Du kender den helt sikkert, cremedesserten Creme brulée. Den bløde vanillecreme med et sprødt låg af karamelliseret sukker. Du kan få den som dessert på næsten alle restauranter, og man kan altid klemme den ned. SÅ god er den:-)
Har du også prøvet at lave den selv? Så ved du, at der er et par steder, som kan gå galt. Cremen kan blive for blød, så den ikke sætter sig i ovnen. Det resulterer i en flydende creme brulee.
Man kan også komme til at varme cremen for meget i gryden – eller i ovnen – så den skiller og bliver grynet. Det er næsten værre end den tynde creme.
Her får du en nem opskrift med alle de ting, du skal være opmærksom på for at lykkes. Og så er det altså heller ikke sværere;-)
Den perfekte creme brulee
Den perfekte creme brulee er fløjlsblød, men ikke flydende. Det tynde, karamelliserede sukkerlag på toppen er sprødt, men smager ikke brændt.
Det gælder om at få de rigtige konsistenser på cremen, og til det har du stor gavn af et termometer.
Derudover er det vigtigt, at cremen køles af, før den sættes i ovnen, for ellers er der risiko for, at den skiller og gryner.
Udover det er det en supernemt dessert at lykkes med.
Jeg brugte pasteuriserede æggeblommer købt på flaske for ikke at stå med en masse æggehvider, jeg ikke vidste, hvad jeg skulle bruge til. Du kan sagtens bruge almindelige æggeblommer fra helt almindelige æg. Massen opvarmes nemlig til 80°, så der er ingen risiko ved almindelige æg med skal.
Bagetiden i ovnen afhænger af den skål, du hælder cremen op i. Er den bred og flad, er bagetiden ca. 1 time. Er skålen højere og smallere som mine skåle, skal cremen bage ca. 1½ time. Cremen skal kun give let efter, når du trykker en finger ned i overfladen.
Inden servering drysses overfladen med sukker og brændes med en creme brulee brænder. Hold ikke flammen stille på det samme sted. Hvis flammen ikke bevæges, brænder sukkeret, og desserten kommer til at smage brændt.
PS: Den originale opskrift på Crème brûlée er (naturligvis) fransk og stammer helt fra 1691, hvor den første gang optrådte i en kogebog. Det kan du læse om her.
Har du lyst til andre lækre desserter, skal du overveje at lave Panna cotta eller den klassiske, danske dessert muldvarpeskud.
Creme brulée
Ingredienser
- 4 dl piskefløde
- 4 æggeblommer
- 60 g sukker (4 spsk)
- 1 tsk Dr. Oetker vaniljepasta
Til sukkerlåget
- 6 tsk sukker
Sådan gør du
- Varm fløden og vaniljepastaen op til lige under kogepunktet. Imens piskes æggeblommer og sukker let skummende.
- Når fløden er varm, hældes den i æggemassen i en tynd stråle, mens der piskes.
- Hæld massen tilbage i gryden og varm den op til 80°. Mål efter med et termometer, så du ikke varmer den for meget.
- Når massen er 80° varm, hældes den i en skål med låg (så cremen ikke koger videre i gryden) og sættes i køleskabet. Cremen skal køle ned til 30°, før den fordeles i fire ildfaste skåle.
- Sæt skålene med creme bruleen på en bageplade i nederste tredjedel af ovnen. Tænd ovnen på 110° (almindelig ovnvarme, ikke varmluft) og bag cremen i 1-1½ time, til den kun giver let efter for et tryk med en finger.
- Dæk skålene til med husholdningsfilm, og lad dem køle helt af i køleskabet, gerne mindst natten over.
- Drys overfladen med sukker. Vend skålen lidt rundt, så sukkeret fordeles og drys det overskydende af. Der skal kun være et tyndt lag sukker over hele overfladen.
- Brænd overfladen med en creme brulee brænder. Bevæg flammen, så sukkeret ikke brænder på.
Skriv et svar