Feriemuffins er en festlig chokoladekage pyntet med palmer, sandstrand og en solbadende vingummibamse. En oplagt feriekage.
“Mor, jeg skal have kage med til fælles morgenbord på 6. årgang på fredag.” (Heldigvis noget, der kan bages, så langt, så godt:-)) Ja, hvad havde du i tankerne? “Åh, jo, lidt lagkage, nogle muffins OG cookies? Til 33 elever og nogle lærere?”
Det var her, jeg måtte forventningsafstemme med sønnike, især når der var tre andre, som også skulle have kage med:-D Kompromiset blev disse feriemuffins, som i dén grad signalerer ferie for mig: Palmer og sandstrand…
Feriemuffins til fælles kagebord
Kagerne er netop blevet afleveret på skolen, alle kom helskindet frem, takket være en idé jeg fik, da jeg skulle transportere mine midsommer cupcakes til spejderfesten. Jeg var nødt til at finde en transportemballage, som jeg ikke skulle have igen, men uden at bruge en formue på det.
Løsningen var, at jeg kørte i det lokale plantecenter, fik nogle små pottebakker, som de havde fået leveret potteplanter i. Bakkerne med 12 huller blev vasket meget grundigt, så der i hvert hul kunne sidde en cupcake med afstand til den næste, så de ikke blev ødelagt. Bakkerne kunne så stå sikkert bag i bilen i større kasser uden at komme noget til.
Der var stor begejstring på lærerværelset, da vi afleverede vores feriemuffins, og pludselig var der langt flere lærere på 6. årgang, end der plejer at være;-) Jeg havde med vilje lavet ekstra kager, så der også var til skoleleder, afdelingslederne og kontorpersonalet.
Jeg mødte skolelederen på sin godmorgen-runde på gangen og fik overleveret kagerne, som han ville tage med på resten af morgenturen, før de kom med på kontoret. (Når man har noget at prale med, så må man godt.)
Det er naturligvis et helt forkert tidspunkt at fedte for inspektøren, når skoleåret er slut, men nogle gange skal man huske at give dem et skulderklap for deres store arbejde og engagement. Det fik de af mig i dag:-)
Feriemuffins
Nederst er en chokolademuffin efter samme opskrift som mine midsommer cupcakes. Toppen er smurt med æggehvideglasur og dyppet i knuste kiks, så det ligner sand.
Vingummibamserne er sat sammen med syrlige Sour bredbånd (fra Katjes) med en tandstikker, men jeg kunne lige så godt have limet det sammen med æggehvideglasuren, for den holder helt fantastisk.
De små redningskranse er Polo pastiller, hvor jeg har tegnet røde striber med en spiselig tusch – og endelig er der palmerne:
Stammen er en pebermyntechokoladestang, som bare er stukket ned i kagen, men det kunne lige så vel have været en orangestang, en tyk saltstang eller et rullet chokoladerør, som dem man pynter isdesserter med.
Toppen af palmen var udfordringen i denne kage, for den er lavet af farvet marengs og sat fast med en klat æggehvideglasur.
Mine feriemuffins lykkedes over al forventning og kom til at se ud, nøjagtig som jeg havde forestillet mig. Heldigvis havde jeg fået formidlet ideen godt til junior, for han havde samme billede i hovedet, som de kager han så, da de var færdige. Måske var de endda lidt federe.
Hvis du ikke gider bøvle med at lave marengs, kan du sagtens sætte en cocktail-papirs-paraply i kagen i stedet for palmen, eller du kan lave en palmetop i papir, som du sætter fast på en saltstang, men hvis du har lyst til at gå all-in og lave marengspalmer, skal du være velkommen.
Der bliver 12 feriemuffins ud af denne portion, men der er mange flere marengspalmetoppe. Ved at bage kagerne ved forholdsvis lav temperatur, får du kager med en flad top, som er ideelt til en sandstrand som den her. Du vil ikke have vulkaner;-)
Feriemuffins behøver ikke kun være til skolebørn. Alle burde lave dem som feriekage, bare for lige at tvære lidt i – overfor kollegerne – at man går på en velfortjent sommerferie;-)
Feriemuffins
Ingredienser
Marengs
- 50 g æggehvide
- 50 g sukker
- 50 g flormelis
- Grøn og olivengrøn pastafarve
Muffins
- 80 g blødt smør, stuetemperatur
- 115 g sukker
- 80 g brun farin
- 1½ tsk vanillesukker
- 2 æg, str. M/L
- 140 g creme fraiche 9% (eller skyr)
- 0,8 dl mælk
- 2½ spsk kaffe
- 150 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- 25 g mørk kakao
- 1½ tsk natron
- 50 g mørk chokolade, grofthakket
- 1 tsk mel
Til pynt
- 50 g lyse kiks (Mariekiks, Digestive eller en blanding)
- 50 g æggehvide
- Flormelis
- 12 vingummibamser
- 2 Katjes Sour bredbånd (eller andet båndslik)
- 12 Polo pastiller
- 12 pebermyntechokoladestænger
Sådan gør du
Marengs
- Start med at lave marengsen. Varm ovnen op til 100° varmluft. Hæld et par dråber eddike i røremaskinens helt rene skål, og tør det rundt med et stykke køkkenrulle. Det fjerner den eventuelle sidste fedthinde, der måtte være i skålen. Det er umuligt at piske hviderne stive, hvis der er den mindste smule fedt på skål eller piskeris.
