Kan man bage banankage uden ovn? Du har snuppet de sidste modne bananer med i sommerhuset, men du har ikke taget blenderen med til smoothies. Du har ingen bageforme i køkkenet. Men du trææænger sådan til kage.
Jeg fik spørgsmålet for lang tid siden af en læser: Kan du ikke opfinde en kage, man kan bage uden ovn?
Jeg foreslog hende frejdigt at bage dejen på panden i stedet, men jeg har først nu fået afprøvet, om det også kunne lade sig gøre i praksis. Det kunne det heldigvis;-)
Jeg mente nemlig, at man kunne bage alle slags rørekager på en pande. Nogle af dem skal måske fortyndes en smule i forhold til en muffindej, men man kan sagtens!
De bløde bananer og manglen på fløde
Vi havde de sædvanlige fire, let overmodne bananer liggende. Brunplettede. Ikke rare at have med i skoletasken, fordi de med sikkerhed ville blive mast til ukendelighed. Heller ikke gode til at skære i skiver til skyren, for de var faktisk alt for bløde. Men til banankage ville de være perfekte.
Køleskabet bød dog ikke på så meget mere. Der var ingen fløde til at piske og lægge imellem lagene. Der var rigeligt smør. Hjørneskabet indeholder altid både Nutella og flormelis. Jeg kunne godt lave en Nutella-smørcreme…
I min kage kaldte jeg det dog bare en Nutellacreme. Hverken mand eller søn er begejstrede for smørcreme, men hvad man ikke ved, har man ikke ondt af, vel? Nutella(smør)cremen gled i hvert fald godt nok ned.
Junior har bedømt min banankage uden ovn til at være Verdens bedste kage, ikke mindst pga. bananbundene. Hvor meget større ros kan man forlange? 😀
Du skal ikke lade dig begrænse af skabenes indhold eller mangel på det. Lad dig i stedet inspirere! Prøv at finde på noget nyt, hvis du ikke kan bage det, du havde tænkt dig. – Eller kør i supermarkedet og få fat i det, du allerhelst vil have;-)
Banankage uden ovn – som lagkage
Fra starten havde jeg forestillet mig denne kage som lagkage. Jeg skulle bage fire tykke pandekager af dejen. Det skulle ske på lavt blus på komfuret, for den første blev lige vel mørk, før jeg fik den vendt.
(Som min søster siger til vores ældste søster med et kærligt glimt i øjet: “Pandekager er som børn. Den første bliver altid lidt mærkelig.”)
Når bunden havde sat sig så meget, at der var en fast, gylden skorpe, skulle jeg have pandekagen vendt. Det handlede om at bruge en flad paletkniv og vende kagebunden med et snuptag. Du kan sagtens. Du skal bare tage mod til dig.
Da de fire bunde var bagt, skulle de køle helt af, før jeg kunne lægge dem sammen med Nutellacremen.
Jeg ville gerne have lidt knas ind i fyldet, og knuste nogle makroner. Jeg vil anbefale dig at hakke nogle nødder i stedet. Makronerne blev lige søde nok. Derfor står der heller ikke makroner i opskriften, men hasselnødder. (Eller andre nødder eller mandler.) Hasselnødder passer bare så fint sammen med Nutella.
Imellem lagene lagde jeg også tynde skiver af banan. Nutella og banan passer fantastisk sammen efter min mening.
Kagen er pyntet med Nutellasmørcremen, hakkede hasselnødder og de fineste, små chokoladekugler fra Valrhona. Dem har jeg fået hos min yndlingsvinpusher, Vinoble i Ringe. De smager virkelig af fin, mørk chokolade.
Du kan sagtens bruge andre surmælksprodukter end kærnemælk. Juster evt. konsistensen med vand eller mælk, hvis de er meget tykke som græsk yoghurt eller creme fraiche.
Opbevar banankagen i køleskabet, hvis du ikke spiser det hele på én gang.
