[Reklame for Valsemøllen. Læs mere sidst i indlægget.] Madpakker skal først og fremmest spises – og dernæst skal de mætte godt. Der er ikke meget næring i hvidt brød, så her får du opskriften på fuldkornsflutes, den bedste opskrift på grovbrød til sandwich.
Vores søn er startet i gymnasiet i denne uge. Han synes, det er rart at få sandwich med i madpakken, og indtil nu har vi købt grovflutes i supermarkederne. Jeg ville gerne bage nogle selv, så jeg vidste, hvad der var i.
Det overordnede mål var at bage flutes, hvor der var så meget fuldkorn i som muligt, men ikke nødvendigvis kerner. Det lykkedes over al forventning at bage sprøde, luftige flutes med 99% fuldkorn. Den høje procentsats skyldes selvfølgelig melet.
Vil du bage andre brød og boller med lidt substans i, vil jeg anbefale dig mine fibersnegle eller de her grove sandwichboller.
Fuldkornsmel
Selvom du gerne vil have et groft brød, kan du ikke bruge en hvilken som helst grov mel og forvente, at få luftigt brød ud af det. Der skal hæveevne og god glutenudvikling til, for at du får det bedste resultat.
I de her fuldkornsflutes har jeg brugt to typer mel. Begge er fra Valsemøllen, som jeg er stolt ambassadør for. Valsemøllen har en høj og ensartet produktkvalitet, så jeg er sikker på, jeg får et perfekt resultat hver gang.
Fuldkornshvedemel
Det groveste mel i mine grovflutes er Valsemøllens Dansk Fuldkornshvedemel. Melet er groft stenformalet og giver en grovere struktur til brødet. Fuldkornsmelet indeholder 100% fuldkornsmel. Melet er dyrket, høstet og malet i Danmark.
Melet indeholder 12 g kostfibre og 11 g protein pr. 100 g.
Hvid hvede fuldkornsmel
Det fine mel i opskriften er Valsemøllens Dansk Hvid Hvede fuldkornsmel, som er fint formalet. Hvid hvede er en nyere kornsort, som er lysere end den almindelige (røde) hvede og mild i smagen.
Melet er lyst i farven, næsten som almindeligt hvedemel, men indeholder 98,5% fuldkorn, fordi det er malet med en særlig teknik, som bevarer kim og skaldelene i melet, uden at det behøver være groftmalet.
Hvid hvede fuldkornsmel indholder 9,5 g kostfibre og 16 g protein pr. 100 g. Melet er tilsat ekstra hvedegluten, som sikrer et ensartet, højt proteinindhold og dermed en god bageevne.
Du kan bruge Hvid Hvede fuldkornsmel i alle de typer brød, hvor du ellers ville bruge lyst hvedemel. Også denne mel er dansk hele vejen igennem.
Pga. det høje glutenindhold vil jeg ikke anbefale dig det til rørekager eller småkager. De bliver bedre med mel med lavt protein-/glutenindhold, så rørekagen bliver luftigere, og småkagerne sprødere. (Vil du alligevel gerne bruge det, så ælt dejen kortest muligt, når du har puttet melet i.)
Fuldkornsflutes
Dejen egner sig selvfølgelig også til at blive bagt som boller og skal så bage et par minutter kortere.
Mine fuldkornsflutes er bagt på bagestålet, så de får et varmeboost i ovnen og skynder sig at hæve mere op. Jeg varmer altid en støbejernstallerken op sammen med ovnen og stålet, så når jeg lader dejen glide ind på stålet, hælder jeg straks en halv deciliter vand i støbejernstallerkenen for at skabe damp, og lukker lågen.
Dampen forsinker skorpedannelsen på brødet, så det hæver endnu mere, før det sætter skorpe. Den resterende damp skal lukkes ud af ovnen ved kort at åbne ovnlågen efter halvdelen af bagetiden.
Har du ikke et bagestål, kan du varme en bageplade op sammen med ovnen, så den bliver rygende varm. Bagepapiret med flutes skal bare glide eller trækkes over på den varme plade, så ovnen ikke først skal bruge energi på at varme den kolde bageplade op.
Fuldkornsflutes er selvfølgelig fryseegnede, hvis du ikke skal bruge dem inden for 1-2 dage.
Formning af flutes
Du behøver ikke en særligt flutesform for at kunne bage flotte fuldkornsflutes. I stedet lader du et stykke bagepapir og et viskestykke agere hæveform. Først lægger du et rent viskestykke på en bageplade eller bordet og derpå et stykke bagepapir.