- Æggehviden vejes, og du skal bruge tilsvarende mængde sukker og flormelis. (Det er ikke så vigtigt, om den vejer 40, 45 eller 50 gram, for du får rigeligt med palmetoppe, det er kun vigtigt, at du bruger lige så meget sukker og flormelis som æggehvide, vægtmæssigt.)
- Hviderne piskes helt stive (vend skålen på hovedet, så du er sikker!), tilsæt pastafarven ved at dyppe en kniv i farven og skrabe den af mod det løftede piskeris. Tilsæt de 50 g sukker en skefuld ad gangen.
- Pisk igen, til æggehviderne er helt glatte og blanke, ca. 5 minutter. Tjek, at alt sukkeret er opløst ved at gnide lidt af marengsmassen mellem fingrene. Hvis du kan mærke sukkerkorn, må du piske lidt længere. Flormelis sigtes i skålen og vendes forsigtigt i marengsen.
- Tag en engangssprøjtepose med en lille bladtylle i, og sæt den over et glas. Tegn striber indvendigt i sprøjteposen med et trægrillspyd og pastafarverne, så der kommer striber på bladene.
- Marengsen fyldes i sprøjteposen, og der sprøjtes palmerosetter ud på bagepapir. Det er ikke så kompliceret, som det ser ud til. Bladtyllen gør sit til, at striberne kommer de rigtige steder, og du skal bare sætte bladene lidt tilfældigt rundt fra midten, så lægger de sig pænt af sig selv. Hvis du synes, der mangler et blad, kan du sagtens tilføje et, før de bliver bagt.
- Bag palmebladene i 1½ time ved 100° varmluft, alle plader på én gang. Når tiden er gået, sætter du en grydeske i klemme i ovnlågen, så den står på klem og lader marengsen stå i ovnen, til den er helt kold.
Chokolademuffins
- Tænd ovnen på 175° (alm. ovn, ikke varmluft) og læg 12 papirforme i en muffinform med 12 huller. Brug evt turkise forme, så det ligner vand.
- Pisk smør, sukker, farin og vanillesukker godt sammen, så det bliver lyst og luftigt. (Jeg bruger K-spaden i min røremaskine. Du kan sagtens bruge håndmixer i stedet.) Tilsæt æggene et ad gangen, pisk godt mellem hvert æg.
- Rør creme fraiche, mælk og kaffe godt sammen i en kande. Sigt mel, kakao og natron sammen i en skål. Hak chokoladen lidt groft og sigt den sidste teskefuld mel henover og rør rundt. På den måde undgår du, at chokoladen synker til bunds.
- Rør skiftevis de tørre og våde ingredienser i dejen ad et par omgange. Rør ikke for meget, for så bliver kagerne kompakte. Det skal kun lige blandes godt. Vend til sidst den hakkede chokolade i.
- Fordel dejen i muffinformene og bag kagerne i ca. 25 minutter. Mærk efter med en tandstikker, om de er gennembagte, eller om der følger dej med op. Lad dem afkøle helt.
Pyntningen
- Påsmøring af glasur og kiksesand skal ske på én kage ad gangen, så glasuren ikke når at tørre ind, før der kommer krummer på. Der skal være meget sand, for at det ser rigtigt ud.
- Knus kiksene i fx en foodprocessor, til du har meget fint sand uden klumper. Hæld sandet i en dyb tallerken.
- Pisk æggehviden let skummende med et piskeris og tilsæt flormelis gradvis, til du har en tyk, glat glasur. Fyld glasuren i en frysepose eller sprøjtepose og bind en knude på den, så glasuren ikke tørrer ud.
- Afsæt en klat glasur på toppen af kagen, dyp bagsiden af en teske i en skål med vand og brug den til at glatte glasuren ud, helt ud til kanten af kagen. Vend kagen om og dyp den i tallerkenen med kiksekrummer. Pres den lidt ned, så du får en flad strand, som er helt dækket. Fortsæt, til du har gjort dette ved alle kagerne.
- Tegn røde striber på Polo pastillerne med den spiselige tusch. Der er fire røde striber på en redningskrans. Hvis du hellere vil lave prikkede baderinge end redningskranse, gør du selvfølgelig bare det.
- Klip båndslikket i strimler, som er lidt bredere end vingummibamserne. Sæt vingummibamserne fast på håndklæderne, enten med en halv tandstikker, som du stikker i fra bagsiden af håndklædet og ind i vingummibamsen eller med en klat æggehvideglasur. Gør de solbadende vingummibamser fast på dine feriemuffins med tandstikkerne eller glasur.
- Sæt en klat glasur bag på din Polo-redningskrans og sæt den fast på sandet. Stik pebermyntechokoladen ned i sandet og afsæt en klat glasur på toppen af stammen, før du sætter palmeblade fast på toppen.
Hanne Madsen
Jeg skal til at lave dine ferie muffins nu.
kan jeg godt samle dem og sætte dem i køleskabet, eller vil marengsen tage skade ( palmebladene)?
Jeg bryder mig ikke om, at have dem til at stå på køkkenbordet i denne her varme, når der jo rå ægehvider på
kagerne.
LT
Hej Hanne:-)
Du skal ikke sætte marengsen i køleskabet, for så smelter den. De rå æggehvider er jo kun i glasuren, som man også bruger på småkager (som ikke kommer i køleskabet), så du skal ikke være nervøs ved at lade dem stå i stuetemperatur. Glasuren består mere af sukker end æggehvide. Ellers kan du bare vente med at sætte marengsen på til kort før servering. Husk også at tage selve kagerne ud, så de kan nå stuetemperatur, så de er bløde og saftige.
God fornøjelse med dem og god søndag:-)
Kh Lene