I dag er det bloggens fødselsdag, hurra, hurra, hurra:-D Der er ingen gaver, men dejlig chokolade og kager til. Faktisk er der så meget chokolade i kagen, at jeg har valgt at kalde den Death by chocolate.
Starten på Bagvrk.dk
Nogle gange flyver tiden afsted, og man opdager ikke, hvor store børnene er blevet i mellemtiden. Det gælder også for bloggen. Det er tre år siden, jeg lagde den allerførste opskrift ind, og der er sket meget siden da.
Opskriften var på de populære gulerodsboller med kærnemælk og chiafrø. Bollerne er virkelig lækre, bløde, luftige. Det er den allermest læste opskrift, overhovedet. (TAK:-))
Jeg startede bloggen som en del af min genoptræning efter svær stress, hvor jeg mistede en stor del af mit ordforråd og min evne til at formulere mig i sætninger. Det kan du blandt andet læse om i dette indlæg.
Bagvrk i dag
Jeg har taget nogle valg mht til bloggens indhold. Jeg har kun haft få samarbejder med firmaer og udelukkende nogle, jeg kan stå inde for. Jeg har ikke tjent penge på bloggen, og den er fri for bannerreklamer etc. Det håber jeg, den bliver ved med.
Jeg skriver udelukkende på Bagvrk for min egen skyld. Men jeg elsker, når I kommenterer på indlæggene eller mine opslag på Facebook eller Instagram<3
Det giver mig stor tilfredsstillelse, at der er så mange, som læser med og som inspireres til at bage – eller rydde op.
De tørre tal viser, at der gennemsnitligt er ca. 50.000 visninger og 30.000 unikke besøgende om måneden. Der er 5.814 synes-godt-om på Facebook og 2.871 følgere på Instagram. (Jeg skriver det ikke for at prale, men jeg synes, det er sjovt at læse gamle indlæg og se, hvor meget bloggen er vokset siden sidst;-))
Tusind tak, fordi du er her<3
Death by chocolate
Da Bagvrk blev et år, lavede jeg en kakaoroulade med navn på. Sidste år bagte jeg en krydret æblekage med halve æbler rundt i kanten og brændt marengs på toppen.
Mit ønske i år var at kombinere gateau Marcel med en kant med navn på. Derfor er opskriften en blanding af gateau Marcel og min kakaoroulade.
Det er ikke så svært at lave en kant med navn og flag på. Der skal bare lidt tålmodighed til. Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at den er hurtig at lave. Men hvis du gør dig umage, får du det fineste resultat, og kun din egen fantasi sætter grænser. (Se fx dette hus, jeg tegnede til halloween sidste år.)
Du kan også bruge metoden til en festlig nytårskage, hvor du fx skriver Nytår 2021 og tegner fyrværkeri med den hvide dej.
Du tegner først med den lyse (og den røde) dej, sætter det i fryseren og hælder derefter den brune dej over, før den bages. På den måde bliver mønsteret helt skarpt.
Det er dog supervigtigt at huske, at den skabelon, du tegner efter, skal være spejlvendt af det endelige resultat!
Inde bag kanten af blød kakaokage er der en gateau Marcel: En svampet, konfekt-agtig bund af bagt chokolademousse med et tykt lag chokolademousse ovenpå. Den høje kant rundt om kagen holder styr på blåbær og chokoladekugler, så de ikke triller nogen steder.
Pynten
Først dryssede jeg et tykt lag finthøvlede chokoladespåner på toppen af moussen. De store guldkugler er Lakrids by Bülow lakrids- og chokoladekugler, som jeg har trillet i guldglimmerstøv sammen med nogle af blåbærrene.
De små chokoladekugler er fra Valrhona, og de små guldkugler er krymmel, som jeg havde i skabet i forvejen.
De store stykker pynt er lagt på lidt skiftevis, og så toppede jeg med chokoladekugler og krymmel.
Samling af death by chocolate
Det er ikke så svært at samle kagen. Jeg vil faktisk hellere arbejde med en kagekant som denne frem for kageplast og mousser. Her løber det nemlig ingen steder.
Bunden af gateau Marcel dej lægges nederst (på et stykke husholdningsfilm, for så kan du nemt flytte rundt på den, når den er frossen) ovenpå fx en bund fra en større springform.
Den justerbare kagering sættes udenom med god plads ind til bunden. Nu lægges et stykke tilklippet bagepapir på motivsiden på kagekanten, før du forsigtigt løfter den ned i kageringen.
Støtten fra papiret gør, at du ikke kommer til at knække kagekanten, og papiret beskytter imod at kageringen sidder fast, når du skal have den af igen.