Når dejen er vejet af i fire lige store klumper, som strammes op til kugler, former jeg flutes af dem en for en. Der skal kun et lille drys mel på bordet, så dejen ikke hænger i.
Træk i kuglen, så den bliver aflang, måske 1/3 af den endelige længde. Læg den på bordet med den glatte kugleoverside nedad. Læg den ene langside ind til midten af dejen og træk derefter den anden langside helt over til den anden kant. Tryk den fast med fingrene.
Læg dejen med samlingen nedad og rul den længere, indtil den passer med bagepapirets bredde (eller dybden på dit bagestål). Brug håndroden til at rulle med i stedet for fingerspidserne. Så bliver dit flute mere ensartet. (Jeg øver mig stadig på at gøre det rigtigt, så fortvivl ikke, hvis du synes, det er svært.) Dejen må ikke hænge fast i bordet, men brug så lidt mel som muligt. Drys på toppen med lidt mel.
Efterhævning
Læg dine flutes med ensartet afstand på bagepapiret, før du trækker viskestykke og bagepapir op imellem dem, så de får støtte fra begge sider. (Billedet er fra mine almindelige flutes, men bare så du forstår princippet.) Fold viskestykkets sider op omkring dejen, så de to yderste også får støtte og dæk evt med et ekstra viskestykke ovenpå.
Når dejen har efterhævet skærer du dybe, lange snit på skrå i dejen med en meget skarp kniv, mens du støtter med den anden hånd. Hvis bagepapiret sidder fast på siderne af dejen, skal du forsigtigt løsne det, før dine flutes bages.
Fuldkornsflutes
Ingredienser
- 4 dl lunkent vand (28°)
- 25 g gær
- 1 tsk groft salt
- 2 spsk smagsneutral olie, fx rapsolie
- 115 g Valsemøllen fuldkornshvedemel, stenformalet
- 450 g Valsemøllen Hvid Hvede fuldkornsmel
Sådan gør du
- Smuldr og rør gæren ud i det lunkne vand. Bland fuldkornshvedemel og salt, før du hælder det i væsken og rører rundt. Tilsæt olien og halvdelen af det hvide fuldkornshvedemel og ælt det ind, før du tilsætter resten af melet.
- Ælt dejen godt i 12-15 minutter, til den er blød, smidig og slipper skålens sider. Dæk skålen til med en opklippet frysepose, fastgjort med en elastik, og stil dejen til hævning et lunt sted i 45 minutter, til den har nået dobbelt størrelse.
- Skrab dejen ud på et let meldrysset bord, og ælt den kort igennem. Del dejen i fire lige store dele, som du triller til kugler.
- Læg et rent viskestykke med et stykke bagepapir henover. Fold evt. papiret i fire, så du ved, hvor dine flutes skal ligge for at ligge med samme afstand.
- I samme rækkefølge, som du trillede dejen, trækker du nu i den, så den bliver aflang. Læg den på bordet og fold den ene langside ind til midten af dejen. Træk den anden langside henover helt ud til dejens kant, og tryk samlingen sammen med fingerspidserne.
- Rul dejen til den færdige længde på et let meldrysset bord, så dejen ikke hænger i. Læg dine flutes på bagepapiret på viskestykket, og træk bagepapir og viskestykke op imellem, så dejen støttes. Dæk til med viskestykket.
- Lad dine fuldkornsflutes hæve i 30 minutter, mens du varmer ovn og bagestål (i nederste tredjedel af ovnen) op til 260° (alm. ovn, ikke varmluft). Lad også fx en støbejernstallerken varme op sammen med, i bunden af ovnen.
- Når dine flutes er færdighævede, snitter du lange, dybe, skrå snit med en skarp kniv, mens du støtter dejen med den anden hånd. Skru ovnen ned til 240°.
- Lad bagepapiret (uden viskestykket) glide ind på bagestålet. Hæld ½ dl vand i fadet i bunden af ovnen og luk straks lågen. Bag dine grovflutes i 13-15 minutter. Åbn kort lågen efter halvdelen af bagetiden, så dampen kan slippe ud.
- Flutes afkøles på en rist med et tørt viskestykke over, hvis du ikke skal bruge dem med det samme.
Noter
PS: Melet har jeg modtaget som gave fra Valsemøllen, fordi jeg er ambassadør for dem. Jeg har ikke tjent en krone på at skrive dette indlæg og bruge ingredienserne, men Forbrugerombudsmanden kræver, at alle opslag med omtale af gaver tydeligt markeres, så du ved, at jeg har fået det gratis. Du finder linket til Valsemøllens produktsortiment her.
Helle
Bedste flutes
Lene Tranberg
Hej Helle:-)
Tusind tak skal du have.
Kh Lene