Der er diskussioner om, hvorvidt man spiser and, kalkun eller flæskesteg juleaften. Men én ting er fælles for dem alle: Der hører brune kartofler til.
De små kartofler, som er dækket af et lag karamel, er obligatorisk tilbehør både juleaften og Mortens aften.
Jeg har i mange år undgået at lave dem, men overladt den del af julemiddagen til min mand. Jeg troede, de var lidt svære at lykkes med, så mit bidrag til julemiddagen har faktisk begrænset sig til rødkålen, at smage saucen til – og så desserten.
Der manglede dog en opskrift på bloggen, så min julemiddag kunne blive fuldendt. Derfor måtte jeg selv have fingrene i sukkerskålen.
Brune eller brunede kartofler?
Brunkartofler, sukkerkartofler, brunede kartofler, brune kartofler? Hvad hedder det egentlig?
Der er forskel på navnet alt efter, hvor i landet du bor. Sukkerkartofler er almindeligt i det sønderjyske, mens resten er delt mellem brune og brunede kartofler.
Ingen er mere rigtige end andre, men brune kartofler og brunede kartofler er de mest brugte.
Hvilken slags kartofler er bedst?
Jeg vil gerne slå et slag for, at du koger små pillekartofler med skræl og derefter piller dem.
Når du trækker den yderste skræl af pillekartoflerne, er der nemlig en hinde indenunder, som holder på kartoffelstivelsen, så de brune kartofler ikke bliver lodne i karamellaget.
Pillekartofler er runde, så når de vendes i sukker-/smørblandingen, er det nemt at få dem til at rulle på panden uden at bruge redskaber til at vende dem med.
Jeg ved godt, det tager tid at pille kartofler. Heldigvis kan du gøre det dagen før, du skal bruge dem.
Da jeg var på efterskole i ’85/’86 var jeg på madholdet, da der skulle laves julemad. Sammen med min veninde, Pernille sad jeg en HEL dag og pillede kartofler til de ca. 80 personer, der deltog i julemiddagen… Det tog lang tid, men jeg husker det lykkeligvis, som om vi hyggede os imens;-)
Til mine brune kartofler på billederne, brugte jeg små, almindelige kartofler, som blev kogt og pillet. Det var ikke helt nemt at brune dem, fordi de var flade på siderne og ikke runde. Desværre var pillekartoflerne endnu ikke i sæson.
Kartofler i glas smager ikke af meget. De er tit lidt lodne udenpå og meget bløde i det. Undgå dem, medmindre du ikke har andre muligheder.
De bedste tips til flotte, brune kartofler
Min mand var på vej ud af døren for at hente Junior fra fritidsjobbet, da jeg skulle lave de brune kartofler. Han gav mig derfor en stribe gode råd, før han kørte:
- Kartoflerne skal være lige netop gennemkogte, før du piller dem. De bliver ikke kogt færdig på panden i sukkermassen.
- Brug gerne en sauterpande med høje sider og teflonbelægning, hvis du har sådan en.
- Lad sukkeret smelte helt og brune, før du putter smørret på panden. Smelt sukkeret ved medium varme, så du ikke brænder det på. Hellere være tålmodig, end skynde på processen og skulle lave det om.
- Kartoflerne skal være tempererede og ikke våde, når du skal brune dem. Hvis du piller dem dagen før, skal du sætte dem i køleskabet med et tørt viskestykke henover, så de ikke står og sopper i vand. Tag dem ud af køleskabet en times tid, før du skal bruge dem.
- Nogle gange kan der være lommer af vand inde i kartoflerne. I så fald vil de eksplodere, når vandet i kartoflen varmes op på panden, og hele dit køkken bliver smurt ind i karamel. Vi har kun oplevet det med kartofler på glas.
- Lad være med at røre i det! Hvis du bruger en paletkniv til at vende kartoflerne rundt, kan du komme til at lave mærker på kartoflerne eller trække karamellaget af.
- Få kartoflerne til at trille på panden ved at ryste panden lidt. Du finder tricket til “håndledsvridet” ved at øve dig;-)
- Lad gæsterne vente på de brune kartofler og ikke omvendt. Brune kartofler er flotte og blanke, når de er færdige.
Vil du læse mere om julemaden, skal du læse min opskrift på en langtidsstegt and med sprødt skind – og opskriften på den perfekte flæskesteg med sprøde svær.
Brune kartofler
Ingredienser
- 1 kg pillekartofler, små med skræl
- 75 g sukker
- 25 g smør
Sådan gør du
- Kog kartoflerne med skræl i letsaltet vand, til de er netop møre. Pil dem, og lad dem afkøle helt. De kan fint stå i køleskabet til dagen efter, tildækket med et tørt viskestykke.
- (Hvis du bruger kartofler fra glas, skal vandet drænes fra og kartoflerne tørres i et rent viskestykke, så der slet ikke er vand på.)
- Tag kartoflerne ud af køleskabet i god tid, så de ikke er kolde, når du skal brune dem.
- Hæld sukkeret på en pande, og lad det smelte ved middel varme. Du skal ikke røre i det! Det tager et par minutter.
- Tilsæt smørret, og lad det smelte sammen med sukkeret. Rør i det, så det blandes godt.
- Hæld kartoflerne i panden og lad dem stå ved middel varme. Vend kartoflerne rundt, indtil alle kartoflerne er dækket af karamel på alle sider, ca. 20-25 minutter. Serveres straks.
Hanne
Rigtig god og nem opskrift.
Anbefales!
Lene Tranberg
Hej Hanne:-)
Brune kartofler er uundværligt til julemiddagen. Tak for din søde besked.
Kh Lene