Når de to kagekanter er sat ned i ringen opad kanten og helt ned mod bunden af pladen, kan du forsigtigt stramme den justerbare kagering til, så kagekanten slutter helt til mod bunden af gateau Marcel. Tilbage er der kun at fordele chokolademoussen på bunden, dække kagen til og sætte den i fryseren til næste dag.
Når kagen er frossen, er den nem at pakke ud af ringen, fjerne filmen og sætte din death by chocolate på et fad, før du også fjerner bagepapiret. Pivnemt, siger jeg dig;-)
Jeg har skrevet, at der er 12 stykker i kagen. Der er nok nærmere 16, for man skal virkelig kun have et lille stykke.
Death by chocolate
Ingredienser
Skrivedej
- 35 g blødt smør
- 45 g flormelis
- 1 æggehvide
- 45 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- Rød pastafarve
Kakaodej
- 100 g smør
- 20 g mørk kakao
- 3 spsk vand
- 3 æggeblommer
- 75 g sukker
- 1 tsk vanillesukker
- 90 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- 2 spsk vand
- 3 æggehvider
- 75 g sukker
Gateau Marcel
- 250 g smør
- 250 g finthakket chokolade, 70%
- 215 g sukker
- 200 g æggeblommer
- 200 g æggehvider
- 35 g sukker
Pynt
- 75 g mørk chokolade, fint høvlet
- 250 g blåbær
- 12-15 Lakrids by Bülow chokoladekugler
- Chokoladekugler fra Valrhona
- Guldkuglekrymmel
- Lidt guldglimmerstøv
Sådan gør du
Start med skrivedejen
- Gør dit motiv klar. Klip et stykke bagepapir på 25×31 cm, som passer ned i formen. Fastgør motivet på bordet og sæt derefter bagepapiret fast, så det ikke kan rykke sig.
- Rør det bløde smør med flormelis, så det bliver lyst og luftigt. Tilsæt æggehviden og pisk godt. Sigt melet i og bland det hele godt.
- Tag lidt dej fra og farv det rødt med pastafarve. Put de to farver dej i hver sin sprøjtepose, klargjort til en rund, spids tyl (min måler 2 mm i diameter i hullet), eller klip en lille spids af sprøjteposen.
- Tegn først det hvide motiv op. Ret kanter og hjørner til med en tandstikker eller stegenål, så du følger motivet så nøjagtigt som overhovedet muligt. Gør dig umage og tag den tid, det tager. Det bliver du glad for, når kagen er bagt.
- Tegn de røde flag op bagefter. Ret kanter og hjørner til.
- Lad bagepapiret med skrivedejen glide over på en bageplade, og sæt det i fryseren i minumum 30 minutter, mens du laver kakaodejen.
- Hvis du har skrivedej til overs, kan den tilsættes kakaodejen.
Kakaodej
- Varm ovnen op til 175°. (Alm. ovn, ikke varmluft.)
- I en lille kasserolle smelter du smør sammen med kakao og de tre spiseskefulde vand. Rør godt, så der ikke er nogen klumper. Tag gryden af varmen og lad det afkøle lidt.
- I en skål pisker du sukker og æggeblommer, til det er lyst og skummende. Tilsæt kakao og smør i en tynd stråle, mens du pisker. Hvis du havde skrivedej til overs, tilsætter du det nu.
- Sigt melet i ad tre omgange, skiftevis med de to spiseskefulde vand. Bland med lange tag med en dejskraber, til der ikke er mere tørt mel.
- I en helt ren skål pisker du æggehviderne stive. (Vend skålen på hovedet, så du er sikker.) Drys sukkeret i, en teskefuld ad gangen, mens du pisker. Pisk, indtil du har tyk og sej marengs uden sukkerkrystaller.
- Gnid lidt af marengsmassen mellem fingrene. Hvis du kan mærke sukkerkorn, skal du piske lidt længere.
- Vend først ¼ af marengsmassen i kakaodejen med lange tag med en dejskraber, så du ikke presser al luften ud af marengsen. Når det er blandet godt, og der ikke er mere synlig marengs, vender du den næste ¼ i og fortsætter, til du har blandet dejen godt og forsigtigt med al marengsen.
- Tag bagepapiret med motivet ud af fryseren og læg det i formen. Fordel kakaodejen henover. Løft formen nogle centimeter over bordet og sæt den hårdt ned igen, så evt. store luftbobler kommer til overfladen og springer.
- Bag kakaodejen i nederste tredjedel af ovnen i 17-18 minutter. Kagen må endelig ikke få for meget.
- Når din kagekant er færdigbagt, skal du have den vendt om. Skær rundt langs kanten af formen, så kagen slipper. Sigt lidt flormelis på overfladen (som bliver bagsiden), læg et rent viskestykke henover, derefter en bageplade og vend kagen over på viskestykket og pladen.
