vidste du det? Ja, hvis du har læst med på min blog et stykke tid, ved du, at jeg har en forkærlighed for at lave nye figurer ud af marengs. Jeg lavede vanillecreme med tre æggeblommer i dag og fik derved tre æggehvider til overs. De blev til julemarengs.
Jeg synes, det er nemt at arbejde med marengs, bare man har en engangssprøjtepose og måske et par tyller, så der kommer et fint mønster i.
I dette indlæg er der følgende overskrifter:
- Opskriften på julemarengs
- De stiliserede juletræer
- De stående juletræer
- Dørkransene med røde sløjfer
- Kranse med juletræer
- Pebermyntemarengs som sukkerstokke
- Pebermyntemarengs med sukkerdrys
Julemarengs
Tidligere har der været tre blogindlæg med julemarengs. De er nu samlet til et, så du både får grundopskriften på marengs og alle de variationsmuligheder, der er, så du kan lade dig inspirere ét sted.
Lad os starte med opskriften. Det er min sædvanlige grundopskrift med lige dele æggehvider, sukker og flormelis. Derefter får du de foreskellige variationer.
Vil du vide alt, hvad der er at vide om marengs, skal du læse dette indlæg.
Julemarengs
Ingredienser
- 90 g æggehvider (ca. 3 stk.)
- 90 g sukker
- 90 g flormelis
- Evt pastafarve (se beskrivelserne af de forskellige variationer)
Sådan gør du
- Hæld et par dråber eddike i røremaskinens helt rene skål, og tør det rundt med et stykke køkkenrulle, også på piskeriset. Det fjerner den eventuelle sidste fedthinde, der måtte være i skålen. Det er umuligt at piske hviderne stive, hvis der er den mindste smule fedt på skål eller piskeris.
- Hviderne piskes helt stive (vend skålen på hovedet, så du er sikker!) og drys de 90 g sukker i lidt efter lidt, en spiseskefuld ad gangen, mens du pisker. Pisk igen, til æggehviderne er helt glatte og blanke.
- Tjek, at alt sukkeret er opløst ved at gnide lidt af marengsmassen mellem fingrene. Hvis du kan mærke sukkerkorn, må du piske lidt længere. Marengsen skal være meget stiv.
- Flormelis sigtes i skålen og vendes forsigtigt i marengsen.
- Forbered tre bageplader med bagepapir. Sæt en lille klat marengs under hvert hjørne på bagepapiret. Så rykker det sig ikke, når du sprøjter marengsen ud.
- Se hver teknik under de forskellige varianter.
- Når al marengsen er sprøjtet ud, tørres den i ovnen ved 80° varmluft i 2-3 timer. (Alt efter størrelse.)
- Marengsen skal nemt slippe papiret, når de er færdige. Når tiden er gået, sætter du en grydeske i klemme i ovnlågen, så den står på klem og lader marengsen stå i den slukkede ovn, til den er helt kold, gerne natten over.
Noter
Grønne julemarengs
Den grønne pastafarve vendes forsigtigt i marengsen, når sukkeret er opløst, men før du sigter flormelis i. Vær lidt forsigtig med ikke at bruge for meget farve i marengs, for så er det sværere for den at holde pusten. Nogle gange er den evigheder om at tørre helt op, når der er meget farve i eller udenpå.
Marengsen deles i to: En mindre del kommes i en sprøjtepose med en halvmåneformet tylle, mens den store del kommes i en sprøjtepose med en tylle med 16 riller.
De stiliserede juletræer
Jeg brugte en tylle som denne:
Sprøjt fra den brede ende af julemarengstræet. Afsæt en streg, før sprøjteposen tilbage samme vej, vend lidt før du kommer til enden af stregen og fortsæt på samme måde til du når toppen af træet. Sprøjtepose og tyl skal vende på samme måde hele tiden. Det er kun din hånd, der kører frem og tilbage. Fortvivl ikke, hvis de ikke bliver helt ens. – Og er der en, der kikser ind imellem, så bare skrab marengsen af bagepapiret og fyld det i sprøjteposen igen.
