Disse hindbærsnitter er små, mundrette kager, der passer lige ind i en mund. Man slipper for, at de knækker eller krummer. Og man har en undskyldning for at tage en mere, for de sprøde kager med det søde fyld og den tykke glasur smager helt vidunderligt.
Jeg har bagt Hindbærsnitter to gange i denne uge: Den første portion var til min mor og fars fryser. Min far er desværre alvorligt syg, men må spise lige så meget, som han vil af al den mad, han godt kan li’.
Anden portion fik junior med i skole i dag. Klassen skulle have fælles morgenbord, og August var blevet udtrukket til at skulle have kage med. Tilfældigt? Måske…
Hvor kommer hindbærsnitterne fra?
Hindbærsnitter eller Genfersnitter er en klassisk tørkage, som stammer tilbage fra 1700-tallet. Den består af to lag mørdej, et lag hindbærmarmelade og glasur med krymmel på toppen.
Navnet Genfersnitter henviser måske til, at kagen skulle være opfundet i Geneve, hvor Genf er den tyske udtale af byens navn.
Har du lyst til at bage andre danske klassikere, kan jeg anbefale dig min opskrift på gåsebryst, napoleonskager, kringle eller måske mine kanelsneglemuffins, som er en klassiker i nye klæder.
Opskriften på hindbærsnitter
Opskriften er næsten Mette Blomsterbergs. Jeg finder oftest min egen dybde og retter lidt i opskrifterne, så de passer til mit køkken og min ovn. (Mettes bog, ‘Blomsterbergs Bedste’ har jeg dog endnu ikke vovet at notere rettelser i. Ikke engang med blyant;-))
Jeg brugte lidt mindre vand i dejen, fordi den ellers blev for klistret. Glasuren er en æggehvideglasur, for det, synes jeg, bliver pænere end med almindelig glasur. Og så brugte jeg altså bare en almindelig hindbærmarmelade fra supermarkedet i stedet for selv at stå og koge den.
Hvis du bruger hvedemel med et lavt proteinindhold (glutenindhold) på 8-9 g pr. 100 g, får du sprødere småkager, så det vil jeg bestemt anbefale dig. Der er flormelis i stedet for sukker i opskriften, så du får en glattere og finere småkage uden prikker fra sukkeret.
Når du laver småkagedej og mørdej, gælder det om at ælte dejen så lidt som muligt. Derfor er det nemmest at bruge blødt smør, fordi det hurtigere bliver blandet med resten af ingredienserne, og dejen skal under alle omstændigheder på køl, før den rulles ud.
I virkeligheden er det her jo slet ikke hindbærsnitter, for de er ikke snittet. Snitter skæres i passende stykker, efter de er bagt. Jeg har stukket kagedejen ud med en udstikker med bølget kant. Den måler ca. 5 cm i diameter. De blev så fine.
Glasuren
Jeg gør måske lidt meget ud af glasuren. Men jeg bryder mig ikke om sjusket glasur… På den første portion fyldte jeg glasuren i en engangssprøjtepose, klippede spidsen af og tegnede først en kant rundt langs kagen og fyldte mere glasur i midten af kagen.
Jeg blandede glasuren på kagen sammen med en stegenål, til kagen var helt dækket og glasuren jævnt fordelt. (Brug små cirkelbevægelser, som om du rører glasuren sammen.) Derefter pyntede jeg med krymmel. Én kage ad gangen, så det tog lidt tid, men jeg ville gerne gøre mig umage.
På kagerne til klassen sprang jeg over et lidt lavere gærde. Glasuren kom i en frysepose, hvor jeg klippede et hjørne af.
Jeg satte en klat glasur midt på kagen og fordelte den med en teske, som jeg havde dyppet i vand og rystet det overskydende vand af. Ikke helt så pænt som de håndtegnede, men mere overskueligt og mindre tidskrævende. Glasuren kan også fordeles med en fugtig finger.
