En indisk dal eller dhal er hverken en suppe eller en gryderet. Der er ikke kød i, men I guder, hvor smager det fantastisk. Det er nemt og hurtigt at lave, så man kan sagtens servere det en hverdagsaften, hvor man er kommet sent hjem og trænger til at få varmen. For man får varmen. Suppen er en lille smule stærk, men der er mulighed for at justere på styrken og varmen.
Dal er indisk
Denne indiske middag startede egentlig med Bagestålet, som flyttede ind tidligere på ugen og nærmest tiggede om at blive testet. Min opskrift på naanbrød trængte til et par justeringer, og det ville være hurtigt bagt. Derfor stod der ‘Indisk’ på menuen. Jeg skulle bare finde noget at dyppe brødet i.
Dal er en ret kogt på røde linser, tilsat en krydret olie. Denne version har nærmest konsistens som suppe.
Raita minder om tzaziki. Men der er ikke hvidløg i. Yoghurten er smagt til med salt, peber og spidskommen, og kan klart anbefales til lige at tage det skarpe af dal’en. Raita kan bruges som tilbehør til alle andre indiske retter.
Indisk dal med agurkeraita
Ingredienser
Dal
- 250 g røde linser
- 1 liter vand
- 4 modne tomater i grove tern
- 6 spsk friske, hakkede korianderblade
Krydderolie
- 4 spsk solsikkeolie
- 2 tsk hele sennepsfrø helst de sorte, hvis du kan få fat i dem
- 2 tsk stødt spidskommen
- 2 fed finthakket hvidløg
- 2 tsk finthakket, frisk ingefær
- 1-2 tsk rød karrypasta
- ½-1 tsk knust, tørret chili
- 2 tsk stødt koriander
- 1 tsk stødt gurkemeje
- Salt og friskkværnet, sort peber
Agurkeraita
- 15 cm agurk
- ½ liter yoghurt naturel
- 3 spsk friske, grofthakkede mynteblade
- 1 tsk stødt spidskommen
- Salt og friskkværnet, sort peber
- Lidt chilipulver
Sådan gør du
Dal
- Skyl linserne i koldt vand, indtil vandet er klart. Bring dem i kog sammen med vandet. Skum evt. urenheder af overfladen, og kog dem ved svag varme i ca. 20 minutter.
- Imens varmes olien op på en pande. Tilsæt krydderierne og rist dem i 1-2 minutter, mens du rører af og til.
- Tag gryden af varmen, når linserne er færdige, og blend dal’en glat med en stavblender. Tilsæt krydderolien og tomaterne og varm dal’en op til kogepunktet. Smag den til med salt og peber og evt. mere karrypasta eller chili. Dal’en skal ikke koge længere, tomaterne må gerne smage lidt af friske tomater og ikke kogte.
Agurkeraita
- Dræn yoghurten igennem et kaffefilter (alternativt kan du bruge skyr eller græsk yoghurt, som er tykkere i konsistensen. – Så skal du bruge ca. 3½ dl.).
- Skræl agurken og riv den groft på et rivejern. Læg den i en sigte, og drys lidt salt over, så vandet trækker ud af den. Vrid agurken godt fri for væde, og bland den i yoghurten sammen med mynteblade.
- Raita’en smages til med spidskommen, salt og peber og stilles koldt indtil servering. Drys lidt chilipulver eller spidskommen over som pynt.
- Raita kan holde sig i køleskabet op til 3 dage.
Noter
Husk at servere lækre, hjemmebagte naanbrød til;-)
Herdis
Virkelig godt og nem opskrift.
Hej fra Herdis