De stående juletræer
Med den åbne tylle med 16 takker, afsættes julemarengstræerne på bagepapiret. Mine var 3-4 cm høje. Den svære del ved disse træer er, at tyllen og sprøjteposen skal holdes helt lodret, for at træerne ikke bliver skæve.
Hold tyllen ca. 5 mm over bagepapiret, klem en passende mængde marengs ud, let trykket om posen og løft tyllen fri. Sæt igen tyllen ned over den første marengskugle, til der er 5 mm afstand, tryk en ny, lidt mindre kugle marengs ud, løft igen og afsæt så den sidste kugle marengs. Denne skal have en spids, når du trækker sprøjteposen op til sidst.
De bliver helt sikkert forskellige allesammen. Drys med små krymmelkugler, dem der kaldes non-pareille (som i virkeligheden betyder ‘Uforlignelig’ på fransk).
Julemarengs som dørkranse
Til julemarengsdørkransene bruges den samme åbne tyl som til de stående juletræer. Tegn cirkler med marengsen ved at holde sprøjteposen lodret og lade marengsen “falde” ned på plads. Undgå store toppe ved afslutningen, men ellers kan du duppe spidsen på plads med en fugtig finger.
Drys med nonpareille krymmel og tør/bag kransene sammen med de andre marengs.
Når der er gået to timer af bagetiden, skal du lave den røde glasur til sløjferne. Pisk æggehviden, til den skummer let, tilsæt flormelis en skefuld ad gangen (på et tidspunkt skifter du fra håndpiskeris til ske, så du kan blive ved med at røre), indtil det næsten har nået konsistensen, som skal være tyk og lidt fast.
Indfarv glasuren med rød pastafarve (der skal en del til, hvis du vil have den lige så mørk som min glasur) og tilsæt flormelis, indtil du rammer den perfekte konsistens.
Glasuren skal ikke løbe af skeen, men skal lægge sig i striber ovenpå det i skålen, når den kommer af skeen. Hvis den er for blød, løber sløjferne sammen, så de ikke står så fint.
Hæld glasuren i en engangssprøjtepose med en bladtylle som denne:
Øv dig på et stykke bagepapir, før du tager kransene ud af ovnen. Tegn liggende 8-taller: Start med en bue bagerst, som du kører ud mod venstre, før buen tilbage mod startpunktet, men lad glasuren falde foran og ikke ovenpå den første glasurbane. Fortsæt banen mod højre, hvor du lægger buen op på linje med den første bue, du tegnede, og før herefter buen tilbage til udgangspunktet. Nu har du selve sløjfe-ørerne. Tegn en bånd-ende fra udgangspunktet og nedad, lad den gerne bue lidt. Læg det sidste bånd ned over midten af sløjfen, så du skjuler samlingen.
Hvis du synes, min forklaring er umulig at forstå, har findes der en Youtube video, hvor de laver en sløjfe med smørcreme. Måske kan den inspirere dig.
Tag bagepladen med kransene ud af ovnen og tegn sløjfer på dem alle. Sæt pladen tilbage i ovnen og lad marengsen stå i ovnen, til den er helt kold. På denne måde bruges eftervarmen til at få glasursløjferne til at størkne, og marengsen bliver helt tør.
Bordpynt med træer i marengskrans
Marengskranse er skrøbelige, fordi de kun sidder sammen med en lille kontaktflade mellem træerne. De skal opbevares tørt efter bagning, men jo før, du kan få dem på tallerkenen, jo bedre. Så slipper du nemlig for at flytte rundt på dem.
Egentlig var jeg slet ikke klar over, at det skulle blive til små juletræer. Jeg ville teste, hvor meget min marengsmasse kunne holde til at få blandet farve ind i, når den først var pisket. Svaret er, at den kan holde til en hel del. Jeg delte massen i fire og farvede de tre dele grønne i forskellige nuancer. Den sidste del blev ved med at være hvid, men jeg malede med grøn farve indeni sprøjteposen, så træerne blev grønstribede udenpå.
