Haverne bugner med blommer lige nu, mens de levende hegn langs mange marker hænger tungt af mirabeller. Du kan koge en nem blommesaft (eller mirabellesaft) og gemme smagen af sensommer.
Jeg har tidligere lavet indlæg om den bedste blommemarmelade med vanille og rosmarin. Den er virkelig værd at prøve! – Eller en tærte med blommer og mandelfrangipane.
Blommesaft eller mirabellesaft?
En nem måde at få brugt alle de gode blommer på, er ved at koge saft af dem. Det er ret simpelt, og saften får den smukkeste, dybe, røde farve. (Undtagen, hvis du bruger gule eller grønne blommer, selvfølgelig.) Blommesaft er dejligt forfriskende.
Du kan sagtens bruge samme opskrift til mirabellesaft, hvis det er dem, du har for mange af. Mirabeller er noget mere sure end blommer, så du skal sandsynligvis justere på sukkermængden, når du har kogt den igennem med sukker.
Det er valgfrit, om du vil tilsætte rosmarin som i blommemarmeladen, men det klæder den godt.
Min blommesaft blev ret stærk i smagen, men smag dig frem, når du skal blande den op. Der kom ca. 1½ liter koncentreret saft ud af det.
Vil du lave en drink med din saft, kan du hælde et mål hvid rom, vodka eller gin i saften og garnere med limeskiver, en kvist rosmarin og en blomme eller mirabelle.
Det er ikke nødvendigt at udkerne mirabeller eller blommer. Bare kog dem godt møre, så de bliver helt bløde. Så skal saften nok løbe fra, og du behøver ikke bruge tid på at udkerne.
Blommesaft eller mirabellesaft
Ingredienser
- 2 kg modne blommer eller mirabeller
- 2 tsk citronsyre
- 2 dl vand
- 750 g sukker
- 2 tsk Atamon
Sådan gør du
- Skyl blommerne og læg dem i en gryde sammen med citronsyre og vand. Bring det i kog og lad det simre en halv time, til blommerne er helt kogt ud.
- Hæld blommerne til afdrypning i en saftpose eller en sigte foret med et viskestykke. Lad så meget saft som muligt dryppe af.
- Hæld saften tilbage i den rengjorte gryde og bring den i kog sammen med sukkeret, indtil al sukkeret er smeltet. Smag på saften, om den er så sød som du ønsker.
- Tag gryden af varmen, tilsæt de to tsk. Atamon (husk, det må ikke koge med), og hæld den varme saft på Atamon-skyllede flasker og bind dem til med det samme.
Hanne
En lækker og nem måde at gemme blommer og mirabeller på. Tak for opskriften.
Mvh Hanne
Lene Tranberg
Hej Hanne:-)
Tak for din kommentar og velbekomme;-)
Kh Lene
Diana
Kan blomme kødet bruges efterfølgende ? Hvis man nu udstener blommerne først
Lene Tranberg
Hej Diana:-)
Ja, det kan du sagtens.
Du kan tilsætte det en større portion marmelade eller bruge det i en kage som kringle eller i en lagkage.
Når først frugterne er kogt godt ud, kan du nemt pille stenene fra. Du behøver ikke udstene dem;-)
God fornøjelse og dejlig søndag!
Kh Lene
Dana
Hej Lene! Jeg skal til at lave saften, og undrer mig om det kan betale sig at koge saften lidt mere ind, så den bliver mere koncentreret- og fylder mindre? Jeg har en hulens masse blommer og skal lave litervis af saft..