[Reklame for Valsemøllen. Læs mere nederst i indlægget.] Bare en lille snack… Jeg er lækkersulten… Vi skal snart spise… Der er længe til aftensmaden… Undskyldningerne er mange, og de fleste af os kan nikke genkendende til dem. Knækbrød med frø kan stille den lille (lækker)sult og udsætte hovedmåltidet.

Knækbrød er godt i madpakken, før træningen og om aftenen, hvor du stadig er i gang med at fordøje aftensmaden, men endnu ikke er på vej i seng.
Selvom der er olie i, er det sundere end kage, slik eller chokolade. Og måske lidt mere spændende end skrællede gulerødder? (Selvom gulerødder også er godt.)
Bærer indlægget præg af, at det er januar, og vægten er på sit højeste efter decemberhyggen?
Vi skal ikke på kur. Vi skal “kostomlægge”. Det vil i vores tilfælde sige, at vi siger nej tak til at dele en juleøl om aftenen, og at jeg vil skære ned på de mellemmåltider, som nemt finder vej ind i min mund, når jeg går hjemme.

Nemme knækbrød med frø
Der er ikke noget nemmere end at bage knækbrød med frø og kerner, så man kan undre sig over, at jeg gør det så sjældent.
Dejen skal bare røres sammen med en grydeske, og det hele måles af i decilitermål. Det tager ti minutter at gøre dem klar til ovnen og 20 minutter at bage dem.

Jeg brugte de kerner og frø, jeg i forvejen havde i køkkenet. Er der nogen af dem, du ikke kan li’, eller som du ikke kan få fat i, skifter du dem bare ud med noget andet.
Det er første gang, jeg har brugt de økologiske rugkerner fra Valsemøllen. Kernerne er poppede, så de skal ikke udblødes inden brug. Når man smager på dem, smager de nærmest som guldkorn, men uden sukkersmagen. Rigtig fine til at give en anden slags knas end alle kernerne.
Du behøver ikke rulle dejen ud. Jeg pressede/skubbede dejen ud til kanterne af bagepapiret med min trærulle, så hvis du ikke har en kagerulle, kan du sagtens bage knækbrød alligevel. Brug fx en flaske i stedet.
Jeg ridser dejen før bagning med et pizzahjul. Hvis man dypper den i vand, før man ruller, hænger dejen ikke fast.
Har du fået lyst til at bage andre typer knækbrød, kan jeg varmt anbefale disse bagt med rester af surdej. Du kan også lave lækre müeslibarer med kun få kalorier i.

Knækbrød med frø og kerner
Ingredienser
- 1 dl havregryn
- 1 dl sesamfrø
- 1 dl hørfrø
- 1 dl solsikkekerner
- 1 dl græskarkerner
- 1 dl poppede rugkerner
- 1 dl groft fuldkornshvedemel
- 2 dl sigtet speltmel
- 1 tsk bagepulver
- 1 tsk fint salt (eller 1½ tsk groft salt)
- 1 dl smagsneutral olie, fx rapsolie
- 2 dl vand
Sådan gør du
- Varm ovnen op til 200°. (Alm. ovn, ikke varmluft.)
- Bland alle de tørre ingredienser. Rør olie og vand i. Bland det godt.
- Del dejen i to, og rul hver del ud mellem to stykker bagepapir. Læg bagepapiret på en bageplade og skær dejen ud i passende stykker med et pizzahjul. Dyp pizzahjulet i vand, så dejen ikke hænger i.
- Bag knækbrødet i nederste tredjedel af ovnen i 18-20 minutter. Lad knækbrødet køle af på en rist, før du knækker det fra hinanden.
Noter

PS: Kerner, frø og mel har jeg modtaget som gave fra Valsemøllen. Jeg har ikke tjent en krone på at skrive dette indlæg og bruge ingredienserne, men Forbrugerombudsmanden kræver, at alle opslag med omtale af gaver tydeligt markeres, så du ved, at jeg har fået det gratis. Du finder linket til Valsemøllens produktsortiment her.
Mums.
Har tit tænkt på, at jeg må prøve en sådan opskrift. Så det er vist nu, jeg slår til. Lyder lækkert
Ja, Bente, gør det:-)
Kh Lene
Lyder vildt lækkert og må prøves. Jeg elsker knækbrød med ost og ja så god mellem snacks som du selv skiver
Lige præcis:-) Det er et godt (og sundere) alternativ.
Kh Lene
Det lyder rigtig lækkert. Og mine drenge og jeg ku godt bruge nogle sundere alternativer til snacks om eftermiddagen. kh Pia
Hej Pia:-)
Teenageren her i huset sætter også stor pris på dem. – og jeg sætter pris på, at han ikke behøver fylde hovedet med “skrammelmad”, når han kommer hjem fra skole;-)
Kh Lene
Elsker bare knækbrød, er sikker på denne er god, den minder meget om den jeg plejer at bruge – prøver denne næste gang 🙂
Hej Anne Sofie:-)
Jeg tror, mange af disse frøknækbrødsopskrifter har den samme grundstamme og dermed uendelige varianter over et kendt tema;-)
Ha’ en dejlig aften!
Kh Lene
Hej Lene.
Jeg har et par gange tidligere bagt knækbrød (fra andre opskrifter), men selvom jeg kommer dem i en dåse med tætsluttende låg efter de er kølet af, så bliver de lidt bløde i løbet af et par dage. Har du et forslag til, hvad jeg kan køre for at undgå det?
Hilsen Anne Mette
Hej Anne Mette:-)
Prøv at bage dine knækbrød en smule længere, så du er sikker på, de er helt tørre.
Der er ikke noget i vejen for, at du bager knækbrødene igen, hvis de er blevet bløde, så de tørrer op igen.
God bagelyst.
Kh Lene