Tegn 22 cirkler med en diameter på 8 cm på bagsiden af bagepapiret, så du har en rettesnor for de endelige kranse.
Del marengsen i fire lige store portioner efter opskriftens trin 3. Klargør fire engangssprøjteposer med forskellige tyller.
FARVE 1
Den ene pose males indeni med fx Wilton Moss Green pastafarve på en pensel. Det skal kun være et tyndt lag i den nederste del af posen. I denne pose skal marengsen være hvid. Sigt 23 g flormelis i marengsen, og vend det forsigtigt i med en dejskraber. Fyld marengsen i posen og luk den til med en klemme, så den ikke tørrer ud, mens du klargør de øvrige farver.
FARVE 2 OG 3
To dele af marengsen indfarves med Wilton Leaf Green i varierende styrke, en lys og en mørkere. Sigt 23 g flormelis i hver skål og vend det forsigtigt i med en dejskraber. Fyld de to grønne farver i hver sin sprøjtepose og luk dem til.
FARVE 4
Den sidste del indfarves med Wilton Moss Green, før du sigter og vender 23 gram sigtet flormelis i marengsen. Denne masse fyldes i den sidste sprøjtepose.
Sæt små træer af marengs indenfor cirklen, så de holder formen som en krans og bliver lige store. Varier farver og størrelse på træerne. Nogle af træerne kan du sætte i to etager. Alle marengstræerne er 1-2 cm høje.
For at få spids på træerne, skal du lette trykket på sprøjteposen og trække den langsomt opad, så marengsen følger med. Hvis der er nogle, der bliver skæve eller får en skæv top, kan du rette på dem med en fugtig pensel eller finger.
Den marengs, du evt. har til overs, kan du sætte som små, løse juletræer på et andet stykke bagepapir og tørre i ovnen.
Pebermyntemarengs som julemarengs
Den ene halvdel af marengsen sprøjtes ud som sukkerstokke med nogle striber pastafarve indeni sprøjteposen. Den anden halvdel sættes som kugler på bagepladen og drysses med knust sukkerstok. Begge dele er pebermyntemarengs, smagt til med ca. 1 tsk. pebermynteessens.
Der er forskel på pebermynteessens. Du kan også bruge pebermynteolie fra bolscheproduktion, som er endnu stærkere. Derfor er det vigtigt, at du smager på den, så du ved, hvor stærk den er. Jeg brugte den fra Dr. Oetker. Der er cirka en teskefuld i min portion.
Vær forsigtig, når du tilsætter pebermynteessensen. Hvis du bare hælder det hele i på én gang, klasker din marengs sammen. Tilsæt det dråbevis sammen med sukkeret, så det bliver blandet ind marengsen i lidt ad gangen, og den bevarer luftigheden.
De stribede sukkerstokke
Tag en engangssprøjtepose og sæt den over et glas. Monter den med en rund tylle med en diameter på 5 mm (eller klip et tilsvarende hul i spidsen). Et trægrillspyd dyppes i hhv. røde og pink pastafarver, og der laves et par striber med hver farve indvendig i sprøjteposen fra spidsen og ca. ⅓ op i posen. Halvdelen af marengsen fyldes i sprøjteposen, og der afsættes små sukkerstokke på bagepapir.
De hvide pebermyntemarengs med sukkerdrys
Knus sukkerstokken fint i en frysepose. Brug en kødhammer eller en kagerulle og brug et skærebræt som underlag.
Den anden halvdel af marengsmassen sættes i små toppe med en dessertske eller stor teske på bageplader forberedt med bagepapir. Hvis der er “strittere”, kan du glatte dem med en fugtig finger. Drys den knuste sukkerstok på toppen af marengsen.
Skriv et svar