På kagerne til mine forældre er der pyntet med sukkerhjerter og frysetørret hindbær. To hjerter for min mor og far og fem stykker hindbær. Et for hver af os piger<3
Jeg fik 50 hindbærsnitter ud af den første portion – og 46 ud af den anden, fordi jeg ikke gad rulle dejen ud flere gange.
Hindbærsnitter
Ingredienser
- 250 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- Korn af ½ vanillestang eller 1½ tsk. vanillesukker
- 70 g flormelis
- 1 tsk bagepulver
- 150 g blødt smør
- 1-2 spsk vand
Fyld og pynt
- ca. 200 g hindbærmarmelade
- 1 æggehvide
- ca. 200 g flormelis
- Sukkerhjerter
- Frysetørret hindbær
Sådan gør du
Dejen
- Hvis du bruger vanillestang, skal du flække stangen, skrabe vanillekornene ud og blande dem godt med halvdelen af flormelisen.
- Jeg bruger foodprocessor til at lave dejen, for den skal ikke æltes for meget, kun lige blandes grundigt.
- Sigt mel, vanillesukker, flormelis og bagepulver sammen i en skål. Bland det, så alt er godt fordelt. Rør det godt sammen med det bløde smør. Tilsæt vandet lidt ad gangen og saml dejen, så den er smidig og glat.
- Læg dejen i en frysepose, og læg den i køleskabet i minimum en halv time. Dejen kan sagtens hvile til næste dag, hvis du har behov for det i din tidsplan.
Bagning
- Varm ovnen op til 190° (alm. ovn, ikke varmluft). Klargør bageplader med bagepapir. (Jeg lagde 20 kager på pladerne ad gangen, så jeg havde i alt 5 plader i ovnen, men kun en plade ad gangen.)
- Rul din dej ud i 3 mm tykkelse på et meldrysset bord. Flyt på dejen en gang imellem, så den ikke hænger fast i bordet.
- Udstik så mange runde kager, som du kan få plads til på dejen, og læg dem på bagepladerne. Saml dejen igen, og rul den atter ud. Fortsæt, til du har brugt al dejen. Du skal bruge i alt ca. 100 kager.
- Bag kagerne til dine hindbærsnitter i 8-10 minutter, til de er gyldne i kanterne, men stadig lyse i midten. (Hellere for lyse end for mørke.)
- Flyt småkagerne over på en rist og lad dem afkøle helt.
- Forsøg at parre kagerne, så de passer sammen to og to. Både i størrelse og i afbagning.
Pynt og samling
- Pisk æggehviden, til den skummer let, så du bryder ‘trådene’ i æggehviden. Rør flormelis i ad et par omgange, til du har en tyk glasur, der kun lige flyder sammen.
- Smør glasuren på alle de kager, som skal udgøre den øverste halvdel af din hindbærsnitte. Pynt med krymmel med det samme, før glasuren størkner.
- Vend alle bundene med den glatte, pæne side nedad. (Så den side, der vendte opad i ovnen, nu vender nedad.) Fordel ca. en teskefuld hindbærmarmelade på hver, og læg en top-kage ovenpå.
- Lad glasuren tørre helt, før du pakker hindbærsnitterne ned.
Minnie
Hej Lene
Du skriver at du fryser dem ned, jeg er derfor interesseret i at viden, om din mørdej ikke bliver blød/kedelig efter optøning?
Vh. Minnie
Lene
Kære Minnie:-)
Jo, hvis hindbærsnitterne får lov at stå ude efter optøning, bliver de bløde. Men det virkede fint at tage dem ud, lade dem tø op på køkkenbordet og spise dem direkte efter optøning. Der var de lige så fine, som da de kom i fryseren:-)
God weekend!
Kh Lene
Hanne Baltzersen
Hejsa
Da jeg skal til at bage de her små fine hindbærsnitter i forbindelse med min 60 års fødselsdag har jeg behov for at vide om bagemargarine kan erstatte smørret. Jeg bryder mig ikke om smagen af smør? Men er det, der skal til så bliver det selvfølgelig med smør.