Banankage uden ovn
Ingredienser
Banankagedej
- 50 g blødt smør, stuetemperatur
- 125 g sukker
- 1 tsk vanillesukker
- 1 æg, str. M/L, stuetemperatur
- 2 modne bananer, almindelig størrelse
- 2 dl kærnemælk, stuetemperatur
- 225 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- 1 tsk bagepulver
- 1 tsk natron
- 50 g chokolade, hakket
- 20 g smør til bagning af pandekagerne
Nutellasmørcreme
- 150 g blødt smør, stuetemperatur
- 150 g Nutella
- 150 g flormelis
I øvrigt
- 60 g hasselnødder, hakkede
- 2 modne bananer i tynde skiver
- Små chokoladekugler (Valrhona)
Sådan gør du
Kagedej
- Pisk smør, sukker og vanillesukker lyst og luftigt. Tilsæt ægget og pisk igen.
- Mos bananerne og bland dem med kærnemælken. Rør bananerne i dejen.
- Sigt mel, bagepulver og natron sammen i en skål. Hak chokoladen og bland den i melet.
- Vend melet i dejen ad et par omgange med en dejskraber. Brug lange tag og rør ikke længere, end til du ikke kan se striber af mel. Hvis du rører for længe, bliver kagen kompakt.
- Del dejen i fire lige store dele og varm pandekagepanden op. Smelt smørret på panden og fordel en portion dej. Skru ned for varmen under panden, så pandekagen ikke bliver for mørk.
- Når kagen har dannet skorpe på undersiden, og dejen er boblet på oversiden, vender du den med en flad paletkniv. Steg den færdig og læg den til afkøling på en bagerist. Bag de øvrige pandekager.
Nutellasmørcreme
- Hæld smør og Nutella i røreskålen. Sigt flormelis derned og pisk cremen lysebrun og luftig.
- Pisk først ved lav hastighed (så du ikke har flormelis ud i hele køkkenet) og derefter ved høj hastighed i ca. 10 minutter. Skrab skålens sider ned engang imellem, så du får det hele med.
- Fyld smørcremen i en engangssprøjtepose med en rillet tyl og læg den på køl, til bundene er kølet af.
Samling og pynt
- Læg en bund på et kagefad. Fordel et tyndt lag Nutellacreme henover bunden, drys med hakkede hasselnødder og læg bananskiverne over. Læg en bund ovenpå og gentag.
- Den øverste bund smøres også med smørcremen. Smør kagens sider op med Nutellasmørcreme.
- Gør det ad to gange, så du i første omgang glatter kagens sider ud med et tyndt lag creme. Sæt kagen på køl, til cremen er stivnet lidt, før du giver kagen et nyt lag og trækker mønster i cremen med en lille paletkniv.
- Drys toppen af kagen med de sidste nødder og sæt dutter af Nutellasmørcreme langs kanten af toppen. Pynt hver lille top med en chokoladekugle fra Valrohna.
- Sæt kagen på køl, indtil den skal serveres.
Noter
Har du lyst til at bage banankage som muffins, bør du prøve denne skønne opskrift!
Rikke
Den ser da vildt lækker ud 🙂
Jeg tænker om man også ville kunne bruge “almindelige” bananpandekager som lagkagebunde – det tror jeg skal have et forsøg, næste gang der skal laves lagkage 🙂
Lene
Hej Rikke:-)
Det kan du da sagtens:-) Det er kun din fantasi, der sætter grænser.
Ha’ en dejlig dag!
Kh Lene
Anne Sofie
OMG hvor lækkert!
Lene
Ja, Anne Sofie:-) Den er vildt lækker;-)
Kh Lene
Maja
Endelig fik jeg den prøvet.
OMG den creme er så lækker, at jeg kunne spise det hele selv!
Lene Tranberg
Hej Maja:-)
Du har ret, kagen og cremen er virkelig lækre.
Ha’ en skøn dag!
Kh Lene
Arsugaq
Det er den bedste banan lagkage jeg nogensinde har smagt. Den kommer til fleste fødselsdag fest. Og tusind tusind tak for opskriften
Lene Tranberg
Hej Arsugaq:-)
Det er mig, der takker:-)
Tak for din søde besked<3
Kh Lene