- Fjern formen og træk forsigtigt bagepapiret af motivet. Klap i dine små hænder;-)
- Læg et rent stykke bagepapir henover og derefter et viskestykke. Vend igen kagen om, men lad det første viskestykke ligge på dejen, indtil kagen er kølet af. Viskestykkerne holder på fugten, så kagen ikke bliver tør og knækker.
Gateau Marcel
- Klargør en springform med en diameter på 18 cm ved at smøre siderne godt og lægge et stykke bagepapir i bunden. Ovnen skal stadig stå på 175°.
- Pisk hviderne helt stive, og tilsæt de 35 g sukker en teskefuld ad gangen, mens du pisker. Pisk igen, indtil hviderne er glatte og blanke, ca. 5-8 minutter.
- Smelt smørret i en tykbundet gryde. Tag gryden af varmen og hæld den finthakkede chokolade i. Lad det trække et par minutter, så chokoladen kan smelte, før du rører det godt sammen. Lad det afkøle lidt.
- Pisk æggeblommer lyst og luftigt med sukkeret. Vend den smeltede chokolade i æggemassen med lange tag med en dejskraber. Pres ikke luften ud af æggene.
- Vend ¼ af de stive æggehvider i chokolademassen, så det blandes godt. Tilsæt resten af hviderne ¼ ad gangen, mens du forsigtigt vender dem i massen.
- Hæld ca ⅓ af moussen i springformen, og sæt resten i køleskabet, mens du bager kagen.
- Bag din gateau Marcel i nederste tredjedel af ovnen i ca. 26 minutter. Kagen hæver op og får en tynd skorpe under bagningen. Den falder sammen igen under afkøling.
- Lad kagebunden køle HELT af, før du fjerner bagepapiret og gør klar til at samle kagen.
Samling af kagen
- Læg et stykke husholdningsfilm på fx bunden til en større springform. Læg kagebunden på og udvid den justerbare kagering, så der er god plads til at få kagekanten ned, uden den går i stykker.
- Skær kagekanterne til med et pizzahjul og en "lineal". Jeg brugte kanten af en bageplade til at skære efter. Mine kagekanter var 10 cm høje og 29 cm lange. Klip et stykke bagepapir til, som har samme højde.
- Læg bagepapiret mod motivsiden og flyt kagekanten over, så motivet vender udad i formen. Sæt de to kagekanter, så de støtter mod kageringen, før du forsigtigt lukker kageringen i, så siderne slutter tæt til kagebunden.
- Fordel resten af chokolademoussen i kagen, dæk den til og sæt kagen i fryseren i 10-12 timer.
Pyntning af kagen
- Tag den frosne kage ud, fjern husholdningsfilmen under bunden og sæt den på et kagefad. Lad kagen tø op i køleskabet et par timer eller kortere tid ved stuetemperatur. Fjern kagering og bagepapiret på kanterne.
- Skyl blåbærrene, og lad dem tørre helt på et stykke køkkenrulle. Tag nogle af bærrene fra og læg dem i en skål sammen med lakridskuglerne. Drys lidt guldglimmerstøv over og vend dem rundt, til de er dækket af guld.
- Fordel blåbær, lakridskugler, chokoladekugler og guldkrymmelkugler ovenpå kagen og server den med stolthed:-)
Henriette Holst
Tillykke med fødselsdagen og tak for mange gode indlæg og opskrifter.
Kagen er rigtig flot, en rigtig dellebasker.
Rigtig god dag
Lene Tranberg
Tusind tak, Henriette:-)
Dellebasker er vist ikke ordet. Den glider direkte ned på lår, bagdel og mave, haha:-D
Også en skøn dag til dig!
Kh Lene
Githa
Super flot kage- og tillykke med fødselsdagen. Jeg får lyst til høre noget mere om teknikken du bruger på kanten, for det er altså ret fedt. Hvordan får du bogstaverne så skarpe? Og bruger du en vaniljedej til at indfarve og skrive med?
Lene Tranberg
Hej Githa:-)
Tak:-) Teknikken er beskrevet i opskriften.
Skrivedejen er en dej med smør, æggehvider, flormelis og mel, som nemt kan indfarves. Da der ikke er æggeblommer i dejen, er den helt lys (næsten hvid).
Jeg skriver/tegner på et stykke bagepapir med min skabelon under. Skrivedejen skal være frossen, før den brune dej fordeles henover og bages. Så blandes dejene ikke, og motivet står helt skarpt.
Husk at tekst skal stå spejlvendt på skabelonen, for at den vender rigtigt, når bagepapiret trækkes af den færdige kage.
Rigtig god bagelyst!
Kh Lene