Jeg tænker desuden at jeg vil vente med at lægge glasur på til dagen, hvor de skal serveres ( af hensyn til mangel på fryseplads, det skal til for at skåne glasurer i fryseren) Går det tror du?
Lene Tranberg
Hej Hanne:-)
Du kan sagtens erstatte smørret med bagemargarine:-) Jeg har selv haft et meget anstrengt forhold til smør i kager og har først lært at spise det indenfor de seneste år.
Det lyder som en god plan at vente med glasuren til dagen. Alternativt kan du bage småkagerne og opbevare dem i kagedåser og så først lægge dem sammen med syltetøjet og pynte dem på dagen.
Ha’ en dejlig fødselsdag:-)
Kh Lene
Lærke
Jeg har lavet disse skønne små hindbær”snitter” to gange nu, og de er simpelthen bare så lækre, og også ret nemme at gå til, så jeg kan helt sikkert anbefale at man laver dem. Min bror, som ellers sagde at han ikke var den store fan af hindbærsnitter, sagde at de hindbærsnitter jeg havde lavet på denne opskrift havde omvendt ham, og han elskede dem.
Randi
MUMS! Smager intet mindre end fantastisk, og ret nemme at lave.
Jeg laver desuden aldrig glasur igen uden æggehvide! 😉
Lene Tranberg
Hej Randi:-)
Tusind tak for din besked.
Det glæder mig, du kunne li’ dem:-)
Nej, den eneste grund til at lave almindelig glasur er da, hvis man er løbet tør for æg;-)
Ha’ en dejlig aften!
Kh Lene
Malene
Hej Lene
Kan man bage dem 2 dage før de skal spises og lægge dem sammen dagen forinden? Jeg har brug for at spare tid.
Mvh Malene
Lene Tranberg
Hej Malene:-)
Ja, det kan du godt. Opbevar bundene i en tætlukket kagedåse, indtil du skal lægge dem sammen.
God bagelyst!
Kh Lene
Chrisser
De er så fine 🤗 Dem skal jeg helt klart lave til min datters fødselsdag 🇩🇰
Hvilken slags smør bruger du når du skriver smør? Er det ægte smør, smørbar eller andet? Og er det usaltet eller saltet?
Lene Tranberg
Hej Christer:-)
Jeg bruger fast smør i folie som fx Lurpak.
Rigtig god bagelyst!
Kh Lene
Lisa
Hej Lene
Hvis man laver hindbærsnitterne helt klar dagen før de skal bruges, og opbevarer dem i en tætsluttende beholder, skal de så på køl, eller blot opbevares ved stuetemperatur?
Hilsen Lisa
Lene Tranberg
Hej Lisa:-)
De skal bare opbevares ved stuetemperatur.
God bagelyst!
Kh Lene
Mette
Skal bage disse til konfirmation på lørdag, hvor tidligt kan de bages?
Tænker på opbevaring hvordan og hvorledes? Er bekymret for om de klistre sammen
Tak for din fantastiske side
Mette
Skal bage disse til konfirmation på lørdag, hvor tidligt kan de bages?
Tænker på opbevaring hvordan og hvorledes? Er bekymret for om de klistre sammen
Tak for din fantastiske side
Lene Tranberg
Hej Mette:-)
Det er mig, der takker, fordi du læser med.
Beklager det sene svar.
Jeg ville bage kagerne, pynte halvdelen med æggehvideglasur, vente til glasuren var helt tør og så opbevare dem i kagedåser.
Jeg vil tidligst lægge dem sammen på fredag, da kagerne vil suge væde fra marmeladen;-)
God bagelyst og god konfirmation!
Kh Lene
Nanna andersen
Kan jeg bare bundene og fryse den ned, tage dem op også pynte dem dagen inden de skal spises?
Lene Tranberg
Hej Nanna:-)
Bundene vil blive bløde, hvis du fryser dem ned og tør dem op.
Det er bedre at evt fryse dejen ned, fx udrullet og udstukket og bage dem – eller du kan bage dem og opbevare dem en uges tid i en tætlukket kagedåse.
God bagelyst.
Kh Lene