Chokoladecookies er en favoritopskrift.
De må gerne være en lille smule sprøde i kanten, men i midten skal de være bløde, og så skal der være lidt at tygge på. De må gerne være lidt seje eller chewy. Min absolutte yndlingsvariant er med valnødder og chokolade, og for min skyld måtte der gerne være det i alle slags cookies;-) Men det er der ikke mange nye opskrifter i, vel? Denne opskrift er ny – og med mørk chokolade, og masser af det. Disse chokoladecookies er GODE, prøv dem bare!

Der er natron i min opskrift, og det er grunden til det chewy indre og den tykke cookie. Hvis man vælger en opskrift med bagepulver, bliver dine chokoladecookies fladere og sprødere. Altså: Natron=tykke og chewy, bagepulver=tynde og sprøde.
Græd ikke over spildt mælk
Ikke alt går, som jeg har tænkt, når jeg skal tage billeder til bloggen. Her får du et lille kig med “behind the scenes”: Jeg havde et uplanlagt uheld, da jeg tog nye billeder til min opskrift. Jeg skulle lige rette på noget, og kom til at skubbe til det hvide pap, jeg brugte som baggrund for de lyse billeder her i indlægget.
Resultatet var (naturligvis), at pappet væltede ned over mælkeflasken, så mælken begyndte at løbe ud over det hele… Et kort øjeblik stod jeg ubeslutsom, om jeg skulle tørre mælken op eller fotografere det. Jeg valgte det sidste. Græd ikke over spildt mælk – det kunne have været champagne;-)

Chokoladecookies
Der bliver 30 cookies ud af opskriften, men du behøver ikke bage dem allesammen på én gang. Cookies er allerbedst, når de er nybagte. Hvis du sætter dejen af med en iskugle-ske, så de har den rigtige størrelse, kan resten fryses ned til senere brug.
Kuglerne sættes i fryseren på bagepapir, så de fryser ind hver for sig. Når de er frosne, lægges de i en frysepose. Skriv på posen, hvor varm ovnen skal være, og hvor længe de skal bage. Så behøver du ikke slå det op, når du vil bage dem. Smart, ikke?

Når du vil bage dine frosne cookies, tager du dem ud af fryseren og tænder for ovnen. Læg dem med lidt afstand på bagepapiret og lad dem tø op på køkkenbordet i 20-30 minutter, mens ovnen varmer op. Bag dem 1-2 minutter længere, hvis de stadig er frosne i midten, når du sætter dem i ovnen.
Det tager ikke lang tid at røre en cookiedej sammen. Du skal dog være opmærksom på et par ting, for at dine cookies bliver lige så gode som mine:
Lad smørret køle af, når du har smeltet det. Hvis du hælder det i, når det er brandvarmt, smelter du sukkeret, og det er ikke meningen.
Æggene skal have stuetemperatur. Hvis de er køleskabskolde, koagulerer smørret. Så får du heller ikke den rigtige konsistens, når de er bagt.
Det var da kun ganske få begrænsninger, ikke? Vi er nået til opskriften.

Chokoladecookies
Ingredienser
- 225 g blødt smør
- 250 g brun farin
- 100 g sukker
- 1 tsk vanillesukker
- 1 æg, str. M/L, stuetemperatur
- 1 æggeblomme, stuetemperatur
- 350 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- 1 spsk Maizena majsstivelse
- 1 tsk natron
- 300 g mørk chokolade (eller 250 g chokolade og 100 g valnødder)
Sådan gør du
- Smelt smørret og lad det køle af i 10-15 minutter. Imens gør du de andre ingredienser klar: Hæld farin, sukker og vanillesukker i en stor skål. Pisk æggene let sammen. Bland de tørre ingredienser, og hak chokoladen groft.
- Varm ovnen op til 175° (alm. ovn, ikke varmluft).
- Hæld smør i sukkerblandingen og rør godt. Tilsæt æggene og rør igen godt. Rør melblandingen i ad tre gange, så det bliver godt blandet og rør tilsidst chokoladestykkerne i.
- Sæt dejen af i klumper med god afstand på en bageplade beklædt med bagepapir. Jeg synes, det er nemmest at dosere med en iskugle-ske med udløser. Så er det let at få dem lige store. Hvis jeg bager små cookies, bruger jeg en stor teske og en finger til at skrabe dejen af med.
- Bag dine chokoladecookies midt i ovnen i 11 minutter. (De små cookies skal have 9-10 minutter.) De er meget bløde, når de kommer ud, men lad dem køle af på bagepapiret lidt, før du flytter dem over på bageristen.
Noter



Hej 🙂
Bruger du saltet eller usaltet smør?
Hej Camilla:-)
Jeg bruger altid saltet smør, som oftest Lurpak.
God søndag!
Kh Lene
Den bedste og eneste opskrift jeg bruger og har flere gange måtte dele din opskrift
Jeg har prøvet mange cookie opskrifter, men jeg må sige, at din er den bedste af dem alle – så jeg tænker, at jeg holder mig til denne fra nu af 🙂
Hej Cecilie:-)
Tusind tak for din søde besked<3
Det glæder mig meget:-)
Ha’ en dejlig aften!
Kh Lene
Hej – jeg vil til at bage de lækre cookies nu her. Men har aldrig brugt majsstivelse. Tæller det bare med under “de tørre ingredienser” ?
Vh Louise
Hej Louise:-)
Beklager det meget sene svar. Ja, Maizena tæller med ved de tørre ingredienser.
Kh Lene